Kategorie receptů
- Autor: Piggy
- Doba přípravy (min.): 130
- Uživatelský recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Kuře průměr | 1500 |
Cibule | 200 |
Česnek | 50 |
Mrkev | 150 |
Petržel - nať | 5 |
Petržel - kořen | 100 |
Kedlubna | 50 |
Celer - bulva | 120 |
Květák | 150 |
Oleje (všechny druhy) | 7 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, tymián, koriandr, bobkový list,
Energetická hodnota celkem: 9463 kJ
Bílkoviny (g): 329,
Tuky (g): 68,
Sacharidy (g): 75,
SAFA (g): 28,
Cukry (g): 45,
Vláknina (g): 18,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1183 kJ
Bílkoviny (g): 41.1, Tuky (g): 8.5, Sacharidy (g): 9.4, SAFA (g): 3.5, Cukry (g): 5.6, Vláknina (g): 2.3, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Suroviny: 1,5 kg drůbežího masa (pozn.), 2 cibule, 2 česneky (hlavičky), čerstvý zázvor cca 6x3 cm, 15 kuliček koriandru a čtyřbarevného pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, tymián, 8 sušených chilli papriček, muškátový oříšek,libeček, sušená celerová a petrželová nať (asi tak po hrsti),1 větší mrkev, 1 petržel, celý pórek, kus kedlubny, celeru, kapustový list, 6 růžiček květáku, 2 lžíce tuku na restování, dochucení dle vlastní volby Postup: Nejprve maso zbavíme přebytečné kůže a kousků sádla. 1 cibuli, polovinu zázvoru a 1 česnek nakrájíme na plátky. Rozehřejeme si tuk a cibuli s česnekem a zázvorem necháme jen rozvonět. Hned k němu přidáme maso (nevykostěné, jen upravené tak, aby se pak dobře obíralo) a vše zprudka orestujeme (asi 3 min.) Pak přidáme asi litr studené vody (maso musí být ponořené). Přidáme i koření – koriandr, pepř, nové koření, tymián, chilli papričky, bobkový list a uvedeme do mírného varu. Polévka nesmí klokotat, jen mírně „perlit“ Během prvních 20 minut opatrně sbíráme z povrchu pěnu a tuk. Teprve nyní přidáme libeček a sušenou nať. A necháme maso s kořením „táhnout“ cca 60 min. Po této době vyndáme maso a vývar můžeme přecedit, nebo nechat, jak je. (Já ho necedím). Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky a dáme orestovat na pánev. Zbylou cibuli a půlku druhé hlavičky česneku necháme v celku, zbylý kousek zázvoru nakrájíme. Maso z kostí obereme, nakrájíme a vložíme se zeleninou , půlkou česneku, cibulí a zázvorem do vývaru, vodu doplníme na 2,5 litru a pokračujeme ve velmi pomalém varu asi 20 min. Pak vypneme sporák a na teplé plotýnce dochutíme dle naší chuti – muškátovým oříškem, prolisovaným zbytkem česneku, chilli kořením, solí, apod. Kdo chce, nakrájí cibuli a nechá v polévce, nebo ji vyndá a vyhodí.. Necháme ještě asi 10 minut v klidu. Polévka je hustá množstvím zeleniny a masa a má mít malinko pálivější a ostřejší chuť po zázvoru, chilli koření a ostatních přísadách a s masem být v rovnováze, nepřebíjet. Do této polévky obvykle nic jiného nedávám, ale lze zavářku, nudle, vejce atd, manžel si zásadně drobí chléb. Recept mám z rodinné kuchařky, babička ji vždycky vařila při nachlazení, chřipkách, horečce atd. Poznámka Ideální je mladá slípka, kostry kuřat, apod. Já měla jen hřbety kuřecí a 2 horní stehna. Drobné koření vařím ve speciálním vajíčku, takže nemusím vybírat z polévky a nechávám ho tam přes celou dobu vaření. Zrnka koření nepočítám, odhaduju, jen teď pro recept jsem si to přibližně spočetla.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.