Sledujte nás:

Datum registrace: 24. 07. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

janadivoka

Sebekoučink

Zahájení: 28.03.2019
Ukončení: 25.04.2019
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 3 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 27. 4. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 633
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

janadivoka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak na stravování dítěte o prázdninách?

09. 07. 2013


 Čas prázdnin přináší do života dětí změnu denního režimu. Dříve bylo léto obdobím, kdy měly děti dostatek pohybu a většině z nich se dařilo „vyběhat“ i nějaké to zimní kilo navíc. V současné době však není neobvyklé, že děti přibírají právě během letních prázdnin. Některé děti sice tráví prázdniny velmi aktivním způsobem, ale přibývá i těch, které je celé prolenoší u počítače a televize.

 Štěstí přeje připraveným

Prázdniny by seměly pro dítě stát obdobím aktivního odpočinku. Proto bychom jejich průběhneměli nechat náhodě a pokusit se je naplánovat tak, aby poskytovaly dostatekpohybové aktivity – samozřejmě – ruku v ruce s pestrým a vyváženýmjídelníčkem. Je jasné, že ne vždy lze vše ovlivnit, ale chceme-li vést dítě kesprávným návykům i o prázdninách, měli bychom se snažit, abychom měli tráveníprázdninového režimu poněkud „pod kontrolou“.

Někdy se stává,že rodiče musí nechat část dne starší děti o prázdninách doma samotné, protoženemají možnost dovolené. I v takových situacích je vhodné zajistit, abydítě mělo pravidelné a vyvážené jídlo. Pokud ho nemá, je často vystavenolákadlům v podobě rychlých občerstvení a stánků s ne moc vhodnýmipotravinami obsahujícími přemíru tuků a sacharidů. Tráví-li dítě část dne doma,pak pamatujme na jednoduché pravidlo, že to, co doma není, nelze sníst!Nechcete-li, aby dítě během dne konzumovalo sladkosti a slané pochoutky jakojsou chipsy, krekry apod., pak je domů jednoduše nekupujte.

Dodržujte pravidelný jídelní režim

Někdy podléhámefalešné představě, že přes léto děti lépe kompenzují větší příjem jídla pohybem.Prostřednictvím výdeje energie pohybovou aktivitou jistě není problémem občasnéhřešení v podobě zmrzliny či buřta pečeného na ohni, ale bylo by mylné sedomnívat, že díky pohybu si můžeme dovolit neomezené množství jídla.

Často se totižstává, že trávíme s rodinou o dovolené celý den na výletu či na pláži,téměř nejíme a protože večerpocítíme hlad, dopřejeme si většinou velké množství jídla. Tělo má pak pocelodenním „hladovění“ větší tendenci energii z večerního jídla uložit dotukových zásob. Problematické bývají i pobyty, kde je stravování zajištěnoformou all inclusive. Různá lákadla v podobě sladkostí, slazených nápojů,sendvičů a dalších dobrot, svádějí k ochutnání, a je velmi těžké odolat.

Dodržování jídelního režimu (tj. snídani – svačinu – oběd – večeři) a omezení jídel mimo něj, je prostředkem k vyváženému energetickému příjmu.

 Letní tábory a stravování dítěte

Dětské letní tábory jsoujistě velmi dobrou volbou pro aktivní trávení prázdnin. Je však dobré, abychompečlivě zvážili jeho výběr. Můžeme se totiž setkat i s nabídkou dětskéhotábora, která nabízí dětem stravu založenou na minutkách, hamburgerech,hranolcích a jiných smažených jídlech s neomezenou konzumací sladkýchnápojů včetně nápojů kolových. To jistě doporučit nelze. Je pravda, žestravování na táborech nemáme moc šanci ovlivnit, ale vyberme takový tábor, kdeje zajištěno celodenní stravování a pitný režim. Pro provozovatele tábora jistětaké nebude problémem předem předložit plánovaný jídelníček.

 A jede se k babičce?

Také rádi vzpomínáte naprázdniny trávené u babiček? I ty však občas mají, co se týče stravovacího apohybového režimu dětí, určitá úskalí. Babičky, samozřejmě v dobrévíře, zahrnují svá vnoučata různými sladkostmi a jinými méně vhodnými jídly. Pokudtedy řešíte stravování svého dítěte a víte, že se dítě pravidelně vrací odbabiček o nějaké to nadbytečné kilo navíc, je dobré domluvit se o jídelníčkus prarodiči předem.

Je jistě možnésepsat návrh jídel a také vhodných potravin dítěti chutnají a může jimi nahraditklasické „babičkovské pochoutky“, které často obsahují větší množství cukrunebo živočišného tuku a zcela určitě neprospívají  ani velmi štíhlému dítěti. Namísto sladkostí neboslaných pochoutek  lze dítěti nabídnoumüsli tyčinku, jogurt, oblíbené ovoce a podobně.  

TIP PRO BABIČKY – LEHKÉ LETNÍ OSVĚŽENÍ

Vyzkoušejte namísto obvyklých buchet, koláčů nebo jiných sladkých a tučných moučníků nabídnout dítěti na svačinu osvěžující pohár s jahodami a jogurtem.

Recept:

Jahody v jogurtu sypané skořicí (1 porce)

150 g čerstvých jahod

100 g bílého jogurtu 

1 lžička moučkového cukru

1 lžička skořice na ozdobení

Z jahod odstraňte zelené lístky, omyjte je, osušte a vyskládejte do misky.Jogurt smíchejte s cukrem a přelijte jím jahody. Zdobte mletou skořicí.

 K létu patří zelenina a ovoce!

Pro řadu dětí jepravidelné zařazení zeleniny a ovoce do jídelníčku velkým problémem a léto se proučení se jejich konzumaci nabízí jako období velmi vhodné.

V případězeleniny by se však nemělo jednat o záležitost nárazovitého jedení většíhomnožství. Je doporučeno podávat ji v menším množství ke každému dennímujídlu. Ukazuje se, že pro děti je při konzumaci zeleniny velmi důležitý vzorrodiče. Děti snáze přijímají zeleninu nakrájenou na kousky a pěkněnaservírovanou na talířku. Jestliže v jídelníčku zelenina zcela chybí, jeopět vhodné ji přidávat postupně, hledat druhy, které budou chuťově vyhovující.

Velmi lákavémohou být exotické druhy ovoce a zeleniny, proto se zdá jako výhodné jídelníčekjimi obohatit. 

Ze zkušenostívyplývá, že dětem docela chutnají těstovinové saláty se zeleninou a  kuřecímnebo rybím masem, balkánským či jiným přírodním sýrem. Namísto zmrzliny jistědobře osvěží  i dobře vychlazený ovocnýsalát s jogurtem.

 Letní ovocno – zeleninová hra!

Hra je pro děti jedním z nejpřirozenějších způsobů učení. Chcete-li tedy dítě naučit mít rádo zeleninu a ovoce, můžete si zahrát celodenní „ovocno-zeleninovou“ hru. Začněte ji procházkou do nejbližšího obchodu s dobrou nabídkou ovoce a zeleniny. Vybídněte děti, aby si pozorně celou nabídku prošly, a samy vybraly zeleninu a ovoce,které jim chutná nebo je pro ně vzhledově zajímavé, popřípadě dokupte další dle svého uvážení. Po návratu domů pak můžete s dětmi soutěžit, kdo si zapamatoval více druhů, kdo pozná ovoce a zeleninu po hmatu či dle chuti (se zavázanýma očima) a podobně. V rámci hry vybídněte děti, aby si vytvořily kartičky s obrázky s druhy zeleniny a ovoce, které jim chutnají. Jejich pomocí pak mohou sledovat množství porcí zeleniny a ovoce denně. Za každou porci umístí jednu kartičku pomocí magnetky na ledničku nebo nástěnku. 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 07. 2013 22:41
Super...
09. 07. 2013 13:27
K svačině jsem měla banán a tvaroh, posypala jsem to skořicí a byla to mňamka. Líbí se mi hodnocení jogurtů.
09. 07. 2013 10:43
Krásně napsaný blog a našla jsem si tam i tu skořici na jogurt, o té psala již Evička, jen jsem na ni pozapomněla :-))

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři