Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Sebekoučink

Zahájení: 10.12.2019
Ukončení: 07.01.2020
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

80% 5
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 9. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5552
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Výzva č. 10: Odolejte dietním trendům a vychutnejte si každé sousto!

11. 03. 2019

Nesledujte slepě potřeby jiných, ale soustřeďte se na potřeby svého vlastního těla.

Většina hubnoucích (kromě věrných uživatelů STOBklubu)  je při hubnutí zcela odpojena od potřeb svého těla. Když na ně pak (opět) přijde etapa hubnutí, mají tendenci slepě následovat nějaký aktuální dietní trend, nějakého „guru“, který zrovna nejlépe dokáže propagovat svůj způsob hubnutí, své výsledky a své produkty. Příliš pak nehledí na to, zda milují sladké, nebo jsou vyložení masožrouti, ani třeba na to, zda jim více vyhovuje jíst 3x nebo 6x denně. Řídí se prostě striktně dietou, která má tak proklamovaně zázračné účinky s vidinou toho, že brzy budou vypadat stejně štíhle a šťastně jako onen „guru“, kterého následují.

Co na tom, že ve zvolené dietě zcela chybí potraviny, které hubnoucí miluje a které si jeho tělo žádá? „Paní/panu XY dieta přeci funguje, u mě tedy musí fungovat stejně! Proč se ale stále nedostavuje ten slíbený pocit spokojenosti ba euforie?“

Je to proto, že každý člověk je jiný, má jiné chutě a zvyky, které nelze změnit všechny a ze dne na den. V dietním režimu, který nám v zásadě nevyhovuje, ve kterém zcela chybí potraviny, které máme rádi a naopak je plný potravin, které jsme nikdy nejedli a které nám nechutnají, není možné vydržet dlouhodobě. Často při takovém režimu strádáme nejenom fyziologicky, máme hlad, ale i psychicky.

Pojďme se tedy znovu zaposlouchat do potřeb našeho těla.

Co nám k tomu, abychom byli vůči svým potřebám všímavější, pomůže? S odpovědí přichází nový směr s názvem MINDFULNESS.

Mindfulness, neboli česky všímavost, nás učí, jak se i v dnešní uspěchané době dokázat zastavit a vychutnat si přítomný okamžik. Kromě jiných oblastí se velmi efektivně uplatňuje právě při hubnutí.

Chcete se o mindfulness dozvědět víc? Přečtěte si článek k aktuální Výzvě!

A pokud Vás tento směr zaujal a máte chuť proniknout do hloubky mindfulness, můžete sáhnout po některé z knih zabývajících se touto problematikou. Všímavostí ve vztahu k jídlu se zabývá např. kniha Pomalá dieta, Vědomá dieta, Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda. Přístup mindfulness je také součástí knihy Já zhubnu. 

STOB  také nabízí novinku v podobě online kurzu Všímavostí k sobě, který vás za 8 týdnů naučí nalézt opět zdravý vztah k jídlu, pohybu i sobě samému.

A jak se používá mindfulness ve vztahu k jídlu?

V našich kurzech zdravého hubnutí trénujeme již 30 let ve 2. lekci pomalé vědomé jedení. Rozdáme na kurzu vždy bez řečí nějakou malou potravinu, sušenku apod. Než stačíme vysvětlit záměr, že bude potravina sloužit k nácviku pomalého jedení, potravina skončí ve většině případů v útrobách účastníků. Protože ale víme, že to tak probíhá vždy, máme samozřejmě připravenou pro nácvik náhradní potravinu. Navíc můžeme účastníkům kurzu názorně ukázat, jak silný je jejich „autopilot“. Když nám totiž "přistane" nějaká potravina v ruce, nepřemýšlíme, nereagujeme na to, že třeba nemáme hlad, ale automaticky potravinu bez prožitku pozřeme. Zrovna tak sníme automaticky tolik knedlíků, kolik nám jich naloží v restauraci nebo na návštěvě k obědu.

Paradoxní je, že ačkoliv často myslíme přes den na jídlo, když se ho konečně dočkáme, ani si ho nevychutnáme, protože při jídle přemýšlíme o něčem jiném, nebo přepínáme pozornost z jedné činnosti (jedení) na druhou (práce aj.). Není to škoda?

Lidé s kily navíc často nedokáží jíst, aniž by jídlo nespojovali s jinou činností. A to přesto, že je prokázáno, že nemůžeme dělat plnohodnotně dvě věci najednou – jen přepínáme pozornost. A tak, když čteme záznamy o celodenním jídelníčku účastníků kurzů zdravého hubnutí, mají tam velmi často  v kolonce "kde jsem jedl" a "co jsem při tom dělal"  nejrůznější místa a nejrůznější činnosti.

Pokud myslíme na něco jiného, než děláme, jsme méně šťastni.

Je prokázáno, že polovinu času lidé myslí na něco jiného, než co dělají. Dále je zjištěno, že pokud myslíme na něco jiného, než děláme, jsme méně šťastni, než kdybychom mysleli přesně na to, co právě děláme. Pokud tedy jíme čokoládu a naše mysl bloumá jinde, neužijeme si ji.

Nácvik všímavého jedení pomocí videa

Chcete se naučit jíst všímavěji? Pusťte si video s nácvikem všímavého jedení, které jsme pro vás připravili a které naleznete v Tipech pro Vás.

Při nácviku všímavého jedení si uvědomíte, že pro hubnutí a vůbec pro zdravý vztah k jídlu je důležité nejen to, co jíte, ale i jakým způsobem potravu přijímáte – tedy jak jíte. Podstatou všímavosti je to, že prožíváte pouze přítomný okamžik, v našem případě se věnujete pouze vaší dobrotě. O spoustu vjemů z jídla se totiž ochuzujete tím, že spojujete jídlo s jinými činnostmi. Přestože máte jídlo rádi a můžete si ho užít jen díky chuťovým pohárkům, které jsou pouze na jazyku, ochuzujete se o potěšení z jídla tím, že ho nepoválíte na jazyku, ale hltáte jídlo jako o závod. Při všímavém jedení dobrot vám stačí k uspokojení chuťových buněk menší množství jídla a tím, že se jídlu plně věnujete, si vybíráte i kvalitnější potraviny.

Jak na jídlo všímavě

Opět myslete na to, že vůbec nejúčinnější změny jsou ty pomalé. Proto si nejprve zkoušejte  sníst všímavě třeba jen pár soust z vašeho jídla. Časem se jistě dopracujete k tomu, že si dokážete všímavě vychutnat celé jídlo.

Vnímejte jídlo všemi smysly -  jak vypadá, jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni. Pokuste se i u známého jídla objevovat co nejvíce chutí.

Zhruba v polovině pokrmu, nebo balení potraviny udělejte pauzu, nadechněte se, hluboce vydechněte a řekněte si na škále jedna až deset – jak jste hladoví. Pokud zjistíte, že už hladoví nejste, pokuste se jídla zanechat.

TIP: Pokuste se jíst takto všímavě i nekvalitní potravinu, třeba kousek rohlíku, nebo levného salámu. Uvidíte, jak se vám nebude chtít válet nekvalitní potravinu pomalu vědomě v ústech, a že vás v důsledku tento styl jedení přivede k výběru kvalitnějších potravin. Také zvýší citlivost k nasycení a bude vám pak stačit menší porce.

Všímavým jedením se jídlo stane radostí a ne starostí!

S procvičováním všímavosti budete nacházet nové způsoby, jak si víc užít jídlo a přitom ho jíst méně. Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž a efekt se projeví pak stále. Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 000 ušlých kroků za týden se vám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti se vám zlepší mysl.

Napište nám své dojmy z všímavého jedení.

Hodnocení (60 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 03. 2019 12:02
Tenhle přístup mi pomohl nejen ve vztahu k jídlu, ale především ve vztahu k celému životu. Funguje totiž na vše, na každou denní činnost. A noční vlastně také. Např. vědomé usínání s pocitem čisté navoněné promazané kůže, neškrtícího pyžama žádoucího střihu, v peřinách milovaných barev a matraci s nejvyšším komfortem, vůní jarního vzduchu a hlavou vyčištěnou od všech starostí...
13. 03. 2019 22:44
Studuju dálkově VŠ při práci a dvou dětech. Teď mám před státnicemi. Vždycky jsem nabrala při zkouškovém. Největší záhul byl odbourat sladkosti při učení (učím se večer a probíhalo to, že jsem byla obložená sladkostmi a jídlem). Úplně vyhráno tedy ještě nemám, ale myslím, že jsem to téměř odbourala.
12. 03. 2019 20:49
Dietním tlakům nepodléhám. Se všímavým jedením mám stále problém. Jím a zároveň koukám do pc. Jenom jíst mi připadne marnění času.
12. 03. 2019 13:29
se všímavým jedením mám potíže, jedině snídani jím bez jiné činnosti a oběd a večeři jím většinou u televize, je to velký nešvar, já vím
12. 03. 2019 13:29
Tohle je to nejtěžší ale i nejdůležitější na celém hubnutí. Snažím se o to dlouhodobě a poctivě, ale je to duška.
11. 03. 2019 18:44
Kdykoliv jsem se snažila zhubnout, vždycky jsem jedla to, co vyhovovalo mně, takže jsem žádným konkrétním dietním tlakům nepodléhala. Jedinou výjimku tvořila do jisté míry kdysi populární dělená strava. Po této stránce mohu být docela spokojená. Mým problémem byl evidentně vždycky stres, hlavně ten pracovní. Po odchodu do důchodu se stav výrazně zlepšil. Stres pominul a mám víc času myslet na to, co, kdy a v jakém množství jíst. Váha šla krásně dolů, a to díky výše zmíněnému a hlavně zařazení pravidelného pohybu. Jen kdybych nejedla tak rychle - celoživotní zvyk daný maminčinou výchovou: jí se rychle a všechno, co je na talíři. Toho se zbavit zatím nedovedu.
11. 03. 2019 17:19
Tak tohle je jedna z věcí , kterou si dovolím říct, že už umím, Dřív jsem si ráda vzala třeba ke čtení misku nakrájených jablíček, ale už to nedělám.
Je to velice vyjímečné když třeba jsme na návštěvě, to si většinou povídáme při jídle, ale to už se mi povedlo vychytat- nechám si nandat miniporci a uďobávám a nepřidávám si.
11. 03. 2019 15:21
Mám stejný problém jako většina tady … doma nebo kdekoliv mimo práci se snažím jíst pomalu a vychutnávat, ale v práci to nedám ani náhodou... Většinou čtu u jídla maily a výsledky testů, abych pak mohla reagovat. Dřív jsem u jídla i stihla psát … Takže jsem se sice "zlepšila", ale moc velká výhra to není ...
11. 03. 2019 12:36
Po roce se nic nezměnilo, stále neumím " jen jíst ", buď jsem na počítači, nebo koukám na televizi....a přiznám se, že ani nic nehodlám měnit.
11. 03. 2019 12:10
Mám co dohánět.
11. 03. 2019 09:56
Stále mám co zlepšovat.
11. 03. 2019 09:10
Děkuji za informace a pokusím se zlepšit.
11. 03. 2019 08:04
Krásný článek , budu se snažit jídlo víc vnímat. Jídlo si připravuji doma , tak mám správnou velikost jídla. Do restaurací nechodím -ty velké porce stejně nesním.
11. 03. 2019 07:32
tady by nějaké rezervy byly ale vzhledem k tomu, že si vařím do krabiček, tak vím, že mám správnou velikost porce a tak si jí sním celou
11. 03. 2019 06:56
Určitě jsem se v rychlosti jídla podstatně zlepšila. Už jsem si zvykla jíst pomalu a docela mi to jde dodržet i když stolujeme s nějakým rychlíkem :-).
11. 03. 2019 05:07
Pokusím se dobré rady využít a naučit se jíst všímavě.
11. 03. 2019 04:41
Bohužel dnes by nejraději každý vydělal na lidech, kterým se hubnout nedaří. Proto spoustu diet a drahých doporučení jak to určitě půjde dolů. Ale z vlastní zkušenosti vím že je to úplně jinak. Přitom stačí srovnat si to v hlavě a být na Stobu
11. 03. 2019 04:35
Vrátím se hluboko do minulosti, kdy rozhodně nebyl takový boom v dietách jako dnes ale součástí klasického dietního režimu, který navrhovali lékaři byly Doberského a Charvátova dieta. Nejsem si už jistá, který pán vymyslel dietu - byl to jeden ze dvou výše uvedených - kterou bych nazvala dieta jedné potraviny. Její podstatou bylo, že jste měli konzumovat v jeden den v podstatě pouze jednu potravinu - např. tvaroh a to i v podobě tkzv syrníků, šlehačku , šunku .... Jestli se po této dietě hublo, nevím. Ale nedala se vydržet. Porci tvarohu dokázal člověk sníst tak třikrát a pak už se na něj nemohl ani podívat . Takže tudy opravdu cesta nevedla. Takže jak praví tento článek. Jíst s rozumem a všímavě
11. 03. 2019 04:06
Děkuji za bezvadný článek a pokusím se využít rady.
10. 03. 2019 23:10
Zkusím alespoň těch pár soust sníst všímavě. Musím na to myslet.
10. 03. 2019 21:46
Děkuji za článek, stále jím moc rychle.
10. 03. 2019 21:37
Našla jsem si svůj loňský komentář :-). Myslím, že teď je to o dost lepší :-).
11. 03. 2018 21:37
Hmm, tu robím najvačšiu chybu..
09. 03. 2018 14:19
hezký článek
09. 03. 2018 07:46
Hezký článek. To by si měly přečíst všechny mé kamarádky hubnulky. Že dieta (rýžová, masová, mléčná...) je k ničemu a lepší je dát si co mám ráda, ale v rozumné míře, případně "odlehčené".
08. 03. 2018 08:34
Dobrý článek. Děkuji. Jsem už dost "velká" na to abych začala jíst normálně a netrápit nadváhou. A každý den začínat znovu. Zkusím vážně sledovat co jím, protože jsem si uvědomila, že u toho vždy něco dělám!
08. 03. 2018 07:20
Když mám čas, ráda jím pomalu a dokážu si jídlo vychutnat. Bohužel často žiju ve spěchu a to pak mám dilema, jestli svačinu rychle sníst mezi prací i s myšlenkami na práci nebo nejíst. Zatím spíš vyhrává sníst i ve spěchu, protože jsem pak alespoň sytá a po mnohahodinové práci mne nechytne vlčí hlad, ale dobrý pocit z té svačiny bohužel nemám.
07. 03. 2018 23:38
Tak já jím pomalu. Nejraději jím ale pomalu u televize nebo s knížkou či časopisem. Nejde mi to odbourat.
07. 03. 2018 22:48
U nás se jí v kuchyni u stolu a televize sídlí v obýváku,takže ohrožení z této strany není. Za to noťas je přenosné nebezpečí :-) , ale naštěstí netrpím toto nebezpečí u jídelního stolu ani manželovi a tak ho nemohu praktikovat ani já. :-) Jsme většinou (mimo víkendy) sami a tak si máme možnost jídlo vychutnat . O víkendu s mrňaty je to trochu jinak, ale to jsou jen dva dny v týdnu a to člověk nemá ani čas se přejíst :-))
07. 03. 2018 22:18
Jak to tak čtu, tak je to pro hodně z vás těžké - i když všímavé jedení vede vlastně k tomu, že si jídlo více vychutnáte. Člověk se často těší na to, že se nají a když pak jí, tak to nevnímá. Zkuste se aspoň před každým jídlem nadechnout, vydechnout - aby si člověk vůbec uvědomil, že jí a třeba aspoň 30 vteřin jíst všímavě - jídlo si prohlédnout,. čichnout k němu - zkrátka zapojit co nejvíce smyslů - a co je to 30 vteřin v lidském životě. Pokud je pro vás těžké nejíst u televize, tak pro začátek nácviku jezte alespoň jen o reklamách a jídla si užívejte. Pokud jíte při detektivce, tak víte kde je vrah, ale už si neuvědomíte, co jste snědli a podobně. Přeji mnoho úspěchů a radosti z jídla.
07. 03. 2018 19:44
koukám na telku, ale snažím se jí nevnímat tak tedy hurá do výzvy
07. 03. 2018 18:51
jak tak koukám, hektický způsob života se nám vetřel i do doby jídla, jsem na tom stějně jako většina, jím rychle a většinou u toho čtu, pracuji nebo koukám na telku...tak tedy vzhůru do výzvy :-)
07. 03. 2018 16:09
Bohužel, když jsem v práci, tak jím rychle. O víkendu je to lepší:-)
07. 03. 2018 11:25
Osvědčilo se mi o jídlo se rozdělit, přesvědčit "upejpajícího se" o kvalitách nabízeného jídla a pak společném vychutnávání tohoto jídla - chce to mít ovšem aspoň trochu času pro krásné české společné stolování a vychutnáván í- hlavně v klidu a bez stresů (někdy se to povede celé)
06. 03. 2018 20:08
Díky za článek i video, budu se snažit se tím řídit.
06. 03. 2018 19:41
Tak tohle je opravdu VÝZVA i pro mě. S nástupem do práce jsem čas a klid na jídlo začala docela šidit a je určitě dobré se zastavit a zpomalit a hlavně jít příkladem dětem...budu na Vás myslet, alespoň u jednoho jídla denně!
06. 03. 2018 17:50
realita je taková, že jsem si navykla jíst u televize, což je velký nešvar
06. 03. 2018 11:39
Mam problem s tim ze jim rychleji a obcas u toho delam i neco jineho. Snazim se to odbourat ale ne vzdy to jde
06. 03. 2018 05:49
Mám problém s tím, že jím docela rychle a mám problém se soustředěním, budu to muset zkusit napravit.
06. 03. 2018 00:25
Já jím hodně pomalu. Tak většinou si beru jídlo k počítači, abych nestratila tolik času. Ale když na to přijde, tak si dokážu jídlo vychutnat, ať už v restauraci, doma u stolu, nebo třeba i u toho počítače. Zarachtám krabičkou se směsí oříšků, vyndám si ten, na který zrovna mám chuť...
05. 03. 2018 23:37
Už jsem několikrát zkusila doporučení na všímavé jedení a skutečně je to pocitově velmi odlišné oproti hltavému způsobu příjmu potravy.Veškeré chutí jsou výraznější a lze snadno rozlišit potraviny chmurnou od nevýrazné či nechutné. Tím, že se jí pomaleji, dostaví se pocit nasycení při výrazně menší porci.
05. 03. 2018 21:07
Rychlé jedení je můj problém polepším se
05. 03. 2018 20:59
I pro mne to bude výzva těžká .-). Copak doma, tam je to v pořádku. Opravdu stolujeme a bereme to jako rituál. Nechybí ubrus, květina, svíčka. Jíme společně a nespěcháme. Tedy teď už nespěcháme :-). Není to tak dávno, co všichni měli ještě půl porce a já vymeteno :-). Ale už se mi to nestává. Ale v práci, to je masakr. Svačinu ještě jakž takž. Ale oběd ? Jednou rukou jím a druhou pracuju :-). Budu se snažit s tím něco udělat:-).
05. 03. 2018 20:58
muj problém je jím rychle....no budu se muset naučit vše vychutnat..
05. 03. 2018 20:57
Zajímavý článek, většinou u jídla nic jiného nedělám, ale že bych se na něj soutředila, to opravdu neumím...je co se učit
05. 03. 2018 20:35
Většinou se soustředím na jídlo, i když nestoluji sama, ale komentujeme si s mužem navzájem co nám víc chutná :-))
05. 03. 2018 19:24
Když jsem sama doma, nemám s tím problém, ale když je tam rodina, nebo jsem v práci,jídlo vysloveně zhltnu a letím za jinou prací. Budu se muset polepšit.
05. 03. 2018 18:24
Málokdy co u jídla dělám, s tím problém nemám, ale jím asi rychle ....
05. 03. 2018 17:58
Tak tato výzva bude nejtěžší.
05. 03. 2018 17:08
tak jako obvykle, tuto teorii znám, ale v praxi tedy nedodržuju. ale výzvou a to podstatnou, je v polovině pokrmu si udělat pauzu, nadechnout se, hluboce vydechnout a říct si na škále jedna až deset – jak jsem hladová. Teď mi porce určuje sebekoučink, ale po jeho skončení to určitě budu aplikovat. taky nechci šeredit s jídlem, tak se budu snažit dodržovat současné porce.
05. 03. 2018 13:00
Někdy se snažím pěkně načančat a vychutnávat večeři, ale protože nesedím u stolu sama, tak myslet jen na to, co jím, je prakticky nemožné.
05. 03. 2018 12:31
Tak to je pro mě nerealizovatelné. Jíst bez čtení mi přijde jako ztráta času a navíc při čtení jím pomaleji
05. 03. 2018 11:31
Když jím jídlo, které mi opravdu chutná, mám tendenci ho sníst víc.Proto je pro mně snazší spořádat to co mi nařídí koučink a víc se nad tím nezabývat.Pokud jsem v práci, tak čas na jídlo prostě nemám, to se nedá nic dělat.Pokud chci dodržet rozmezí 3-4 hodiny, mám na některé jídlo jen cca 5 minut a to není bůhví co.Určitě nejsem sama, kdo je zaměstnaný a kdo pracuje na směny jen zatím řešení nevidím.
05. 03. 2018 11:22
Jíst pomalu a vychutnat si jídlo při současném zmenšení porce je můj dlouhodobý nedosažitelný cíl. Tak doufám, že se mi v tomto týdnu podaří se k němu aspoň přiblížit.
05. 03. 2018 11:19
Porce jídla si vážím nebo po zkušenostech už odhaduji. Jsem zvyklá sníst všechno, co mám na talíři. Když se mi stane, že mám chuť si přidat, počkám 5 minut a napiju se a pocit odezní.
05. 03. 2018 10:59
pěkně napsané, ale né vždy se mě to daří dodržet....
05. 03. 2018 10:32
Moc hezky napsané :-) ... snažím se o to, jím vždy u stolu, ať už sama nebo s ostatními členy rodiny - pak si povídáme. Když jím sama, snažím se jíst pomalu a vychutnávat si pokrm, ale myšlenky se mi asi dost často toulají bůhvíkde ... ráda kouknu na Vaše výukové video
05. 03. 2018 10:03
Taky mám problém jíst jen tak. V práci na jídlo moc času není.Ikdyž v poslední době se snažím hlavně jest pomalu. Většinou jsem jedla rychle ,tak mi známá poradila ať jím jak Asiati dřevěnými hůlkami a opravdu člověk jí dlouho a pomalu a dřív mi tělo řekne dost. A tak si každé sousto vychutnám !
05. 03. 2018 09:25
Tak to bude těžká výzva. Jídlo si chystám sama a tak vím co jím. Horší je, že většinou ve spěchu, u počítače nebo si čtu. Jen oběd mám v klidu, jak doma tak v práci.
05. 03. 2018 08:50
No , tak tohle je nereálné, aspoň pro mne, neumím jíst " jen tak ". Buď jsem u počítače, nebo u televize.Toto bude těžké.
05. 03. 2018 08:44
připravuji a vařím si jídlo sama, takže vím co jím a jak velké mám porce, ale u jídla si ponejvíc čtu, koukám na telku nebo do počítače, přijde mi to jako ztráta času nevzít si knížku
05. 03. 2018 08:31
Pravda, tohle je Výzva, při jídle se ráda dívám na televizi nebo sedím u PC.
05. 03. 2018 07:56
Moc děkuji za bezvadný článek.Vím,že často jím bezmyšlenkovitě,jídlo si nevychutnám,pospíchám.
05. 03. 2018 07:06
....hm, tak to bude opravdu Výzva, v práci jím u Pc a zpravidla u toho alespoň čtu meily, doma jím u televize, řešíce nekončící denodenní potíže dětí...klid na jídlo?...snad tak kolem půlnoci :-) ...no tak já to zkusím!
05. 03. 2018 06:37
Snažim se při nakupu koukat na složeni,vybirat správně,ale je pravda,že jidlo zhltnu.
05. 03. 2018 06:20
Musím souhlasit s kvalitou potravin, snažím se kupovat zdravé a kvalitní potraviny. Já využívám všímavost u každého jídla, alespoň částečně. Nejhůře jsem na tom byla, když jsme obědvali s manželem, on je zvyklý jídlo zhltnout co nejrychleji a strašně mě to nutílo jíst také rychle, ale už jsem na tom podstatně lépe. Jen tak si potom připadám najezená. Když jídlo zhltnu takto rychle, tak mám potom dojem, že mě nezasytilo a přemýšlím, co bych ještě tak asi snědla :-(.....
05. 03. 2018 05:13
Skvělé téma, pravdou je že člověk jidlo moc nevnímá. Pokud se zamyslím já osobně jak jím,tak sice zdravě. .....Ale přesně ve spěchu, v myšlenkách úplně na něco jineho......Takže opět pro mě celkem těžká výzva -ale co jdu DO TOHO
05. 03. 2018 05:06
Tak tohle bude asi zatím nejnáročnější ale zkusím to. O jídle uvažuju jako kuchařka v MŠ hodně ale v úplně jiné dimenzi

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři