Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 02. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Martja

Původní Sebekoučink

50% Držím!
- +

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 10664
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Nejen pro SILNÉ - Souhrn zásad jídelníčku

23. 02. 2013

Zdravím všechny spolubojovníky :o)

Dole jsem se snažila zapsat postupné "úkoly" či zásady, které se bojím, že mohu postupně zapomenout. Nejde o počítání, ale o potraviny či úkony, ze kterých se má skládat náš den či týden. Myslím, že "jen" držet tyto zásady by mnohým lidem pomohlo. Většinu těchto zásad asi znáte, ale jak se říká, opakování matka moudrosti a  já opakovat potřebuji :o)

  1. Jíst min. 5 x denně, po 2.5 - 3 hodinách
  2. Baštit denně min. 300 g zeleniny. Z toho aspoň 1/3 v tepelné úpravě. Pokud možno jíst zeleniny během celého dne
  3. Pít 2-3 litry denně tekutin
  4. Hýbat se aspoň 2x týdně
  5. Jíst max. 2 krajíčky celozrnného pečiva denně (diabetici mohou 3 :o) )
  6. K obědu jíst malé přílohy, nevynechávat je úplně.
  7. Snídat do hodiny pro probuzení
  8. Denně max. 2 kousky ovoce v dopoledních hodinách, které doplníme aspoň malým kouskem bílkoviny (sýr, tvaroh,...)
  9. Zařadit rybu 2x týdně
  10. Můžeme si dovolit (aspoň nyní :o) ), jeden malý pamlsek v dopoledních hodinách
  11. 1x denně jogurt či jiný zakysaný výrobek
  12. Na oslavách jíst dobroty, které neznáme a pokud možno se s někým dohodnout a vzít jej na polovic :o)
  13. To na čem "ujíždíme" čeho se nemůže zaboha zbavit. 1x týdně si vzít malý kousek (půlku porce) - POZOR JEN PRO TY CO UŽ SI VĚŘÍ!!! :o) - a samozřejmě v dopoledních hodinách. Myslím, že jsem zaslechla, že tak do 14 hodiny :o)
  14. Snižovat GI porce pomocí kombinace jídel (přidáváním vlákniny, bílkovin či tuků (ty opravdu jen v malé míře)
  15. 20% bílkovin sníst ve snídani a dopolední svačině 
  16. K obědu či večeři je doporučeno 100-150g libového masa, 100-150g přílohy (rýže menší hodnota, vařených brambor vyšší) a min. 100g zeleniny (pokud jí přes den nemáte dostatek). Co nejméně tuku na úpravu (v mase je jej dostatek).
  17. Vynechat alkohol a slazené nápoje.

Zajímavosti:
Při stresu (jakémkoliv i v práci) udělat si seznam, co je opravdu nutné udělat. 
A pro lidi co stres zajídají jídlem si zaměstnat na pár minut ruce či tělo pohybem. (Na to se budu muset fakt soustředit :o) ).


Tak to je zatím vše. Budu zásady postupně doplňovat - ať si na ně vzpomenu nebo přibudou jiné :o))
Hodnocení (60 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 04. 2013 18:22
Krásně sepsáno na jednom místě. :)
07. 03. 2013 21:55
Dva krajíčky jsou málo,mám chleba ráda.
07. 03. 2013 21:43
Snažine se,ale je to úplná revoluce v našem jídelnícku.
07. 03. 2013 18:39
díky! ještě se mi nedaří dodržovat vše, ale fakt se snažím!
07. 03. 2013 13:56
Moc hezký přehled! Děkuji.Člověku je lépe když ví, že v tom není sám.
05. 03. 2013 09:00
belle.poupee: Pokud nechceš hubnout, tak určitě lze jich mít 3 ks. Nicméně si myslím, že je to dáno hlavně kvůli tomu, aby se jedly přílohy.
02. 03. 2013 10:38
Pěkný návod:-) Jen ty 2 krajíčky chleba mne děsí..
01. 03. 2013 17:52
taky díky!
25. 02. 2013 23:04
Přidávám se s poděkováním. Super pomůcka :-)
25. 02. 2013 22:38
super přehled, už ho mám z kopírovanej aby se na něj mohla každý den kouknout :)
25. 02. 2013 21:28
Stručné, jasné, výstižné. Výborný kompletní návod na hubnutí v l7 bodech.
25. 02. 2013 19:00
Marti, Ty jsi úžasná:o) Moc díky za tak bezvadný informace, hned si je ukládám:-)))
25. 02. 2013 18:45
Perfektní, vše celkem dodržuji, jen se mi nedaří a vzhledem k dojíždění do práce ani nepodaří snídat do 1 hodiny od probuzení. Vstávám buď v 3.40 nebo 5.40 a pak spěchám na dopravní prostředek a do práce se dostávám až po 2 hodinách. Snídám až v práci. Budu to tedy asi muset "ošidit" nějakou šťávou z ovoce nebo něčím podobným. Třeba mi něco poradíš, díky předem.
25. 02. 2013 17:55
Bezva návod, snad to půjde.
23. 02. 2013 19:36
dodrzuji :)
23. 02. 2013 18:13
Vytiskla jsem si to a důkladně si to proštuduji.
23. 02. 2013 18:10
Super návod! :)
23. 02. 2013 14:59
Děkuji, seznam si vytisknu a budu se jím řídit.
23. 02. 2013 13:39
Děkuji za skvělé shrnutí.
22. 02. 2013 20:24
Děkuji moc, Marti, je to dobrá pomůcka. :-)
21. 02. 2013 15:02
pěkné ,
21. 02. 2013 12:28
Opakování - matka moudrosti - dík:-)
21. 02. 2013 11:44
Díky Marti, taky potřebuji opakovat a opakovat :)
21. 02. 2013 11:36
Moc pěkné, seznam jsem si vytiskla a mám další motivační pomůcku. Díky.
21. 02. 2013 11:36
Moc pěkné, seznam jsem si vytiskla a mám další motivační pomůcku. Díky.
20. 02. 2013 14:09
pěkný seznam, teď ho ještě dodržovat
18. 01. 2013 10:51
Marti, pěkně sespsáno :) byť to už skoro všechny známe i na zpaměť, tak neškodí si to jednou za čas pročíct a opakova a opakovat :) Děkuji ti :)
18. 01. 2013 09:47
cimsa: Je to psáno na oběd a večeři v hodnotě 30%, pokud máš třeba větší svačiny, určitě je lepší zmenšit večeři. Oběd asi záleží co je za maso. Jinak zeleninu mám taktéž často 150-200g, té nikdy není dost. Nicméně je lepší když je rozložená do celého dne :o)

Co se týče alkoholu, ten vynechávám, když chci hubnout (většinou 3 měsíce a pak mám delší dobu udržovák). Nebo si dám sem tam jednu sklenku vína (někdy prostě tomu kvalitnímu, od známých ze sklípku, neodolám). Když udržuji, tak si samozřejmě sem tam nějakou sklenku vína dám :o)
18. 01. 2013 08:35
Hezky sepsáno Marti, díky:-)
Jen s 16. nevím jestli je to správně, dávám si větší porce (jak masa tak přílohy) k obědu a menší k večeři a víc zeleniny.. no a 17. - tu asi nedokážu dlouhodobě dodržet.. suché bílé vínko mám prostě ráda:-D
18. 01. 2013 08:12
Moc díky za tenhle blog. Určitě se k němu ještě několikrát vrátím. :-)
18. 01. 2013 07:32
Moc děkuji za napsané rady. Člověk ví, ale zapomíná....Tak jsem si to hned vytiskla a vyvěsila pěkně tak, abych to měla na očích. Díky moc.
17. 01. 2013 22:21
Myslela jsem si, že je celkem jedno jestli jím zeleninu syrovou nebo tepelně upravenou. V létě preferuji syrovou, v zimě mámzase rději tepelně upravenou zeleninu. Držím ti palce.
17. 01. 2013 21:36
Bezvadné shrnutí, líbí se mi finta na oslavy. Děkuji.
04. 01. 2013 09:23
atyna: U nás občas nakupuje manžel, tak to zas tak nemůžu ovlivnit :o) Ale je pravda že se naučil kupovat případně pro mne i celozrnné sušenky apod. Takže když přijde mlsná, tak ať je to aspoň trošku "košér" :o)
04. 01. 2013 09:20
Děkuji za shrnutí, vlastně je to jasné, ale neškodí občas si to připomenout. já mám ještě jednu svou zásadu, vůbec nekupovat to, na čem já vím ,že ujedu a ostatní členové rodiny to vůbec nemají rádi.
13. 03. 2012 19:59
I když je tento blog starší určitě si z něj něco odnesu :-)) J e to pěkně přehledný
27. 10. 2011 21:02
držím palce
27. 10. 2011 20:36
clearbook: Zkoušela jsi aspoň něco menšího do té hodiny? Prostě jen nastartovat jídlo a pak zbytek dát potakyzději? Já s tím měla trošku problémy, ale do měsíce zkuoušení už jsem vstávala a myslela jen na jídlo :o)
27. 10. 2011 14:45
Mám problém s bodem č. 7- snídat do hodiny po probuzení nezvládám. Prostě do sebe to jídlo nejsem schopná nacpat. Snídám většinou mezi 8-8.30 a vstávám v půl sedmé...
25. 10. 2011 20:30
tak to je super...moc díky za shrnutí,takhle přehledně se to dá i naučit nazpamět:-)
25. 10. 2011 19:14
honzatka: Tipla bych, že je to kvůli velkému množství cukrů. Večer je lepší jíst zeleninu a bílkoviny. Jinak já ovoce dávám i odpoledne těsně po cvičení, aby tělo mělo rychlou energii a pak půl hoďky až hoďku poté teprve bílkoviny :o)
25. 10. 2011 10:19
Ahoj, čekám na pokračování. Máš něco nového? Víš proč se má jíst ovoce jenom dopoledne? Je to kvůli kvašení?
21. 10. 2011 09:34
Martinko, opravdu báječný nápad - dostáváš 1 s hvězdičkou.
Opakování je matkou moudrosti.
Děkuji
21. 10. 2011 09:32
To o stresu je velká pravda. Už léta se řídím podle slov mého kamaráda : z několika průs..ů, je třeba vždy řešit ten největší:-))))
21. 10. 2011 09:12
Dnes přidáno 15. pravidlo a zajímavosti se stresovou situací (které asi všichni známe, ale....)
20. 10. 2011 12:11
Děkujeme za shrnutí :-)
19. 10. 2011 22:12
Super shrnutí! díky :-) Těším se na další
18. 10. 2011 22:35
Krásné shrnutí! Díky!! ;-)
17. 10. 2011 01:31
Vlastně ty zásady všichni známe, snažíme se je dodržovat, říkáme si: hm, hm, to vím, to vím,....ale je dobré dát to do bodů - takové "čtrnáctero" není vůbec marné. Díky za ně.
16. 10. 2011 13:09
No pěkně jsi nám to shnula.... našla jsem si i něco nového... díky! :-)
16. 10. 2011 10:49
Apolena: Nevím, co se radí... Ale z vlastní zkušenosti je nejlepší mít lednici narvanou samých dobrý a zdravých ňamek :o) Tvarohy, kvalitní šunku, kefíry apod. Mě to pomáhá :o) Ale když jím pravidelně (což je většinou), tak mi lednice nijak nevadí :o))
16. 10. 2011 10:06
Většinu zásad mám v hlavě, ale o vhodnosti tepelně upravené zeleniny jsem nevěděla. Děkuji za radu:)
Apolena: S tou lednicí to není vůbec špatný nápad, jdu do toho.
15. 10. 2011 16:25
Děkuji za rady, už je tiknu na ledničku, ale nevím,dát si k nim foto "štíhlé", aby mě motivovalo, nebo "tlusté", aby mě varovalo??? Co radí ve STOBu?
15. 10. 2011 09:37
Díky moc za super blog, budu se těšit na další doplňování. A hlavně číst několikrát týdně abych to dostala do hlavy a aby to tam zůstalo uloženo...., myslela jsem si, že už všechno vím, a teď vím, že tohoto zas tak moc nevím. Díky
15. 10. 2011 09:29
Děkuji všem za komentáře, budu se snažit pokračovat :o)

Bohdanaa: Samozřejmě to nemusí být nutně jen "chleba". Měly by to být 2 kousky celozrnného pečiva :o) Jdu to opravit :o)

14. 10. 2011 13:57
moc dobrý, těším se na další pokračování :o)
14. 10. 2011 12:31
díky moc, super souhrn :)
14. 10. 2011 12:24
Díky za super shrnutí :-)
14. 10. 2011 12:19
To je výborný nápad to takhle shrnout! Netvrdím, že to dodržuju stoprocentně (ostatně se ze mě pomalu stává propagátorka dělení stravy), ale všechny základní zásady určitě podepíšu! :-)
14. 10. 2011 11:50
ahá, to je zajímavé, děkuji za odpověď :)
14. 10. 2011 11:00
To Ivet: některé důležité látky v zelenině př. lykopen jsou pro tělo stravitelné až po tepelné úpravě.
14. 10. 2011 10:54
Super, musím si to vytisknout, krásně shrnuté. Mám sice několik knížek od Stobu, ale není nad rychlou připomínku.
14. 10. 2011 10:38
Díky za připomenutí. Je dobré si to pořád připomínat. Těším se nadalší postřehy.
14. 10. 2011 10:33
Díky!
14. 10. 2011 10:27
Kurzy MUDr. Marie Skalské jsem absolvovala a potvrzuji jejich vysokou úroveň díky odborným znalostem lektorky, přátelskému přístupu a přátelské atmosféře v kurzu. Velmi oceňuji její blogy, obsahující kvalifikované odborné rady a její obětavý přístup ke komunikaci na tomto webu, kterému věnuje svůj volný čas mimo zaměstnání, rodinu a studium, kterým rozšiřuje svoji kvalifikaci. Maruško, díky.
14. 10. 2011 10:11
Super nápad na príma shrnující blog!!! Díky moc za uveřejnění. Asi si to budu také muset číst víckrát denně, aby se mi to dostalo do hlavy :-) A mám dotaz musí to fakt být jen 2 plátky chleba, nebo to můžou být např. 2 kaiserky ?
14. 10. 2011 09:50
super souhrn, to se hodí :)
jenom, proč by měla býl alespoň 1/3 zeleniny tepelně upravená? není lepší čerstvá
14. 10. 2011 09:33
super:o))
14. 10. 2011 08:47
Díky!!!!!!!Ať se ti na kursu daří
14. 10. 2011 08:44
Díky za skvělý souhrn a připomenutí!!
14. 10. 2011 08:43
Myslím, že téměř všechny zásady tady všichni notoricky známe, ale uvést je v život někdy dá dosti zabrat. A tak pomůžou i drobné vychytávky, třeba ohledně oslav - to je vždy velká zkouška vůle. A proto děkuji a piš, piš, piš, ať jsem stále hubenější :-)))
14. 10. 2011 08:20
Díky, do kursu nechodím, některé rady slyším poprvé.
14. 10. 2011 08:10
Díky! Je dobré si tyto věci opět připomenout a vidět je napsané. Určitě zase napiš další rady a postřehy !!
14. 10. 2011 08:08
Doplňuj, doplňuj - potřebujeme si to připomenout, myslím, všichni/všechny.
Dík!!! :-)
14. 10. 2011 08:00
To je perfektní shrnutí zásad. Jen doplňuj dál. Když si to 2x denně přečtu, tak se to třeba vžije. Výborné je to dělení dobrot na oslavách, to by mě nenapadlo. Mája
14. 10. 2011 07:48
Díky za připomenut.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři