Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Kváskový chléb

Zpět
  • Autor: GinaShar
  • Doba přípravy (min.): 120
  • Uživatelský recept
  • Porce: 6.00

Ingredience

Dochucovadla:

chlebový kvásek z žitné mouky cca 3 polévkové lžíce, 8g drceného kmínu

Energetická hodnota celkem: 9870 kJ

Bílkoviny (g): 95, Tuky (g): 11, Sacharidy (g): 466, SAFA (g): 2, Cukry (g): 9, Vláknina (g): 95, Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 1645 kJ

Bílkoviny (g): 15.8, Tuky (g): 1.8, Sacharidy (g): 77.7, SAFA (g): 0.3, Cukry (g): 1.5, Vláknina (g): 15.8, Sůl (g): 0

Postup přípravy

Zaděláme těsto na chleba. Smícháme mouky, sůl a kmín a přidáme kvásek rozmíchaný v teplé vodě. Vše dobře promícháme (těsto bude poměrně řídké a lepivé) a necháme zakryté igelitem kvasit 12 hodin při pokojové teplotě. Po vykynutí těsto přendáme na vál, pomoučníme a překládáme přes sebe (levou část přes pravou, horní přes dolní,...s průběžným pomoučněním tak dlouho, dokud těsto neztratí polotekutou konzistenci, ale stále je vláčné. Pomoučníme mísu a dáme tam těsto ještě na 2 hodiny nakynout, zakryté igelitem a při teplotě cca 30 stupňů (např. mísu zabalit do igelitu a do deky s termoforem). Troubu rozpálíme na 180 stupňů a dáme tam na 15 minut předehřát formu nebo pekáč s víkem. Nakynuté těsto vlijeme (rychle, aby forma nevychladla) do horké formy, přikryjeme víkem a dáme péct. Po 10 minutách sundáme víko a dopékáme bez něj. Pečeme, dokud chléb nemá kaštanovou barvu, cca 1,5 hodiny.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři