Sledujte nás:

Kategorie potravin

Šunka selská nejvyšší jakosti
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 730 kJ
Bílkoviny: 18.5 g SAFA: 2.1 g
Tuky: 11.1 g Cukry: 0 g
Sacharidy: 0.3 g Vláknina: 0 g
Sůl: 2 g

Šunka nejvyšší jakosti musí dle legislativy obsahovat minimálně 16 % čistých svalových bílkovin a nesmí být při její výrobě použita barviva, škrob, rostlinné bílkoviny a jiné živočišné bílkoviny. Jedná se tedy o nejkvalitnější šunku s nejvyšším podílem masa. Šunka je zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsah tuku se může lišit u konkrétních výrobků, obecně však bývá v selské šunce poměrně vysoký, jedná se navíc o tuk s nevhodným složením mastných kyselin. Nevýhodou je také vysoký obsah soli a fosforečnanů, proto tuto šunku konzumujte pouze výjimečně v malém množství.

Náhrada

Vhodnější je šunka s nižším obsahem tuku, například krůtí či kuřecí, vybírejte šunku nejvyšší jakosti nebo výběrovou, které obsahují vyšší podíl masa a neobsahují levnější náhražky.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři