Datum registrace: 25. 11. 2016
TerezaBenickova
Sebekoučink
Zahájení: 21.03.2019
Ukončení: 16.05.2019
Cíl: Zhubnout
Již zhubnuto: 0 kg
Zaplacený cyklus je přístupný do 18. 5. 2019
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Počet přátel: 36
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
TerezaBenickova
Jak psát blog?Zdravým jídelníčkem proti depresi
28. 07. 2017
Že správná strava je důležitá pro zdraví těla i duše, jste určitě již někde slyšeli. Možná vás však překvapí, jak daleké dopady na naši psychiku může mít to, co jíme.
Když v názvu tohoto blogu zmiňuji depresi, nemyslím tím takovou tu „depku“ nebo zkrátka hodně špatnou náladu, kterou má jednou za čas snad každý z nás, ale skutečné psychické onemocnění, které postihuje určité procento populace, a to bohužel stále častěji. Léčba depresivního pacienta probíhá pomocí medikace často v kombinaci s psychoterapií.
Nedávná studie, která byla realizována na Deakin University v Austrálii, však poprvé naznačuje, že možnosti léčby klinické deprese sahají až do oblasti výživy!
Experimentální studie, která probíhala po dobu třech měsíců, sledovala dvě skupiny dospělých depresivních pacientů. Celkem se výzkumu zúčastnilo více než 60 osob. Otázka výzkumníků byla, zda je možné zlepšením stravovacích návyků mírnit příznaky deprese či toto onemocnění přímo vyléčit.
První skupina depresivních pacientů dostávala po dobu zmíněných třech měsíců především sociální podporu, která se při léčbě depresivní poruchy ukazuje jako přínosná. S druhou skupinou oproti tomu pracoval po celou dobu odborník na výživu (klinický dietolog) a poskytoval jim konzultaci a asistenci při výběru potravin a zlepšování jídelníčku. Výzkumníci se tedy zaměřili především na stravování těchto osob.
A jak vypadaly jídelníčky pacientů z druhé skupiny? Pacienti začali více konzumovat ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, jedli i více ryb, zařadili do jídelníčku olivový olej a ořechy a volili místo tučného libové maso. Naopak omezili konzumaci sladkostí, rafinovaných cereálií, smaženého jídla, fast-foodových pokrmů či sladkých nápojů. Jednoduše řečeno – začali se stravovat na základě principů zdravého a racionálního stravování.
Jistě jste už zvědaví, co tedy bylo výsledkem studie, ačkoliv název blogu mnohé napovídá. :-) Pokud tipujete, že ke zlepšení onemocnění došlo ve větší míře u pacientů z druhé skupiny, máte naprostou pravdu!
Skutečně, u účastníků z druhé skupiny došlo na konci studie, tedy po pouhých třech měsících, ke zlepšení jejich onemocnění, oproti účastníkům ze skupiny první, u nichž ke změně jídelníčku nedošlo.
U celé jedné třetiny depresivních pacientů, kteří byli svěřeni do rukou klinického dietologa, došlo k ústupu depresivních symptomů. Ve skupině první to bylo pouhých 8 % pacientů, u kterých k tomuto ústupu onemocnění došlo.
Vedoucí výzkumu profesor Jacka k tomu doplňuje, že výsledky studie nebyly vázány na změny ve fyzické aktivitě, ani na ztrátu hmotnosti u pacientů, ale především na změnu stravovacích návyků.
Nevím, jak vás, ale mně závěry studie, které naznačují, že racionální zdravou stravou lze léčit takto závažnou psychickou poruchu, přijdou skutečně úžasné. A to i přesto, že jsem jako studentka psychologie už od prvního ročníku vedena k přísně kritickému myšlení, tudíž mi na mysl vyskakují otázky jako: „A není 60 lidí opravdu málo?“ nebo „Měli výzkumníci dostatečně podchyceny všechny možné proměnné, které mohly hrát ve zlepšení stavu pacientů rovněž roli?“ a mnoho jiných.
Naprosto nekriticky jsem však nadšená a doufám, že do budoucna vznikne takovýchto studií, podporujících výsledky výzkumníků z Deakin University, více, a že jejich závěry budou lidem na očích alespoň ve stejné míře jako všechny ty nové a často nesmyslné „výživové směry“, nebezpečné diety či zkostnatělá těla modelek na přehlídkových molech i na stránkách módních časopisů.
Snad nejsem příliš naivní… :-)
Co bych řekla na závěr? Snad jen to, že často máme zdravé stravování spojené spíše se zlepšením našeho fyzického stavu, tedy se ztrátou hmotnosti či zlepšením celkové vizáže. Málo je nám však připomínáno, že zdravá strava má přímý dopad i na naši psychiku.
Jednoduše řečeno, možná není ani tak důležité zdravě a dobře vypadat, jako se zdravě a dobře cítit. A přesně to je i myšlenkou STOBu. Není potřeba být dokonalý a nikdo neříká, že nesmíte dělat žádné chyby. Jde především o to, abyste se díky tomu, co jíte, cítili dobře a mohli prožít život radostně a naplno.
A nyní otázka na vás – máte zkušenost s tím, že poté, co jste se začali stravovat zdravěji, jste se začali cítit lépe i po psychické stránce? A už vám někdy zdravé jídlo zlepšilo den, nebo vám na lepší náladu zabírá něco jiného?
Souhrn studie v angličtině naleznete zde. Celé znění studie v angličtině pak najdete na tomto odkazu.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
TerezaBenickova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?