Sledujte nás:

Kategorie potravin

Pohanka (v suchém stavu)
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1440 kJ
Bílkoviny: 13 g SAFA: 0.7 g
Tuky: 3 g Cukry: 1.8 g
Sacharidy: 65 g Vláknina: 10 g
Sůl: 0.01 g

Pohanka se řadí mezi pseudocereálie. Je bohatým zdrojem škrobu, obsahuje hodnotné bílkoviny a malé množství kvalitního tuku. Dále obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu. Významný je také obsah rutinu a rostlinných sterolů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Pohanka neobsahuje lepek, lze ji proto využít i v bezlepkové dietě. Pohanku lze použít k přípravě kaší, nákypů, rizota, jako přídavek do salátů, polévky apod.

Náhrada

Pohanku je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit ji můžete například jáhly, celozrnným kuskusem, bulgurem, rýží natural apod.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři