Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Zahájení: 21.10.2019
Ukončení: 13.01.2020
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 1 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 15. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 980
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

lenkavy

Jak psát blog?

Evropský obezitologický kongres ve Vídni a jeho novinky - část první

06. 06. 2018

Do Vídně jsem cestovala společně s Ivou Málkovou.

To nejcennější, co jsme mohly přivézt je samozřejmě ocenění za nejlepší edukační projekt pro veřejnost, z čehož má celý STOBí tým obrovskou radost. Více informací se dočtete zde.

Tři dny jsme ale také poctivě proseděly na svých „zadnicích“ a účastnily se řady přednášek.

Iva v popředí pečlivě naslouchá a tvoří zápisy

Co nového jsme se tedy dozvěděly?

Objevili snad vědci a experti z různých oborů konečně lék na léčbu nadváhy a obezity?  

Obezitologie, molekulární biologie, genetika, dětská obezita, preventivní programy v různých státech, vliv reklamy a sociálních médií, individualizovaná lékařská péče a její role při léčbě obezity a nadváhy, efektivita pohybové aktivity, bariatrická chirurgie, nechybělo mé oblíbené téma střevního mikrobiomu a samozřejmě ani rozsáhlá a Ivina oblíbená psychologická sekce. Tolik informací…

Přednášky probíhaly hned ve čtyřech sálech současně od rána až do pozdního odpoledne. Bohužel. Já mám pak vždy těžké rozhodování, na kterou přednášku vlastně jít, protože mě zajímá téměř vše…:-)

Já se díky STOBu ocitla v nové roli, a to jako zástupce Pacientské organizace při EASO (Evropská asociace pro výzkum obezity), kdy jsem se účastnila přednášek a tréninků určených zástupcům ze všech evropských zemí, tedy i mě. Aktuálním tématem Pacientské organizace je uznání obezity jakožto chronického onemocnění v celé Evropě, řešení problematiky diskriminace obézních a zvýšení kvality jejich života.

Mým nejsilnějším zážitkem bylo právě seznámení se s lidmi, pacienty, jež prodělali bariatrické operace a/nebo dokázali zredukovat velké množství kilogramů (stejně jako mnoho z vás zde na STOBklubu) a poznání jejich každodenních strastí s hromadou kilogramů navíc. 

Zleva: Audrey ze Skotska vážila 177kg, Fryd z Dánska je dnes lehčí o 40kg a Susie z Irska o 85kg. V roli zástupců v PC při EASO společně s ostatními bojují za zvýšení kvality života s kilogramy navíc. Kdo jiný? Sami tento život nejlépe poznají.  

Pravdou je, že se stále nemohu tak nějak vnitřně smířit s bariatrickým řešením, ale přiznávám, že mne samotnou překvapil fakt, jak efektivní a účinné zákroky jsou, nejen pro samotnou redukci, ale především pro výrazné zlepšení metabolických parametrů.

Nejsem ale lékař a proto se nebudu nořit více do této problematiky. Odnáším si část A, tedy že po operaci opravdu dochází k výraznému zlepšení, ale i část B, a to že jako po každé operaci i zde mohou přijít komplikace a proto je jistě výhrou zvítězit nad obezitou bez lékařského zákroku.

Diskriminace obézních

Tato problematika je řešena na několika úrovních.

Komunikace a jednání (nejen) s obézními pacienty ze strany lékařů mají být vstřícná, bez předsudků a odsuzování. V opačném případě se jedinci vyhýbají lékařským prohlídkám a jejich zdravotní problémy pak nejsou řešeny včas a v raných stádiích obtížích.

Prezentace obézních jedinců v médiích přispívá k prohlubování diskriminace obézních. Média by naopak měla přispívat ke zvyšování kvality života obézních jedinců a upozornit na problémy, se kterými se potýkají.

Jak jsou obézní prezentováni v médiích? Např. v roli advokáta nebo lékaře se objevilo 5% obézních oproti 55% neobézních, špatně padnoucí oblečení nebo konzumace nevhodného jídla je prezentována ve většině případů společně s fotkami obézních, zatímco pohybová aktivita, konzumace zeleniny nebo prestižní povolání jsou prezetnovány přeážně ve spojitosti neobézními jedinci. 

Kvalita každodenního života. Statistiky a prevalence jsou neúprosné. Počet obézních jedinců roste a ne vždy je na vině "lenost a žravost". Měníme životní prostředí i složení potravin a tvoříme tzv. obezogenní prostředí, ve kterém počet obézních jedinců narůstá. Všichni lidé mají nárok na kvalitní život a tomuto trendu je třeba se přizpůsobit. Lidé s nadváhou a obezitou psychicky i fyzicky trpí a izolují se od okolního světa. Nesednou si v tramvaji, nevejdou se do dveří, dostávají invalidní důchody, přestože chtějí pracovat a neizolovat se ještě více od okolního světa... 

Domnívám se, že situace v ČR není ještě tak alarmující, ale jak jsem uvedla výše vyhlídky do budoucna jsou takové, že ani naši republiku pravděpodobně nemine se tomuto tématu intenzivněji věnovat. 

Možná sami  již máte nějakou negativní zkušenost od lékaře nebo z běžného života, budu ráda, když se podělíte v komenáři níže. 

A protože toho bylo na konfrenci opravdu hodně, pokračování příště....abych vás příliš nezahltila.

Na závěr foto ze společné večeře pacietnských zástupců. Protože život není jen samá práce...:-). 

A ty talíře, ty byly později opravdu plné...:-)

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 06. 2018 06:11
Rodičům bylo 70 a jak píšeš, jim to vyhovuje, proto s tím nic nenafěláme :-(. Bohužel je to smutné, dívat se jak se ničí....:-(.
09. 06. 2018 08:58
Ano, máš pravdu, mám ve svém okolí i případ jedné známé, co ten zmenšený žaludek opět přejedla !!!!
Moje nevěsta je po operaci už 2 roky, je stále ukázněná, váha se ustálila a je štastná, že vloni v zimě se mohla učit lyžovat, kluci ( syn a vnuk) ji vzali s sebou na zimní dovolenou.Tedky si zase pořídily kola a jezdí na výlety. Vnouček je i uspěšný brankář ve svém oddílu.Vidím na vlastní oči jak se jim po 11 lech změnilo vše k lepšímu, jsou šťstný, no a tchýni musí hlídat dál, ta si prostě říct nedá.....
09. 06. 2018 07:16
A jak píše Masa, operace pomáhají, ale i zde je stejně potřeba změna návyků. Pokud se po operaci člověk stravuje stejně, kila se vrátí.....procento úspěšných je i zde výrazně nižší než procento neúspěšných.....bez změny návyků a případně i myšlení (mám motivaci, smysl v životě, koníčky.... jiné než jídlo apod.) to bohužel nikdy nebude mít trvalé výsledky...
09. 06. 2018 07:12
ajanka: bohužel, nevím, kolk je rodičům let, ale tatínkovi zřejmě chybí motivace. potraviny bohaté na cukr, tuk a sůl mají opravdu velikou moc nás uspokojit a uvolnit na krátkou dobu a pokud člověk nemá v životě silnější "uspokojovadlo", nahrazujeme to jídlem. Dále mě napadá - píšeš i o mamince, zde by asi pomohla nějaká spolupráce -jak společně vaří, kdo vaří, jaký je výběr potravin, kdo nakupuje apod. Určitě zde vidím jako základní aby táta, či oba rodiče, vlastně vubec chtěli podstoupit nějaké změny, aby našli odhodlání a duvody proč to chtějí. Vnější tlaky opravdu nepomáhájí, máme s tím bohaté zkuenosti....:-( Motivace k ezměně musí jít zevnitř. Záleží na věku - motivací bývá zdráví, děti, vnoučata, ve vyšším věku také uvědomění si, že pár kilo navíc může předčasně člověka připravit o samostatnost! Opět z vlastní zkušenosti vím, že obézní senior je mnohem dříve odkázán na péči druhých a pak to psychicky špatně snáší, kila již nejsou jen estetickým problémem, ale opravdu znemožnují pohyb (svaly přirozeně ubývají, síla se ztrácí a lidé se neunesou), neotočí, neoblečou apod. Vše je pro ně mnohem těžší. Čili jako první vidím najít si vlastní motivaci. Pokud si lidé zváží, že jim to takto vyhovuje - a i s tím se setkáváme a takové příběhy slyšíme, nic s tím nenaděláte.
06. 06. 2018 11:54
Ano, toto je opravdu velký problém, většinou je začarovaný kruh v rodině a je moc těžké z něho vyskočit.Vím, jak nevěsta bojuje se svojí mamkou, aby tak nevykrmovala Ondráška, jak vykrmila jí,úspěšně se jí to zatím daří.Sama dala přes 40 kg dolů až s pomocí operace a jak je tedky šťastná.
06. 06. 2018 11:08
Bohužel mám skušenost s morbidně obézním otcem a matka na tom je sice lépe, ale určitě spadá do vysokého stupně obezity. Komentář nyní by jsem vztáhla k otci, který tedy je na tom hůře... Takže veškeré doporučení nedodržuje, několikrát byl na redukčním pobytu, něco zhubl, ake bohužel redukční jídelníček nedodržoval nadále. Naposledy předloni před vánocemi, jdy byl lehnou do nemocnice a snížili mu příjem, zvýšený pohyb. Bohužel jak píšu před vánocemi ( přece na vánoce musí být cukroví) a tak akorát jeho váha je podstatně vyšší, než právě před 1,5 lety. Nemůže pořádně chodit, zadýchává se, ná stařeckou cukrovku, vysoký tlak, prostě všechny negativní důskedky své váhy. Jí stále stejně nezdravě, pohyb minimální ( myslím že kdyby se to spočítalo, tak těch kroků za den bude okolo 500). Nic nepomáhá, domluvy od lékařů, rodiny.... Co s tím, co s lidmi, kteří si za to mohou sami, nedokáží mít distatek disciplíny, aby váhu zredukovali? S narůstající váhou, roste bohužel nechuť k jakémukoliv pohybu....

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři