Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

vícezrnný bochník

Zpět

Ingredience

Energetická hodnota celkem: 10779 kJ

Bílkoviny (g): 103, Tuky (g): 173, Sacharidy (g): 145, SAFA (g): 26, Cukry (g): 30, Vláknina (g): 62, Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 898 kJ

Bílkoviny (g): 8.6, Tuky (g): 14.4, Sacharidy (g): 12.1, SAFA (g): 2.2, Cukry (g): 2.5, Vláknina (g): 5.2, Sůl (g): 0

Postup přípravy

Do mísy nebo silikonové formy nejdřív nasypejte: 140 g slunečnicových semínek 90 g lněných semínek 145 g ovesných vloček (nevadí-li vám avenin a jste celiak, můžete použít je, jinak jednoduše kupte jiné, třeba jáhlové) 50 g dýňových semínek 70 g mandlí nebo ořechů dle libosti 3–4 lžíce psyllia 8–12 g soli (cca lžička zarovnaná/vrchovatá. Já raději víc slaný, jím ho samotný a s nižší dávkou mi připadá trochu mdlý) Promíchejte. 350 ml vody 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle vašich sladkých preferencí přidejte nebo uberte lžíci) 3 lžíce olivového oleje nebo kokosového tuku Promíchejte se suchou směsí. Přesypejte do formy vyložené pečicím papírem (pokud máte silikonovou, prostě nechte v ní), mokrou rukou uhlaďte a rovnoměrně udusejte povrch, něčím přikryjte a nechte jen tak stát na lince. Čeká vás vzrušujících 12 hodin, během kterých můžete jít třeba spát. Veškeré zrní a ořešstvo nasaje vodu a především lněná semínka s psylliem vytvoří sliz (nebo prý gel), kterým se vše spojí. Není to roztomilé? Spojeni slizem. Díky dlouhému máčení se taky všechno stane stravitelnějším a šťavnatějším, potažmo ukousnutelnějším. Ráno vás čeká úplně to samé, co tady – roztomilý kompaktní želé koláček, vždyť to znáte! V principu je to úplně to samé, jen teď prostě nepřidáte tu chlebovou část, tedy kvásek a mouku. Troubu vyhřejte na 200 stupňů a formu do ní jednoduše vložte.Nechte 20 minut péct, poté vyklopte na plech a nechte dalších 30-40 minut opéct dohněda z druhé strany. Vypečená kůrka krásně voní.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři