Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Sebekoučink

Zahájení: 10.12.2019
Ukončení: 07.01.2020
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

80% 5
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 9. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5552
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

19. března 2015 proběhla tisková konference Fóra zdravé výživy na téma vejce

20. 03. 2015

Blíží se velikonoce a tak předáváme informace z tiskovky, kterou pořádalo Fórum zdravé výživy, další informace na www.fzv.cz


Chystáme právě velikonoční číslo časopisu  Pochutnej si se Stobem, kde  se dozvíte další zajímavosti o vajíčko. 50. číslo si můžete přečíst

 zde http://www.stob.cz/files/1ec1bea391538ebc14b0fc96b9ddc924.pdf

 

Mírná konzumace vajec, což je 1 ks denně, neohrožuje naše zdraví cévními mozkovými příhodami. Výjimku tvoří pacienti s poruchou látkové výměny tuků s výrazně vysokými hladinami cholesterolu v krvi (nad 8 – 10 mmol/l)a zřejmě i pacienti s cukrovkou.
To potvrzují výsledky aktuálních vědeckých studií, upřesňující dosavadní publikované závěry.

 

Vejcejsou tvořena ze 74 % vodou, 13 % bílkovinami, 12 % tuky, 0,9 % sacharidy,
0,8 % minerálními látky a dále vitaminy a cholesterolem. „Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahuplnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupenímjednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycenýmimastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobřevyužitelného železa,“ uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy.

 

Díky svému složení a odborným studiím byla image vajec vylepšena a ukazuje se,
že ve většině případů mají na zvýšené hladině cholesterolu v krvi, a tím ina zvýšeném riziku nemocí srdce a cév minimální vliv. Naopak se i nadále potvrzuje zásadní vliv složení tuků v jídelníčku. Vejce se tak ukazují pro většinu z nás jako vhodná v dávce jedno denně včetně žloutku. „Před více než 25 lety bylo zjištěno holandskými vědci, že vysoká spotřeba vajec ovlivní hladinu cholesteroluv krvi pouze u přibližně každého čtvrtého jedince,“ doplňuje MUDr. JanPiťha, CSc., předseda Fóra zdravé výživy. Jejich rozumná konzumace tak naprostév ětšině z nás nepřináší zdravotní rizika.

 

Vejce,i když si je můžeme dopřávat denně, je důležité vhodně upravit. „Preferované úpravy vajec by měly vycházetz individuálních potřeb každého z nás. Úpravou vajec totiž můžemevýrazně ovlivnit jejich stravitelnost,“ vysvětluje Bc. Tamara Starnovská adodává: „nejlépe stravitelná jsou vejcenaměkko, nejhůře ta, která jsou upravená na tuku.“ Velmi důležitý vliv májejich konzumace také v případě vegetariánů či osob s problémovýmchrupem. Neméně důležité je používat vejce čerstvá a dobře skladovaná (do 18 °C).

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 04. 2015 16:40
ano, vejce jsou fajn zvláště pro důchodce, jednak cenově dostupné a také dobré, že se snadno pokoušou, to v případě čerstvé zeleniny nedjde, kdo má zubní náhradu ví o čem je řeč
22. 03. 2015 09:17
Pokud jsem měla někdy velkou depku tak první na co jsem měla chuť byl vývar s puštěným vajíčkem a játrovka. Takže dobrá zpráva.
21. 03. 2015 08:45
Potěšitelná zpráva,že vzali vajíčka na milost :-D
20. 03. 2015 20:01
Jaký mám cholesterol netuším, ale při diabetu si raději dávám na množství vajec pozor. A to mám svá domácí...
20. 03. 2015 11:05
Dekuji za clánek, já mám vejce moc ráda. Vzdy mám uvarené tak tri na tvrdo. Pro prípad kdyz me honí mlsná, vetsinou jedno schrupnu a je po chutích:-)
20. 03. 2015 08:39
Článek mě potěšil, mám vejce ráda a trochu vyšší cholesterol.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři