Sledujte nás:

Kategorie potravin

Oves milk (suchý stav)
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 2130 kJ
Bílkoviny: 2.8 g SAFA: 5.3 g
Tuky: 25 g Cukry: 54.4 g
Sacharidy: 68 g Vláknina: 20 g
Sůl: 0.5 g

Výhodou rostlinných nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu a laktózy. Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. V ovesném nápoji je vysoký obsah vlákniny, příznivý je zejména obsah betaglukanů. Obsah bílkovin je v hotovém nápoji velmi nízký, množství tuku a energetická hodnota hotového nápoje jsou přijatelné a je tedy možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku.

Náhrada

Vhodnější jsou sójové nápoje, které obsahují více bílkovin. Vybírejte však nápoje prodávané v tekutém stavu a vyhněte se raději nápojům sušeným. Rostlinné nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři