Kategorie receptů
- Autor: Richard.Bach
- Uživatelský recept
- Porce: 10.00
Ingredience
Dochucovadla:
5+5 g kmín a fenykl, 11g sůl
Energetická hodnota celkem: 9462 kJ
Bílkoviny (g): 65,
Tuky (g): 70,
Sacharidy (g): 335,
SAFA (g): 11,
Cukry (g): 8,
Vláknina (g): 41,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 946 kJ
Bílkoviny (g): 6.5, Tuky (g): 7, Sacharidy (g): 33.5, SAFA (g): 1.1, Cukry (g): 0.8, Vláknina (g): 4.1, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Pšeničnou mouku přesejeme do mísy, vyhloubíme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme teplou vodou. Bokem rozklepneme celé vejce, přidáme drcený kmín, fenykl a sůl. Po vzejití kvásku vypracujeme řidší těsto, které necháme v teple pod utěrkou vykynout. Po vykynutí přidáme olivový olej, žitnou mouku, bramborové těsto, semínka a vodu. Opět vypracujeme těsto, které necháme v teple vzkynout. Vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na díly. Já měla 9x90g + 1x45g. Vytvarujeme rohlíčky, bochánky, houstičky... Mně se - kvůli kynutí - nejlépe osvědčily jakoby šišky, malé bochníčky (odtud název). Povrch pilkovým nožem rozkrojíme a necháme kynout. Mezitím roztopíme troubu na 250. Na spodek vložíme starý prázdný plech, aby se též rozžhavil. Před vložením do trouby povrch pečiva pomašlujeme vodou v níž jsme rozmíchali sůl a případně posypeme semínky, kmínem... Po vyhřátí trouby vchrstneme do pekáče sklenici studené vody, aby se vytvořila pára a rychle vložíme nakynuté chlebánky. Pečeme 5 min, poté troubu odvětráme, snížíme teplotu na 180 a dopékáme dalších cca 20 min. Upečené krásně voní, jsou zlaté a na omak pevné, jakoby tvrdé. Kváskové jsou proto, že před druhým kynutím dávám jen 100-150g žitné mouky a zbytek do množství uvedeného u mouky je kvásek, který mám stabilně nachystaný v chladničce. Jsou velmi chutné ještě třetí den po upečení.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.