Sledujte nás:

Zelenina - skvělý pomocník při hubnutí

Zpět

Zelenina je naším velkým pomocníkem při hubnutí a udržování váhy. Denně byste jí měli sníst alespoň 400 gramů v co nejpestřejším zastoupení jednotlivých druhů. Většina druhů zeleniny obsahuje jen okolo 100 - 200 kJ na 100 g a můžete jí tedy sníst větší množství, aniž by vám to navýšilo významně denní energetický příjem.

Zejména v kombinaci s bílkovinnou potravinou a malým množstvím kvalitního tuku vás zasytí, přispívá k vyrovnané glykemii a zabrání pocitu hladu i při sníženém energetickém příjmu. Díky vyrovnané hladině glykemie byste neměli trpět ani chutěmi na sladké.

Pokud máte zeleninu jako hlavní jídlo třeba v podobě salátu, nezapomeňte přidat vždy i nějaký zdroj bílkovin a malé množství sacharidů (např. kousek celozrnného pečiva), stejně tak nezapomeňte salát zakápnout kvalitním olejem nebo přisypte pár semínek či ořechů. Takovou kombinací získáte opravdu plnodhodnotné jídlo.  

 

Zeleninu můžete jíst jen tak čerstvou, v salátu nebo ji využívat při vaření a přípravě jiných jídel, přidáním zeleniny do jakéhokoli pokrmu snižujete jeho relativní energetickou hodnotu, zachováte tedy objem jídla, ale energeticky pokrm zeleninou „naředíte“. Dobře takhle zelenina funguje třeba jako přídavek přímo do přílohy (bramborové kaše, noků, zeleninových placiček apod.). Můžete použít například brokolici, ale i špenát, mrkev, dýni, květák či jiný druh zeleniny. 

U některých příloh (např. těstovin, brambor nebo kuskusu) to takto jednoduše nejde, tak alespoň uberte na množství přílohy a přidejte o to více zeleniny.

Těstoviny s treskou a zeleninou          

Zeleninu bychom měli konzumovat ideálně jako součást každého denního jídla a střídat různé druhy. Při hubnutí se můžete řídit jednoduchou pomůckou zdravého talíře.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na druhou stranu ani se zeleninou není vhodné to nějak přehánět, i zde platí všeho s mírou.

Pozor si dejte na zeleninové pokrmy, které obsahují vyšší množství tuku, například smažený květák, fazolky na slanině apod., i ze zeleninového salátu lze udělat tučným dresinkem, smaženými krutony a dalšími přísadami nepříliš vhodný pokrm, více se tomuto tématu budeme věnovat v zítřejším článku.

        

Hodnocení (57 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2017 12:15
děkuji za článek, zeleninu zkouším přidávat ke každému obědu, ještě musím vychytat večeře
19. 07. 2017 09:53
Smažená zelenina je docela "na hlavu"...ale někteří si bohužel stále ještě myslí, že smaženým květákem s tatarkou prospějí svému tělu....ale nepopírám, že zrovna smažený květák si občas s chutí dám. :-)))
17. 07. 2017 20:30
Já smažená jídla nejím a tak nesmažím ani zeleninu.
17. 07. 2017 10:20
Od včera mi zbylo kuřecí z ohně, tak ho dnes zamíchám se zeleninou a bude prima obídek :-)
16. 07. 2017 19:21
Bílkovina v zeleninovém salátu z něj udělá jídlo, které skvěle zažene hlad.
15. 07. 2017 08:48
zeleninu miluju a jsem za to ráda.
14. 07. 2017 18:38
jídlo, hlavně to hlavní, si bez zeleniny nedovedu ani představit
14. 07. 2017 13:48
kdykoliv z nějakého důvodu z mého jídelníčku zmizí zelenina, začnu přibírat
14. 07. 2017 10:45
zelenina je skvělá:-) chutná mi víc jako ovoce
12. 07. 2017 22:36
K zelenině mám velmi ráda tofu, raději než maso.
12. 07. 2017 22:16
Hanajabu-nádobu na kvašení? Tak to jsem pak zvědavá na zkušenosti. Já dnes k večeři pórkovou krémovou polévku a směs zeleniny (mrkev, sušená rajčata, bílá redkev, paprika, cibule) na pánev spolu se sýrem President na gril a bylinkami na ochucení. Moc dobré.
12. 07. 2017 21:15
Pro mě velmi přínosný článek
12. 07. 2017 17:43
Dnes jsem si pořídila nádobu na kvašení mikles pikles. Tak zkusím pro zmenu i jiný způsob přípravy sýrové zeleniny.
12. 07. 2017 09:00
Saláty přesně podle mého gusta
12. 07. 2017 07:34
mám ráda zeleninu, ale používám jen samou známou zeleninu nám všem v Čechách. Ráda bych prubla nám méně známou zeleninu.
12. 07. 2017 07:15
Zeleniny můžu sníst kolik chci a stejně jsem pořád hladný. Zelenina prostě nezasytí. A ty semínka to nevytrhnou.
11. 07. 2017 21:14
Ted se cte clanek dobre, ale v zime to bude s pestrosti zeleniny horsi....
Diky za tip na recept kvetaku, Ajanko.
11. 07. 2017 20:45
děláte mi chutě
11. 07. 2017 14:38
Zajímalo by mne, zda se v rámci měsíce zeleniny budeme také moci seznámit s méně známými druhy zeleniny, s tím, jak je připravit nebo k čemu jsou dobré. Já už trošku zmínila vodnici, ze které připravujeme salát s bílým jogurtem a česnekem nebo opomíjený tuřín, který se kdysi v Čechách více využíval, dnes spíše v zahraničí. Někdo zmiňoval ačokču... Já už delší dobu pokukuji po romanesku, což je kříženec květáku a brokolice, obou druhů zeleniny, co mám taky ráda. Vypadá moc zajímavě, ale většinou bývá dost drahý. Objevily se tu i skoro černé papriky, které se dají koupit a vypěstovat. Je toho určitě mnohem víc, ale když to člověk nezná nebo nemá doporučení, asi nevyzkouší.
11. 07. 2017 08:47
Zelenina je nejlepší za syrova
10. 07. 2017 22:02
hezký praktrický článek
10. 07. 2017 22:02
hezký praktrický článek
10. 07. 2017 20:25
Zeleninu mám moc ráda jen tak syrovou, jako přílohu si ji někdy orestuji.
10. 07. 2017 19:19
Zeleninu jím převážně syrovou, tepelně upravenou jsem dělala jen na páře.Takže tedky se učím zeleninu si připravit i jinak.
10. 07. 2017 16:31
http://www.stobklub.cz/recept/70751/, ady jsem dala ten receptík :-), v databázi jsem jej nenašla, tak jsem napsala nový :-)
10. 07. 2017 16:09
Pěkný článek, já by jsem jen dodala, že květák jde udělat bez velkého smažení v horkovzdušné troubě s minimem tuku. Já smažené nejím už přez 4 roky, ale tuhle pochoutku z trouby si nenechám ujít.. Recept byl tady na stobu před 3 lety, zkusím ho znovu vyhledat a připomenout vám jej :-)
10. 07. 2017 15:54
Květák máme rádi v jakékoliv formě -smažený, vařený a posypaný opraženou strouhankou nebo politý jogurtovým dresinkem, nebo třeba i politý lžičkou majonézy nebo jen vařený ve slané vodě. Zeleninu jako takovou máme minimálně 3x denně syrovou a 2x denně vařenou či dušenou
10. 07. 2017 14:21
dobře názorné
10. 07. 2017 14:17
Smažené mi od té doby, co jsem ve stobu, nedělá dobře, tak ho nejím
10. 07. 2017 14:16
Pěkný článek, v sobotu jsem dělala zapečené těstoviny se zeleninou a šmakounem s trochou sýra :-)
10. 07. 2017 14:15
Dnes jsem si dala 1/4 talíře kuskus s kuřecím a zbytek zelenina. Vláknina téměř splněna. Do večera to určitě doženu.
10. 07. 2017 11:48
Ve středu jsem si smíchala zbytek uvařené rýže s velkou porcí různé zeleniny - papriky, ředkvičky, rajčata, okurky a posypala parmazánem. Bylo to dobré i syté a polovina přídělu zeleniny splněna.
10. 07. 2017 11:37
Já používám vařenou zeleniny často i jako přílohu k masu (květák, brokolici, případně grilování směs Paprika,lilek, cibule,červená řepa a pod.
10. 07. 2017 10:39
Ty špagety s treskou vypadají slibně, vyzkouším :-)
10. 07. 2017 10:14
Perfektní přehled jak si uspořádat zdravé jídlo. Včera jsem měla k večeři zeleninový talíř přesně podle návodu.
10. 07. 2017 09:29
Tek jsem se inspirovala. Dnes dáme špagety se zeleninou a treskou a zítra kaši s brokolicí
10. 07. 2017 09:12
Pěkný článek. Názorné příklady jsou vždy lepší, než jen pouhá teorie.
10. 07. 2017 09:06
Článek mi mluví z duše, přesně tak se to snažím dělat. Bohužel, jsem velký žravec, a tak si neuvědomím, že když si dám celou půlku zapečené brokolice s vejcem a šunkou, tak jsem snědla vlastně kalorickou bombu
10. 07. 2017 08:43
V domácím prostředí je to v pohodě. Horší je čas dovolených nebo výletů, při stravování v restauraci.
10. 07. 2017 08:24
Bramborová kaše nebo pyré smíchané s mrkví, celerem nebo batáty je taky dobré.
10. 07. 2017 08:21
I ten smažený květák si jednou za čas dám, přizpůsobím tomu zbytek jídelníčku a tuk z květáku se snažím odsát ubrouskem, ale to je vyjímka, jinak zeleniny mám teď v létě hodně nejvíce okurek a cuket z vlastní zahrádky
10. 07. 2017 07:47
mám ráda i hranolky z celeru.

Naši partneři