Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Zahájení: 21.03.2019
Ukončení: 16.05.2019
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 3 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 18. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 53
Celkem: 1465
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

Jak jsme si pochutnali v Pobaltí

11. 09. 2017

Hrozně ráda cestuji. A vůbec nejraději pak při takové cestě jezdím z místa na místo, jeden den tady a druhý zase úplně někde jinde. Každý den je tak trochu překvapení, občas narazíte na cestovatelský poklad, místo, které nenajdete v průvodcích, není tam ani noha, a i přesto je stokrát krásnější, než mnohé turistické rádoby „perly“. A občas se to také nepovede a jedete tři hodiny v autě, abyste se pak smutně koukali přes mříže zamčené brány muzea. I to k tomu patří, a i navzdory tomu (nebo možná právě proto) mě to tak baví.

Letos jsme takový roadtrip podnikli s přítelem. Vzali jsme auto, sklopili zadní sedačky (a udělali něco, co alespoň trochu připomínalo postel), koukli do mapy a netrvalo ani tak dlouho, abychom se shodli na destinaci. Vyhrálo Pobaltí, konkrétně Litva a Lotyšsko, o kterém ani jeden z nás nic nevěděl, což v nás samozřejmě vzbudilo zvědavost a společně s ní i cestovatelského ducha.

Pro představu - výraz našeho cestovatelského nadšení.blush

Mohla bych se tu teď rozepsat o tom všem, co jsme za tu dobu viděli, o krásných plážích s bílým pískem a pěkně studeným mořem, o klidných a krásných městech, o spaní v lese… Ale STOBklub není stránka o cestování, že jo. smiley

Proto bych s vámi ráda sdílela trochu jiné zážitky. Ty gastronomické. Ačkoliv jak se to vezme…

Vzhledem k tomu, že celé naše cestování bylo poměrně nízkorozpočtové, nízkorozpočtové bylo i naše stravování. Nějaké železné zásoby jsme si vezli z domova, čerstvé potraviny jsme kupovali v místních supermarketech, a párkrát jsme navštívili i nějakou tu restauraci nebo bistro.

A jak je na tom litevská a lotyšská kuchyně a stravování? Z hlediska zdravého životního stylu tedy žádný zázrak. O tom se sami přesvědčíte v okamžiku, kdy vstoupíte do jakéhokoliv jejich menšího i většího obchodu. Jejich naprosto nezbytnou součástí jsou totiž dlouhé regály a velké krabice plné sušenek (plněných i obyčejných), cukroví a dortíků. Sušenky si tam můžete sami nabírat do sáčku a následně platíte podle jeho váhy. A ačkoliv Litva a Lotyšsko se cenově velmi podobají nám, zrovna sušenky jsou tam skutečně levnou záležitostí a při krátkém pozorování jsme zjistili, že nechyběli téměř v žádném košíku.

Takovými přeborníky mezi těmito sladkostmi jsou pak velké sladké „věže“ (skutečně nevím, jak to lépe popsat) zabalené v celofánu. Tou nejběžnější „věží“ je koláč šakotis připomínající vánoční stromeček. My jsme z cest přivezli ještě skruzdėlynas, což je pyramida ze sladkých koláčků politých medem a posypaných mákem.

Dalo by se říci, že Pobaltí je rájem pro skutečné milovníky sladkého a noční můrou pro každého, kdo se zrovna snaží zhubnout.

Ze slaných jídel jsme toho neochutnali zrovna mnoho, ale litevské národní jídlo, neboli plněné bramborové knedlíky cepelinai jsme si ujít nenechali. Cepelinai jsou velmi podobné našim plněným knedlíkům, jen mají možná podlouhlejší tvar, je v nich mleté maso a obvykle se podávají se zakysanou smetanou a osmaženou cibulkou.

Celkově se dá říci, že kdykoliv v Pobaltí narazíte na něco plněného, co zrovna není evidentně sladké, najdete v tom mleté maso. Časté jsou různé koláče nebo „pirožky“ s mletým masem, případně cibulkou nebo třeba i sýrem. A co vám budu povídat, po pár dnech toho máte opravdu plné zuby. Zvlášť když se těšíte, že si dáte sladkou palačinku a vida – zase to mleté. Paráda…

 

Ani v oblasti slaných jídel tedy z hlediska zdravého stravování „pobalťané“ zrovna neválí.

Rozhodně ale nechci takhle šmahem strčit celé dva národy po dvoutýdenní návštěvě do jednoho pytle. Řekla bych, že asi každá země má své jídelníčkové neřesti. Někde to mohou být obří sladké věže a někde úplně jinde (a možná ne zase tak úplně moc daleko) třeba pivo, co je levnější než voda…

Jak jsem ale už říkala, vzhledem k rozpočtu a také proto, že prostě rádi vaříme, jsme se v bistrech a restauracích stravovali spíše výjimečně a mnohem častější byly případy, kdy jsme vytáhli plynovou bombu s násadou, ešák a pustili se do přípravy. A mleté jsme vynechali…

Nevím, jak u vás, ale u mě je naprostým základem dne snídaně, ideálně ovesná (nebo jiná) kaše. A bez tý – ani ránu! Ať jsou podmínky jakékoliv. A ačkoliv horké kaši po ránu se asi nic nevyrovná, takovou o něco jednodušší a rychlejší variantou jsou „overnight oats“, neboli vločky, které jen zalijete mlékem a necháte přes noc nabobtnat. Ráno do ní přidáte oblíbené ovoce a máte skvělou snídani téměř bez práce.

Mně se dokonce jednou podařilo ulovit v lese i čerstvé borůvky a co vám budu povídat… na tuhle snídani vzpomínám ze všeho nejraději.

Kromě spousty vloček jsme s sebou tahali i přesnídávky. Tak nějak mě totiž před cestou napadlo, že taková přesnídávka představuje přece celkem vyvážené a zdravé jídlo, které stačí jen dochutit, možná ještě doplnit nějakou přílohou a je to.

No... nebudu vám lhát. Ke konci výletu přesnídávky putovaly na seznamu (ne)oblíbených jídel ještě pod mleté maso.

A tak jsme v autě (společně s přepravkou plnou přesnídávek, ovesných vloček a celozrnných krekrů – ty jsou mimochodem také skvělou cestovatelskou vychytávkou) procestovali část Pobaltí. A ačkoliv se na nám na našem výletě nepřihodila (naštěstí!) žádná patálie, těch hezkých vzpomínek (a evidentně i fotek) máme celou řadu a budou se hodit, až zase přijde všechno to sychravo a podzimno.

A na závěr otázka na vás – jaké jsou vaše nejsilnější/nejlepší/nejhorší gastronomické zážitky z cest? A jaké jsou ty vaše cestovatelské vychytávky?smiley

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 09. 2017 08:55
Letos jsme trávili dovolenou v oblasti Šumavy, jak české, tak bavorské. Na české straně jsme si vařili sami (takže jsem mohla posnídat ovesnou kaši), místo horalek a tatranek jsem měla koupeny sušenky Rej, na túry jsme nosili nakrájenou zeleninu, cottage, krekry, občas jsme skočili na pivo do místního pivovaru. Zato v Bavorsku jsme ochutnávali -
Obatzn (Obazda - sýrová pomazánka) s preclíkem, Wurstsalat (natenko nakrájená kolečka salámu, cibulí, octem), Kässpätzle (špecle se sýrem) - ty jsme si dali napůl, jelikož tu misku ve které to servírovali bych sama nesnědla. Manžel vyzkoušel sulc, ten já moc nemusím, já dala přednost Trhanci s jablečným pyré a tvarohem. A taky poučení že malé pivo je 0,5 l a velké pivo je 1 l. Bylo fajn na 14 dní vypustit zaběhnutý režim.
13. 09. 2017 10:20
Vždycky jsme se snažili sebou na dovolenou vzít křehké chlebíčky,suchárky atd., sterilované domácí lečo,zavařené domácí hovězí maso, těstoviny a slivovici- na obranu proti bacilům všeho druhu.
Je pravda,že takhle už dávno necestujeme, většinou se snažíme s ubytováním zaplatit si i polopenzi, abychom nebyli vázáni na hotel celý den. V našem věku už nám spaní pod širákem ani pod stanem moc nevyhovuje, ale stačí nám i slušná ubytovna. Snažíme se užívat si místních specialit a těch zásob už vozíme fakt minimum. Také nejezdíme tak často našušnit penízky chvilku trvá :-))
13. 09. 2017 09:25
Letos jsme taky po letech strávili pár dní v kempu, tak můžu přidat naše postřehy. Většinou radši zkoušíme místní suroviny a speciality, a zásoby z domova bereme jenom v omezeném množství. Ale jelikož jsme měli naplánovanou cestu do Švýcarska, tak jsme usoudili, že poměr cena výkon za to nestojí a radši vytáhli ze sklepa vařič. Před odjezdem jsme si upekli sekanou a tu pak jedli následující 3 dny, sice pokaždé na jiný způsob - z fazolemi, kuskusem, těstovinami, vždy doplněné nějakou zeleninou, ale i tak už nám lezla krkem... :-) O to víc jsme si potom pochutnali v italských restauracích, kde jsme strávili druhou polovinu dovolené. Pokud se cestuje autem, tak určitě doporučuji konzervy všeho druhu - zelenina, tuňák, rajčatová omáčka, k tomu kuskus nebo těstoviny, dokoupit případně nějaký místní sýr a je to vynikající, nutričně plnohodnotné jídlo :-)
11. 09. 2017 19:07
Ty sladké věže - stromečky jsem taky ochutnávala. Kdysi je přivezli kolegové z Litvy. Ač mám sladké dost ráda, tohle bylo sladké až moc. Gastronomických zážitků z cest mám hodně, většinou ty dobré, vždycky se snažím ochutnat místní speciality. A co se týká vychytávek, mám podobnou zkušenost jako vy s přesnídávkami, tak se špagetami. Kdysi jsme je vezli do Chorvatska a vařili na sto způsobů k večeři. Dospělí to zvládli dobře, ale dcera, která tehdy byla malá, několik let špagety odmítala, že už jich měla až dost.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři