Sledujte nás:

Kategorie potravin

Brambory (syrové)
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 330 kJ
Bílkoviny: 2.4 g SAFA: 0.1 g
Tuky: 0.3 g Cukry: 1 g
Sacharidy: 16 g Vláknina: 1.6 g
Sůl: 0 g

Hlavní složkou brambor je škrob, dále obsahují malé množství bílkovin a jsou zdrojem vitaminu C, vlákniny a minerálních látek. Vhodnost zařazení brambor do jídelníčku závisí na jejich úpravě. Nejvhodnější jsou brambory vařené, méně vhodnou variantou jsou bramborové hranolky, krokety, šťouchané brambory, bramborák apod. z důvodu vyššího obsahu tuku a vyššího glykemického indexu. Nové brambory mají díky rozdílné struktuře a celkově nižšímu obsahu škrobu nižší glykemický index, jsou proto vhodnější.

Náhrada

Brambory mohou být vhodnou přílohou, záleží však na jejich úpravě. Do jídelníčku zařaďte zejména brambory vařené, při redukci hmotnosti nahraďte část brambor např. dušenou zeleninou.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři