Kategorie receptů
- Autor: Nikitapa
- Doba přípravy (min.): 360
- Uživatelský recept
- Porce: 12.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 2 |
Voda | 100 |
Mléko polotučné trvanlivé 1,5 % tuku průměr | 200 |
Droždí | 20 |
Mouka pšeničná hrubá | 100 |
Mouka pšeničná hladká | 400 |
Dochucovadla:
Sůl, kmín, droždí
Energetická hodnota celkem: 7882 kJ
Bílkoviny (g): 63,
Tuky (g): 9,
Sacharidy (g): 376,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 17,
Vláknina (g): 40,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 657 kJ
Bílkoviny (g): 5.3, Tuky (g): 0.8, Sacharidy (g): 31.3, SAFA (g): 0.3, Cukry (g): 1.4, Vláknina (g): 3.3, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Mouky smícháme se solí a kmínem. Pro lepší chlebovou chuť můžeme použít půl krajíce nastrouhaného starého chleba. Do hrnku dáme vlažné mléko a kvasnice. Rozmícháme a nalejeme do mouky, nemusíme čekat na kvásek. Vypracujeme těsto.Ideální je, když se trošku lepí. Dáme do mísy pod utěrku a na místo kde není průvan a je stálá teplota, necháme kynout. Klidně i 4 hodiny. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndáme z mísy a klidně ještě jednou zapracujeme. Na plech připravíme pečící papír a z těsta vytvarujeme požadovaný tvar. Ostrým nožem uděláme tak do 1/3 z vrchu pár zářezů.Necháme kynout než se nám předehřeje trouba na 120 stupňů. Chleba dáme do trouby a pečeme 1 hodinu. Potom přidáme teplotu na 180 stupňů a pečeme dozlatova.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.