Kategorie receptů
- Autor: Pettulliik
- Uživatelský recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vejce celá průměr | 220 |
Olej olivový | 177 |
Cukr hnědý (řepný, třtinový) | 175 |
Mouka pšeničná celozrnná | 300 |
Mrkev | 400 |
Vlašské ořechy | 20 |
Mascarpone | 250 |
Lučina 70% | 340 |
Med | 340 |
Máslo čerstvé | 100 |
Dochucovadla:
Ingredience na dort: - 4 vejce, 3/4 hrnku oleje třeba olivového, 1 hrnek třtinového cukru, vanilková esence, 2 hrnky pšeničné celozrnné mouky (ideálně polohrubá), 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky sody na pečení, špetka soli, 8 středních mrkví, 1-2 hr
Energetická hodnota celkem: 32233 kJ
Bílkoviny (g): 107,
Tuky (g): 496,
Sacharidy (g): 697,
SAFA (g): 226,
Cukry (g): 485,
Vláknina (g): 49,
Sůl (g): 7
Energetická hodnota na 1 porci: 4029 kJ
Bílkoviny (g): 13.4, Tuky (g): 62, Sacharidy (g): 87.1, SAFA (g): 28.3, Cukry (g): 60.6, Vláknina (g): 6.1, Sůl (g): 0.9
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 170°C, nastrouháme mrkev najemno. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme esenci, suché přísady, olej a na závěr nastrouhanou mrkev, sušené plody, kůru a ořechy. Těsto dáme do dortové formy (dno vykládám pečícím papírem a boky potírám máslem) a vložíme do trouby na cca 70 minut, ale platí pravidlo suché špejle.. ( také jedním z fajn ukazatelů je, že se korpus začne smršťovat, ve smyslu oddalování se od formy, zkrátka se odlepí ..) Na krém vyšleháme lučinu s tvarohem, esencí, citrónovou šťávou a půlkou medu. V hrnečku, stačí vidličkou, umícháme zbylý med s máslem, které by mělo být povolené, aby se medové máslo nesrazilo, pokud se stane, stačí trochu zahřát a vymíchat znovu, poté obě směsi smícháme. Vychladly dort podélně rozřízneme na polovinu nebo třetiny, naplníme cca 1/3 krému, zbytkem pokryjeme celý dort. Nemusí to být ani příliš precizně, pokud spěcháte. Běžně se krém nanáší jen na povrch ledabylým způsobem. Můžete dort posypat třeba nalámanými vlašskými ořechy, ozdobit marcipánovými mrkvičkami, králíčky, zkrátka kreativitě se meze nekladou. Můžete servírovat okamžitě, ale odleželý je ještě lepší.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.