Sledujte nás:

jak snížit množství sacharidů?

Zpět
Autor: Clarisa
Počet členů: 351
Založeno: 17. 02. 2011

Ahoj, tak se už měsíc snažím plnit jídlokoučink, ale stále se mi nedaří snížit množství sacharidů, aniž bych současně nesnížila celkovou kalorickou hodnotu. Mám doporučeno jen 117g, ale pořád se pohybuji kolem 180g při kalorické hodnotě 5000kJ. Čím ty sacharidy nahrazujete?

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 08. 2015 09:10

děkuji za fundované komentáře - jinak problematika glykemického indexu je rozebrána podrobně v knize Hubneme s rozumem v praxi - glykemická kuchařka viz pomůcky stobu

11. 08. 2015 15:24

Pečivo nemusí být chemické, stačí si péct doma, ať už v domácí pekárně nebo třeba bagety v troubě. Ovoce je trochu zrádné - pokud obsahuje glukózu, rychle vyletí glykemie a pak u zdravých lidí rychle klesne, pak je hlad ještě větší než před konzumací. Pokud obsahuje fruktózu, pak se zpracovává jiným způsobem v játrech a při větší konzumaci se ukládá jako tuk. Z komplexních sacharidů, mezi které patří škrob obsažený v mouce, se cukry uvolňují pomaleji, takže glykemie nevyletí tak prodce jako po požití jednoduchých cukrů.

11. 08. 2015 06:52

Takže místo přírodního ovoce je lepší cpát se chemickým pečivem? :-)

09. 08. 2015 15:53

Jak snížit množství sacharidů? Jednoduše - jako přílohu brambory, ke každému hlavnímu jídlu kopec zeleniny, teď v létě okurky, rajčata, papriky, v zimě salát ze syrového zelí, jemně nastrouhané mrkve a cibule. Značně omezit konzumaci ovoce, vynechat džemy, sušenky, čokoládu, určitě ale nevynechávat pečivo.

09. 08. 2015 07:01

Napište komentář...

20. 07. 2015 21:59

Taky jsem se snažila snížit sacharidy, ale bohužel mi to moc nejde.

03. 07. 2015 20:10

sacharidy odbourávám jídlem bez příloh (doplňuji zeleninou) a snídám knäckebrot, občas mi spíš chybí a to rovná ovocné pivko:) Já měla problém s příjmem bílkovin. To řeší kuřecí a krůtí maso, krůtí šunka a tvrdý sýr do 20procent tuku. Překvapením pro mně byly olomoucké tvarůžky, které jsou plné bílkovin bez tuků. Zeleninový limit tradičně plním jen díky melounům, které můžu ve větším množství:)). Piju jen vodu s citronem, neochucenou a v práci jemně perlivou. Za odměnu čaj s citronem a lžičkou medu, když sacharydy chybí, pokud jich mám dost, tak bez medíku.

22. 06. 2015 20:57

Ahoj,
sacharidy byly i můj problém a díky jídlokoučinku jsem zjistila, že musím omezit, ne-li vynechat některé nápoje, včetně kávy z automatu a ochuceného nealkoholického piva, o normálním pivu nemluvě. Dopřeju si jen 1/4 l domácího moštu denně, jinak piju jen neslazený čaj a kávu. Pozor na náhražku kávy Caro, je vyrobena z obilí a má mnohem víc energie než klasická instatní káva.

13. 06. 2015 08:51

Tak jsem o 2.2 kg lehčí dle plánu a jdu dál. Teď vidím, resp. Diky těmto stránkám je vidět, jak jsem to s cukrem přeháněla. I doma už si všimli složení ledničky. A dokonce mají radost.

05. 06. 2015 22:41

Je to tak ... Včera jsem snědla zeleniny více, téměř vše svítilo zeleně. Dnes jsem zeleninu podcenila a rázem sacharidy hop nahoru ... Včera jsem se cítila před spaním více v pohodě. To dám, zase zítra přidám zeleninku, chci ... .

09. 10. 2014 23:51

gratuluji všem, kteří přijali zeleninu za svou a mají ji jakou součást téměř každého denního chodu

26. 04. 2014 09:21

Katerina007: Jsi naprosto dokonalá :-))) Krabičkuju jako Ty a hlavně důsledně plánuju! Zeleninu mám téměř ke každému jídlu a semaforky jsou OK. Hlavně mně nesužuje hlad a chutě a váha jde dolů. Pravda, teď po velikonocích jsem ráda, že jsem uhájila dosažené pozice, ale i to k životu patří.

25. 04. 2014 13:12

peču si sama pečivo, dělám i těstoviny, rýži téměř nejím a když tak natural. Konečně jsem se naučila dělat jídelníček na týden. Ráno si narvu do koučinku co budu jíst a vidím co přidat, co ubrat nebo jídlo v rámci týdne prohodím. Pak to naházím do krabiček a mám na celý den až na večeři vystaráno. Večeři si už zvládnu připravit večer, tu nemusím mít v krabičce. Dost jsem i ušetřila na nákupech, když necourám pro každou zapomenutou surovinu do obchodu.

27. 02. 2014 15:28

Přešně tak.. taky nevím co s tím :/

14. 02. 2014 18:34

Fakt je, že zelenina dělá divy. Jím ji téměř ke každému jídlu.Ke snídani a večeři syrovou, k obědu si ji dusím taky téměř ke všemu a sacharidy jsou pod kontrolou, protože si tím pádem dám menší porci pečiva i přílohy a nemám hlad. Souhlasím, že dobré je, si jídlo plánovat předem, ono to jde a semaforky se nečervenají:-).

14. 02. 2014 13:20

taky jsem zápasila se sacharidy. Teď už se mi hezky zelenají. Stačí jíst bílé mléčné výrobky (nikdy bych nevěřila, kolik sacharidů je v sladkých) a ubrat na přílohách. Klidně si dám i loupák k snídani a vejdu se.

12. 02. 2014 19:13

občas stačí někde pár gramů ubrat a nahradit větší porcí zeleniny a v pohodě se do sacharidů vejdu, chce to plánovat jídelníček dopředu

12. 02. 2014 18:30

Quick... já to četla, jenže těstoviny a rýži jím každé tak třikrát do roka, tortilly a arabské chleby vůbec ne, takže nemám moc co nahrazovat... a stejně se do sacharidů nevejdu. Na to, co popisujete, bych "pošla hlady"...
Já s tím teda nemám až tak extra velký problém. Před pár lety jsem přišla o jednu ledvinu, takže to s bílkovinami zas tak moc přehánět nemůžu - "podstav" bílkovin a "nadstav" sacharidů oproti nastavenému je pro mě vlastně žádoucí... ale kdybych se do toho vejít fakt chtěla, tak bych to velmi těžko zvládla.

12. 02. 2014 13:23

taky mám každý den na snídani a večeři 50g celozrnného pečiva, někdy ráno vločkovou kaši, na oběd vždy přílohu - brambor, kuskus, těstoviny, rýži... a dolaďuji svačinama... většinou se mi vše zelená, kromě safa ta je občas žlutá a co se teda těžce červená je pohyb.... ten jsem zatím nezařadila... jedu 7 týden a mám rovných 7 kg dole... jídelníček si sestavuji dopředu podle potravin, které mám doma a až všechno sním pak teprve nakupuji ... baví mě to baví a 100% to funguje!!!

12. 02. 2014 00:10

Veselinek - pečivo se nemusí vynechávat, ani by to nebylo dlouhodobě k vydržení, ale musí se nad tím, co člověk sní přemýšlet. Je dost rozdíl, jestli sním např. 50 g Bebe sušenek, které mají v sobě tolik sacharidů, že to pokryje můj příjem sacharidů na snídani, nebo když ty sacharidy vyskládám z chleba a zeleniny. A o tom to je, používat hlavu nejen k tomu, aby se do ní, s prominutím, jen tlačilo jídlo...

11. 02. 2014 21:37

Takže cože: vynechat pečivo, přílohy jen s malým GI, a to určitě není ovoce a místo všeho jen zeleninu, a může být i sladká, jak píše Martin h-h. Změnit své naučené chutě.

11. 02. 2014 21:31

Ifcox, čtěte ještě jednou - nahradit rýži, těstoviny, tortily, arabské chleby vařenými bramborami, ty mají ve 100 g pouhých 18 g cukrů a 350 kJ. V každém jídle se snažte nahradit část příloh nebo pečiva čerstvou zeleninou, objem je větší, kalorická hodnota menší i menší obsah cukrů. Na snídani a večeři mívám 50 g chleba + 100-150 g zeleniny (rajče, okurka, paprika), k obědu vařené brambory (cca 150 g), maso a ted v zimě salát ze syrového zelí s mrkví, cibulí, červenou paprikou, ochucený vinným octem a trochou slunečnicového oleje(cca 150 g). Dopoledne jedno jablko (100 g), odpoledne půl bagety (cca 25 g), plátek šunky nebo sýra.

11. 02. 2014 20:51

Quick - no, dobrý... ale chybí tam to "bé". Jasně že člověk ví, co omezit, aby neměl moc sacharidů... ale problém je, co teda místo toho...

11. 02. 2014 20:14

quick: naprostý souhlas, po pár dnech by každý měl vědět, kolik asi ty "jeho" potraviny mají. Pečivo nebo chleba mám denně, ale i mrkev se musí s mírou a jablko jen jedno atd.

11. 02. 2014 16:49

Holky, bez urážky, ale nechápu, co je za problém. Já jsem musela ze dne na den omezit příjem sacharidů - diagnostikovali mi cukrovku a teď mám spíš problém se dostat alespoň na oranžovou - .To chce omezit ne pečivo, ale jíst méně ovoce, místo rýže a knedlíků brambory, omezit takové ty tortily, arabské chleby, těstoviny a myslet na to, že do sacharidů se počítají i ty přijaté ze zeleniny a ovoce.

11. 02. 2014 14:10

sacharidy mívám snad denně hodně nad normu :(

11. 02. 2014 13:30

Jo ty prokleté sacharidy jsou fakt oříšek, a to se vždy tak snažím - ne pečivo, ne tamto, tamto, a ono tam stejně je:D

21. 01. 2014 18:04

Já mám takřka denně problém se vejít do limitu s bílkovinami a naopak na mě smutně (žlutě) koukají tuky. Když chci tuky vylepšit použitím olivového oleje nebo ořechů, zpravidla dost vyletí nahoru celkový energ. příjem. Je to pro mě zatím docela hlavolam, jak tomu najít rovnováhu. Se sacharidy se vejdu, pokud si odpustím jakékoli sladké varianty typu: tvaroh, jogurt, kysané podmáslí, zákys - to všechno miluju, ale teď v redukční fázi budu muset upřednostnit ty meslazené formy Natur. Občas si dám Ovofit, chutná mi třešňový a ananasový.

08. 01. 2014 22:54

pečivo si k snídani dejte, k oběd menší pířlohu a k večeři také pečivo nebo menší přílohu - zhruiba to vychází na 3 sacharidové porce pečiva (50 g) nebo přílohy - při "nejpřísnějším" hubnutí, které bynemělo trvat déle než 3 měsíce - pokud jste byla zvyklá jíst daleko více sacharidů, tak vám hned nemusí semaforek svítit zeleně.

08. 01. 2014 21:20

Mmarch, já pečivo snídám i večeřím. Dokonce, když nemám tmavé, tak si klidně dám bílý rohlík, k tomu tvarůžky, nebo bílkovou omeletu, lučinu linii a zeleninu.

08. 01. 2014 18:23

Mmarch, co je na pečivu "nezdravého"? Samozřejmě nemyslím koláčky, croisanty, koblihy, donuty, ale normální běžné pečivo,z něčeho sacharidy získat musíte...Na večeři míváme cottage, šunku, tvarohovou pomazánku, k tomu chleba, zeleninu (rajče, okurku, papriku).

08. 01. 2014 11:48

Poraďte mi, prosím, čím nahradit pečivo? přece si nedám na snídani jen plátek sýra a rajče, ale co místo toho nezdravého pečiva, jím hodně ovesné kaše, ale taky je nemůžu každý den a co na večeři, aby bylo dostatek bílkovin a ne sacharidy a aby to nebylo vařené jídlo, opravdu nestíhám vařit dvě jídla na den.

07. 01. 2014 23:56

Doporučuji vám návštěvu semináře 26. ledna - kde bude hodně řeč hlavně o rostlinných bílkovinách - tak tam můžete získat inspirace, jak si rozšířit jídelníček

07. 01. 2014 20:45

Já mám nejčastěji rozsvícený semaforek na bílkoviny. Jako vegetarián je to normální, ale je pravda, že mám tendenci to kompenzovat sacharidy, tuků se tak nějak podvědomě bojím.

07. 12. 2013 17:15

Hlavně z rafinovaného cukru budete časem více nemocen než z mrkvičky a program se vás snaží vést k správnému poměru živin, a ten bohužel pohou syrovou zeleninou nemůžete docílit.

03. 12. 2013 06:31

Z rafinovaného cukru přiberu určitě rychleji než ze syrové mrkvičky taková je moje myšlenka :-)

02. 12. 2013 16:18

To Martin - tělu je celkem jedno, z čeho získá cukr, jestli z čokolády, pečiva, zeleniny, dalo by se říct "cukr jak cukr", jen je rozdíl, jak rychle ten cukr z dané potraviny přejde do krve (glykemický index). Pokud si to neumíte dopočítat, aby vám to vycházelo, není chyba na straně programu...No a koneckonců, proč vlastně ten program využíváte, když se vám zdá špatný? Vždyť se web hemží reklamami na výživové poradenství, třeba byste našel něco lepšího ;).

01. 12. 2013 21:58

Mám nastaveno na 5500kj a sacharidy na 40% tj.129,4mg a nedělá mi problém být v zelené. Odrážím se od jednoho velkého sacharidového jídla - buď oběd nebo snídani, a potom doplním večeří a zbytek svačiny, tzn pokud si dám k obědu těstoviny, k snídani si dám třeba strouhané jablko s mrkví, mandle a med, k večeři bílkoviny se zeleninou bez přílohy. Když si dám k snídani ov.vločky s čokoládou, k obědu si dám třeba tresku s cuketou a sýrem. Svačinami dorovnávám příjem S-T-B, zpravidla dopoledne ovoce, odpoledne tvaroh. Je to jednoduché.

01. 12. 2013 13:23

A co když jím jenom syrovou zeleninu a stejně mi svítí červené plus? Sebekoučink tohle vůbec nerozlišuje přitom ze "sladké" zeleniny je nemožné přibrat :)

30. 11. 2013 18:37

k zdenine - ano naše heslo je pomalu, ale jistě, tak nemusí být hned zeleno, ke kahune . mnohozrnný chléb znamená že není jen z pšenice, ale i z jiného obilí - ale neříká to nic o celozrnnosti

27. 11. 2013 20:39

Já nahradila pečivo knackbrotem nebo mnohozrnným chlebem, jím ho jen k snídani a v množství cca 50g. Nejím moc ovoce, protože to má sacharidů hodně, radši si dám zeleninu a občas ňákou buchtu nebo něco podobnýho, ale to jdou pak sacharidy rychle nahoru.

25. 11. 2013 10:04

semaforky jsou zatím bída, ale to půjde časem :)

20. 11. 2013 09:28

Já pečivo skoro nejím, ze začátku mi chybělo, ale teď jsem si zvykla...Podle mě v něm není nic výživného, co by mému tělu chybělo...vlákninu jím v zelenině a je spousty jiných a kvalitnějších sacharidů než je pečivo. Jednou za čas si ho dám a to mám pak svátek :-) Co se týče tuků...pořád jsem bojovala, ale jak tady někdo píše níže, stačí pár nepražených oříšků a je semafor je zelený...i když se musím přiznat, že dneska mám zelenej zase jen u pitného režimu, výdeje a zeleniny....Je to boj, ale my se přeci bez boje nevzdáme :-)

18. 11. 2013 21:56

držím palce všem bojovníkům se semaforky - ale nesnažte se bojovat zas až tolik - i oranžová je hezká barva

07. 03. 2013 08:30

PerditaX: jsem se normálně polekala, když jsem si přečetloa, že nic nevydrží.... hned mě napadlo, že ti zplesniví, chacháááá, tak to se povedelo, a on při tom na tebe ani nezbyde ;-)

06. 03. 2013 13:54

také občas chleba peču v pekárně. jenže nic nevydrží - hned je pryč ;) přidávám do těsta třeba smaženou cibulku nebo nadrobenou nivu... vzhledem k tomu, že na mne skoro nic nezbyde, tak to příjem příliš nezvýší

06. 03. 2013 10:06

začala jsem střídat chléb žiný, celozrnný a fit s malé soukromé pekárny, nakrájím si slabé plátky a přidám více bílkovin

06. 03. 2013 09:57

vlastovka: jo a máš spočítáno, jakou má takový chlebík energetickou hodnotu a trojpoměr živin? To by mě docela zajímalo a na kolik Kč to tak vyjde?

06. 03. 2013 09:55

vlastovka: a mohla bys tady napsat nějaký osvědčený recept?

06. 03. 2013 09:54

Já si peču chleba doma. Nejdřív jsme ho pekli 2 roky jen tak v troubě a pak jsem koupila kvalitní pekárnu. Pečeme 2x týdně, takže se investice vyplatila. A nepoužíváme hotové směsi, mícháme sami z celozrnné mouky. Bílkoviny zvýším přidáním více vajec a snížením oleje (protože vláčnost nahradí bílek)

04. 03. 2013 00:26

Já jsem se naučila chodit na žitný chleba u nás do obchůdku se zdravou výživou. Berou ho z pekárny z Vizovic (chodí jim poštou) - na stránkách té pekárny se dá najít, kam všude chleba posílají.

01. 03. 2013 14:20

Knackebroty moc nejím, raději si dám 50 g dobrého žitného chleba. Kupuji va farmářských trzích, hned nakrájím, zamrazím, vyndavám po krajíčcích. Protože čerstvý chléb, toť můj mor.

01. 03. 2013 09:44

Já jsem s tím taky bojovala - stačilo mi trochu omezit pečivo ;-)

24. 02. 2013 11:04

Gabag, já bych ten protein raději než do těsta přidala do pomazánky nebo do jogurtu apod.

24. 02. 2013 11:02

Marunko, šmakoun je plátek z bílků, použitelný jako náhrada masa, do pomazánek, do salátu, dělají se v různých příchtích a také jak nudle. http://www.smakoun.eu/

23. 02. 2013 22:58

Ahoj devcata, dnes jsem se pridala, stránky se mi moc líbí a hledám prátele k podpore zhubnout.Prosím poradte jak mít pevnou vuli.

23. 02. 2013 20:52

jitume děkuji, co je to ten šmakoun a kde ho mají ? už jsem o něm slyšela, ale ještě jsem ho nikde neviděla :)
Pitný režim jsem ze začátku mívala i přes 3 l, musela jsem se hlídat abych to snížila :( :)

23. 02. 2013 20:48

šmakoun, kuřecí prsa, ryby.. to jo, ale pořád?
Já si neplánuji dopředu. Za ta léta mám zhruba v oku, co ke ktrému jídlu si mohu dát. Do SK naházím až večer, co jsem snědla, většinou to tak nějak vyjde. Ale komplet zeleně to tedy každý den není.
Když si něco naplánuji, stejně na to pak nemám chuť.

23. 02. 2013 20:05

také bojuji se semaforky, jednou to vyjde, někdy ne. Většinou mi chybí bílkoviny a špatný pitný režim.

23. 02. 2013 18:04

kokodyl: stačí trocha ořechů, 10 - 15g a hned to tuky zvedne, nebo do jídla nějaká semínka, třeba dýňová

23. 02. 2013 07:05

Mě většinou chybí bílkoviny. Míchám jogurt napůl s odtučněným tvarohem. Tím zvednu bílkoviny , nezvednu sacharidy a nezvednu tuky / těch mívám taky dost.

23. 02. 2013 06:56

Dělám to tak že si večer vyladím semaforky do zelena a pak to jdu našupat do krabiček na další den. To je stav ideální, ale v životě je to i jinak a pak to honím jak se dá. Hodně pomáhají ryby, šmakoun a tak podobně a když je nejhůř a není čas na nic tak je dobrá i proteinová tyčinka. Taky se mi stává, že mám všechno zelené jen kalorická hodnota je nízká a taky se mi nedaří naplnit tuky :-(. Nebudu pít přece olej kvůli semaforku :D

23. 02. 2013 06:47

gabag já to nedokážu si to tak ráno naplánovat ,zkusila jsem to a pak jsem stejně jedla jinak :-) :-(

23. 02. 2013 06:46

78marunka čistá bílkovina je šmakoun a asi bílky z vajec hodně bílkovin je v libovém mase

22. 02. 2013 21:17

hodně bílkovin je i v tvarůžkách, ale to je pořád dokola :( , prso, tvarůžek . Nemám čas sestavit si jídelníček den do předu. Večer většinou zjistím že mi chybí bílkoviny a tuky, ty dávám jenom na 20-30 procent. Nevíte ve kterých potravinách jsou jenom bílkoviny a žádné sacharidy :D

21. 02. 2013 10:17

já mám spíš problém s bílkovinami - kuřecím masem se denně krmit nechci a z mléčných výrobků se nedaří ani za podpory šmakouna :(

20. 02. 2013 21:59

tak to já mám sacharidů až moc, zato tuky a bílkoviny mi nejdou :(

20. 02. 2013 14:13

také stále bojuji se sacharidy, některý den to vyjde, jindy ne chce to zkoušet a trošku ubírat

20. 02. 2013 11:53

Mám úplně stejný problém, sacharidy mi nejak nevychází :o)

18. 02. 2013 09:38

leto2013 - s tukama bohužel problém nemám, stalo se mi jen jednou... Tuky jdou dobře dohnat oříškama. Miluju je, ale bohužel si je nemohu dovolit...

18. 02. 2013 09:36

vlastovka - tak jsem si myslela, jak je to jednoduché a moc se mi to nedaří... Našla jsem kalorické tabulky, které se mi líbí, protože je toho tam mraky, ale do Excelu zkopirovat najednou to nejde. Musela bych každou stránku zvlášť a těch je tam mraky :-(

17. 02. 2013 10:55

vlastovka - mohla bych tě poprosit, jestli by jsi mi tu tabulku nepřeposlala? Samozřejmě to můžu taky hledat, ale zatím mám problém vůbec orientovat...

16. 02. 2013 21:41

zvláštní dotaz, já většinou řeším, kde sacharidy dohnat. Větší problém ale jsou tuky, ty neplním skoro nikdy a to upozorňuji, že nejím žádné light, tyhle vykradené výrobky nejsou dobré ani chuťově ani pro zdraví. Někdy nesplním, někdy to doženu trochou tvarohu s příchutí.
Co se mi osvědčilo - dát si sacharidovou bombu k snídani a svačině, poslední trochu k obědu - příloha.

15. 02. 2013 12:59

Vlastovka
No, to mě vůbec nenapadlo :-) Moc díky za tip.

15. 02. 2013 11:13

Našla jsem si na netu jakékoli kalorické tabulky, které jdou zkopírovat a pak vložit do Excelu. Ten soubor mám uložený v PC, abych to pořád nehledala. Tam potom můžu řadit potraviny podle jednotlivých sloupců, takže si dám řadit podle sloupce s obsahem sacharidů sestupně a nahoře se mi objeví potraviny s nejvyšším obsahem sacharidů. Obdobně porovnávám tuky i bílkoviny. V našich tabulkách v sebekoučinku už pak jen vyhledám příslušnou potravinu. Nějakým drobným rozdílem v hodnotách se nezabývám. Tabulky jsou sestaveny podle různých zdrojů, záleží, jakou si zrovna najdete. Je celkem jedno, jestli je u tvrdého tvarohu uvedena hodnota 28,6g bílkovin, nebo 29g. Pokud koupím potravinu poprvé, stejně si kontroluji, jestli údaje na obalu zhruba souhlasí s vytipovanou potravinou z tabulek. Třeba tvaroh tvrdý Clever mě překvapil, že má jen 19g bílkovin (údaj z loňska, od té doby jsem ho nekoupila)

14. 02. 2013 21:02

nada
V těch podrobnostech dne, jsem to našla, ale tam mohu jen vybírat z toho, co jsem za ten den tam zadala... Je to tak? Já myslela, že je možné zobrazit seznam všech potravin, které jsou v seznamu, seřazené podle hodnot živin. Stává se mi často, že mi něco chybí a večer pak přemýšlím, čím to doplnit a vzhledem k tomu, že doteď jsem se o to vůbec nezajímala, tak vůbec nemám potuchy, jaké potraviny zvolit :-(

13. 02. 2013 20:03

nada :
děkuji, to jsem nenašla :)

13. 02. 2013 17:06

to.su.ja:
V jídlokoučinku klikni na jídelní dávku, třeba oběd, vlevo v databázi vyhledej kategorii Vlastní potraviny, klikni v ní na Přidat vlastní potravinu, vyplň a Ulož.

13. 02. 2013 17:01

berbar:
Na záložce Jídlokoučink klikni na červené tlačítko "Zobrazit podrobnosti dne". Na další obrazovce je seznam zkonzumovaných potravin a vpravo nahoře "Řadit podle bílkovin, tuků, sacharidů". Klikni podle čeho chceš řadit a seznam potravin bude seřazený od největší hodnoty zvolené živiny.

13. 02. 2013 11:19

Prosím o radu - jak si do seznamu jídel přidám další nebo jak do jídelníčku přidám něco co není v seznamu?

Děkuji

13. 02. 2013 01:55

to.su.ja: chce to skutečně sednout si na dvě tři hoďky k semaforkům a jen zkoušet různé kombinace, kolik čeho k čemu aby to vycházelo - souhlasím s holkama že je dobré mít přílohy ke každému jídlu - ta množství jsou různá - od 100g brambor třeba do 220g, kolem 55g kuskusu, bulguru, cca 60g těstovin - ale každý to má jinak podle příjmu - a pak jen kombinovat různé variace bílkovin k těm "hlavním" jídlům - u mě hlavně tofu, šmakoun, ryby - a pak svačiny piluju podle toho co mi chybí - když potřebuju víc bílkovin a tuků, jím cottage, když míň tak jogurt, vždy se zeleninou a knackebrtoem třeba - někdy jako dopolední zařazuju ovoce (ale taky si mohu dovolit jen jeden kousek denně), když chybí tuky, dodávám ořechy - nejvíc mi vyhovují tvarohové pomazánky - mám to vždy na dva dny minimálně a měním chutě - a všechna hlavní jídla hodně cpu zeleninou - klidně 300 g brokolice, špenátu, květáku, cukety - potřebuju vidět, že je toho hodně.... vážně je to otázka jen trochy cviku v kombinování a pak už to lze ladit dle chutí - já už teď v klidu do něčeho naleju trochu smetany, sypu parmazán atd - rozhodně ne takové to nudné dietní, to by mě nebavilo, vařím ráda

12. 02. 2013 23:08

Někde jsem se tu dočetla (bohužel už nevím kde), že když kliknu na semaforek, vyjede mi seznam potravin, podle obsahu např. sacharidů. Mám problém s malým množstvím sacharidů a velkým množstvím tuků :-( Ale ať klikám, jak klikám, tak mi to nic neukazuje... Poradíte mi někdo? Děkuji

12. 02. 2013 19:04

Taky si snažím nachystat nějaký jídelníček, chtěla bych si to připravit alespoň na pár dní dopředu ať si můžu nakoupit co potřebuji, ale nějak se nemůžu odpíchnout...
Čeho jste se v začátcích chytala vy?

Děkuji...

12. 02. 2013 18:37

Napište komentář...

12. 02. 2013 18:34

ha a mně sacharidy chybí :) no budu muset se snažit přidat .

12. 02. 2013 15:27

Sacharidy si hlídám už od snídaně, večer bych už nedohonila. Mám ráda jakýkoliv tvaroh. K snídani si mohu dopřát 150 g netučného tvarohu, 50 g chleba, kousek papriky atp. Vím, že i s ovocem musím opatrně, obsahují hodně sacharidů. Souhlasím s "vlastovkou", taky nevynechávám přílohy, ale musím si dát malé množství. Výborné jsou na přílohu brambory.

12. 02. 2013 14:35

Na začátku jsem bojovala s vysokými sacharidy a minimem bílkovin. Pal jsem objevila Shmaky (z vaječného bílku), Olomoucké tvarůžky a krůtí maso. Luštěniny by byly fajn, ale já je pořád nedokážu strávit, i když je dva dny máčím a měním vodu, pak vařím se saturejkou…. Stejně je můžu jíst jen o víkendu, když nemusím sedět v kanceláři.
Sacharidy hlídám už od rána, pokud si dám nevyváženou snídani (s minimem bílkovin), už to za den nenaženu, aniž bych zvedla kalorický příjem. Snídám 1 plátek chleba (50-60g) s tvarohem nebo krůtí šunkou a listovou zeleninou. Zelenina dodá objem a tak mi malé množství chleba nevadí.
Sacharidy v přílohách prostě přizpůsobím snížením množství přílohy (ale nikdy nevynechávám, i kdyby to mělo být jen 40g kuskusu za syrova nebo jen 100g brambor) a kalorickou hodnotu zvednu bílkovinnou složkou jídla.
Shmaky přidávám do salátu jablko - řapík.celer – sušené brusinky nebo hrozinky – bílý jogurt - shmaky. Když ho nechám 2 dny rozležet, zesládne po ovoci a je to skvělá svačina na dopoledne. Když chci vynechat sušené ovoce, vyřadím i jablka a místo nich dám dušenou mrkev. Ta je taky sladká a je z toho svačina na odpoledne.
Olomoucké tvarůžky jen tak na chleba s hrnkem mléka. Komu nevadí jejich vůně, může zkusit rozmačkat s horkou bramborou, k tomu trochu zeleninového salátu a máte vysoce bílkovinnou večeři.
Krůtí maso má víc bílkovin než kuřecí. Komu vadí o špetku delší příprava, zkuste ho dát na gril, nebo pokrájet na kostky, lehce osolit a nechat den odležet. Zkřehne a je připravené bleskově.
Grilování v zimě bývá potíž. Zjistila jsem, že gril (mám jen zděný venkovní) mi 100% nahradí sendvičovač. Maso okořením, nechám do druhého dne odležet, zabalím do pečicího papíru tak, aby z něj netekla šťáva a připlácnu mezi plochy sendvičovače. Krůtí steak je hotový za 3 minuty.

12. 02. 2013 06:33

Také mám se sacharidami problém. Při zapisování jídelníčku zpětně semaforky nevycházely, tak teď plánuji vždy dopředu a jídlo si opravuji podle semaforků, pak si to vytisknu a mám přesně plán na den co jíst.
Jen by to chtělo větší kreativitu :-)

08. 02. 2013 00:25

noronet:
Doporučuji záložku ČLÁNKY - Výživa - Glykemický index, Ovoce.

07. 02. 2013 15:25

Mám dotaz,je stejný sacharid z ovoce a z pečiva???? Nebo je to stejné,sacharid je sacharid. Nespalují se sacharidy z ovoce rychleji?????

25. 09. 2012 12:09

Ahoj, v první řadě bych vyloučila/omezila potraviny, které obsahují spoustu jednoduchých sacharidů ale nenasytí je, a nahradil bych je něčím přírodnějším. Jako příklad-slazené zapékané müsli nahradit ovesnými vločkami, které si ochutíš ovocem, oříškami, kokosem, medem a pod. to samé přeslazené jogurty, tvarohy, pribliňáky-kup si raději čistý bílý jogurt a pokud ho samotný nemusíš, tak si jej oslaď medem, ovocem, klidně i domácím džemem. Tím získáš spoustu sachrů a hlavně: máš o tom přehled. Přílohu k obědu bych snížila na 50g v syrovém stavu, brambory do max 250g, o to více přidala na zelenině a masu. Pokud máš ke svačině chleba-tak ne dva krajce a tenoučký plátek šunky, ale jen jeden-větší krajec, a k němu hodně šunky/syra, tvarohové pomazánky a zeleniny. Pokud ovoce-tak nikdy samotné, neboť tě do hodiny propadne šílený hlad způsobeý výkyvem glukozy-vždycky s jogurtem/tvarohem, i s hrstí oříšku, prostě aby v každém jídle se kromě sacharidů objevil i nějaký ten tuk a bílkovina. Také není zrovna ideální si denní příděl sachrů vyplýtvat na snídani, svačině a příloze, pak budeš na večeři jen o zelenině a tvarohu, a z toho moc sytá nebudeš, naplánuj to tak, aby ti k večeři alespoń malý kousek chleba zůstal. Nepatrná změna, ale nebudeš mít hlad a prostě to bude více vyvážené. Jen zkoušet a ono to půjde, uvidíš :)

25. 09. 2012 11:42

hradcacka:
Jediné omezení přístupu je u blogů, pokud je mají autoři zablokované jen pro přátele. Ostatní zdroje jsou volně přístupné. Dobrou radu poskytla paniLiba. Večer nahrazuj chléb a omez přílohy.

25. 09. 2012 11:08

Ahoj, jsem tu zhruba týden, sacharidů mám pořád moc, jak někde níže doporučovala nada, tak blogy bych sledovala (vychytané jídelníčky), ale píše mi to, že nemám oprávnění. :-(

04. 04. 2012 21:19

Čím nahrazuji sacharidy ? Jím tvaroh nebo pomazánku z něho nebo cottage bez chleba, namazaný na okurce, paprice, čínském zelí, hlídám si ovoce, luštěniny, přílohy, samozřejmě.

03. 04. 2012 14:05

Napište komentář...

01. 04. 2012 20:39

Ahojky všem.Jsem tu teprve 11 dní a se semaforkama stále bojuji.Ale dneska se mi podařilo rozsvítít jich 5.Pouze bílkoviny a pohyb zůstaly v červeném.Jinak většinou mám bílkovin a tuků nedostatek a sacharidů bud´ žlutě nebo červeně +. S příjmem kalorií nemám problém.Zhubla jsem zatím 3 kg. Tak snad se mi podaří víc takových dnů jako byl dnešek.Držím palce včem :-))))

01. 04. 2012 19:45

tak JIndro - jak to jde, jak se sune želva?

13. 03. 2012 21:53

Děkuji za milé přivítání :D

13. 03. 2012 21:17

Vítám Jindru a těším se na zprávy, jak to jde

13. 03. 2012 13:52

Také Vám všem moc děkuji za rady. Konečně jsem se rozhodla ze svojí váhou něco dělat, tak doufám, že se mi zadaří stejně jako Vám :D.

05. 03. 2012 13:22

Děkuji všem za rady.

04. 03. 2012 23:18

feryultra podívej se také do časopisu Pochutnej si se STOBem - zdarma na www.stob.cz - jsou tam spočítané recepty

04. 03. 2012 17:16

feryultra:
Doporučuji knihu Ivy Málkové: Hubneme s rozumem tvořivě.
Několik jídelníčků jsem zkopírovala z různých zdrojů do diskusního tématu Jídelníček. Nalistuj ho na hlavní stránce vpravo dole. Taky sleduj blogy, děvčata už mají jídelníček vychytaný.

03. 03. 2012 22:37

Ahojky prosím o pomoc .Nevíte kde bych našla dobrý jídelníček.

29. 02. 2012 07:05

nada: tak to jsi dobrá.. já třeba sladkosti nemusím vůbec, ale celkové snědené množství prostě neodhadnu. Budu to muset ještě dopilovat:-). Každopádně záchrana je pro mě mrkev a velké množství zeleninky!

28. 02. 2012 23:28

díky za tipy - zkuste ještě cuketu dát do mikrovlnky a posypat kořením

28. 02. 2012 17:55

benliba: já střídám pořád dokola několik zeleninových salátů: jednak čínské zelí s nastrouhanou mrkví a jablkem (nebo i syrovou červenou řepou či bílou ředkví), jednak nakrouhané bílé zelí s červenou cibulí a jablkem (nebo kukuřicí z plechovky), potom šopský salát (ale ten vyjde v tuhle roční dobu opravdu draho) anebo hlávkový (ledový) salát s ředkvičkami, kedlubnou nebo mrkví. Ve všech případech dochucuji trochou olivovového oleje, vinným octem nebo citrónovou šťávou a solí, případně bylinkami (čerstvými nebo sušenou směsí na salát). Salát dělám do velké mísy pro celou rodinu buď k večeři jako hlavní jídlo, nebo k obědu jako součást přílohy. Další varianta jsou saláty s jogurtem - buď tzatziki nebo vařený květák nebo brokolice s bílým jogurtem, solí, pepřem a česnekem

28. 02. 2012 13:22

cimsa:
Hlavní je, že sis vštípila zásady a rámcově je dodržuješ. Já se po dvou letech po zhubnutí a udržování vracím k zapisování jen v případě, že potřebuji napravit hříchy a vrátit váhu, obvykle po zimě, na tu udržovanou. A to jen v případě, že jsem se rozjela na sladkostech a bez zapisování je nezvládnu. S ním se mi to vždycky podaří.

28. 02. 2012 07:51

sestavování jídelníčku není problém, spíš jsem si po zhruba dvou měsících myslela že už to "mám ve voku" a o víkendu jsem zkusila jen zapisovat do sečitu a pak do sebekoučinku.. no nedopadlo to:-(. Sacharidy jsem přešvihla. Spíš se bojím, že už budu muset doživotně sedět u netu a vyplňovat na každý den semaforky:-(. jako pomůcka je to neocenitelný, ale jak se naučit jíst bez nich?

28. 02. 2012 00:00

To je přesně ono - brát sestavení jídelníčku jako zábavnou hru - aby tam byly potraviny, na které jste zvyklí a máte je rádi a zároven aby se semaforky většinou zelenaly

21. 02. 2012 15:13

Díky vašim radám jsem se taky naučila "dohánět" kalorický příjem a bílkoviny odtučněným tvarohem a cottage. No a sacharidy jsem zatím snížila hlavně maximálním omezením ovoce (protože kus chleba - byť celozrnného k snídani prostě mít musím!!!) No a pak to jde lépe, když si naplánuji jídelníček na celý den dopředu a třeba si naplánuji 150g brambor k obědu a zjistím, že mám moc sacharidů, tak ubírám, až je to akorát. Prostě si s tím hraju jako se skládačkou.

21. 02. 2012 15:12

všechno jen olejovky NE! Sýry,jogurty...jím ,ale přídám. Děkuji

21. 02. 2012 14:56

ronecekk:
Napravíš to např.sýrem cottage nebo pomazánkou z odtučněného tvarohu na mnoho způsobů se zeleninou nebo s olejovkami ve vlastní šťávě.

21. 02. 2012 14:50

taky mám v sacharidech většinou červené+, v bílkovinách naopak červené -. Do kalorické hodnoty se vejdu celkem v poho. Ale ty dva semaforky.... jak je donutit,aby svítily tak jak mají? Díky

31. 01. 2012 18:12

ahoj,jsem ráda za konkrétní zkušenosti, proto také dávám jednu - v zimě je drahá zelenina,zachutnal mi salát z červené syrové řepy,jablko,křen vše nastrouhat,přidat citron,cukr.Chutnalo mi to.Taky dusím kuřecí maso v papiňáku a na konec přidám kedluben,brokolici,mrkev,cuketu,hlívu ústřičnou, prostě co mám doma.Zelenina pěkně voní po koření a po mase.můžu přidat i brambor a mám vše v jednom hrnci. Nebo extra pohanku, kroupy.
Ale nedá se to jíst 3 měsíce, chtělo by to nějakou změnu, ale moc nevím co. Poraďte zase něc o vy. Díky

09. 01. 2012 21:24

ahojik sacharidy mám stale v minusu za den snim jen jednu tmavou hvězdičku nebo 2 krajíčky chleba v hodnotě 80g přílohy většínou nejím a když tak 100g těstovin nebo vařených brambor a sacharidy mi vycházejí ale červenám se jinde :-)

15. 09. 2011 08:53

To: nada.stob
Aha, děkuji moc za radu. Asi mi bude trvat ještě dlouho, než to všechno vychytám, nemluvě o tom, abych se dostala z červených nebo oranžových až na zelené :-)

15. 09. 2011 08:47

To: radka1982
Funguje to normálně. Semaforky se začnou měnit z červeného minus, až dosáhnete více než 80% doporučených hodnot.

15. 09. 2011 08:07

Dobré ráno, jsem tady teprve od včerejška. Zkoušela jsem včera Jídlokoučinik a šlo mi to bez problémů. Semaforky se měnily podle toho, co jsem přidala. Dneska, ať tam přidám, co tam přidám, v informacích (doporučené a skutečné procenta) se to mění, ale na semaforkách ne. Všechno kromě pitného režimu, který jsem si nastavila na 2,5 vody mi svítí červeně. Vám to funguje normálně?

14. 09. 2011 19:22

Bývá občas psáno +-5%, ale u jogurtů si nejsem jistá. Někdy bývá na konzervách psáno třeba 150g, obsah masa 130g. Ale activia tam má 120 g a hotovo. Raději jsem se na to byla ještě podívat ;-)

14. 09. 2011 10:03

Nemají náhodou výrobci povolený nějaký procentuální rozdíl od psané gramáže? myslím, že jsem to někde viděla: hmotnost uvedená +-rozdíl %. Jen si nemůžu vzpomenout, kde to bylo....

13. 09. 2011 22:21

No ono někdy ani to vyškrábání moc nepomůže, a je "zajímavé, že někdy mám místo 120 g bílé activie 110g někdy 115g - a to škrábu seč můžu....

13. 09. 2011 19:03

Musím se zasmát - před 14 dny mě napadlo přesně totéž co Oskaru. Taky si dávám jogurt do misky a pak přivažuji třeba müsli. A ejhle to překvapení - taky jsem navážila 110 místo 120. Záleží jak důsledně člověk vyškrabe kelímek :-)

12. 09. 2011 22:43

pokud by se prodávala čokoláda v kelímcích, tak by to bylo pro vaše dobro - snědli byste toho méně - na každé situaci můžeme najít něco pozitivního

08. 09. 2011 09:16

jo a víte co jsem zjistila? Nejím ráda jogurt z plastového kelímku, dávám si ho do misky. A nedávno jsem si řekla, že ho zvážím. 109 g nikoliv 120, jak je uvedeno na krabičce!!!! Těch 120 je váha s kelímkem i víčkem!!! Nevím jak vy, ale já to hliníkové víčko těžko polykám -)))))))))))))) Jsou to podvodníci, ti výrobci a obchodníci.

08. 09. 2011 09:13

Se sacharidy moc potíže nemám, knackebrot miluju, naopak rohlíky a housky moc nemusím, jen celozrnný chleba a ještě si ho peču v toustovači. Jsem spíš masová a miluju jogurty. Divné ale je, že sním tolik masa a bílkoviny pořád nemám v zeleném.

06. 09. 2011 22:26

Souhlasím s bohmovou - jsem taky letitý dietář, alespoň 1x za rok jsem nějakého Margitu nebo nějakou podobnou dietu "dala". Vždy to pomohlo a vydrželo, ale během roku nanovo. Vadilo mi, že mi dieta přikazovala, co ten konkrétní den jíst. Ze sebekoučinku jsem nadšená - nikdo mi nediktuje, co mám během dne jíst a připravuji si jídelníček vždy den předem podle toho, na co mám chuť. Docela se mi daří i ty protivné sacharidy - taky mám moc ráda pečivo a to je smrt!!! Ale hlídám poctivě. Možná nemám takový problém jako některé diskutující s dodržováním, protože se pohybuji kolem 5700 kJ a to už se dá i pěkný celozrnný rohlíček. Hodně se taky snažím jíst zeleninu, jde to, ale nevím, zda to vydržím dlouhodobě. Zdá se mi, že repertoár v zelenině u nás je dost omezený -pořád rajčata, okurka, paprika, občas fazole, mrkev, kedlubna. Asi ji neumím upravovat. Nemá někdo námět na chutná zeleninová jídla, která používají dostupné suroviny? Dost často se v receptech setkám s něčím, co pak nespotřebuji a nedá se to koupit v malém množství....

06. 09. 2011 00:25

Děkuji všem za hezké komentáře a je uplně normální, že sebekouičnk přerušíte, hlavně že se zase vrátíte. Psathyrella - zelenina - vyšší příjem nevadí, pokud to není na ukor jiných živin - ale když svití semaforky živin alespoň oranžově, tak je to v pohodě - i pro ostatní - nemusíte být hned zelení - naše heslo pomalu, ale jistě

30. 08. 2011 07:48

Ahoj, já jsem tu staronová. komentáře jsem ještě nepsala ale sebekoučink jsem zkoušela už dvakrát, poprvé jsem to vydržela 4 týdny a zhubla 3 kila a podruhé 3 týdny a zhubla taky 3 kila. Ale nějak se mi nedaří udělat si z toho životní program. Vždycky když přestanu zapisovat, přejdu zase na svůj starý režim. Tak teď do toho jdu potřetí.
Sacharidy jsou pro mě opravdu velký problém, musím si dávat pozor abych je nepřekročila hned po snídani.
Zato s masem nejsem kamarád, nejsem vegetarián ale bílkoviny a kupodivu i tuky mám problém dostat do zelené.
Se zeleninou nemám problém.
Ale přesto, že jsem už dvakrát začínala a nevydržela, musím poděkovat za sebekoučink - je to nejlepší pomůcka jakou jsem zkusila - a vím o čem mluvím, jsem chronická dietářka.....

28. 08. 2011 23:39

Ahoj, jsem tu nová, v kategorii "po čtyřicítce" a k tomu mám tříletou dceru . Pohybus ní mám hodně (zatím dvě zelené :-), takže cvičení nechávám zatím plavat, až půjde do školky. Bohužel zatím od těhotenství stále 12 kg nahoře (a to před 7 lety jsem měla o 20 míň). Mám taky trošku stresíky v práci i s rodinou, tak občas zaháním čokoládou a chlebem s máslem :-(. Zelenina mi bohužel odjakživa nechutná a musím se nutit. Jsem rozený masožravec. Myslím, že teoreticky to mám všechno zmáknuté, ale prakticky to nějak nejde. Začala jsem včera, tak se uvidí.......

22. 08. 2011 12:46

no, vidím, že to bude dlouhá cesta a asi i trnitá - já sladké moc nemusím , ale bez pečiva se obejít nedokážu (tedy zatím, ale na chleba ulítávám od malinka, to bude mučení). Ale pomáhá mi, že tady čtu, že i ostatní mají pŕoblém s bílkovinami a sacharidy, netušila jsem, jak moc chyb člověk dělá - zatím koučuju čtvrtý den a zelená mi nesvítí ani jedna.

10. 08. 2011 13:02

Koučuju tři týdny a 40 budu mít za 1,5 roku. I já jsem zjistila, že bílkovin mám akutní nedostatek. Maso normálně moc nejíme, tak 1-2x týdně, zpočátku to tedy bylo celkem náročné. Nyní se mi daří semaforky držet většinou zelené, sacharidy oranžové. S těmi se vážně vyblbnu, aby mi to všechno souhlasilo :-) Co mám ale trvale červené, je zelenina. Jsme zvyklí jíst jí poměrně hodně, a tak množství 800-900 g není problém. A je to problém? Vadí to? Když příjem svítí zeleně, překročím max o 300 kJ.
Teď ještě vyladit pohyb....tam svítí trvale červená :-(

30. 07. 2011 09:28

Celožiovntí balancování to oprvdu je - ale předstvte si takovou řecku tavernu, výborný řecký slaát nebo ryba se zeleninou - jak si vždy na pobytech pochutnáváme - i zdravá jídla mohu být dobrá a cílem je, abyste i při hubnutí zůstali labužníkem - jen tak váhové úbytky pak udržíte.

23. 07. 2011 20:50

Sacharidy - moje slast :) Přestala jsem jíst sladkosti, zavítala na vaše stránky a sebekoučink mi stejně ukázal 3-4x násobek sacharidů a nedostatek bílkovin. A hlavně návaly chutě na sladké, to se nedalo vydržet- uhlídala jsem kalorie, raději jsem snědla za den jen celou červenou bonboniéru Lindt čokoládových kuliček, než abych jedla maso a zeleninu, to mi nechutná. Teď jsou moje chutě vyváženější-hlídám cukr v krvi. Moje představa slastného jídla je 5 mastných tlustých bramboráků, 3 zákusky a tabulka mléčné čokolády. Místo toho chroupu saláty a žužlám maso. No jo no, život je takovej :) Šťastná moje kamarádka, které by bez masa a zeleniny nepřežila. Mě v tom chybí ta sladkost. Držím pěsti všem, je to celoživotní balancování ve stylu něco za něco...

20. 07. 2011 20:45

odišla mi kostra, pribudli roky (66) a žiaľ, aj kilá. Napriek tomu, že mám na svoj vek dostatok pohybu, sa obvod pása nezadržateľne blížil k trojcifernému číslu. Pred troma týždňami ma moja kamarátka upozornila na váš program, je skvelý, nestíham pripravovať jedlo, slávim svoju renesanciu zeleniny ale aj raňajok, zatiaľ je dole niečo vyše kila, čaká ma ešte dlhá cesta, ale čo by som nespravila pre kostru, ktorá nesie asi 8 kg navyše. Vždy sa dá začať, s rozumom, prípadne sa poradiť s lekárom, ale cena zdravia sa potvrdí, až keď toto odchádza, všetkým, aj sebe držím palce.

17. 07. 2011 16:51

Děkuji za cenné rady, které jsem se tu dozvěděla, mám úplně stejný problém.... malé množství bílkovin a velké množství sacharidů.

25. 06. 2011 19:19

to Stankam - tak přeji at to není boj, ael laskavá kontrola

15. 06. 2011 22:29

Jo a zdravím paní doktorku, prošla jsem před několika lety taky vaším hubnutím pod lékařským dohledem v Modřanské poliklinice a tehdy jsem byla úspěšná, jenže teď už zas musím svůj boj začínat znovu. Sebekoučink se mi moc líbí, fakt pomáhá. Děkuji.

15. 06. 2011 22:27

Ahojky všem, to jsem ráda, že jsem sem zavítala :D Jsem taky laktovegetariánka, mám neustále móóóc zeleniny a jako mnohé z vás mám problém se sacharidy, takže vaše diskuse tady je pro mě fakt přínosná. Díky všem, budu sem chodit častěji.

06. 05. 2011 23:54

Zeleniny byste mela mit okolo 400 gramu a bilkoviny - pokud jste alespon laktoovovegetarian - tak si dopravejte bílek - živočisné bílkoviny jsou dulezite

02. 05. 2011 19:11

Musím říci, že mě se taky nedaří mít dostatečné množství bílkovin (navíc jsem vegetarián), zato mám moc sacharidů, i když jsem pečivo hodně omezila. Tuků jsemměla taky málo, ale to už jsem vychytala a semaforek tuků mám zelený. Zeleniny mám jednou málo, jindy zase moc, taky se to dá těžko vychytat, teda zatím.

23. 03. 2011 20:52

Ten špenát zkusím

22. 03. 2011 00:31

jéééé,když mě ta zelenina ty chutě na klobásu nezažene....a to jí umím upravit velmi rozmanitě,i tu netradiční i ryze českou.Chutná mi,ale maso je maso....

11. 03. 2011 23:18

samé zdravé laskominy - jste jedničky a já přidám ještě jednu dobrotu - špenát Bonduelle - je sice dražší, ale mňam.

10. 03. 2011 00:41

jo a ještě k té rybě v parním hrnci: koření našich babiček - šafrán, ten k rybě patří. tady je dost drahý, ale třeba v Tunisku stojí pár korun celý pytlík. další koření na ryby je kopr - i sušený, mražený (prodává se v takových malých krabičkách v Globusu). no a z toho, co mám na zahrádce nebo na okně: bazalka, tymián, petrželka, pažitka, taky je výborná sušená i čerstvá citrónová kůra jemně nastrouhaná a šťáva z citronu nebo limetky. ne všechno tohle koření najednou samozřejmě :-) a dost dobrá je i směs na ryby od Kotány nebo jak se ta firma jmenuje.

10. 03. 2011 00:33

broučínku: v parním hrnci se dá vařit všechno, co se vaří nebo dusí. zelenina, maso, přílohy. na rýži je speciální miska, knedlíky v ubrousku (ty teď moc nevařím, jen pro ostatní). výborné je třeba nahoře kuře, pod ním fazolky a dole brambory, nebo ryba + příloha. je třeba trochu okořenit, aby si člověk nějak vynahradil tu rozpálenou slaninu, pokud chci použít tuk, tak až po vyndání - olivový olej nebo máslo, solím méně, protože potraviny, vařené v parním hrnci si zachovávají maximum přirozené chuti a člověk se nestačí divit, že věci chutnají jinak. taky zelenina není rozvařená břečka, ale má tvar i barvu. a to i mražená. vařila jsem ze začátku podle návodu - nastavení minut, ale teď už to mám v hlavě a vím, jak dlouho tam kterou mističku nechat, aby to bylo al dente :-) pokud budeš kupovat nový, dej si záležet na výběru. měl by mít zrychlený vývoj páry pro začátek vaření a samozřejmě automatickou regulaci. taky by se měl dát mýt v myčce, pokud jí používáš a měl by mít nízkou spotřebu energie, pokud ho budeš často používat. minimálně se musí skládat ze 3 pater, abys mohla uvařit vše za 15 minut :-) pokud si ho koupíš, ať ti slouží a pomáhá hubnout!

07. 03. 2011 00:17

Tak já sacharidy nijak nenahrazuju a spíše mám opačný problém. Většinou po večeři zjistím, že mám sacharidů nedostatek, takže mi to často vyjde i tak, že si můžu dopřát čoko tyčinku, koblížek nebo sušenku a často i sladké jogurty. Včera jsem se dokonce cpala mramorovo-tvarohovou bábovkou (Lidl) a semaforky mám zelené. Kdybych mohla, tak si i doporučené množství snížím, protože se někdy tláskám vším možným celý den, abych splnila doporučené množství.

05. 03. 2011 20:31

To smirousova : díky za nápad obložit si knackebrot již večer, aby do rána změkl. Byl na mě dost tvrdej. Přemýšlím o zakoupení parního hrnce, co všechno v něm vaříš? I jiné maso jak ryby?

05. 03. 2011 19:02

Krájím celozrnné pečivo na tenké plátky a 30g vypadá jako dvojnasobek,na to kuřecí šunku,20% sýr nebo tvaroh,zeleninu.Zařazuji jako snídani,svačiny nebo, když není víc klj, večeři.Přílohy se nahradí zeleninou,pozor na mrkev má hodně sacharidů.

04. 03. 2011 17:36

Já mraženou zeleninu jen vařím ve vodě a nesolím. Místo oleje nebo másla rozmíchám kávovou lžičku majonézy a dvě až tři lžičky jogurtu dám na vařenou zeleninu (ne horkou) a je to mňamka.

04. 03. 2011 09:04

Naučila jsem se kdysi v NDR ( to ale soudruzi neudělali chybu) zelené fazolky mražené prohřát na kávové lžičce oleje s orestovanou cibulkou, ochutit troškou octa a kostkou cukru, sůl, pepř mletý. možno takto i jakoukoliv jinou zeleninu.

03. 03. 2011 21:56

naučila jsem se na knackebrot a kukuřičné plátky. když si namažu večer sezamový knackebrot z LIDLu sýrem a mezi dva namazané plátky dám 2 plátky šunky, tak je to ráno měkké, jako normální chleba a je to na chuť super. k tomu 2 rajčata a je to akorát :-)

03. 03. 2011 21:52

co se týče toho dušení zeleniny - nejvíc mi chutná normálně v kastrolku s 5 g másla a 0,5 dl vody ca 15 - 20 minut podle druhu (trocha soli, ale jen symbolicky, na zeleninu není třeba). lilek, papriky, rajčata, cuketa jsou výborné pečené na plechu potřeném olivovým olejem (opět stačí 5-10 g tuku podle množství zeleniny). jinak používám parní hrnec, ale to je už otázka investice. už jsem tu psala, že v něm hodně vařím i ryby, přílohy (včetně knedlíků). nouzovka - mražená zelenina (200 g) se dá "uvařit" v práci za 4 minuty v mikrovlnce se lžící vody, když není maso (nemám čas si uvařit předem), přihodím k tomu pár krabích tyčinek nebo 50-100 g eidamu nebo 2 taveňáky - trojúhelníčky a je to taky teplé jídlo :-)

03. 03. 2011 21:49

A to mně vyjde ráno pečivo a přílohy na oběd i na večeři - není jich moc, ale neobejdu se bez nich :-)
Zelenina...na trošce oleje osmahnu cibulku, příp. i česnek, na to pak zeleninu, trochu podleju, přikryju pokličkou a podusím.

03. 03. 2011 21:45

já si jako přílohu dělám zeleninu, sem tam 50 g rýže nebo 100 g brambor, ale většinou dušenou zeleninu, pečený lilek nebo cuketu a se sacharidy jsem v pohodě, takže si někdy dám třeba tvarohový koláček 50g z pekárny. když snídám jogurt a cereálie, tak si k svačině nedám chleba. chce to trochu kombinovat, je to dobrodružné :-)

03. 03. 2011 21:36

I já si dám raději celozrný chleba k snídani, než třeba rýži k obědu,nebo brambory k večeři.

03. 03. 2011 21:10

Já se prostě o to ranní pečivo připravit nenecham.K snídani dám 1 plátek něčeho celozrného s něčím abych se vešla do snídaně.To raději vynechám přílohu v podobě rýže,těstovi a brambor.Místo toho dávám zeleninu na ruzné upravy a v ruzném složení.A k dopolední svačině pul jablka s něčím.Jinak celej den už nic co je více sacharidové.

03. 03. 2011 21:00

Ale to vubec není blbá otázka.Já nemám hrnec tak to dělám na napařováčku na knedlíky.Taky bych ráda věděla zda existuje lepší zpusob.

03. 03. 2011 20:00

Jo, jo teď se mi snížila přijem jen o 200kj, na poslední měsíc hubnutí a já je tam prostě nemůžu dát!!!!!
Předtím se je měla ke snídani, malinko přílohy a k večeři ale teď né a né. Ale to vychytám snížené to mám teprve dva dny. A stačilo ubrat z chleba ráno 20g a už to vypadá lépe i s tou večeří. Děvčata asi blbá otázka ale jak dusíte zeleninu? Já ji totiž jen vařím a asi ta dušená bude chutnější.

03. 03. 2011 19:42

Výrazné omezení sacharidů a zvýšení bílkovin je jen při hubnoucícm cyklu, při udržovacím cyklu se vám množství sacharidů zvýší. Ani v životě nikdo není dokonalý, proto i při hubnutí nemuís semforky stále svítit zeleně.

02. 03. 2011 22:01

No,nechci ani vědět,kolik jsem do sebe těch sacharidů cpala,když jsem nic nepočítala.Teď počítám a stejně se skoro nikdy nevejdu do tak malého čísla..A to jsem pečivo téměř vyřadila z jídelníčku.Ach jo.................

25. 02. 2011 01:37

Gratuluji všem diskutérům - mám radost, že si dobře navzájem radíte.Naše heslo je pomalu, ale jistě a mnoho hubnoucích má ve svém jídelníčku moc sacharidů, tak nevadí, když budete postupně snižovat sacharidy, ale ještě vám budou nějakou dobu svítít semforky třeba červeně .- berte to jako dobrodužnou hru, kdy si postupně budete přicházet na to, co čím nahradit, aby vám to chutnalo a třeba ty potvůrky zasvítí za nějaku dobu ornažově a občas i zeleně.

23. 02. 2011 20:08

Ano, přesně tak. Abych měla ostatního dost - k snídani tvaroh, na sváču šunka, na oběd maso se zeleninou apod. Sacharidů málo.

23. 02. 2011 19:13

V tom případě nemůžeš mít dostatek bílkovin nebo tuků. Takže přidej maso, tvarohy, sýry.

23. 02. 2011 17:25

Když už teda dojde na rohlíček - pak je třeba ho zařadit. Však on se občas vejde!!! Zařaď si plánovaně a přizpůsob tomu celý den. Uvidíš, jak se na něj budeš těšit. Já se třeba už 2 dny těším na zákusek. Manžel doveze ze služebky nějaký suuuper úžasný!!!!! Už si na něj dělám na zítra místo!!!

23. 02. 2011 17:13

JJ...sacharidy.Málokdy mám doporučené množstí.....většinou mám prostě červenou :) Takže pokud někdo ví,co s tím ráda se přiučím...:)) Třeba,ale jíst furt křupavý chlebíčky....no,ale pak se nuedržím a zakousnu se do rohlíčku po pár dnech.. :D

23. 02. 2011 16:39

Jo, jo jogurt už jím dlouho jen bílý a pro chuť si do něj dám kousekovoce nebo šťávu z ovoce.

23. 02. 2011 11:59

Jo, jo... tím si prošli všichni. Pro mě bylo největším překvapením, kolik sacharidů je v jogurtu!!
Rada: ubrat příloh, nahradit je dušenou zeleninou, vyměnit běžné pečivo za křupavé chleby, nahradit sladké kefírové mlíko za obyčejné, nahradit sladký jogurt tvarohem apod. Hodně zdaru!!!

22. 02. 2011 23:27

Tak to jsme na tom stejně,taky si s tím nevím rady.............................

22. 02. 2011 09:00

Také by mě zajímalo,jak to ostatní dělají.Vždyť ty sacharidy jsou snad všude:-(((
Prosím též o rady.Díky moc

Naši partneři