Kategorie receptů
- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 90
- STOB recept
- Porce: 16.00
Více receptů se Šmakounem najdete na www.smakoun.eu/recepty/
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vlašské ořechy (nesolené) | 50 |
Vejce celé (syrové) | 170 |
Cukr třtinový hnědý | 80 |
Máslo čerstvé nesolené | 60 |
Šmakoun meruňka | 200 |
Jablko | 400 |
Rýže Arborio (v suchém stavu) | 200 |
Voda | 250 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 500 |
Dochucovadla:
citronová kůra, skořice, hmotnost hotového pokrmu 1350 g, na 100 g 840 kJ
Energetická hodnota celkem: 11243 kJ
Bílkoviny (g): 91,
Tuky (g): 108,
Sacharidy (g): 326,
SAFA (g): 41,
Cukry (g): 155,
Vláknina (g): 22,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 703 kJ
Bílkoviny (g): 5.7, Tuky (g): 6.8, Sacharidy (g): 20.4, SAFA (g): 2.6, Cukry (g): 9.7, Vláknina (g): 1.4, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Rýži propláchneme. Vodu s mlékem přivedeme k varu, přidáme rýži, 20 g másla a 30 g cukru a za promíchávání uvaříme do měkka. Necháme vychladnout. Jablka a šmakoun nastrouháme na hrubém struhadle. Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a máslem a přidáme strouhanou citronovou kůru, případně i skořici. Směs žloutků, jablka a šmakouna přidáme k vychladlé kaši, dobře promícháme a zlehka přimícháme sníh z vyšlehaných bílků. Zároveň se sněhem můžeme přidat i ořechy. Směs dáme do vymazané vysypané dortové formy ( nebo pekáčku podobné velikosti). Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. C cca 45 minut.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.