Sledujte nás:

Datum registrace: 12. 03. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Zatvik

Sebekoučink

Zahájení: 28.10.2019
Ukončení: 20.01.2020
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Váš cyklus již skončil. Před archivací si zkontrolujte vyplnění cílové váhy, zpětně doplňte chybějící data. Cyklus bude automaticky archivován dne 23.01.2020. Pokud chcete ihned pokračovat s novým cyklem, archivujte stávající cyklus tlačítkem Prodloužit.

Získané body

Tento měsíc: 245
Celkem: 8534
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Školní jídelny aneb Co by za to děti v Africe daly

27. 02. 2017

Pod dnešním luštěninovým článkem, který srovnával mléko a sójový nápoj, jsem si hezky zavzpomínala na školní časy.

„Pamatulu si na učitelku, která nade mnou stála, dokud nesním aspoň půlku, a oháněla se klasickým ´co by za to děti v Africe daly´.“

Ta vzpomínka mě dodnes znechucuje, ale tak trochu i pobaví, protože mé tehdější nevinné já učitelce bezelstně odpovědělo:

„Tak proč jim to nepošleme, když já to nechcu?“

Učitelku málem skolilo, že já, jindy tak poslušná holčička, dokážu být tak drzá. Vtip je v tom, že to vůbec nebyl pokus o drzost, ale skutečný návrh, který mé dětské dušičce přišel naprosto logický: Já hlad nemám, děti v Africe ano, tak jim to prostě pošleme a ony se najedí. Byla jsem mrně, bez znalostí o trvanliovsti potravin a bez reálné představy o tom, jak je ta Afrika vlastně daleko, ale musíte uznat, že z dětského pohledu to dává dokonalý smysl.

Tohle je na té vzpomínce hezké. To, co na ní hezké není, přede mnou leželo na talíři.

Myslím si, že většina z nás má, nebo musela pracně překonávat, nějaké to potravinové trauma ze školní jídelny. Některá by ani nemusela vzniknout, nebýt právě takových učitelek a nerudných kuchařek u okýnka na vracení, protože na některé chutě si děti musí zvyknout postupně. Některá by se asi rozvinula tak jako tak, protože to jídlo bylo regulérně hnusné.

S veškerým respektem ke školním kuchařkám (s jednou se znám a vím, že to vůbec není snadná práce) si dovolím pár svých jídelnových traumat zveřejnit.

Polévky

Polévky všeobecně byly v naší školní jídelně tím nejslabším článkem. Většina žáků už u výdejního okénka hlásila ´bez polévky´, bylo to totiž to nejhorší, co si pod pojmem ´polévka´ lze představit. Obvykle to byly různé variace vývaru, s kousky masa i s chrupavkami, zahuštěného rozvařenými nudlemi, s jedním velkým mastným okem na povrchu, to celé ochucené takovým množstvím maggi/vegety, že nám z toho obvykle vyhrkly slzy do očí. Čočková polévka byla spíš čočka na maggi, rybí polévka nejspíš jen z kostky, všechno přesolené, jinak nedochucené.

Špenát

V tomhle určitě nebudu sama, že? Asi nemá smysl se o jídelnovém špenátu moc rozepisovat. Nenávist ke špenátu jsem překonala hned, když jsme si doma vypěstovali vlastní. Tehdy jsem totiž zjistila, že špenát se přirozeně nevyskytuje jako hnědá břečka, ale jako pěkné zelené lístky. A že v přírodě neroste přesolený.

Rajská

Rajská je jeden z těch pokrmů, který si neoblíbím nikdy, i když jsem se ji sama naučila připravovat velmi dobře. A to právě a jen kvůli vzpomínce na tu slano-sladko-octovou oranžovou hmotu, kterou mě nutili jíst, protože ´rajčata jsou zdravá´. Ne že by ta věc an talíři měla s rajčaty něco společného.

Sójové maso

Vím, že zavrhovat všechny výrobky ze sóji kvůli jídelnovému sójovému ´masu´, pravděpodobně nevalné kvality, je ode mě dost hloupé. Ale když se řekne sója, nevybavím si prostě nic jiného než ty divné nerozkousnutelné cucky, které se převalovaly v univerzální hnědé omáčce. Ani měsíc luštěnin mě k tomu nedokopal, a to jsem díky němu vzala na milost i fazole, do té doby taky spíš zatracované.

Celer

Tohle je jen taková chuťovka na závěr, tentokrát z jídelny na střední, kde jsme si mohli vybírat ze dvou jídel. Já si vybrala zeleninový salát s kuřecím masem a dostala jsem celer. Nekecám, ze zeleniny tam opravdu nebylo snad nic jiného než celer. Byl smíchaný (asi) s jablky a majonézou, maso jsem ve své porci nenašla žádné. Nikdy jsem nebyla fanynka celeru, ale nijak moc mi nevadil. Od tohohle oběda ho ale definitivně nesnáším.

 

Jak už jsem psala, školní kuchařky v podstatě respektuju. Vařit pro takové množství lidí, navíc s omezeným rozpočtem, není snadné. Takže když přivřu obě oči, mám pochopení i pro tu nahnědlou špenátovou břečku a umělohmotnou rajskou. Neexistuje ale žádná omluva pro všechna ta přesolená jídla a maggi polévky, které nám jenom vypalovaly chuťové buňky.

 

A co vaše noční můry ze školních jídelen, máte? Podařilo se vám všechny překonat, nebo se vám něco znechutilo natolik, že se toho dodnes nedotknete?

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 03. 2017 15:38
Majka63: Uznávám, že to ty kuchařky vážně neměly lehké. Když si představím, že třeba deset či patnáct let vařily pořád dokola v podstatě to samé... no, myslím, že už ty chutě ani nemohly pořádně cítit. Ale i ty naše měly svoje světlé stránky, to zas jo. Dezerty měly luxusní, taky jsem milovala jejich zelný salát.
Jinak, za nás se prý ´sójové maso´ jednou za čas muselo přidávat, byla to prostě součást těch jejich tabulek, které se musely splnit. Ale jak se tak vyptávám a zjištuju, spousta jídelen se s tím vypořádala líp, než ta naše.
01. 03. 2017 15:27
paniLiba: Zelený špenát a zeleninové stoly mě dnes opravdu potěšily, děkuju :) Jako malá jsem doma mívala neustále k dispozici spoustu čerstvé zeleniny ze zahrádky, a to je jedna z věcí, které mi ve škole k jídlu chyběly. Obvykle jsem přišla domů, odhodila batoh a utíkala do zahrady, kde jsem se nacpala hráškem a rajčaty a zajedla to pažitkou, takový jsem měla absťák :D Vím, jsem ještě štěně, ale občas se neubráním nostalgii :)
Děti budou asi jídlo vracet pořád. Myslím že je to určitě i tím, že ´od maminky chutná nejlíp´, ale za sebe můžu říct, že na některé chutě (třeba luštěniny, když už se jim tenhle měsíc věnujeme) jsem si musela zvykat déle. A zvykla jsem si, přestože první desítka talířů skončila ve zbytcích skoro netknutá. A pak jsem měla taky problém s tím, že v době, kdy jsme měli obědvat. jsem jednoduše neměla hlad. Nevím jak je to s dnešníma dětma, máme v rodině jen puberťáky, kteří z principu ohrnují nos nad vším, nebo mrňata, která ještě nejsou ani ve školce.
Ale jsem moc ráda, že se školní strava zlepšuje. Snad se i moje základka toho trendu chytila. Zkusím to zjistit :)
01. 03. 2017 14:49
dlouho jsem překonávala odpor ke špenátu, rajské omáčce s rozvařenými těstovinymi a čočce se syrovým volským okem - bože to byly blafy a ještě byla čočka studená fuj
01. 03. 2017 08:23
Za mých školních let jsem sóju v jídelně neměli, ale špenát ano a hnusný. Také rizoto bylo "velmi oblíbené" a pak masová haše. Nevím, zda to někdy někdo jedl, ale mě to vždycky připadalo tak odpudivé, jako když už to někdo jedl. Maggi se nepoužívalo, ale chuť polévek byla taky děsná, připomínalo to vodu z nádobí. Ale zase na obranu kuchařek musím říct, že zbytek repertoáru a zvláště moučníky dělaly výborné. Na střední škole vařily kuchařky výborně a užili jsme si to zvláště my internátníci. Bramboráky a bílé kafe (melta) k večeři byly nepřekonatelné. Taky jsem si po 4 letech odnesla kromě znalostí ze školy i 10 kil navíc.
01. 03. 2017 06:58
Chodím se externě stravovat do školní jídelny už přes deset let a po přečtení tohoto článku musím konstatovat, že chválabohu už tyto hrůzy neplatí. Jsem maximálně spokojená, strava je chutná, zdravá, špenát je zelený, rajská omáčka voní po rajčatech, nudle v polévce nejsou rozvařené, držky ani pajšl na jídelníčku nikdy nebyl, naopak přibyly zeleninové bufetové stoly, denně ovoce navíc, prostě mám sto chutí někdy jídla fotit a chlubit se. Je ale pravda, že občas se nějaké jídlo nepovede, ale to v tom množství jídel a omezeném rozpočtu je omluvitelné. Jsem ráda, že tohle můžu napsat, protože jsem si taky jako dítě prošla podobnými zkušenostmi, jak píšeš. Už se mi ale mi líbí méně, že i když je jídlo opravdu chutné i pěkné napohled, tak děti vracejí někdy i plné talíře zpátky. A asi by klidně své jídlo taky poslaly do Afriky. Tím jsem chtěla napsat, že dětem bude vždycky chutnat více jídlo od maminky ( od babičky ), i kdyby se kuchařky v jídelnách snažily sebevíce. Je to těžké.
28. 02. 2017 22:17
Špenát jím asi tak od 40, do té doby mě děsila jeho představa právě ze školní jídelny. Řídká břečka s flaksovatým masem a houskovým knedlíkem. Všechno zalité mastným vývarem, brrr! Čočka i hrachová kaše mě chutnali, jen jsem si je nedávala mastit. A sojové maso tenkrát ještě do jídelen nedorazilo.
28. 02. 2017 16:18
Pěkné retro, pobavila jsem se:-)
Buď jste měli eminentně špatnou jídelnu nebo já mám tak otrlé chutě :-)
Tedy co mě vadilo nejvíc, když bylo jídlo s omáčkou-tradičně se masové flaksy tou omáčkou přikryly a pak jsem maso musela oškrábat nožem.Abych se přesvědčila, že tam flaksy opravdu jsou.
Sojové maso za nás ještě asi nebylo vynalezeno.Do špenátu nikdy nedávám vajíčko a co se mi fakt příčí jsou plíčky a držky a to dodnes.
27. 02. 2017 20:42
Luštěnin jsme měli taky spoustu, ale kupodivu obvykle nebyly špatné. Třeba hrachovku jsem měla ráda. Vím, ono se sójové maso asi takhle obvykle nepodávalo, ale já si ho tak od nás pamatuju.
27. 02. 2017 20:37
Asi to bylo od jídelny k jídelně, v naší se sojové maso pokud vím používalo jenom do sekané, zatímco hrachové kaše, čočky a fazolí v bílé omáčce jsme si užili ažaž. Polévky z luštěnin byly dost často, nejčastěji hrstková.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři