Kategorie receptů
- Autor: dilema
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 12.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka špaldová celozrnná | 150 |
Mouka ječná | 175 |
Mouka pšeničná hladká | 150 |
Mléko čerstvé plnotučné (3,5 % tuku) | 125 |
Droždí | 20 |
Vejce celá průměr | 55 |
Olej olivový | 40 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 10 |
Sůl | 10 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 100 |
Energetická hodnota celkem: 9680 kJ
Bílkoviny (g): 67,
Tuky (g): 58,
Sacharidy (g): 370,
SAFA (g): 12,
Cukry (g): 24,
Vláknina (g): 18,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 807 kJ
Bílkoviny (g): 5.6, Tuky (g): 4.8, Sacharidy (g): 30.8, SAFA (g): 1, Cukry (g): 2, Vláknina (g): 1.5, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Navážime si múky a spolu so soľou zmiešame vo väčšej nádobe. Do vlažného mlieka pridáme trochu cukru a droždie. Kvások potom vlejeme do pripravenej múky, pridáme zvyšok cukru, vajce, olej a masu dôkladne vymiesime. Postupne pridávame vlažnú vodu- v recepte množstvo vody len odhadom, podľa potreby upraviť množstvo, aby nám vzniklo vláčne cesto. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 45 - 60 min. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a môžeme tvoriť malé chlebíky, žemličky, rohlíčky, tyčinky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a trošku osolíme. Žemličky môžeme posypať zmesou semiačok (ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamove...) Tyčinky môžeme posypať sezamom, makom, kmínom... Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.