Sledujte nás:

Datum registrace: 16. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Kaatcha

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 181
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Kaatcha

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Výhrada vůči masové politice STOBu

05. 03. 2013

Dneska při sestavování denního úkolu jsem se už docela naštvala.

Jakým právem tvrdíte, že alternativy masa nejsou jeho adekvátní náhradou? Tahle masová lobby se mi dost silně hnusí. Jsem vegetariánka a nehodlám na tom nic měnit. Nebudu jíst něco, co si sama nedokážu připravit od začátku až do konce a žádného živého tvorečka bych ze světa sprovodit nedokázala. Maso jíst nebudu, rostlinné bílkoviny nejsou horší jen proto, že jste si to někde přečetli. Ke každé studii, která tohle tvrdí existuje protistudie dokazující naprostý opak.

Naopak si myslím, že maso z velkochovu nacpané antibiotiky, růstovými hormony a kdo ví jakými dalšími "dobrotami" je pro tělo to nejhorší, co mu můžeme poskytnout. Živočišné bílkoviny jsou také "podezřelé" z nárustu onemocnění rakovinou, různých degenarativních chorob a dokonce i kasrdiovaskulárních potíží.

Už jsem kvůli vaší masové propagandě nedokončila kurz v Expresce a s největší pravděpodobností se s vámi budu muset rozloučit defenitivně, což je mi na ale líto, protože osudy lidí soužených stejnými problémy jako já jsou často velmi inspirativní a motivující.

 

Hodnocení (14 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 03. 2013 23:22
A ted jsem se naštvala já. Kolikrát se ještě budou dokola omílat ty nesmysly o hormonech a antibiotikách v mase. Za prvé, existuje něco jako veterinární zákon, který zakazuje přidávání růstových hormonů do krmných směsí a to pod pokutou. Rovněž udává dobu, po kterou musí být zvíře, bylo-li kdy léčeno antibiotiky, bez podávání antibiotik před porážkou, aby odezněl jejich účinek. Za druhé, na maso se dneska používají plemena hospodářských zvířat, která jsou pro tento účel šlechtěna a pro rychlý nárůst aśvaloviny žádné hormony nepotřebují. A za třetí, pokud by opravdu někdo krmil zvířata růstovými hormon, tak se za maso nedoplatíme, protože růstové hormony patří mezi hodně drahý špás, pokud si je chcete někde koupit. Takže doporučuji nejprve si o tématu něco nastudovat a nepapouškovat dávno vyvrácené mýty. Jinak pro ti tomu, jestli je někdo vegetarián nebo není, nic nemám, je to každého osobní věc. Ale tohle obhajování věci nesmysly mi opravdu vadí.
12. 03. 2013 14:41
Tamara Starnovská:
U informací se nejedná o masovou lobby ale fakta. Vegetariánství nemusí být vůbec způsob stravování, který by odborníci na výživu zavrhovali, pokud budou dodržována určitá pravidla. A už vůbec Vás nikdo v této soutěži ke konzumaci masa nenutí. Pravdou však zůstává, že maso nemá v rostlinných potravinách 100% adekvátní náhradu, a to nejen díky obsahu hodnotných bílkovin, ale také např. díky obsahu vitaminu B12 nebo železa. To je možné získat i z rostlinných zdrojů, z nich je však pro člověka mnohem hůře využitelné. Hovořit v dnešní době o antibiotikách a hormonech v mase také hovoří o ne příliš aktuálních či relevantních zdrojích reprodukovaných informací. Onemocnění, o kterých se zmiňujete, mohou mít souvislost s vyšší konzumací masa (ale také s energetickou hodnotou stravy a jejím celkovým složením, v neposlední řadě také s nedostatkem pohybu), nikoli však díky bílkovinám, ale obsahu nasycených tuků, které ve větším množství mohou vznik výše uvedených onemocnění podpořit.
07. 03. 2013 09:08
Každej máme někdy horší den... změny a hlavně změna stravování s sebou nese i stresík a tak někdy vrčíme na svět. NEŘEŠIT podružné věci, nehádat se o maličkosti.. Kaatchi ahoj a držím palce :-) ostatně i šmakoun se dá sníst :-D
07. 03. 2013 08:46
Jsem trochu na rozpacích z některých diskusních příspěvků. Není mi jasné, oč jde, jestli o zhubnutí, nebo sbírání bodů. Ať si každý vybere to, co mu vyhovuje. Pokud někdo nejí maso, ať ho tedy nahradí tím, co mu vyhovuje. Pokud jiný se bez masa neobejde, ať ho jí. Já jsem tady žádnou masovou propagandu nezaznamenala.
07. 03. 2013 07:58
Už několikrát jsem napsal, že jsem nadšen ze stránek STOBu. Perfektně mne vede díky svým semaforkům a jak jsem se tady dočetl "máslíčka" odhazuji - za dva a čtvrt měsíce jich je již úctyhodných 20. A můj závěr k tématu maso ano či ne je takový, že není ani tak podstatné jakou bílkovinu sním tak, aby svítil semaforek zeleně, jestli v hrachu nebo vepři. A dále pak jestli mám na konci dne 30 připsaných bodů. Víkendy odhaduji, ale přes týden se snažím princip STOB dodržovat. A co je pro mne podstatné, je to, že to funguje, alespoň u mne. Pro mne je ostatní diskuse zcela zbytečná. Pokud dodržuji principy, které všichni, kteří tyto stránky vytvořili při využití dlouholetých zkušeností, pak se musí úspěch dostavit. A co je podle mne úplně nejdůležitější je poslední semaforek a ten musí sakra každý den svítit zeleně. A ještě jeden poznatek. Pokud během jednoho 12-ti týdenního cyklu budu dodržovat stanovené principy, pak mám určitou představu a i návyk, jak si udržet dobrou životosprávu a s odhozenými, v mém případě 36-ti máslíčky se bude běhat po této zeměkouli o hodně lépe. Přeji hezký den.
07. 03. 2013 00:01
MIlá Kaatcha - krásně jste vystihla, že problém hubnutí není jen v tom co jíme k utišení hladu, ale proč jíme - často je to právě jezení ze stresu či k umocnění pohody . tato problematika je popsána v knize Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo - více o knize v rubrice pomůcky na www.stob.cz a nebo se řeší tato problematika "naživo" v kurzech STOBu, tak se podívejte, zda se nějaký poblíž vašeho města nekoná. A pohyb v každém případě prospěje.
06. 03. 2013 17:39
Já většinou taky všechno zkouším dusit v sobě... občas ale papiňák vyletí... navíc jsem si i někde přečetla, že to může být jedna z příčin problémů s váhou. Důsledkem potlačování pocitů je emocionální jezení nebo jak to bylo... ale jak z tohohle kruhu ven, to je mi záhadou... možná se dám na nějaký bojový sport, abych to vyventilovala - ale to se zas bojím, že bych v návalu vzteku některé obzvlášť neoblíbené jedince mohla přizabít :-)
06. 03. 2013 12:31
kaatchka,podle mého většina komentářů povzbuzuje a nezatracuje....není důvod.
Já také startuji dobře a ještě si sama přidávám plyn.))) ale většinou jen v sobě.
06. 03. 2013 12:25
Mfabianova - děkuji, asi jste jedna z mála, kdo mě úplně nezatratil. Jak říká můj švagr - byla bych dobrou motorkou, startuji na první našlápnutí :-)
Snažím se kontrolovat, ale včera to evidnetně nějak nevyšlo :-(
06. 03. 2013 11:24
Nemyslím, že by tu někdo zatracoval alternativy masa - naopak, hojně se tu doporučují jídla ze Šmakouna a pod. Zdá se mi, že jste jen přecitlivělá na téma masová strava x vegetariánská díky tomu, že máte špatné zkušenosti s některými hlupými lidmi. Jde hlavně o to, aby strava byla vyvážená co do poměru živin, obsahovala spprávné množství vitamínů a minerálů a pokud to zvládáte bez masa, jen do toho. Nikdo vás za to zde rozhodně nesoudí. Soutěž 7S je přece zábava a trochu poučení, ne dogma, nikdo nikoho nenutí, aby úkoly plnil. Takže tak :) Hlavu vzhůru, občas zatnout zuby a někdy zhluboka dýchat, než se třeba zbytečně rozčílíte ;)
06. 03. 2013 11:02
Když se člověk zamyslí nad hesly ortodoxních vegetariánů, někdy dost nechápe. Jelikož, pokud mne paměť nešálí, vegetarián nejí pouze maso, ale jí vejce a mléčné výrobky. A co se vajec týče, vlastně tím také maří nový život, který by vylíhnutím kuřete mohl vzniknout. O tom nic, to jen tak pro zasmání :-D Poud tedy, milá Kaatcho nejsi veganka, to už je potom mazec. Zastávám názor, že člověk je všežravec, stejně jako prase domácí, se kterým máme spoustu společných fyziologických paralel, někdy i psychologivkých. Princip úspěchu tkví v pestré stravě. A jak si jídelníček poskládáš, je fakt jen tvá věc. Proto mi napadání STOBu přijde dost mimo mísu. Všechny rady zde jsou nezištné, zdarma a v dobré víře, abychom měli vodítko a pomoc při naší cestě za méně kily, případně udržení si stávajícího stavu. Nikdo tě do ničeho nenutí, ale jen si hoď hlavou, jestli ti to tady pak nebude chybět. Protože jsou i jiné cesty, například placení výživových specialistů, osobních trenérů, drahách nefunkčních potravionových doplňků. Je to na tobě, svět se nezboří, STOB nezanikne, když odsud odejdeš. Myslím, že ale budeš tratit ty. Některé rady jsou zde k nezaplacení a zkušenosti ostatních jakbysmet.
06. 03. 2013 10:48
Znám i silné vegany, nejen vegetariány. U mě je to v globálu otázkou množství, nikoliv kvality jídla. Když mi něco chutná, tak nevím, kdy jak si říct dost a jakmile se dostanu do stresu, tak ho zajídám, je to takhle jednoduché.
Nikde v příspěvku nevidím, že bych někomu odpírala maso. Jen jsem použila příklad argumentu proti jeho konzumaci - dokonce v uvozovkách. Netvrdím, že je stoprocentě pravdivý, nejsem vědec, abych si na něco takového troufla. Jen tvrdím, že i bez masa to jde kvalitně a nelíbilo se mi, že mě redakce STOBu přesvědčuje o opaku. Možná jsem to psala zbytečně rozohořčená, ale v tu chvíli to prostě byla poslední kapka v kalichu hořkosti. Dnes a denně mi můj životní styl někdo vyčítá, aniž by se informoval a já jsem trošku ulítla. Za to se omlouvám.
Jak říká paní Naďa - jednalo se o soutěžní úkol, ne o sebekoučink.
Pro iv.uh - myslela jsem to tak, že jím jen to, co bych byla schopná si sama připravit. Víno jsem už domácí dělala, i když jen rybízové, brambory pěstujeme také a když by na to přišlo, asi i ten olej bych vylisovat dokázala. Nevím, jak moc bolí dojení krávu, ale naší kozu velmi bolelo, když jsme jí nepodojili...
06. 03. 2013 10:20
Ke komentáři Nadi - bodování je vpořádku - v tvé večeri chyběla příloha, pokud by sis dala vhodnou přílohu dostaneš 8 bodů z 10, čili pokud si dáš místo masa alternativu masa, ztrácíš jen dva body (kvůli méně hodnotným bílkovinám). Berte program tak, že je univerzální - nerozlišuje hubnoucí a nehubnoucí - tudíž pokud dáváme body za přílohu a hubneš stačí malinká příloha - pro preciznější zhodnocení jídelníčku slouží Sebekoučink - v soutěži 7S je to jen hrubě orientační hodnocení jídelníčku
05. 03. 2013 22:24
Naštvanou vegetariánku-tak tu sem ještě neviděl-ale to se může lehce změnit-ale baculatou tak to už bude unikát-co já se tady u nás na STOBU ještě nedočkám-dámo neblázněte tady se nikomu nic necpe-ukažte mi jedinou oficiální stránku kde bude jednoznačně napsáno doporučení nahrazovat bílkoviny rostlinného původu bílkovinami živočišnými-ale tak to asi nebude-protože tady je skoro zákonem pestrá strava-ještě jednou pestrá strava! Já nemám napadání STOBU rád-opravdu ne-tohle vymezování se vůči něčemu-někomu-myslím si že na sebe spíše pisatelé mají snahu upozornit-ale to tady nemá šanci takových tu bylo-važme si všech kteří pro tento Web pracují a snaží se nám pomoci-přeji hodně zdaru na cestě k souměrné vegetariánské postavě
05. 03. 2013 19:13
A ještě jeden poznatek. Můj otec, který vloni zemřel v 87 letech měl postaven jídelníček na mase a i přes 30 let zjištěného vysokého cholesterolu v krvi byl ke konci života živ na lžících cukru, kostkách másla a tučném vepřovém, protože se nechalo s jeho třemi zuby ukousnout a to vše zakusoval bramborami a rohlíkem. Je fakt, že asi umřel na infarkt.
05. 03. 2013 19:11
Už jsem rozluštila záhadu. Nejedná se o Sebekoučink, který tu všichni komentující brání, ale o soutěžní úkol tohoto týdne. Ač nejsem vegetarián, zaškrtla jsem k teplé večeři alternativy masa a zeleninový salát. Za večeři jsem dostala 5 soutěžních bodů z 10 možných. Tak tady je jádro pudla a zakopaný pes.
05. 03. 2013 19:04
Já vycházím z mé základní otázky. Víte proč je člověk člověkem? Já jsem přesvědčen, že proto, že se naučil jíst a posléze i upravovat maso. Je pouze otázkou výběru, které maso pozřu. Toto je právě nyní dost velký problém, neboť řada lidí neví a ani nemůže vědět, jak má poznat kvalitní maso. A hodně by si měl rozmyslet, jaké masné výrobky z nabídky obchodu sní. A že někdo nemůže zabít zvíře je jeho problém. Já například jsem schopen zabít pro kvalitní jídlo všechna hospodářská zvířata po krávu včetně. A klidně si k ní vyhrabu i ty kořínky. Míra
05. 03. 2013 18:23
Většina lidí tady maso jí, ale nemyslím, že by Vás tu kdokoli odsoudil za to, že ho nahradíte nějakou jinou alternativou. Jde jen o to aby jste pro svou výživu měla vhodnou kombinaci bílkovin a toho ostatního. Naopak si myslím, že v sebekoučinku můžete svůj obsah živin hlídat o mnoho lépe, tak aby Vám nic nechybělo.
05. 03. 2013 17:53
Ano - každý, ať si baští, co chce - to se mi líbí. Respektuji i tvou volbu - máš k tomu své důvody, jež jsi nám tak hezky napsala.
05. 03. 2013 17:52
nějak tomu nerozumím, píšeš, že nebudeš jíst nic, co si sama nedokážeš připravit od začátku do konce...a pak v komentu napíšeš, že přibíráš z vína, čokolády a brambůrků...No, je možné, že máš vlastní sklípek s vlastnoručně vyrobeným vínem, že máš pole, na kterém pěstuješ brambory, které pak smažíš na vylisovaném oleji z řepky, která ti "voní" pod oknem a že si dokonce vaříš i čokoládu...Pak máš můj veliký obdiv. Pokud to tak není a jsi tak rezolutní jen v případě masa, tak je to trochu k smíchu a co mléko, to piješ? Víš, že tu krávu to dojení bolí? Ne dělám si srandu. Každý by měl respektovat to, že se někdo rozhodne maso jíst, nebo nejíst. Je to svobodná volba každého jedince, ale nařknout STOB z masové lobby...to snad ne. Nechceš jíst maso, tak ho nejez, STOB ti ho přes obrazovku do pusy přeci nenacpe...Je to jen a jen tvá volba...Držím palce ať masovou politiku STOBu "překousneš", myslím, že to je dobrá cesta ať už s masem, nebo bez masa :-)
05. 03. 2013 17:36
Mě by zajímalo, co Tě vedlo k tomuto blogu. Možná, když se s tím všichni seznámíme, tak budeme moci lépe rozumět Tvému rozhořčení. Asi jde o nějaký článek, ale nevím o jaký, tak těžko můžu souznít s Tvým příspěvkem či jej řádně zhanobit.. :-)) ;-) Takže zůstanu krásně neutráliš a říkám, ať si každej baští co chce. Jo, a nekonči tu. Možná mezi záplavou spamů na zdi narazíš i na fajn lidi.... ;-)
05. 03. 2013 17:35
Nemám ráda kategorická tvrzení. STOB vůbec nenařizuje, co jíst, dává návod na složení stravy. Když si sestavíš jídlo se správným poměrem BTS, zřejmě se asi nic nestane. Mluvíš pejorativně o živočišných bílkovinách, ale určitě je jíš, jinak bys nebyla vegetarián, ale vegan. Mimochodem, když tady píšeš o mase plném antibiotik, myslíš, že v mléce nejsou? A čokoláda, tam je mléko skoro v každé (a nejenom v mléčné)...
05. 03. 2013 17:30
já taky maso nejím - teda téměř, kromě kuřete, a nikdy mne nenapadlo, že by mi něco na stobu chybělo. Stob Ti naopak proti různým dietám dá velkou svobodu volby potravin, aby ti seděly poměry B-T-S (semaforky). Není nutné se dohadovat o tom, která bílkovina je dobrá. či přesněji řečeno lépe využitelná ;-) .
05. 03. 2013 15:30
Pravdou je, že maso je nejlepší zdroj plnohodnotných bílkovin, za ním nastupují mléčné výrobky (kvůli kterým není nutné nikoho zabíjet) a v případě alternativních zdrojů bílkovin je důležité brát ohled i na zastoupení aminokyselin, prostě správný vegetarián by tomu měl rozumět. STOB je uzpůsoben většině a většina jí maso a nerozumí aminokyselinám. Mám ale pocit, že tady nikdo nikoho nenutí jíst maso, na vegetariány tady nekoukáme zkrz prsty, jen je nechápeme a naopak. Sestavování jídel v souteži není životně důležité, důležité je to, co se tady naučíš a co se dozvíš o složení potravin.
Nebyla by škoda vzdát to, kvůli drobným neshodám v názorech?
05. 03. 2013 15:26
Ahoj, taky si myslím že tenhle výkřik do tmy nemusel být, ale budiž. STOB pracuje se systémem potravin, které jsou běžně dostupné a jedí je průměrný konzument. Je pochopitelné, že to nemůže vyhovovat všem, každý má jiné chutě, zvyky, jsou tady holky co mají potravinové alergie/laktozovou intoleranci a ty musí čarovat aby to hezky naskládali, rovněž jsou tady vegetariánky, stačí hledat a najít si tu správnou osůbku tvé vlnové délky. STOB ti nabízí způsob stravování, to jak si to nakombinuješ je na tobě. Ale urážení masožravců bez vnějšího podnětu mi přijde poněkud divné, já taky nekritizuji tvůj způsob stravování, jseš svéprávní, takže si můžeš dělat se svým tělem co chceš. Pokud ti filozofie STOBu tak vadí, že nechceš hubnout za těchle podmínek, co tak navšívit veggie stránky kde ti nebude hrozit žádné riziko? A pokud máš v plánu hubnout 7kg, tak asi fakt nebudeš echt vegetarián co hledá plnohodnotnou náhradu živočišných bílkovin, ale spíš takový, co "jen" vypustil maso, ale zbytek zůstal. Pár vegetariánů znám a ti problémy s váhou nemají, stravují se pestře a z potravin, které já ani netuším že existují a umí si to skvěle nakombinovat tak, že jim nic nechybí. Zkus nejdříve zapracovat na vyváženém poměru BTS, pak se ti rozběhne i to hubnutí. Já ti chci držet pěsti a podpořit tě, ale musíš taky určitou snahu projevit ty, ne jenom kopat kolem sebe a za všechno vinit systém.
05. 03. 2013 15:09
Připadá mi, že si to berete moc osobně. Nikdo vám přece nechce vaše vegetariánství vzít, a pokud jste kvůli "masové politice" "sekla" s kurzem a teď se "sebekoučinkem", tak si troufnu tvrdit, že stob to nijak nepoškodí, ale vy se připravujete o příležitost využít to dobré. A možná úplně zbytečně: nejsem tedy odborník, ale mám pocit, že některé látky obsažené v živočišné stravě, si lidské tělo neumí samo vyrobit - a v rostlinné stravě bohužel nejsou. Ale protože jsem tenhle problém nikdy osobně neřešila, tak jsem po téhle otázce moc do hloubky nepátrala. Vy možná tu motivaci máte.
05. 03. 2013 15:07
Nemám ráda tenhle přístup vás - vegetariánů. Jdete do útoku aniž by vás již někdo popošťouchl. Je mi úplně jedno, kdo si co jí, ale nechci, aby mne někdo urážel, že já jím maso a že je špatné, protože je nacpané kdovíčím. Já neurážím tvůj způsob stravování, tak ty prosím apriori neurážej ten můj.
05. 03. 2013 14:55
já si myslím, že to bereš moc vztahovačně.Mě to ohodnotilo musli s mlékem jako lepší snídani než knackerbroty s tvarohovou pomazánkou a zeleninu...a to o 4 body....a taky mi to přijde divné....Musíš to brát,že v případě náhražky masa je potřeba hlídat bílkoviny,abys měla dostatek na celý den.Ta soutěž má být inspirace a k tomu,aby člověka trochu šoupla do předu...ale v návodech na to,jak sestavit jídelníček je napsáno-že si to máš sestavit z jídel,které jíš ráda-aby ti to nebylo odporné po pár dnech.Nevzdávej to a jen si hlídej bílkoviny a zkoušej různé typy.
05. 03. 2013 14:50
na stobu je vegatariánů povíce a nestěžují si
05. 03. 2013 14:48
Naštvala na koho? Na sebe? Pokud chceš jíst vegateriánská jídla, tak je jez dál :-) Nkdo Ti v tom přece nebrání..
05. 03. 2013 14:04
No, já si to tak nějak myslela. Ono je hodně daleko škodlivějších věcí, než ausgerechnet živočišné bílkoviny... :-)
05. 03. 2013 13:44
víno, brambůrky a čokoláda apod. jsou vegetariánské... takhle nějak :-)
05. 03. 2013 13:34
Jestli se smím zeptat - vy vegetariánka bojujete s obezitou? A máte představu jak jste k ní přišla?

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři