Sledujte nás:

Kategorie potravin

Bryndza
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1200 kJ
Bílkoviny: 20.5 g SAFA: 14.9 g
Tuky: 22 g Cukry: 1.7 g
Sacharidy: 1.7 g Vláknina: 0 g
Sůl: 2 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Bryndza je tradiční slovenský plnotučný sýr vyrobený z ovčího mléka. Obsahuje velké množství bílkovin, vysoký je však také obsah tuku a energetická hodnota. Pokud si na pečivo namažete jen tenkou vrstvu, můžete tento sýr výjimečně zařazovat do jídelníčku.

Náhrada

Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku, například cottage, ricotta, Lučina linie, Philadelphia light apod. Ideální je také připravit si pomazánku z tvarohu, zeleniny a případně nějakého méně tučného sýra.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři