Sledujte nás:

Datum registrace: 24. 07. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

janadivoka

Sebekoučink

Zahájení: 28.03.2019
Ukončení: 25.04.2019
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 3 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 27. 4. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 633
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

janadivoka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak si užít na dovolené a nepřibrat

09. 07. 2013

Dovolené a další události, které vybočují z běžného denního režimu, se často stávají obdobími, kdy máme tendenci opustit své běžné stravovací a pohybové návyky. Nezřídka kdy se tedy lidé vrací z dovolené s pár kilogramy navíc. Pěkné zážitky jsou zcela zastíněny nepříjemným pohledem na ručičku či display osobní váhy. Období dovolené však takovým nepříjemným pohledem být zakončeno vůbec nemusí a věříme, že k tomu mohou pomoci i následující řádky, kde je pro vás připraveno několik typů, jak si dny zaslouženého odpočinku od pracovního procesu aktivně užít. 

(Ne)Hubneme „do plavek“….
S blížícím se časem dovolených často přichází i vlna tak zvaného „hubnutí do plavek“. Nezřídka se tak, především ženy, uchylují k nevhodným dietám a stravovacím systémům. Je-li jejich motivace opravdu silná, možná  zhubnou v krátkém čase větší množství kilogramů, ale rozhodně velkým snížením energetického příjmu, a častou absencí některých složek stravy, neprospívají svému organismu. Rychlý úbytek váhy je také nevýhodný z hlediska jeho udržení. 

Aktivní nebo pasivní dovolená?
Je mnoho přístupů, kterými lidé k dovolené přistupují a je jasné, že každému vyhovuje jiný styl trávení dnů volna. Rozhodneme-li se prožít dovolenou ve jménu lenošení a dobrého jídla, musíme ale počítat i s tím, že může nastat situace, kdy osobní váha či těsné oblečení po návratu nekompromisně ukáží nevyváženost mezi příjmem a výdejem energie. Dobře tedy zvažme, zda nám takový způsob dovolené opravdu vyhovuje. 
Z hlediska zdravotního je jistě výhodnější strávit dovolenou aktivnějším způsobem. Pod pojmem „aktivní dovolená“ si jistě každý představí něco trochu jiného. Pro někoho to bude znamenat pobyt strávený na kolech či na vodě, pro jiného pobyt se cvičením nebo pěší turistikou. Možností je opravdu velké množství.     

Vhodný pohyb především!
Abychom si aktivní dovolenou opravdu užili, je nutné zvolit vhodný druh pohybu. Určitě není dobré, aby lidé, kteří nejsou běžně zvyklí sportovat, podávali o dovolené výkony hodné vrcholových sportovců. Každý by si měl zvolit způsob a intenzitu pohybu, které odpovídají jeho pohybovým schopnostem. 
Lidé, kteří jsou zvyklí pravidelně, několikrát za týden, cvičit či jinak sportovat a  jsou více pohybově nadaní, jistě mohou v rámci dovolené vyzkoušet pro ně nový druh aktivity s vyššími nároky na tělesnou zdatnost nebo absolvovat pobyt, kde se několikrát denně účastní aktivit, které běžně vykonávají. Takové pobyty jsou většinou zaštiťovány sportovními kluby či fitness centry a účastníky jsou zejména jejich členové či klienti.    
Takový pobyt však nelze doporučit těm, kdo vykonávají sportovní aktivity nepravidelně. Lidé občas zvolí pobyt s náročnější pohybovou aktivitou s tím, že přispěje ke zvýšení jejich kondice či zhubnutí. Opak však bývá pravdou. Ocitnou se často v roli „outsiderů“ a namísto patřičného zážitku, odjíždějí s namoženými svaly a psychickou i fyzickou únavou. Méně zdatní by si tedy měli vybírat pobyt, v rámci kterého mohou navštěvovat druhy méně intenzivního pohybu, jako například nordic wallking, rehabilitační formy cvičení s různými pomůckami (velké míče, overbally)  pilates, cvičení na velkých míčích, různé formy aerobiku s menším zatížením, turistiku na kolech v méně náročných terénech  a podobně.
  
A co stravování? 
Prostřednictvím výdeje energie pohybovou aktivitou jistě vykompenzujeme občasný letní jídelní hřích, například v podobě zmrzliny či buřta pečeného na ohni, ale bylo by mylné se domnívat, že díky pohybu si můžeme dovolit neomezené množství jídla. V obdobích, kdy máme tendenci vybočit z běžného denního režimu bychom především neměli zapomenout na jídelní režim, tj. rozdělení jídla do 5-6 denních chodů. 
Často se totiž stává, že trávíme o dovolené celý den na výletu či pláži, téměř nejíme a protože večer pocítíme hlad, dopřejeme si většinou velké množství jídla. Tělo má pak po celodenním „hladovění“ větší tendenci energii z večerního jídla uložit do tukových zásob. 
 Zachování pravidelného jídelního režimu je velmi důležité i na pobytech, kde je stravování zajištěno formou all inclusive. Různá lákadla v podobě sladkostí, alkoholických nebo slazených nápojů, sendvičů a dalších dobrot, svádějí k ochutnání a je velmi těžké odolat. Zachováme-li ale jídelní režim a nebudeme-li konzumovat jídla mimo něj, jistě udržíme rozumný energetický příjem.
 
Ochutnávejte s rozumem!
Pokud si při pobytu na dovolené nedopřejeme polo nebo plnou penzi či systém all inclusive, bývá stravování často zajišťováno formou švédských stolů. V naší mentalitě ještě někdy přetrvává zvyk sníst co nejvíc, když je to v ceně. A požitek z jídla je tak někdy zastíněn pocitem přeplněného žaludku. Doporučujeme si výběr jídla nejprve rozmyslet a ochutnat zejména potraviny, které neznáte nebo běžně nekonzumujete. Příjemný požitek z jídla a  jeho pestrost mohou být někdy důležitější než samotné množství. 

Vaříte si na dovolené sami?
Často si na dovolené připravujeme jídlo sami. Pak by neměl být problém, vše předem naplánovat tak, aby příprava jídla zabrala dlouhou dobu, jídlo bylo chutné a kaloricky i složením vyvážené. Nelze však doporučit konzumaci různých konzerv a instantních jídel.
Využijte léta, jako období, kdy je všude dostatek zeleniny a ovoce. Vhodnou součástí jídelníčku jsou jistě zeleninové saláty s kuřecím nebo rybím masem, balkánským či jiným přírodním sýrem, doplněné kouskem celozrnného pečiva. Jako vhodná večeře jistě také poslouží vychlazené jogurty, jogurtové nápoje, kefíry nebo tvarohy. 

Aktivně …….?!
Dovolená by se měla stát časem, kdy načerpáte síly na další  pracovní období. Věřím, že přiměřená pohybová aktivita a zdravá strava, zážitky z dovolené jen a jen umocní, a vy se vrátíte do pracovního procesu odpočatí, možná o  nějaký ten kilogram lehčí, a s úsměvem na rtech! 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 07. 2013 12:09
¨Jedu s Červánkem do krkonoš, určitě to bude aktivní dovolená. Na těch 5 dní jsem nakoupila hotová jídla od firmy HELI, i když vím, že obsahují nějaká éčka. Budu si hlídat energetickou hodnotu a odvažovat a doplňovat spoustou zeleniny, kromě " hotových obědů " budu mít jídlo jako jindy, cottage, sýry, jogurty, žitný chléb, ovoce apod. Myslím, že těch 5 dní o " hotovkách " se dá přežít i bez zdravotní újmy, ne ? :-)))
13. 07. 2013 12:00
dovolená, tůry v Alpách .. spousta výdeje a přesto si vezu domů kilo navíc :-) asi ty gulášové polévky nebyly úplně podle STOBu.
12. 07. 2013 07:45
Jedeme do Alp, bereme s sebou i kola, takže pohybu budu mít 100%ně dost. Jídlo musím ohlídat a s hřešením to nepřehnat :-)
11. 07. 2013 22:23
Na dovolené a vlastně i při jakémkoliv volnu je pro mě strašně složité dodržet jídelní režim.
10. 07. 2013 21:02
při all inclusiv spíše záleží na povaze... a vzhledem k tomu, že se jídla opakují i rozum říká neplácat vše hned a dohromady :)))
10. 07. 2013 19:56
tak máte ještě šanci si dovolenou užít a jídelníček moc neřešil- ale pak je někdy těžké se k pravidlům navrátit - doporučuji alespoň dodržovat jídelní režim - je to podle mého názoru věc, která dává hranice:-)
10. 07. 2013 17:40
Dovolená u kamarádky bude prubířským kamenem :-)))
10. 07. 2013 17:15
Obávám se, že moje dovolená bude letos řetězem pravidelně se opakujících nepravidelností a uvidím, jak se s tím vyrovnám. Plánovaná účast na kynologických akcích a výletech moc prostoru pro tvorbu jídelníčku nedává ale snad to zvládnu
10. 07. 2013 17:02
O dovolené mi nic nehrozí, protože na chatě budu vařit sama a pohyb ten je v létě povinný :-)
10. 07. 2013 10:21
Pěkný článek :-)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři