Sledujte nás:

Kategorie potravin

Bramborák (mražený předsmažený)
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 650 kJ
Bílkoviny: 3.2 g SAFA: 1 g
Tuky: 3.5 g Cukry: 0.5 g
Sacharidy: 27 g Vláknina: 2 g
Sůl: 1 g

Mražené bramboráky bývají již předsmažené, obsah tuku není vysoký, je však důležité, jaký tuk byl při výrobě použit, sledujte proto složení. V kvalitnějších výrobcích je použit řepkový olej nebo speciálně upravený slunečnicový olej, které jsou vhodné na smažení a mají i výhodné složení mastných kyselin. V méně kvalitních výrobcích mohou být použity nevhodné tuky, v těchto případech výrobce často druh tuku neuvádí. Dále záleží na způsobu přípravy bramboráku u vás doma, pokud ho pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete ho občas zařadit do jídelníčku. Při přípravě smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené bramboráky nejsou vhodnou přílohou.

Náhrada

Pro přípravu zvolte místo smažení pečení nasucho v troubě. Nepřidáte tak do výrobku již další tuk. Vhodnější alternativou jsou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři