Kategorie receptů
- Autor: Motylka88
- Uživatelský recept
- Porce: 3.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka pšeničná hladká | 360 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 180 |
Droždí | 5 |
Olej olivový | 10 |
Dochucovadla:
sůl - 1 lžička
Energetická hodnota celkem: 5720 kJ
Bílkoviny (g): 40,
Tuky (g): 14,
Sacharidy (g): 263,
SAFA (g): 2,
Cukry (g): 6,
Vláknina (g): 29,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 1907 kJ
Bílkoviny (g): 13.3, Tuky (g): 4.7, Sacharidy (g): 87.7, SAFA (g): 0.7, Cukry (g): 2, Vláknina (g): 9.7, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem (já si vždycky naolejuju ruce a pořádně je naolejuji, jde to líp) a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír). Doba pečení závisí na tloušťce těsta - hlídat barvu! Občas udělám těsto z trojité dávky a nechám v lednici - vydrží tam i týden a jen chodím a odkrajuju...a peču. Jo a droždí je lepší klasické vážené nebo balené, práškové mi nefunguje...nenaskočí :(
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.