Sledujte nás:

Leden Měsíc omezení cukru II

Zpět
Počet členů: 94
Založeno: 27. 10. 2017

Vzhledem k velkému množství komentářů v diskusi Leden Měsíc omezení cukru a problémům s fungováním, prosím o psaní komentářů k tomuto tématu zde.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 12. 2017 18:57

Cukr teď opravdu nemám pod kontrolou. Uzobávám a uzobávám. Ještě se začnu popelit a jsem jasná.... :-)

31. 12. 2017 18:55

Macatice. mě se nezdá o jídle, ale o uklízení. Každou noc uklízím - pak má být člověk ráno odpočatý :-(

31. 12. 2017 14:05

Dnes nám končí celý skvělý projekt,za který jsem autorům moc vděčná.Sice jsem moc nezhubla,a vím také proč,hlavně jsou to cukry,tedy hlavně čokoláda a hroznový cukr,se kterými jsem to během roku nezvládla.Zřejmě máme k sobě vřelý vztah a nedokážeme jeden druhého opustit.Dávat si na konci roku předsevzetí není asi to nejlepší řešení,tak zůstanu u přání a pokusím se cukříky omezit.Ostatním ať se daří plnit si svá přání a věřím,že se zde budeme znovu setkávat při 52 týdnech.

31. 12. 2017 00:26

Tedy o jídle se mi nezdává :-))

30. 12. 2017 19:48

Dnes jsem měla pěkně lucidní sen. Bylo to až ráno, už jsem jen podřimovala a sumírovala jsem si, co všechno dneska chci udělat a jestli mám všechny suroviny, co budu potřebovat.
Zdálo se mi, že jsem šla do supermarketu nakupovat zásoby na Silvestra a v oddělení pečiva měli plné regály krásných pocukrovaných koblih, až se mi sbíhaly sliny. A takkto se ubíraly moje myšlenky:
Hele, koblihy, a jaké pěkné... Ty určitě budou lidem chutnat, pár jich vezmu... Ale ne, radši ne, je to samý tuk a cukr, neměli bychom to jíst - a kromě toho, mám doma ještě plno cukroví, to musí lidem stačit.
A poodešla jsem od regálu směrem k pokladnám.
Nojo, ale tohle přece není skutečnost, to je jen sen. To se přecenic nestane, když si pár těch koblih vezmu...
Ále, kašlu na to! Už jsem skoro u pokladen, přece se kvůli nějakým koblihám nebudu vracet!
Hele - a máš doma plno cukroví, a to je skutečnost, žádný sen.
A rázným krokem jsem vyrazila k pokladnám, abych si to ještě nakonecnerozmyslela.

Ještěže tak. Jinak bych měla dilema. V týdenních úkolech totiž mám, že při nákupu odolám a nekoupím nic zbytewčného. Počítají se akce v lucidních snech do plnění úkolů? Takhle mám jasno - odolala jsem :-) I ve snu!

28. 12. 2017 21:45

Tak zítra máme závěrečnou na kuželně a máme si donést cukroví, já z toho sladkého nevylezu.....jak se znám, tak ochutnám od všeho.....jinak bude tatarák a topinky....samé dobroty.....

25. 12. 2017 21:38

To už jsem asi byla přetažená. Mělo tam být samozřejmě 25dkg, to je polovina....Tímto se omlouvám :-) A mouku dávám zčásti špaldovou

23. 12. 2017 22:20

Rozhodně do vánočky nepřijde tolik cukru jako do štóly a tam jde spousta cukru i na obalení.

23. 12. 2017 21:59

Ve vánočce jsem nahradila část mouky špaldovou a je dobrá. Manželovi chutná a tak už bere za své. No na zítřek ke snídani zbude. :-))))

23. 12. 2017 21:10

Vidím, že recept na vánočku je všude přibližně stejný. Mě se letos povedla výborně. Neupravovala jsem recept, přece jen toho cukru tam opravdu moc není ( u nás na 1 kg mouky to je 150g ).

23. 12. 2017 17:53

Tak to je taky víc

23. 12. 2017 17:36

Tak já dávám do vánočky 80g cukru a jeden sáček vanilkového na 500g mouky.

23. 12. 2017 16:12

Bessi: tak jsem se schválně dívala, kolik cukru do vánočky dáváme my - na 1 kg mouky je to 15 dkg cukru, takže na 3 kg to vyjde 45 dkg cukru a je to normálně podle receptu, žádné snížení. Vánočku spíš dělají kalorickou sacharidy v mouce a tuk v másle, cukr už to moc nevytrhne :-).

23. 12. 2017 12:00

Tak a do vánočky jsem se pustila i já. Manža nepoznal méně cukru. Na 3kg mouky je 50dkg cukru...

23. 12. 2017 10:43

Vánočky u nás vždycky peče manžel podle receptu od mé babičky, z kuchařky Viléma Vrabce :-).

23. 12. 2017 10:36

Musím Vás všechny pochválit, já vánočku neumím, ještě jsem ji nikdy nepekla. Koupila jsem ji v Globusu....

23. 12. 2017 09:58

Já bohužel včera do vánočky taky jako spotřebitel :-(.

23. 12. 2017 00:18

á jsem se dneska pustila do cukroví - tentokrát jako spotřebitel :-)
Z něčeho po rozdání příbuzným a sousedům zbylo jen pár kousků.

22. 12. 2017 19:46

Vánočky mě čekají zítra, dnes večer zaděláno, zítra ráno peču.

22. 12. 2017 19:34

Dnes jsem si dala trochu cukroví,připraveného z pražených ovesných vloček,sušených meruněk,oříšků.....ze kterých se společně s dalšími ingrediencemi udělá těsto,následně udělají hrudky a pečou se v troubě cca 10-15 min.Moc dobré,pokud bude čas,napíšu přesný recept.

22. 12. 2017 14:42

Vánočky upečeny s polovičkou cukru a mě chutnají. Manžovi to nebudu říkat, schválně, jestli to pozná... :-)

22. 12. 2017 13:52

Vanda : tu znám od Lindt, ale ještě jsem neochutnala slaný karamel, ten taky teď mívají v čokoládě.

22. 12. 2017 12:06

Odbočka od cukroví.... koupila jsem si hořkou čokoládu s mořskou solí. Je super.Nemá slanou chuť, ale vzhledem k tomu, že si malé kousíčky nechávám rozpustit na jazyku, občas narazím na zrníčko soli. A tak , bohužel, neomezuji ani cukr ani sůl.... :-))))))))))))))))

21. 12. 2017 21:59

Taky nám ty švestky moc zachutnaly.Budu je muset ještě přidělat, neb jsem jich půlku odvezla k dceři a ty určitě do neděle nevydrží.A rozhodně patří mezi nejméně kalorické cukroví co jsem letos dělala. Na 100 g je to : jen : 1600 KJ.

19. 12. 2017 10:09

Cukroví jsem nepekla,protože jsem o svátcích mimo domov,ale stejně mám velké obavy,že na návštěvě se neudržím a ochutnám od všeho.

19. 12. 2017 09:35

Macatice moc děkuji za radu, to je skvělý nápad, mne se vždycky strašně přilepí Mozartovy kuličky na vál, když je napřed postavím na tyhle drobky a pak teprve na vál, tak to bude perfektní. Rozhodně si to hnedky zapíšu do receptu, abych na to nezapomněla.....

18. 12. 2017 21:43

Švestky už jsem udělala, díky, Mášo, za tip. Já o nich přemýšlela (taky jsem si koupúila pytlík u trhovce), ale myslela jsem, že je ten recept složitější. Když jsi mi prošlápla cestu takhle jednoduchým postupem, napodobila jsem tě. A zřejmě je zařadím do svého trvalého repertoáru. A mám ještě jeden trik. Už mě nebavilo pořád něco namočeného v čokoládě po ztuhnutí odlepovat od tácu. Takže švestku jsem nejprve položila do vrstvičky mletých oříšků nebo mandlí (já už ani nevím, co to bylo), a teprve pak přendala na tác, takže se na něj nepřilepily :-)

18. 12. 2017 08:26

Já koupila švestky na vánočním trhu, jsou skvělé, ale namočením do rumu nis nezkažíš, ba naopak,kdyby mne to napadlo, tak jsem to udělala. Nechám to na příště.....

17. 12. 2017 00:24

Plnit se dají i meruňky, ale protože jsou dost velké, plním je směsí mletých ořechů a sekaných rozinek a pak máčím v čokoládě.

16. 12. 2017 23:46

Když budu mít čas, švestky plněné mandlí namáčené v čokoládě taky zkusím - ještě jsem je nikdy nedělala. Ale prý to chcenejprve je na chvíli namočit v rumu. Jinak u nás v Penny mívají sušené švestky mekounké a šťávnaté.

16. 12. 2017 22:50

Jo, taky už jsem měla sušené švestky, že vůbec nešly žvýkat, jak byly tvrdé, a musely se máčet ve vodě.

16. 12. 2017 22:42

Dostala jsem jako dárek egyptské cukroví-dale plněné mandlí a obalené v hořké čokoládě.byl to docela mls podle mého gusta.Švestky taky nemusí být marné ale musí být správně usušené, někdy se dají koupit jen takové suché jako papundekl :-)

16. 12. 2017 16:55

Macatice: tos udělala ideálně s tím "pečením" banánů, během vyndávání z trouby se odpařila voda a zkaramelizoval v nich cukr ,protože byly hodně zralé. Méně zralé nejsou tak sladké, ale jsou taky moc dobré. Dík za nový recept.

16. 12. 2017 15:18

Tak jsem do receptů zadala Vánoční špičky ze zavařeniny, vlček a šmakounu http://www.stobklub.cz/recept/105070/

16. 12. 2017 12:19

vanda: Pokud je budeš chtíd "péct" v troubě jako já, tak troubu na minimum (já v plynové mám na minimum teplotu 180 C, aspoň to teda tvrdí muž podle toho teploměru), banány jsou lepší nezralejší (jsou pevnější a mají míň vody) a v každém případě je dát na pečicí papír, jinak je z plechu nedostneš. A je todluhodobá záležitost - já jsem ten plech s banány dávala do trouby, zatímco jsem připravvala jiný plech s těstem na pečení. Pak šly banány ven, cukroví dovnitř, po pěti deseti minutách upečenécukroví ven, banány dovnitř a příprava nového plechu na pečení. Jo, a když ty banány trošku oschly a začaly karamelizoivat, tak jsem je na tom papíru otočila, aby se z papíru sluply a opekly i z druhé strany. Pak jsem je ještě jednou odlepila, aby byly na papíře volně.

16. 12. 2017 10:27

Když to tak čtu, tak mlaskám jako Pavlovův pes. Vygooglím si ještě nějaké zdravé cukroví, koupila jsem si po dlouhé době banány, tak bude pokus...

16. 12. 2017 10:09

Včera jsem dělala domácí čokoládu, a jelikož ji dělám od oka, tak jsem ji musela ochutnávat....Ještě, že nezapisuji, to by semaforky byly rudé až za ušima

16. 12. 2017 08:43

Protože jsem měla včera rozehřátou čokoládu, tak jsem naplnila 2 sušené švestky mandlema ( nakonec jsem se misto ořechů rozhodla pro mandle), projela to čokoládou a obalila v nastrouhaných ořechách. Moc nám to s mužem chutnalo, tak jich pár udělám.

16. 12. 2017 00:10

A mám tu další dnešní netradiční experiment.
Místo 300 g kakaových sušenek podle receptu jsem do nepečeného cukroví dala 280 g umletých ovesných vloček + 20 g kakaa (tedy žádný přidsný cukr, na rozdíl od těch sušenek) a místo másla jsem použila floru s máslovou příchutí (nafasovali jsme ji na Dnu zdraví několik krabiček, tak teď dojde svého uplatnění :-)
A navíc jsem do hmoty nastrouhala jeden "salámek" šmkouna se švestkovou příchutí. Výsledek je velice dobrý, další složkou těsta je džem, já měla meruňkovou zavařeninu. Recept snad sepíšu zítra - samotnu by mě totiž zajímalo, jak to energeticky a živinově vyjde na jeden kousek. Dneka chci ještě udělat kokosové kuličky.
Jeden rok se mi povedlo, že jsem do nich úplně zapomněla dát cukr. A jak já těsto při práci neoždíbávám, zjistila jsem to, až když jsem ochutnala jednu hotovou kuličku. Takže jsem je pak ještě nakonec všechny obalovala v moučkovém cukru a výsledek nebyl špatný. Zkusím to podobně i letos - dovnitř minimum cukru a navrcxh leghce obalit - ten cukr na povrxhu tomu dodá na jzyku sladkou chuť, takže zelkově se ten kousek zdá být sladší, než ve skutečnosti je.

15. 12. 2017 23:29

Ty banány v čokoládě jsou dobré. Já susšičku nemám, tak jsem to zkusila takhle. Doufám, že to ten týden do Vánoc vydrží. Proto jsem je obalila v čokoládě, která tu vlhkost doufám od okolí izoluje a "zkonzervuje".
Pečené banány myslím ve srovnání s těmi lasicky sušenými budou víc ksarsmelové - přece jen, jak jsou sladké a v troubě je větší teplota než v sušičce, i když byla na minimum, tak pocrch trochu zkaramelizoval - a pěkně to po tom karamelu voní.
Trošku banánů - těch sušších jsem nechala zatím jen tak, jestli budu dělat marokánky, přidám je tam.Nebo do kuliček ze sušeného ovoce. Nebo je sníme prostě jen tak.

15. 12. 2017 20:13

Tedy banány jsem nepekla, ale sušila v sušičce, zůstaly pěkně ohebné jako křížalky z jablek , dají skladovat jako každé sušené ovoce, ale vlhkost v nich zůstat nesmí. Přidat by se daly i do biskupského chlebíčku nebo do mufinek.

15. 12. 2017 08:46

Tak aby se neřeklo, tak vyzkouším jedno nové cukroví a to, že naplním sušenou švestku ořechem, namočím do čokolády a obalím v oříškách.

13. 12. 2017 22:41

Macatice: podobně dělám ze sušených jablek a to mi fakt chutná

13. 12. 2017 09:42

Macatice : krásně jsi to popsala a závěr chybí : jak ti to chutnalo ???????
Pěkně jste v noci laškovaly a mne to po ránu rozesmálo !!!!!!

13. 12. 2017 00:45

Au,!!!! To bolelo,,!!……ale mas bod!for dobrý a na slepejše jsi pohotová :))

13. 12. 2017 00:41

Šmarjá, tos mi připomněla, že ještě jednomu nešťastníkovi dlužím autorské výtisky. Už jsem si ty knihy připrvila na stůl, snad se s nimi dopoledne dostanu na poštu. A zcela vážně a beze srndy jsem ti za tu poznámku vděčná.
Autorům za polání autorských výtisků samozřejmě poštovné neučtuju :-)
Pokud ti jde o banány v čokoládě, tak ty poštou neposílám, neb mi nezaručí správné skladovací podmínky na třídírně balíků a já pak nehodlám vyřizovat reklamace nespokojených poloopic :-)

13. 12. 2017 00:06

Macatice, kolik si účtuješ poštovné?:-))

12. 12. 2017 23:54

Pokus s banány dokončen. Na pečicí papír jsem si připravila tenkou vrstvičku strouhaných mandlí. Ve vodní lázni jsem roztavila čokoládu na vaření, přidala do ní trošku bílého ztuženého tuku (to se mi osvědčilo - roztavená čokoláda je pak tekutější a na namáčeném kousku ulpívá tenčí vrstvou), jednotlivá kolečka pečeno-sušených banánů jsem do ní namočila, nechala okápnout (případně jsem přebytek čokolády oškrábla lžičkou), položila na připravenou mandlovou vrstvu, pak jsem várku koleček ještě svrchu "posolila" strouhanými mandlemi, nakonec jsem kolečko vzala, oklepala od zbytku mandlí a položila na další plech s pečicím papírem. Když bylo všechno hotové, plech jsem odnasla vychladit na balkon.

12. 12. 2017 09:40

Tak včera mi dorazila moje výhra za měsíc listopad a to výrobky značky Extrudo. Je toho plná krabice ,většinu z toho neznám, tak se těším, jak to budu všechno zkoušet a jak si zase obohatím můj jídelníček o něco nového.

12. 12. 2017 08:32

Do pečení banánů se zatím nepouštím, taky jsem to viděla v Prostřeno, ale nezaujalo mě to.

Více příspěvků

Naši partneři