Kategorie receptů
- Autor: muriela
- Doba přípravy (min.): 180
- Uživatelský recept
- Porce: 16.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mouka špaldová celozrnná | 250 |
Máslo čerstvé nesolené | 50 |
Droždí čerstvé lisované | 20 |
Mléko čerstvé plnotučné (3,5 % tuku) | 525 |
Žloutek (syrový) | 20 |
Cukr hnědý (řepný, třtinový) | 50 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 27.5 |
Mák | 200 |
Jablko | 300 |
Rum | 10 |
Dochucovadla:
sůl 3g, citronová kúra z bio citronu, máslo na vymazání formy a potření buchet
Energetická hodnota celkem: 13115 kJ
Bílkoviny (g): 101,
Tuky (g): 148,
Sacharidy (g): 333,
SAFA (g): 45,
Cukry (g): 138,
Vláknina (g): 74,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 820 kJ
Bílkoviny (g): 6.3, Tuky (g): 9.3, Sacharidy (g): 20.8, SAFA (g): 2.8, Cukry (g): 8.6, Vláknina (g): 4.6, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Předem si uvaříme makovou náplň: jedno velké(300-400g) sladké jablko (třeba Jonagold) oloupeme a nastrouháme na hrubo. Do kastrolku dáme 200g mletého máku, přidáme 50g třtinového cukru, 400-500ml mléka, lžíci rumu a nastrouhané jablko. Promícháme a vaříme asi 10 min do zhoustnutí. Na poslední dvě minuty varu přidáme 50g rozinek. Necháme vychladit na pokojovou teplotu. Těsto: 50g másla, kvasnice a vejce necháme ohřát na pokojovou teplotu. Do větší mísy, nejlépe plastové nebo dřevěné(kov a sklo jsou studené materiály a těsto pak hůře kyne), navážíme 250 g mouky, v mouce vytvoříme důlek. 125 ml mléka ohřejeme tak, aby mléko bylo vlahé, navážíme si 25g bílého cukru krupice. Asi polovinu vlahého mléka nalijeme do důlku v mouce, přidáme lžíci cukru (z odváženého množství) a rozdrobenou půlku kostky droždí. Vidličkou lehce vmícháme trochu okolní mouky, až je kvásek hustý asi jako těsto na palačinky. Vrch kvásku zaprášíme lehce moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kvásek vykynout - asi 10-15 min. Zatím k cukru přidáme 2,5g vanilkového cukru, 3g soli a na jemno nastrouhanou kůru z biocitronu. Do zbytku mléka přidáme žloutek a rozšleháme vidličkou. Jakmile vzejde kvásek, přidáme do mísy změklé máslo, zbytek mléka se žloutkem a zbytek cukru se solí a strouhanou kůrou. Těsto důkladně propracujeme, až je hladké a nelepí. Z těsta vytvoříme malý bochánek a necháme ho pod utěrkou kynout asi 1 hodinu, pak těsto přeložíme a znovu necháme přikryté kynout asi hodinu. Poté těsto opět přeložíme a na vále vyválíme na tenkou placku, tu rozdělíme nožem na 16 dílů, do každého dílku vložíme vrchovatou lžíci náplně a vytvoříme buchty (těsto je vláčné, dobře se sním pracuje, dobře se spojuje k sobě). Dno pečící formy pokryjeme pečícím papírem, stěny vymažeme máslem. Buchty klademe do formy, spojem dolů, aby lépe držely. Nakonec buchty potřeme rozpuštěným tukem (používám kokosový olej, je možné použít i máslo nebo domácí sádlo) - hlavně spoje mezi buchtami, aby se nelepily k sobě. Pečící nádobu přikryjeme utěrkou a ještě necháme buchty kynout asi 45 minut. Pečeme do zaltova asi 30 minut. Uvedené množství je do velké 4litrové remosky, na plech do trouby se vejde zhruba dvojnásobek. Část makové náplně zbyde (na dvojitou dávku těsta by stačila asi náplň z 300g máku) ... dá se sníst buď samostatně, nebo ze stejného těsta lze připravit i koláč - pak těsto vyválíme do tvaru pečící formy tak,aby okraje byly trochu vyvýšené. Spodek koláče pokryjeme zbylým mákem, přidáme třeba vypeckované švestky, nebo namícháme tvarohovou náplň a koláč posypeme drobenkou (používám drobenku z ovesných vloček: 5 lžic ovesných vloček, 1 lžíce špaldové mouky, trochu skořice, 15g třtinového cukru, vrchovatá lžíce kokosového oleje nebo másla (asi 35g)) a pečeme do zlatova (asi 40 minut).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Co se týče nabídky nápojů, tady chce někdo vidět lemura, jak posléze leze po zdi.No neva, srandě se nebráním jenže to by nebyl sportovně turistický den ale kalorické extempore.....víte, že se nemáme přežírat ani o víkendu?...........pro nápoje to platí jakbysmet.....tak nevím.............
Hani, děláš chybu, to těsto je moc dobré, úplně se rozplývá na jazyku a je ho
opravdu minimum ... Ale když na tom budeš trvat, trochu náplně ti nechám ... jinak to jablko tam vůbec není poznat
zdenalan: A musím říct, že žádnou celozrnnost jsem nepoznala. Ono totiž - viz dále...
Sifaka: To těsto přece tvořilo jen tenký obal místo papírového košíčku, aby se ta náplň nerozpadla :-)