Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Zahájení: 21.10.2019
Ukončení: 13.01.2020
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 1 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 15. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 980
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

lenkavy

Jak psát blog?

Výzva č. 47: Upečte si něco opravdu zdravého

24. 11. 2019

Co je a co není zdravé pečení?

Jste přesvědčení o tom, že chcete-li žít zdravě musíte se navždy vzdát koláčků a cukroví?

Myslíte si, že zdravé pečení znamená raw, bezlepkové, bez mléka, celozrnné nebo slazené třtinovým cukrem?

Jsou snad recepty na zdravé mlsání výsadou nějakého tajného spolku „věčně hubených“ a neobejdou se bez speciálních (a drahých) ingrediencí?

Odpověď zní třikrát NE!

Pečení se nemusíte zříkat

Mlsání koláčků, sušenek a dalších dobrot je u většiny z nás přirozenou součástí jídelníčků a dokonce může být i součástí efektivního a zdravého hubnutí. Stačí, když se zamyslíte nad množstvím a kvalitou použitých surovin, uděláte pár jednoduchých změn v receptuře a z kalorické bomby je rázem lahodný a zdravý dezert!

Žádné zázračné ingredience neexistují

Tím, že použijete při pečení celozrnnou mouku, neupečete automaticky zdravou bábovku.

Tím, že do receptu přidáte oříšky nebo chia semínka, neuděláte z výsledného pokrmu „superpotravinu“.

To, že vyměníte bílý cukr za třtinový, neznamená, že pečete zdravě.

Neexistují žádné ingredience, které vaše dortíky přemění v zázračně zdravé dezerty. Stejně tak neexistují ani škodlivé ingredience, které musíte z jídelníčků vyškrtávat.

„Super zdravé potraviny“, bez kterých se údajně neobejdeme, jsou jen otázkou dobře zpracovaného marketingu. Pokud netrpíte potravinou alergií či intolerancí, pak věřte, že nemusíte utrácet stovky korun za banánovou mouku a jiné výmysly. Stejně tak vaše zdraví ani postavu nezničí moučník připravený z mouky s lepkem a řepným cukrem.

Přemýšlejte nad recepty komplexně a nikoliv z úhlu pohledu jediné suroviny!

Konkrétní rady, jež vám pomohou udělat z vašich dezertů méně kalorické a nutričně hodnotnější pokrmy najdete v článku zde.

Raw čokoládový dort (160 g) = 3000 kJ      Klasický čokoládový dort (160g) = 2300 kJ

Raw dorty jsou připravené nejčastěji z ořechů, semínek, kokosového tuku, ovoce, rostlinného nápoje a sladkých sirupů. Takové zákusky mají jistě, na rozdíl od těch klasických kvalitnější nutriční složení, avšak zbystřete! Zákon zachování energie nelze obejít a jejich energetická hodnota se mnohdy vyšplhá výše než u „klasických“ sladkostí. Dávejte si tedy pozor na? Ano, na množství!

Nejlepší recept? Připravujte si dezerty sami!

Stejně jako ve výzvě Mlsám zdravě, i v případě pečení platí, že nejlépe uděláte, když si něco dobrého upečete sami. Budete přesně vědět, jaké ingredience a KOLIK jich použijete.

Při pečení se nezapomeňte řídit radami, které nejdete v článku.

Pamatujte, základem je vždy vyvážený a pestrý jídelníček, a pokud se v něm tu a tam objeví nějaký gram obyčejného cukru nebo mouky, určitě nám to neublíží (pokud netrpíme nějakým onemocněním či alergií).

Zahoďte své výčitky a vychutnávejte

Pakliže již máte upečený dezert před sebou, nezapomeňte si jej užít a labužnicky vychutnat. 

Jak na to, jsme vás učili ve výzvě č. 10, ve které jsme se věnovali i nácviku všímavého jedení.

Více praktických informací a spousty zajímavých receptů, k jejichž přípravě vám postačí „obyčejné“ suroviny, recepty se sníženým množstvím cukru a tuku, obohacené o vlákninu a bílkovinu, najdete v našem e-booku Mlsej zdravě se STOBem.

Pro informace klikněte zde.

Čokoládovo-cizrnový dort. Jak na něj a další krásné recepty najdete v našem e-booku. 

A jak už je u všech materiálů společnosti STOB pravidlem, i v tomto e-booku se můžete 100% spolehnout na poctivě propočítané nutriční hodnoty. Recepty z e-booku najdete i v Sebekoučinku. 

E-boook najdete na eshopu zde.

A jaký je Váš postoj k pečení? Zvládáte hravě nebo ještě hledáte své ideální cestičky?

Hodnocení (33 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 11. 2019 10:51
Naštěstí moc nepeču, a když, tak např. tvarohovou bábovku s menším než předepsaným množstvím tuku a část mouky náhradním mletými ořechy. A v létě koupím piškotový korous, který bohatě nádobím ovocem a žalují želé.
26. 11. 2019 17:52
Peču ale odnáším na návštěvu. Vždy uberu cukr a stejně to všem chutná.
26. 11. 2019 17:30
peču jablkový závin a bábovky, na vánoce nic
26. 11. 2019 08:34
Bez sladkého si život neumím vůbec představit, ale naučila jsem se diky Stobu , že cukru neni tolik třeba, tak dávám všude jen polovinu .
25. 11. 2019 19:48
Nemám pro koho péct, pro mne samotnou mi to ani nepřijde na mysl. Když jsem v cukrárně, tak si výjimečně nějaký zákusek dám, a parádně si ho bez výčitek vychutnám. Je pravda, že si vybírám z "odlehčených" variant, např. tvarohových nebo jogurtových, nejlépe s ovocem.
25. 11. 2019 19:08
tak cukru dávám automaticky méně, než je v receptech a mouku dávám napůl s celozrnou...a většinou mi to doma projde a chutná....
25. 11. 2019 17:58
Zatím jsem ve stadiu redukce váhy, tak nepeču, ale těším se, až to zase půjde...a na vánoce si nechávám napéct už posledních 10let, kvůli dvěma kilům se s tím opravdu nestojí dělat...
25. 11. 2019 12:28
Peču pravidelně , pokud přijíždějí vnoučata, já i manžel občas rádi něco dobrého ke kávě, ale snažím se aby to bylo tvarohové,ovocné, ořechové, se sníženou dávkou cukru a do některých receptů část mouky nahrazuji luštěninovou moukou (většinou fazolovou).
25. 11. 2019 09:58
Peču málo, protože není pro koho. Syn s manželem to skoro vůbec nejedí a já bych pak snědla zbytek. Většinou jen když má přijet návštěva a ubírám cukr.
25. 11. 2019 09:43
Pro mne péci zdravě znamená i péci málo. Ale na nějaké "vyzdravěné" recepty se chystám a budu průběžně zveřejňovat.
25. 11. 2019 07:32
Já téměř nepeču, pro jednoho se to nevyplatí. Když napeču sním jeden kousek a zbytek stejně rozdám.
25. 11. 2019 06:07
Docela se mi to daří, včera jsem zrovna zkoušela mrkvovou roládu s tvarohovým krémem. Z každého receptu ubírám cukr.
25. 11. 2019 05:07
Já myslím, že zvládám ale letos jsem objevila 19% ramu na šlehání, která chuťově nemá chybu a má skoro o polovinu méně tuků.
25. 11. 2019 04:56
Tak za tu dobu co se zajímám komplexně o jídlo, už mám tohle vychytané :-).
25. 11. 2019 01:24
Děkuji za pěkný článek a inspiraci.
22. 11. 2018 11:52
Děkuji za inspirativní článek, snažím se také semtam ubrat cukr, tuk....přidat tvaroh apod....
21. 11. 2018 05:52
Děkuji za článek, mluví mi z duše. Ne že by mi něco extra zdravého nechutnalo, ale v malém množství si člověk může dovolit i obyčejný zákusek nebo moučník.
20. 11. 2018 16:06
Místo koláčů a dortiku si raději ke kávě dám kousek kvalitní čokolády
20. 11. 2018 15:10
Občas něco "upeču". Poslední dobou zkouším LC stravování, takže peču za pomocí mandlové, kokosové apod. mouky, bez mouky bílé. Nebo pomocí máku, ovoce atd. Není to jen marketingový tah, ale promění vaše produkty v nízkosacharidové. Ale zase ráda zajdu s kamarádkou do kvalitní cukrárny a dám si něco sladkého :-)
20. 11. 2018 08:18
Peču, ale nijak to nepřeháním. Většinu sní manža, já si dám ke kafi kousek a ten si vychutnám. Cukru dávám málo nebo ho nahradím medem a přesnídávkou. Používám žitnou mouku, vločky, oříšky, kefír a občas zamíchám i mrkev nebo jablko. Kupované dortíky mi připadají moc sladké.
19. 11. 2018 22:00
Peču ráda, ale snažím se, aby to nebylo moc často. S cukrem to nepřeháním, ráda přidám kefír, ovoce nebo zeleninu ( cuketu, dýni, mrkev ).Ke kávičce si pak na buchtičce pochutnám
19. 11. 2018 16:52
Sladké peču jen občas - pak většinou ze špaldové mouky a cukrem šetřím, a vybírám recepty, které obsahují i nějaký významnější zdroj bílkoviny, většinou tvaroh nebo mák. Vánoční cukroví peču jen v malém množství a cukrem také šetřím.
19. 11. 2018 16:28
Pečení miluji, peču ráda....došla jsem k poznání, že si radši upeču, než kupovat dorty a sladkosti ( ne že bych si nic nekoupila, to ne ), tam si mužu ovlivnit množství cukru . Již od loňska se snažím dávat jen polovinu cukru. Již loňské vánoční cukroví jasem takto pekla a letos ještě cukr uberu, rozhodně na tom cukroví, co ještě polévám čokoládou.
Takže naprosto sohlasím s tím, že vše je o množství co v dané chvíli jím !!!
19. 11. 2018 16:21
Pečení mě baví, střídám klasiku i netradiční recepty a snažím se šetřit s cukrem pokud to jde.
19. 11. 2018 11:45
Děkuji za pěkný článek.Moc ráda nepeču,spíše vůbec,na vánoce většinou jen něco slaného.Vánoční cukroví mi však chutná.
19. 11. 2018 09:33
Vánoční cukroví miluju....pečeme s dcerou a dáme si navzájem..máme mìň kouskù,ale víc druhů...nepeču ,,zdravè"..ale pravé.....co sním, to venku vylítám s vlčkem....tudíž nepřiberu:-)
19. 11. 2018 08:12
Děti už jsou z domu tak už nepeču .Stejně manžel má cukrovku a já na sladké nejsem. Občas děti donesou ochutnat co upekly.
19. 11. 2018 08:02
já téměř nepeču a když už tak sním jeden kousek a zbytek rozdám, cukr též ubírám
19. 11. 2018 05:54
Přínosné rady, zvláště před vánocemi. Když peču, tak se snažím dávat méně cukru a máslo nahrazuji flórou.
19. 11. 2018 05:09
Občas něco upeču, občas snižuji množství tuku a vždy ubírám cukru( prostě normálně sladká je pro nás moc skadké). Také třeba udělám tvarohovy koláč k obědu, to si potom bez výčitek dám :-). Nejlepší je napéct méně než více, poton nás to nenutí dojídat. Na vánoce peču jen 2-3 druhy cukrový a ne moc jen opravdu na provonění bytu .
19. 11. 2018 04:08
Přesně téma pro mě, ne že bych se úplně výhybala sladkému... Ale teď ho nějak nemusím. Zdá se mi sladké i když si dám do kaše jen banán. Ale blíží se vánoční pečení a tyto rady určitě potřebuji. Takže za mě dík. SUPER
19. 11. 2018 00:48
Článek opravdu poučný. Já peču většinou když mají přijet mladí s vnoučaty, mě většinou jeden kousek stačí, ale manžel rád sladké a tak to je problém.
Sám říká nic nepatlej , pak to všechno sežereme. :-) a upéct dva kousky ke kávě neumím :-)
18. 11. 2018 23:21
Pěkný článek a určitě přínosný.Bohužel ač nerada přiznám, pro mne není k použití.Za dobu co jsem na STOBu jsem zjistila, že jestli mám zhubnout na váhu která by se mi zamlouvala, musím jíst méně.Já už totiž nejím vyloženě špatně ale vůči pohybu jím hodně.A pokud mám jíst méně, to se mi podaří jen v případě, že mi jídlo nebude chutnat.Je mi líto ale je to tak.Já nemůžu jíst s radostí ale z nutnosti.Co z toho, když si upeču zdravou krásnou zemlbábu nepo tvarožník a pak spolknu pekáč i s ušima:-((Takže já určitě péct raději nebudu.Z technických důvodů:-))

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři