Kategorie receptů
- Autor: muriela
- Doba přípravy (min.): 15
- Uživatelský recept
- Porce: 24.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Voda, minerální vody bez příchutě | 300 |
Mléko kefírové 1,5 % tuku | 130 |
Mouka žitná chlebová Předměřice | 170 |
Mouka pšeničná celozrnná | 400 |
Brambory vařené | 100 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 10 |
Dochucovadla:
sůl 7g, kmín 1 lžička, chlebové koření 1 lžička
Energetická hodnota celkem: 9062 kJ
Bílkoviny (g): 76,
Tuky (g): 22,
Sacharidy (g): 400,
SAFA (g): 4,
Cukry (g): 20,
Vláknina (g): 65,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 378 kJ
Bílkoviny (g): 3.2, Tuky (g): 0.9, Sacharidy (g): 16.7, SAFA (g): 0.2, Cukry (g): 0.8, Vláknina (g): 2.7, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Večer rozkvasím: 60g kvásku z lednice + 200g žitné mouky + 200ml vody-pořádně promíchat a nechat 12h RÁNO ODEBERU 2 LŽÍCE KVÁSKU DO LEDNIČKY NA PŘÍŠTĚ Ke zbytku kvásku přidám - -400g pšeničné celozrnné mouky -200g pšeničné chlebové mouky -150g vařené brambory-studené-strouhané najemno -300-400ml voda+kefír 1:1 10g soli,lžíce drceného kmínu Vše uhnětu a nechám 1h v klidu odpočívat v míse zabalené do igelitu na lince.Znovu prohnětu a dám těsto do olejem vymazané mísy asi na 1,5-2h a během té doby po půlhodince vždy v míse tak 3x popřekládám a opět zabalím do igelitu.Po 2h těsto vyndám na vál,prohnětu,popřekládám,stočím,utáhnu bochníček a dám do ošatky na2hodiny.Bochníček než vložím do ošatky pohladím pomoučenou rukou a tou stranou dolů do ošatky dám těsto.Celé to zabalím do igelitu. Troubu rozpálím na 250st včetně plechu na chleba a plechu dole na zapaření. Peču:10min na 250st pak stáhnu na 200st a dopékám 30minut Hotový chleba poklepem na břicho zvoní. KAŽDÁ TROUBA PEČE JINAK,ČAS LZE PRODLOUŽIT,LEPŠÍ PÉCI DÉLE NA MÍŇ NEŽ MÍT VRCH TMAVÝ A VNITŘEK NEDOPEČENÝ. Poznámka: návod je okopírovaný od kamarádky, dělala jsem ho o 1/3 menší, proto zdánlivě nesouhlasí hmotnosti v postupu a v ingrediencích. Pekla jsem v konvektomatu stejně jako klasický kváskový chléb - tedy 15 min na 200°C+50 minut na 160°C. Přestože chléb obsahuje víc pšeničné mouky než žitné, je vláčný - zřejmě díky bramboře, výhoda oproti celožitnému kváskovému chlebu je ta, že se může krájet ještě teplý.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.