Sledujte nás:

Kategorie potravin

Šunka vepřová standardní
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 410 kJ
Bílkoviny: 14 g SAFA: 1.8 g
Tuky: 4 g Cukry: 0 g
Sacharidy: 0 g Vláknina: 0 g
Sůl: 2.5 g

Standardní šunka musí dle legislativy obsahovat pouze 10 % čistých svalových bílkovin a při její výrobě můžou být použita barviva, vláknina, škrob, rostlinné a jiné živočišné bílkoviny. Část masa tedy bývá nahrazena levnějšími surovinami a obsah bílkovin je nižší. Obsah tuku je poměrně nízký. Nevýhodou šunky je vysoký obsah soli a fosforečnanů, konzumujte ji proto v přiměřeném množství.

Náhrada

Vhodnější je šunka nejvyšší jakosti nebo výběrová, která obsahuje vyšší podíl masa a neobsahuje levnější náhražky. Vepřovou šunku můžete nahradit krůtí či kuřecí šunkou, které obsahují ještě méně tuku.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři