Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Zahájení: 21.03.2019
Ukončení: 16.05.2019
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 3 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 18. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 53
Celkem: 1465
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

Desatero skutečně zdravého životního stylu 9/10

26. 02. 2019

Mindful eating, neboli všímavé jedení – to je pojem, který by si zasloužil mnohem větší pozornost, něž jaké se mu dostává. A proto mu jí dáme.

Možná to znáte… Pokud chcete hubnout, nebo prostě žít o něco zdravěji, začnete ze všeho nejdříve řešit, CO jíst a CO nejíst. Následuje možná úvaha nad frekvencí pohybové aktivity. A tím to končí. Jen málokdo jde tak daleko, aby se zamyslel nad další (nicméně pro zdravé a trvalé hubnutí klíčovou) otázkou JAK jíst? 

A právě na tuto otázku přístup „mindful eating“ odpovídá. Jezte prostě všímavě! Odložte telefon, knížku nebo stresy a udělejte si na jídlo tolik času, abyste měli prostor vychutnat si nejenom každé vaše sousto, ale abyste měli i dostatek prostoru na to si všimnout, že už vlastně vůbec jíst nechcete. 

A o tom to je. Když budete při jídle „mindful“, začnete si konečně všímat tělesných signálů, které na nás křičí „Už dost!“ nebo třeba „Kámo, tahle čokoláda ale fakt nechutná ani trochu dobře!“ Tím pádem daleko lépe odoláte nejenom vnějším lákadlům, ale budete odolnější i vůči emočnímu jedení. Navíc začnete vědomě vyhledávat kvalitnější a nutričně vhodnější potraviny. Protože kdo by chtěl všímavě a pomalu žvýkat přeslazené/přesolené/přesmažené a nekvalitní jídlo? 

Je to jasné. Pro to být o něco více „mindful“ a o něco méně ignorovat své tělo, jeho potřeby a chutě, je tolik důvodů, že by byl hřích to nevyzkoušet. A začít můžete třeba tím, že si všímavě sníte vaši zítřejší snídani. Dohodnuto? :-) 

To je naše již předposlední poselství z DESATERA SKUTEČNĚ ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU. Použitá fotografie je z chystaného projektu, který naplno rozjedeme už příští měsíc! Tak mějte oči otevřené, ať si toho všimnete. 


A pokud byste rádi pronikli hlouběji do přístupu mindfulness (ze kterého "mindful eating" vychází) a zkvalitnili tak své prožívání ve všech směrech (nejenom v oblasti jídla a pohybu), pak mohu vřele doporučit kurz Všímavostí k sobě, který jsme pro vás vydali teprve nedávno. Kurz vás provede technikami všímavosti krok za krokem, a to především pomocí audionahrávek, ale i pomocí psaného textu. Naleznete ho zde. 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 02. 2019 20:10
Souhlas. Televize u nás neběží, ale mou neřestí je spěch.Hodně jsem to zkorigovala, ale stále je toho na vylepšování ještě dost.
26. 02. 2019 19:32
Jídlo u nás probíhá v kuchyni a televize je v obýváku, v kuchyni je rádio a přiznám se, že od doby co ČR2 vysílá v pravé poledne Pokračování za chvilku s Halinou, obědváme o půl hodiny dříve, abych si mohla v klidu poslechnout příjemný pořad, jinak během jídla je radio vypnuté. Snažím se soustředit jen na jídlo a dobu jídla prodloužit, aby měl mozek čas všimnout si, že už jsem najedená.
26. 02. 2019 17:25
Hm, mindful eating je něco, za co se opravdu nemohu pochválit. Jistě, už dávno nejím za chůze, vždycky si k jídlu sednu ke stolu, rozhodně u jídla neřeším žádné další úkoly (nakonec v důchodu si to již "mohu dovolit"), u jídla netelefonuji, pouze případně mluvím se spolustolovníky. Až do tohoto momentu docela OK, ne? Jenže tím to končí. Nedokážu vypnout televizi, která mi poskytuje doma kulisu ke skoro všem mým činnostem. Nemusím se sice během jídla na obrazovku dívat, ale poslech si neodpustím. Jsem zvědavá, jestli to někdy POSTUPNĚ dokíážu.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři