Kategorie receptů
- Autor: vlastovka
- Doba přípravy (min.): 90
- Uživatelský recept
- Porce: 9.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vejce celá průměr | 110 |
Smetana na vaření 10 % tuku průměr | 200 |
Mouka pšeničná hladká | 50 |
Voda | 2000 |
Mrkev | 100 |
Zelí bílé hlávkové | 200 |
Červená řepa | 300 |
Brambory vařené | 150 |
Dochucovadla:
bobkový list, celý pepř, nové koření, ocet, sůl
Energetická hodnota celkem: 3703 kJ
Bílkoviny (g): 35,
Tuky (g): 32,
Sacharidy (g): 112,
SAFA (g): 18,
Cukry (g): 34,
Vláknina (g): 24,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 411 kJ
Bílkoviny (g): 3.9, Tuky (g): 3.6, Sacharidy (g): 12.4, SAFA (g): 2, Cukry (g): 3.8, Vláknina (g): 2.7, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Řepu oloupat, omýt a hrubě nastrouhat do hrnce. Přidat koření v sítku, zalít horkou vodou jen tolik, aby byla ponořená a vařit alespoň 20 minut. Jemně nakrájet zelí a hrubě nastrouhat očištěnou mrkev. Přidat k řepě a vařit dalších 20 minut do měkka. Zatím si připravit záklechtku, případně zvlášť uvařit brambory pokrájené na kostičky. Vylovit koření, dolít horkou vodou téměř na požadovaný objem, podle chuti osolit (asi lžička soli / 1 litr hotové polévky) a znovu přivést k varu. Zahustit záklechtkou a za častého míchání vařit dalších 10 minut. Přilít vejce, vařit 1-2 minuty, přidat smetanu, přivést k varu a hned vypnout. Dochutit solí, octem a vložit vařené pokrájené brambory. Výsledkem je cca 2,7l polévky. Pokud plévka zbyde, dá se bez úhony zmrazit nebo horká zavřít do vypařené zavařovací sklenice (víčko se chladnutím přitáhne) - v lednici takto "zavařená" vydrží 14 dní.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.