Kategorie receptů
- Autor: yanek
- Doba přípravy (min.): 180
- Uživatelský recept
- Porce: 40.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Švestky | 2000 |
Ocet | 10 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 50 |
Destiláty, lihoviny 40 % alkoholu (vodka, slivovice, whisky) | 10 |
Energetická hodnota celkem: 6522 kJ
Bílkoviny (g): 20,
Tuky (g): 0,
Sacharidy (g): 374,
SAFA (g): 0,
Cukry (g): 288,
Vláknina (g): 20,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 163 kJ
Bílkoviny (g): 0.5, Tuky (g): 0, Sacharidy (g): 9.4, SAFA (g): 0, Cukry (g): 7.2, Vláknina (g): 0.5, Sůl (g): 0
Postup přípravy
2 kg švestek, 2 lžíce octa, 50 dkg cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 polévkové lžíce rumu. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do vyššího pekáčku. Švestky pokapeme octem a dáme péct do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečeme 20-25 minut. Nemícháme! Pak na švestky rovnoměrně nasypeme 25 dkg cukru - nemícháme - a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbývajících 25 dkg cukru, opět jen po povrchu a bez míchání, a vrátíme na dalších 15 minut do trouby. Vyndáme z trouby a přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Koření zamícháme a ponorným mixérem povidla rozmixujeme (je lepší opatrně přesunout obsah pekáčku na mixování do kastrolu - třeba vekou servírovací lžící). Zkoušíme, jestli povidla mají správnou konzistenci (kápneme je na studený talířek - kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidáme lžičku až dvě kyseliny citronové. Naplníme do do sklenic (toto množství je na 4 sklenice 370ml) a otočíme dnem vzhůru.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.