Sledujte nás:

Datum registrace: 12. 03. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Zatvik

Sebekoučink

Zahájení: 28.10.2019
Ukončení: 20.01.2020
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Váš cyklus již skončil. Před archivací si zkontrolujte vyplnění cílové váhy, zpětně doplňte chybějící data. Cyklus bude automaticky archivován dne 23.01.2020. Pokud chcete ihned pokračovat s novým cyklem, archivujte stávající cyklus tlačítkem Prodloužit.

Získané body

Tento měsíc: 245
Celkem: 8534
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak ušetřit na jídelníčku?

07. 04. 2017

Už dávno jsem se musela naučit vařit úsporně a nevymýšlet si zbytečně drahá jídla. Skromný život má, pokud jde o stravování, jednu nespornou výhodu: člověk se naučí nekupovat polotovary, protože pochopí, že vaření ze základních surovin je nejen zdravější, zábavnější, ale i úspornější. Nevýhoda je v tom, že sestavit si pestrý jídelníček je při nedostatku peněz o něco složitější. To je asi hlavní výmluvat, kterou mají lidé tendenci používat, když mluví o životním stylu: Nemůžu žít zdravě, protože je to drahé/složité/nechutná to. Kolik takových výmluv už jste slyšeli?

Rozhodně nejsem odborník na úsporné vaření, ale za tu dobu už jsem si vypěstovala pár návyků, kterých se držím. Budu moc ráda za každý další tip, který mi pomůže udržet si pestrý, zdravý a finančně nenáročný jídelníček. Já dělám zatím tohle:

1) Sleduju akce

Zní to jako samozřejmost, ale nakupovat v akcích jsem se naučila teprve nedávno. Můj problém je, že mi vadí davy, dělá se mi z nich vysloveně špatně. A všichni asi víme, jak vypadá obchod, ve kterém vypuknou akce... Ale pokud chce člověk nečeho dosáhnout, musí se umět překonat, proto dnes pečlivě sleduju akční letáky a pokud vidím něco, co se mi hodí, neváhám vyrazit na lov. Nedávno se mi podařilo v akci nakoupit vajíčka, olej, mléko i nějakou tu mraženou zeleninu, a když jsem si spočítala, kolik na tom ušetřím, zahřálo mě to u srdce.

2) Nakupuju plechovky

To vlastně úzce souvisí s předchozím bodem, protože plechovky ráda nakupuju právě ve slevách. Zásoby zeleniny, fazolí, rybiček nebo protlaků v konzervě se v domácnosti neztratí a jsou učiněnými zachránci, když je výplata ještě v nedohlednu a peněženka je už nápadně lehká.

3) Šetřím na zelenině

Tenhle bod zní sice hrozně, ale musela jsem se k tomu donutit, i když miluju spoustu druhů zeleniny. Nešetřím tak, že bych jí jedla málo, jen vybírám levnější druhy a těmi dražšími doplňuju jídelníček jen příležitostně. Proto u mě doma vždycky najdete cibuli, mrkev nebo třeba červenou řepu (ty jsou taky poměrně trvanlivé), a ve sklepě mám zásobu domácích zavařovaných okurek. Jiné druhy (hlavně brokolici, květák, papriku, ředkev) nakupuju jen, pokud jsou za lepší cenu. S rajčaty jsem to vzdala, ta opravdu dobrá jsou cenově nad můj limit, ta levnější zas nemají žádnou chuť.

4) Nebojím se zahrady

Zahrada byla vždycky babiččiným královstvím, ale byla jsem jí samozřejmě k ruce a plnila všechny její rozkazy. Tento rok jsem zahradu dostala na povel já. Jsem z toho trochu vyděšená, ale věřím, že si s tím nějak poradím. Kromě základní zeleniny (mrkev, petržel, hrách, ředkvičky, rajčata...) se chystám letos pěstovat i špenát, fazole, kukuřici a cukety. Jahody a ovocné keře nám plodí každý rok, stačí se o ně jen dobře starat. Do zahrady je třeba investovat hromadu času, ale minimum peněz, a pokud bude dobrý rok, mnohonásobně se to vyplatí. 

5) Vařím obědy na více dní

Je sice otrava jíst každý den to samé, ale oběd není jediné jídlo dne, takže se to dá zvládnout. Než abych vařila každý den něco jiného, vymyslím si třeba rýži se zeleninou nebo (jako tento týden) fazolový guláš. Vymýšlím obědy hlavně ze surovin, které už doma stejně mám, takže není třeba zbytečně nakupovat. A třeba takové zapečené brabory jsou dokonalé ´co dům dá´ jídlo. 

6) Křečkuju

Trvanlivé potraviny nakupuju do zásoby. Nejen již zmiňované plechovky, ale třeba taky luštěniny a různé přílohovky (kuskus, bulgur, rýže či jáhly). Těstovin nemusím mít v zásobě moc, protože jich moc nejím, ale zase mám ráda výběr. V sezóně kupuju velký pytel brambor a skladuju je v chladném sklepě. 

7) Brambory, brambory, brambory!

S brambory to přeháním, uznávám. Ale zatím si nedokážu představit, jak na úsporný jídelníček vyzrát bez nich. Jsou levné a dají se použít na tolik způsobů - klasicky vařené, zapečené s čímkoli (tím se z přílohy stane hlavní jídlo), jako pyré (s mrkví nebo červenou řepou jsou luxusní), na zahušťování... Brambory nesmažím, hranolky mi nevoní.

8) Piju čistou vodu

Sice mi už pár let nechutná sladké, proto nepiju ani sladké minerálky, voda z kohoutku mi ale nikdy moc nejela. Měla jsem pocit, že mi spíš vysušuje patro, než aby zaháněla žízeň. A to máme tady u nás vodu opravdu kvalitní. Proto jsem nakupovala do zásoby bublinkové vody, se kterými jsem tenhle problém neměla. I na vodu z kohoutku se ale dá zvyknout, chce to jen čas. Dnes mi patro vysušují spíš ty bublinkové vody.

Na čem nešetřím?

Určitě na mase - toho si raději dopřeju míň, ale kvalitní. Většinou si vystačím s kuřecími prsy, občas zařadím i nějaké to vepřové, hlavně panenku. Jednou za měsíc sama pro sebe pořádám ´den zadního hovězího´, na který se vždycky těším, protože jeho chuť miluju. Pokud tedy na mase šetřím, pak spíše na kvantitě, než na kvalitě.

Nešetřím ani na šunce, opět platí - raději méně, než nekvalitní. Levné salámy nekupuju, nechutnají mi a bez problémů se bez nich obejdu. Špekáček si koupím tak dvakrát za rok, když se v létě opéká, a i tehdy hledím na kvalitu a nakupuju v dobrém řeznictví. To samé platí, když do nějakého jídla potřebuju klobásku. 

Víc utrácím taky za pečivo. Klasický bílý chleba či rohlík mi moc nejede a lepší celozrnné/žitné pečivo něco stojí. Rozdíl je ale poznat, hlavně v chuti, na které u jídla samozřejmě hodně záleží. A protože se pečivem necpu každý den a od rána do večera, ráda si dopřeju něco lepšího.

 

Můj výčet určitě není úplný, zdravá a úsporná kuchyně je holt životní styl, který se nedá shrnout do několika bodů. Tohle je ale základ, kterého se dlouhodobě držím. A v důsledku mám co jíst (a jídlo mi chutná), zdravě hubnu a zdravě se i cítím, a navíc zvládnu našetřit pěkných pár peněz, abych mohla sestře přispět na svatbu.

Pokud máte nějaké další triky, které bych v kuchyni mohla použít, neváhejte a pište, každé rady si vážím.

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 04. 2017 20:38
Jen celer nejím, blbá alergie :/
12. 04. 2017 20:37
Možná je to tedy blbou troubou, zatím mi chleba vždycky vyšel částečně nedopečený, částečně přepečený. Ale stejně, kdyby mi někdo poradil recept, na který trouba stačí, jsem ochotná to zase zkusit :) Ideálně žitný, protože mi chuťově vyhovuje.
Jinak mám zatím pocit, že tu zahradu hrozně flákám :D Ale mám ji první rok a zatím jen zkouším.
12. 04. 2017 11:27
Domácí pečení chleba se mi prodraží- sní se takřka na posezení, zatím co bochník z pekárny vydrží dva až tři dny, ten domácí by musel mít rychlé nožičky ,aby před námi utekl :o))
12. 04. 2017 07:30
Kromě pěstování všude kde se dá - tedy nejen na zahradě, na balkoně a v sadu, jsme to teď ještě vylepšili - chuťově i finančně - začali jsme po většinu týdne péct domácí kváskový chléb - povětšinou převážně žitný - a je to mňamka - chutná celé rodině a ušetří se tím výrazně - kilový bochník chleba nás vyjde i s energií kolem deseti korun....když si pro celou rodinu spočtete cca pět bochníků týdně krát týdny v roce, tak to už je znatelné....
11. 04. 2017 22:30
HankaCh - taky jsem dnes nakupovala sazeničky, zatím jen do skleníku - kedlubny, saláty, celer, ten pak půjde ven, ale až po zmrzlých. Další sazeničky už mi lezou ze země - letní saláty, majoránka, taky mám zasetý meloun, dýně, cukety, patizony, ačokči a nějaké kytičky. Řapíkatý celer jsem měla vloni poprvé, moc ho ještě neumím používat. To zas bude práce jako na zahrádce:-)
11. 04. 2017 22:00
HankaCH - já mám pekárnu na půdě a chleba peču stejně ve formě nebo na plechu, a díky za tip - řapíkatý celer jsem ještě nezkoušela
11. 04. 2017 21:50
Na chleba není pekárna nutná, lepší pečivo je z trouby, je to ze zkušenosti, mám pekárnu, ale slouží už jen na míchání těsta na chalupě. Jinak chleby pecu ve formě, v hrnci nebo na plechu podle druhu.
Ještě k té zahradě, dneska jsem \'řádila \' na trhu a donesla jsem si sazenicky různých salátů, řapíkatého celeru - vloni jsem měla jen 2 rostlinky a stačilo to na celou sezónu, jen jsem je postupně otrhavala, pak ještě kadeřávek , ten se taky jen otrhava. . .
11. 04. 2017 17:51
Pěkný souhrn :-) Mám podobný systém. Jen zahrádka mi chybí. Tak držím pěsti, ať vše krásně roste a plodí :-)
11. 04. 2017 17:38
paniLiba: Tvaroh je zrovna surovina, na kterou pořád zapomínám, a přitom je výborný. Budu si ho muset zase koupit, děkuju za připomenutí :)
HankaCh: Cuketu určitě plánuju, moc se na ni těším. Zahradu jsem dostala na starost teprve letos, takže budu zatím jen zkoušet, jestli to vůbec zvládnu. Teprve příští rok to rozjedu ve velkém, a okurky budou taky :) Kdybych měla pekárnu, peču si chleba pořád, ale v troubě se mi zatím nepodařil, nikdy se neupeče rovnoměrně. Ale je to můj sen. Obíhat obchody a shánět nějaké lepší pečivo, kvůli kterému by mi zároveň neplakala peněženka, už mě přestává bavit.
10. 04. 2017 08:29
Obyčejný tvaroh - není drahý a je vysocebílkovinový, na slano i na sladko, teplá i studená kuchyně, s ovocem i zeleninou, bez něho se neobejdu
09. 04. 2017 22:40
Výborná plodina jsou cukety a dýně, stačí jen zalévání, jinak rostou samy a mají široké použití. A taky červená řepa a fazolky na lusky. Jsem teda zahradnicí spíše z donucení, ale toto jsou léty prověřené plodiny
09. 04. 2017 21:14
Dělám to podobně, na zahradě nechávám pampelišky, na jaře dělám z mladých pampelišek saláty, hodně zavářím, všechno možné, dělám houbové čalamády, protože jsme u lesa. Suším bylinky na čaje, podběl na kašel, petrklíče, kopřivu.
09. 04. 2017 19:50
No jako čerstvá důchodkyně se chystám letost zavařovat , již mnoho let jsem to nedělala, ale jako mladá na matěřské a po ní, jsem zavařovala každý rok různou zeleninu. Takk se k tomu hodlám vrátit a nedělat si dobrůtky na zimu.
09. 04. 2017 18:09
Pěkné :-) dovolím si doplnit - zahrada - také si ráda pěstuji, hodně parády v kuchyni udělá rukola, dá se z ní dělat pesto, saláty apod. a mě teda roste jak blázen až jí rozdává. Pak další různé saláty, kromě cukety je super i dýně hokaido a i když jsem se bála okurek, tak vloni jsme měli celé léto salátové z vlastních zdrojů a i zavařovacky. Z cuket, rajčat apod si zavaruji omáčky na zimu dobrá je i cuketová pomazánka. A k tomu masu levnější je koupit kuře celé a vykostit a naporcovat si ho doma a ze skeletu je výborný vývar. Chléb je levnější upéct si doma, teda takové ty zrnkové celozrnné žitné.
09. 04. 2017 15:16
Já poměrně dost zavařuji ovoce i zeleninu, kompoty tolik ne, ale zavařeniny a povidla, lečo, různé směsi kysané zeleniny a hub. Suším ovoce i zeleninu, kterou vypěstujeme na zahradě. Tím se dá ušetřit poměrně dost peněz, ale času u toho trávím dost. Jenže v důchodu mám času dost a tak ho využívám takto.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři