Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Zahájení: 11.02.2019
Ukončení: 06.05.2019
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Léto je v plném proudu a aktuálním tématem jsou dovolené...Jak na ni nepřibrat?Díl první...

07. 08. 2013

Jak zvládnout jídelníček během dovolené tak, abychom tělo znovunastartovali a nabili novou energií a zároveň jsme nepřibrali.

Dovolená by měla být obdobím, kdy nasebe máme více času, proto bychom ji měli plně využít k načerpání sil, alenikoli kil…

Často během pracovního shonunestíháme jíst nebo se odbýváme, proto by měl být čas dovolené příležitostí k opětovnému„nastartování“ metabolismu a doplnění energie kvalitní stravou a předevšímpravidelností. Udělat si čas sami na sebe, bez stresu, v klidu a v pohodě.

Věděli jste, že již samotnýmsnídáním zvýšíme náš bazální metabolismus a energetický výdej během dne? Protolidé, kteří pravidelně snídají lépe a snáze hubnou. Využijte dovolenou k tomu,abyste se naučili snídat, uvidíte, kolik sil najednou během dne budete mít.Nebudete vyhledávat kalorické pokrmy po zbytek dne.

Na co si dát nejen na dovolené pozor a jaké zásadydodržovat?

Nejčastějším problémem bývánadměrná konzumace jídla především z dlouhé chvilky, na kterou nejsmezvyklí, což po pracovním režimu, kdy naopak metabolismus zpomalujemenepravidelnou stravou, může být velmi rychlým propadem do nabrání kil.

·        Měli bychom dbát na dodržení snídaně do 30 minut po probuzení, čímž se snázenastartujeme do celého dne.

·        Snídaně by měla obsahovat porci složených sacharidů v kombinacis bílkovinami a zeleninou či ovocem, v případě kdy zařadíme ovoce,pak musíme o něco málo snížit porci pečiva, obilovin (snídaňových cereálií,műssli…). Velmi vhodnou a rychlou snídaní je například kombinace maléhomnožství ovesných vloček s nastrouhaným jablkem a tvarohem, jedná se okombinaci sacharidů (ovesné vločky,které obsahují navíc důležitou vlákninu), ovoce  a tvarohu (bílkovin).

Místo ovesných vloček lze použít i snídaňové cereálie, ale s obsahemcelozrnné složky a s množstvím přidaného cukru maximálně do 17 g/100 gvýrobku. U műssli směsí bych byla opatrná na zapékané druhy.

Jinou volbou je i pečivo (vhodné chleby a pečivo s obsahem vlákninynejméně 7 g/100 g výrobku), k tomu doplníme ideálně pomazánkuz tvarohu, žervé, do tvarohu můžeme přimíchat trošku olomouckých tvarůžků,nasekané šunky, bylinek apod. a vytvářet zajímavé pomazánky. A samozřejmě vše doplnímezeleninou.

·      Svačina dopoledne ideálně porce ovoce cca 100-150 g (záleží na celkovémpříjmu energie) a k tomu porce jogurtu, sýra, šunky, apod.

·      K hlavnímu jídlu určitě myslete na zdravý talíř, tedy ¼ talířepříloha, ¼ talíře bílkovina a ½ talíře zeleniny. V případě zvoleníbílkoviny s nízkým obsahem tuku můžete ještě doplnit lžičku lněných semínek,olivový olej či jiný vhodně zvolený tuk.

·      Ke svačině odpoledne jen zaměníme ovoce za zeleninu, například vytvořímelehký kuřecí salát, zvolíme menší porci masa než k hlavnímu jídlu. Dálemůžeme ochutnat nové druhy, které si běžně v práci nestihneme dát,upravíme si tofu, šmakoun, robi maso, klaso, zeleninové závitky se sýrem,Caprese salát apod.

·      Večeři bychom si měli dát 3-4 hod před spaním a případně hodinu před spaním2. večeři již bez obsahu sacharidů. Velmi častá chyba je konzumace ovoce těsněpřed spaním.

 

Co na cestu, delší výletběhem dovolené?

Základem bude opět snídaně,tedy již ráno tělu doplníme potřebné živiny, aby nemuselo po celý zbyteknáročného dne strádat.

Pokud budeme mít opravdunáročný den, můžeme si dovolit rychlé zdroje energie zabalit i s sebou.Což je třeba čerstvé ovoce, rýžové chleby, to jsou potraviny, které by Vám mělivydržet a současně mají celkem vysoký glykemický index, který dodá energiirychleji. V případě, že budete chtít zasytit na delší dobu, přidáte si jenbílkoviny, což na cestu může být například sušené maso, proteinová tyčinka,existují i tyčinky s vysokým obsahem vlákniny jako je např. Guareta aj.,které když zapijete větším množstvím vody, umějí velmi dobře zasytit. Lze třebapřipravit do termosky v horkých dnech jogurtový koktejl s ovocem,kefír apod. V případě chladných dnů zase např. kuřecí vývar aj.

MŮJ HORKÝ TIP: Já osobně mám vždyv autě s sebou k dispozici shaker s proteinovým práškem, tzv.whey protein s vysokým obsahem bílkovin, který kdykoli a kdekoli mohusmíchat s vodou a vytvořit tak plnohodnotný pokrm s obsahem důležitýchbílkovin a živin. Samozřejmě jej využívám jen v době, kdy nestíhám činemám možnost koupit a připravit kvalitní pokrm. Takový protein je nejvhodnější koupit v prodejnách sportovní výživy, zaměřit se na kvalitní protein s vysokým obsahem bílkovin. Ale o tom zase v jiném příspěvku příště :-).

Jak se stravovat v letadle?

Vzhledem k tomu, žeporce v letadle nejsou příliš velké, pak bych neviděla problém si dátjídlo, které Vám v letadle nabídnou. Pokud chcete redukovat váhu, pakmůžete vynechat dezert, který je často součástí balíčku. Případně s sebou opětsbalte do kabelky proteinovou tyčinku, guaretu apod. a jídlo dejte „hladovým“J.

Nerada bych Vás zahltila hned prvním příspěvkem, tak stravování na dovolené pro nyní končím a budu pokračovat hned v následujících dnech:-).

Krásný večer a krásnou dovolenou, pokud právě někdo užíváte.

Niki

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 05. 2014 07:24
Tak to já na dovolené vždycky zhubnu - málo stresu a více pohybu - škoda že nemám dovolené víc :DD
30. 05. 2014 07:07
jé to je výborné, ikdyž to tu je dlouhou dobu, čtu to zrovna před dovolenou....
29. 05. 2014 22:32
díky.je prima ,se dozvědět tolik věcí....
12. 08. 2013 22:10
Mám podobný dotaz jako bagi666 - vstávám ráno 3,45 a vydávám se na cestu do práce. V 6.30 pak "nastupuji" na hodinu H.E.A.T.u a až po ukončení cvičení a příchodu do práce snídám - jogurt, musli a většinou banán. Chci se tedy zeptat, zda nevadí ten časový rozestup - vstávám 3,45 - snídám cca v 8 hodin. Děkuji za odpověď
08. 08. 2013 22:42
To je zajímavá informace. Také jsem občas večer jedla jablko, ale chodím spát cca 6 - 7 hod po večeři, tak jsem nezaregistrovala žádný přírůstek váhy. Vůbec mi nedošlo, že má tolik sachrů. Děkuji :-)))
08. 08. 2013 19:01
Dobrý den Chmelinko, děkuji za dotaz...Naopak jablko bychom určitě před spaním konzumovat neměli. Už jsem toto téma mnohokrát řešila. Jedním středním jablkem přijmete cca 20 g sacharidů, obdobné množství má i 130 g vařených brambor, které byste si před spaním také určitě nedala. Ovocný cukr, fruktóza se dostává do krve celkem rychle a je vhodným zdrojem sacharidů např. před fyzickým výkonem nebo naopak po posilovacím cvičením, kdy do svalů potřebujeme rychle dostat sacharidy. Před spaním ale sacharidy naopak omezujeme v období cca hodinu před spaním. Protože se již připravujete do klidového režimu a spánku a nadbytek sacharidů byste naopak mohla podpořit k ukládání do tukových zásob. To že jablko pomáhá redukovat tuky, váže tuk a podobné výroky jsou jen chybnou interpretací...Jablka obsahují rozpustnou vlákninu pektin a jednou z hlavních úloh rozpustné vlákniny je snižovat hladinu cholesterolu v krvi, proto to někteří lidé ihned interpretují jako že "vychytává tuk". Pomáhá lepšímu trávení je opět odvozeno od toho, že každý druh ovoce obsahuje vlákninu a tak jak je známo podporuje peristaltiku střev a tím trávení, ale proces všeho je samozřejmě složitější...Tedy není to určitě tak, že čím více budeme jíst ovoce a jablek, tím lépe budeme hubnout...:-) Doufám, že jsem Vám pomohla objasnit Váš dotaz. A co si tedy můžete večer dát? Klasická večeře připadá na dobu 3-4 hodiny před spaním a chodíte -li spát pozdě, můžete si dát ještě 2.večeři, kde již ale vynechejte sacharidy, tedy zvolte kombinaci bílkoviny s nízkým obsahem tuku např. se salátovou okurkou či jinou nenadýmavou zeleninou. Výborným jídlem na noc je tvaroh. Obsahuje kasein, který dokáže dobře chránit svalovou hmotu během noci, tedy ideální po cvíču...A psala bych a psala do nekonečna, tak se spíše ptejte :-) Hezký den, Niki
08. 08. 2013 15:59
Dobrý den Nikolo, ráda bych se zeptala, co je pravdy na tom, že se před spaním má jíst jablko (údajně má redukovat tuky a napomáhat k lepšímu trávení). Díky
08. 08. 2013 15:30
Dobry Dobry den Bagi, ve Vasem pripade bych doporucila jen male mnozstvi energie v podobe napr. actimelu, 1 dcl kefiru, fresh ovocne nebo zeleninove stavy a nasnidat se tedy az pote.Pokud jeste hodinu cestou do prace spite, pak neni potreba mit velke jidlo.
08. 08. 2013 11:22
Dobrý den, měla bych dotaz na snídaně - většinou vstávám v 5h, za 20min vyrážím na autobus a po hodině cestování (většinou pospávám, dá se to počítat jako pokračování spánku?) snídám v práci, tj cca 1,5hodiny od probuzení. Vím že je to pozdě, ale obávám se že snídat před odchodem do práce by pro mne znamenalo vstávat ve 4,30 a to bych asi ani neměla chuť jíst....v práci snídám po 6.30, pak v 10 malá svačina formou zeleniny či jogurtu a v 11.30 oběd. Je to tahle ještě v normě času na snídani, nebo by bylo lepší před odchodem alespoň něco malého sníst či vypít, případně co?
08. 08. 2013 09:38
Díky za připomenutí důležitých zásad, mám dovolenou před sebou, tak se mi tyto rady hodí.
08. 08. 2013 07:21
Musím přiznat,že jsem si po přečtení tohoto blogu honem k snídani přihodila k toustům s tvarohem aspoň pár kuliček hroznového vína :-))
08. 08. 2013 07:20
Moorko, super, ze jsi se naucila snidat:-) Mas chute na sladke i pres vazene semaforky?Budu na Tebe myslet a vlozim clanek jak zvladat chute na sladke...
08. 08. 2013 07:18
Jinak jsem moc rada, ze aspon STOB komunita umi snidat, protoze jinak je to stale jeste nevalne.Podle jednoho pruzkumu, ke kteremu jsem se dostala, tak vice nez polovina maminek na materske nesnida.A dalsi cast z tech, ktere snidaji se priznaly, ze se odbyvaji nebo snidaji az po prichodu ze skolky.Je.orave potreba rozlisovat co je jeste snidane a co uz neni...
08. 08. 2013 07:15
Napište komentář...
08. 08. 2013 07:15
Banasko, dekuji moc za radu:-)N.
08. 08. 2013 07:14
Napište komentář...
08. 08. 2013 06:28
Ten šejkr s proteinovým práškem mě ještě nenapadl - dík za typ :-))
Co se týká snídaní - to se snad na STOBu už naučil každý :-)) Jídlokoučink je neúprosný :-))
07. 08. 2013 23:33
To nedělá klávesnice, ale STOB při uložení textu, pokud chceš mít správně, musí se blog po uložení opravit...
07. 08. 2013 23:29
Zajímavý článek. Snídani jsem odbývala kávou a cigaretkou, normálně snídat jsem se naučila až na STOBu. Až tak pestře nejím, ale úkol od Saši mě k tomu donutí, takže se snad polepším :-))). Na cesty si nosím svoje jídlo i pití a v letadle nejím, nechutná mi to. S ovocem a zeleninou problém nemám, mým největším problémem jsou sladká jídla a čokoláda.
07. 08. 2013 23:13
P.S. Omlouvám se za občasné chybějící mezery, nějak mne zlobí klávesnice, snad mi prominete :-D N.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři