Kategorie receptů
- Autor: necklinka
- Doba přípravy (min.): 30
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Rýže Arborio (v suchém stavu) | 320 |
Máslo čerstvé | 150 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 50 |
Cibule | 50 |
Hřiby | 60 |
Víno bílé suché | 200 |
Bujón bohatý zeleninový Knorr (hotový výrobek) | 10 |
Parmezán 25% | 25 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 1500 |
Dochucovadla:
špetka mořské soli, petrželka
Energetická hodnota celkem: 12260 kJ
Bílkoviny (g): 37,
Tuky (g): 183,
Sacharidy (g): 284,
SAFA (g): 93,
Cukry (g): 12,
Vláknina (g): 2,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 3065 kJ
Bílkoviny (g): 9.3, Tuky (g): 45.8, Sacharidy (g): 71, SAFA (g): 23.3, Cukry (g): 3, Vláknina (g): 0.5, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Sušené nebo zamražené houby nechte trochu nasát ve sklenici s horkou vodou. Na másle a oleji (ten přidávejte, aby máslo sneslo vyšší teplotu) lehce osmažte cibulku. Přidejte kulatozrnou rýži (na jednu porci postačí hrst rýže), promíchejte a podlijte sběračkou horkého zeleninového vývaru. Dále na řadu přijdou změklé houby. Vhoďte je do hrnce a vše zalijte suchým vínem. Opět za stálého míchání ustavičně vařte. Postupně přilévejte další vývar a nechte odpařit až do změknutí rýže „al dente“. Do rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmezán a znovu míchejte a míchejte až do okamžiku, kdy se rizoto promění v lahodný krém. Zdobte jej sekanou petrželkou a ihned podávejte.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.