Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Zahájení: 11.02.2019
Ukončení: 06.05.2019
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Chcete v novém roce začít cvičit a nevíte jak?

05. 01. 2014

Jak začít cvičit?

U každého začátečníka je mnoho otázek. Jaký druh pohybové aktivity vybrat, jak vůbec začít, jak často chodit. Před započetím jakékoli pohybové aktivity je vhodné znát svou aktuální fyzickou kondici, zdravotní stav, zkonzultovat s lékařem, pokud máte zdravotní problémy. Nastolení pohybové aktivity může významně změnit léčbu,zvláště například u diabetiků. V jiném případě může být pohybová aktivita riziková, pro osoby s bolestmi kloubů, zad, u osob s vysokým tlakem či onemocněním srdce apod. Pokud se tedy chcete věnovat pohybové aktivitě a máte zdravotní problémy, pak je na místě oslovit lékaře, trenéra či jiného odborníka, který Vám poradí jak správně začít. Pokud zdravotní problémy nemáte a chcete zkusit začít cvičit svépomocí, pak je zde několik rad, jak si pomoci sám.

-         Než začnete cvičit, důkladně si pročtěte některé tipy a rady jak s danou aktivitou začít.

-         Ujistěte se, že máte vhodnou obuv, vhodné oblečení, které Vás nebude v pohybu omezovat. Je vhodné mít místa, která při pohybu používáme v teple, tím předejdete zranění. Při cvičení by vám rozhodně neměla být zima.

-         Najděte si vhodnou motivaci, nastavte si reálný cíl, připravte si příjemnou hudbu do sluchátek a můžete začít!

-         Zcela určitě nic nezkazíte, pokud zvýšíte rutinní pohyb, tím podpoříte výdej energie během dne a snáze docílíte posunu energie ve prospěch výdeje nad příjmem energie.

-         Zkuste chodit co nejvíce pěšky, doporučuje se ujít každý den minimálně 10000 kroků. Pomoci Vám může krokoměr, který je velmi povzbuzujícím, motivačním nástrojem.

Zprvu si dejte nižší cíl, zaparkujte auto dále, nepoužívejte výtah, eskalátory, vystupte o zastávku dále nebo si každý den naplánujte cca 30 minutovou procházku.

-         Pořiďte si malý overball, na kterém můžete nejen cvičit, ale především „jen sedět“, díky tomu budete posilovat vnitřní, hluboko uložené svaly, které jsou velmi důležité. Právě tyto svaly bychom měli posílit jako první, než přejdeme k dalšímu obtížnějšímu cvičení. Stejně dobře slouží i fitball či balanční zdravotní židle, které pomáhají posilovat svaly kolem páteře.

-         Zkuste si naplánovat víkendy v aktivním,sportovním duchu. Za hezkého počasí procházky v přírodě, nordic walking,brusle, jízdu na kole lehčím terénem, v případě nepěkného počasí například plavání v bazénu, skupinové cvičení, jógu apod.

-         Po získání prvotní kondice můžete přidávat lekce cvičení, kdy pro redukci váhy je nejvýznamnější aerobní druh aktivit. Zprvu jej zařaďte alespoň 3 x týdně 30-40 minut, postupně se můžete dostat až na 5x týdně 60 minut, avšak ne častěji. Nezapomínejte i na relaxaci. Aerobní aktivita také velmi pozitivně posiluje naše srdce a cévy.

-         Je vhodné zařadit i posilovací cvičení, které pomáhá budovat a chránit svalovou hmotu. Díky zvyšování svalové hmoty současně zvyšujete i bazální energetický výdej. 

- Pro posilovací cvičení není ani potřeba chodit do posilovny. Krásně si zacvičíte i doma, alespoň zprvu, kdy Vám stačí malá zátěž. Úplný začátečník si dobře vystačí s vlastní váhou. Postupně navyšujete počet opakování. Postupně můžete přidat zátěž pomocí gumiček, pet lahví od 250 ml, 500 ml, přes 1000 ml, 1500 ml, 2000 ml. Dají se pořídit závaží na suchý zip, které můžete připnout na ruce, na nohy, využijete je například i při chůzi, při posilování apod.

-         Během každé pohybové aktivity se ujistěte o správném technickém provedení, nezapomeňte se před každým cvičením zahřát a na konci cvičení tělo nechat zklidnit a protáhnout.

-         V každé protahované partii bychom měli zhluboka dýchat a setrvat alespoň 20 vteřin.

-         Nezapomínejte na odpočinek. Dopřávejte si saunu,masáže, vířivky, dostatek spánku.

-         V neposlední řadě je důležité pamatovat na správný a dostatečný pitný režim při cvičení a stravu před a po tréninku.

-         Je velmi vhodné cvičení a stravu plánovat,myslet na daný trénink a při cvičení se maximálně koncentrovat jen na cvičení,správnou techniku a dýchání. I psychická koncentrace výrazně umocňuje výsledky.

-         Je velmi vhodné vést si cvičební deník a pozorovat své výsledky.

Od příštího týdne už také konečně začínají cvičení v Praze. 

Od příštího týdne už také konečně začínají cvičení se STOBem. V Praze můžete vyzkoušet velké množství druhu pohybu a to i novinky jako cvičení Pilo-ball, Nia, Fit Slow dance, Aby záda nebolela, ale také již osvědčené cvičení pro muže nebo si můžete jít zahrát volejbal. Přehled cvičení v Praze najdete na webu: http://www.stob.cz/cviceni-v-praze-kdy-a-kde-se-konaji/cviceni-od-ledna-2014

Pokud jste hřešili o Vánocích o něco více, než jste plánovali,pak honem rychle utíkejte do tělocvičny J. Slevy v obchodech lákají k nákupu, využijte je, udělejte si radost nějakým příjemným cvičebním úborem a přijďte se nám ukázat...

Já už se na první novoroční cvičení moc těším, co VY?

Niki

N









Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 04. 2014 10:18
Ahojky, omlouvám se za zpoždění ve své odpovědi.
Nejprve pro Mrs.J: Janu:
Ahojky Jani,
Moc děkuji za Tvůj komentář, moc si vážím každého hřejivého slova.
V prvé řadě Ti moc gratuluji k velkému úspěchu s hubnutím! Nyní máš před sebou ty poslední detaily, které však mnohdy dají největší práci! Proto Ti přeji mnoho trpělivosti, protože trpělivost růže přináší .
Co se týká Tvé skladby tréninku, zde je několik možností, jak jej ještě upravit…
Tvá kombinace posilovacího cvičení s proložením aerobní aktivity po 20 minutách je trošku neobvyklá. Je důležité posoudit, zda se chceš nyní zaměřit více na spalování tuku nebo posilovací trénink. Pokud chceme tělo zpevnit, posílit a umocnit výsledek posilování, pak je vhodnější dát před posilování např. jen 10 minut na zahřátí, poté dát posilko a pak max. těch 20 minut na vyjetí.
Pokud dáš příliš dlouhou aerobní aktivitu před posilováním, vyčerpáš velké množství sacharidů, nezbyde Ti energie pro samotné posilování a naopak můžeš dojít do stavu, kdy sval. hmotu budeš spíše spalovat a pokud dáš ještě aerobní aktivitu po posilování, pak efekt posilování nebude příliš výrazný.
Pro umocnění spalování tuků z určitě svalové skupiny se doporučuje dát aerobní aktivitu tedy spíše před posilováním dané sval. Partie, takže bys dala např. 40 minut aerobní aktivity a pak posilování na danou problematickou partii. V tomto případě by bylo vhodné dát před aerobní aktivitou dávku BCAA, abychom ochránili svalovou hmotu.
Vhodnou kombinací posilování je také např. kruhový trénink, kde se procvičí celé tělo, určitě znáš…
Např. na zadek a nohy se mi velmi osvědčila tato metoda:
Dám si cca 40 minut aerobní aktivity (většinou stepper, případně kombinace 20 minut orbitrack, 20 minut stepper a po těchto 40 minutách dám ještě dalších 20 minut, kde jedu cca 5 minut stepper, pak slezu, udělám 30 výpadů vzad na každou nohu, pak ještě 30 dřepů na široko (tzv. sumo dřepy se špičkami vytočenými ven, čímž se umocní záběr na zadeček) a opět 5 minut stepper, takto 4x za sebou.
Celkem to tedy vyjde 40 minut aerobní aktivity vkuse, pak 4 x 5 minut stepperu proloženého 4 superseriemi na zadek. (30 výpadů na každou nohu + 30 sumo dřepů, celkem 120 výpadů vzad na každou nohu a 120 sumo dřepů). Pokud začínáte, samozřejmě si dejte třeba jen po 15 opakování a pouze 3 serie, postupně můžete navyšovat).
Co se týká stepperu, tak na zadeček lze umocnit efekt tím, že šlapete v předklonu a myslete na zapojování zadečku při každém kroku. Zátěž nastavte na rychlejší intenzitu, vhodnější je mít spíše rychlejší krok než těžkou zátěž.
Pro posilování břicha se mne osobně osvědčilo jet zcela bez přestávek a přestávku si dělám tím, že měním typ zapojovaných svalů, tedy např. začnu přímým břišním svalem, tomu dám odpočinout tím, že druhou sérii dám na šikmé břišní svaly, posléze spodní břišní a pak opět pokračuji přímým. Vše opakuji cca 4x.
Někdy pro zpestření tréninku jedu pouze přímý břišní sval např. 15 minut vkuse bez přestávky. Další trénink šikmý 15 minut bez přestávky a třetí trénink spodní břišní svaly 15 minut bez přestávky.
Nejlepší radou je trénink stále měnit, nikdy nemám zcela totožný trénink, jedině tak vyzkoušíte, co na Vaše tělo zabírá nejlépe…
Držím palečky, dej vědět, jak se Ti daří!
31. 03. 2014 13:52
děkuji za odpověď, zkusím to nějak pořešit
27. 03. 2014 14:36
Hezký den,

ohledně efektivního spalování je nejlepší se orientovat dle vaší osobní
"spalovací" tepové frekvence.
Tu si vypočtete buďto sama a nebo jednodušší možnost je jen zadat svoje údaje do kalkulačky, např. zde http://www.bezhladoveni.cz/kalkulacka-tepove-frekvence/ .

Ve zjištěném rozmezí by jste se měla pohybovat, takže nastavit pás odpovídajícím způsobem - aby se jí dosáhlo.

Pokud na páse nebo už jakémkoli jiném stroji, madla, pro měření tepu, chybí, tak ještě pořídit sporttester :-).
25. 03. 2014 11:01
moc děkuji za vaše články. Snažím se chodit cvičit, ale moc se mi váha nehýbe. Zajímalo by mi, jak určit, jakou aerobní aktivitu zvolit. Chodím 1x týdně tancovat irský tanec a pak se snažím jít tak jednou plavat a jednou do posilovny na pás - rychlá chůze a tady právě nevím, jakou rychlost, sklon zvolit, abych co nejvíce spalovala.
06. 03. 2014 21:43
Zdravím,

a musím zachválit, dnes jsem narazila na Vaše výborné články!

Můj dotaz rámcově směřuje k tématu. Tedy, cvičit jsem začala již dávno. Dala jsem dolů pomalu k padesáti kilům. Nyní již více méně dolazuji detajly :). Především už se zaměřuji na zpevnění no a kdyby se událo, tak bych i snesla nějaké to poslední kilčo dolů..
Pořídili jsme eliptický trenažér (orbitrek). Zajímal by mě Váš odborný názor, jak často do týdne je pro mě vhodné cvičit, délka a forma tréninku.

S nikým znalým jsem svoje počínání nekonzultovala...

Cvičím přibližně 20 min jízda v mojí spalovací tepovce, poté zpevňovací cviky, též sestava přibližně 20 min a poté opět 20 min jízdy. Zařazuji obměny v podobě rotačního disku, různých posilovátek, prostě aby cvičení nemělo stále tu stejnou formu.. U cviků 2 sady s frekvencí opakování 15/20 na cvik.
Z různých zumb, bodyformingů, celkově skupinových aktivit v tělocvičně se mi nejvíce funkční osvědčil jumping. Na něj zajdu 1-2x do týdne. Zbytek dní cvičím doma. Né více jak 5 dní v týdnu. Ráda bych utvrzení, že si počínám správně, náměty ke změnám..-abych byla co nejefektivnější.

Vyčerpávající já vím, přesto za případnou reakci velice děkuji.

Píši pod článek, nenašla jsem nikde možnost zaslání soukromé zprávy, pokud to lze...

Jana.
11. 02. 2014 01:18
A pro Keramiku: Honem do toho :-) schvaluji:-).
11. 02. 2014 01:18
Já moc děkuji, Vaše spokojenost je samozřejmě i moje! Pro Rupok: určitě najdeš cvičení, které bude přínosné a bude Tě bavit! Někdy je velmi účinné i cvičení z domova, zvláště na začátku snažení...na internetu je mnoho videí, které mají efekt a jsou zábavná. Pokud bys potřebovala s výběrem poradit, určitě ráda pomůžu...
13. 01. 2014 15:18
a hups na cvičení .....
13. 01. 2014 15:16
Velice pěkně a srozumitelně napsané. Je škoda, že toto cvičení je až v Praze. :-))
13. 01. 2014 14:06
Přínosný blog, krásně shrnuté, díky za něj ;-)
13. 01. 2014 13:28
Děkuju Moorko za Tvou stálou podporu:-)
05. 01. 2014 09:36
Pěkný a potřebný blog. Se Sašou jsem cvičila tak poctivě, že jsem si zablokovala kde, co, tak jsem zvolnila, vybrala jsem si takovou aktivitu na kterou stačím a je mi fajn. Současná inverze k procházkám nevybízí, ale určitě se k nim vrátím, chybí mi, o tom by se mi před rokem ani nezdálo :-))). Fyz. kondice se mi výrazně zlepšila a určitě k tomu přispělo i to, že jsem se z lehké obezity dostala do nadváhy.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři