Sledujte nás:

Zelenina je nedílnou součástí jídelníčku

Zpět

Ing. Hana Málková

Zelenina by se měla stát samozřejmou součástí jídelníčku, ideálně by měla být obsažena v každém denním jídle, samozřejmě kromě sladkých pokrmů, kde ji může zastoupit ovoce. Díky nízké energetické hodnotě zeleninu můžete jíst téměř neomezeně, i když se třeba zrovna snažíte zhubnout. Zelenina by však neměla být pomocníkem jen při hubnutí, ale díky obsahu pozitivních látek by ji měl do jídelníčku zařadit úplně každý, realita je však mnohdy jiná. Ročně průměrný Čech zkonzumuje necelých 85 kg zeleniny, což odpovídá cca 230 g zeleniny na den, přičemž doporučení zní minimálně 400 g zeleniny denně. 

Zeleninu tvoří převážně voda a obsah základních živin je u většiny druhů minimální. Významný je však obsah vlákniny, vitaminů, některých minerálních látek a dalších ochranných látek, které působí pozitivně na naše zdraví.

Jak již bylo řečeno, celkem byste měli sníst zhruba 400 g zeleniny denně. Základem by měla být čerstvá zelenina, tu můžete přidat ke snídani, na svačiny nebo jako bohatou oblohu k obědu či zeleninový salát k večeři. Vhodné je konzumovat zeleninu i tepelně upravenou jako součást pokrmu – například rizoto, těstoviny, zapékané brambory apod. Přidáním zeleniny snižujete relativní energetickou hodnotu celého pokrmu, zachováte tedy objem jídla, ale energeticky pokrm zeleninou „naředíte“. Do jídelníčku můžete zařadit i zeleninu kysanou nebo sterilovanou. Váš jídelníček by měl být pestrý, a proto by měla být pestrá i paleta zeleniny v něm – každý druh totiž obsahuje jiné vitaminy a ochranné látky.

 

 

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 10. 2016 16:15
laka me cervena repa, ale neumim ji pripravit, tak jim leda sterilovanou.
07. 10. 2016 18:48
pečená zelenina-červ.řepa,mrkev,cuketa,dýně,cibule,česnek,koření a bylinky taky nejsou k zahození.Hlavně v zimě,zahřeje
06. 10. 2016 14:30
Letos jsem přišla na chuť kořenové zelenině, kterou jsem dříve opomíjela. Přitom z masa na ní připraveného jsou výborné pokrmy.
Například svíčková, kde množství zeleniny ušetří smetanu, a chutná i těm, kteří omezování neuznávají.
06. 10. 2016 13:46
Na obrázku je názorně ukázané množství, tak bych se měla zamyslet a dát zelenině větší šanci.
06. 10. 2016 13:30
Ja sa snažím používať len čerstvú zeleninu, keď sa nedá, tak aj mrazenú, niektoré druhy ovocia a zeleniny si mrazím sama z vlastnej úrody.
05. 10. 2016 08:57
V zimě u mě též převládá kysané zelí, řepa, brokolice, ledový salát, papriky, okurky, mrkev, petržel, celer a čínské zelí. Rajčata v zimě nemusím, resp. mi nechutnají, ale kupuji je občas pro zpestření. Mražená zelenina tvoří základ polévek a příloh.
04. 10. 2016 14:20
Opět přicházím na chuť zelenině
04. 10. 2016 12:32
mám teď problém do sebe dostat zeleninu, řeším to hlavně polévkami, občas přidám čalamádu, zap.cuketu a v zimě mi nejvíc chutná paprika, dnes jsem to vyřešila doma dělaným šopským salátem
04. 10. 2016 12:10
přesně tak - zelí, řepa, dýně, polévky na všechny způsoby - dá se toho vymyslet spousta.. případně může pomoct mražená nebo kysaná zelenina.
04. 10. 2016 12:08
Vypěstovali jsme 45 dýní HOKAIDO. Bude skoro každý den dýňová polévka, kterou miluji.Ještě se mi nepřejedla.
04. 10. 2016 11:11
evinka49 - a co zelí, kysané zelí, červená řepa, dýně, čínské zelí - je toho spousta i v zimě, pokud ti nechutnají třeba ta umělá rajčata.
04. 10. 2016 10:36
V zimě polévky - dýňový krém nebo brokolicový, boršč, zdravá verze zelňačky, ... už se těším! Klidně si dám polévku k obědu i k večeři
04. 10. 2016 09:05
Teď je výběr zeleniny dobrý v zimě je to horší ,ale taky se dá vybrat.
04. 10. 2016 07:52
I na toto téma - jakou zeleninu jíst v zimě, tvořím článek. Ale možná si na něj budete muset počkat až do plné verze projektu... :)
04. 10. 2016 00:20
V zimě jím jen mrkev a mraženou zeleninu
03. 10. 2016 23:17
Ted po lete to jde,ale mam se zeleninou problem v zime,to nevim,co jist...tak snad se to tuto zimu zlepsi

Naši partneři