Kategorie receptů
- Autor: HankaCh
- Uživatelský recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 300 |
Voda | 100 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Ovesné vločky jemné Emco | 100 |
Mouka pšeničná hladká | 100 |
Mouka špaldová celozrnná | 200 |
Dochucovadla:
Špetka soli
Energetická hodnota celkem: 6808 kJ
Bílkoviny (g): 67,
Tuky (g): 21,
Sacharidy (g): 283,
SAFA (g): 6,
Cukry (g): 19,
Vláknina (g): 27,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1135 kJ
Bílkoviny (g): 11.2, Tuky (g): 3.5, Sacharidy (g): 47.2, SAFA (g): 1, Cukry (g): 3.2, Vláknina (g): 4.5, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Lžičku žitného kvásku, 100g špaldové mouky a 100g vody necháme přes noc vykvasit. Druhý den přidáme 100g ovesných vloček, 200 g mouky (špaldové a hladké) a 300g mléka, necháme kynout cca 3h. Pak zapracujeme jedno nejlépe domácí vejce, pokud je těsto moc husté přidáme vodu. Necháme ještě chvíli kynout a můžeme péct lívanečky. Peču je na suche litinové pánvi s keramickým povrchem. Podáváme pomazané švestkovými povidly (v mém případě domácí bez cukru ) a lžící jogurtu nebo na slano (třeba se zakysankou a kaviárem ;-) ) .
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Kvásek si buď můžeš vypěstovat sama - postupu na netu je spousta, je to vlastně zkvašená žitná mouka, funguje podobně jako droždí jen je zdravější a nepotřebuje cukr. Nebo se dá získat od někoho, kdo kvásek má - kontakty jsou na kvaskovamapa.cz