Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Zahájení: 11.02.2019
Ukončení: 06.05.2019
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Menopauza a přibírání na váze

03. 02. 2014

Menopauza a přibývající věk u žen bohužel přináší obvykle kila navíc. Dokonce i při dodržení stejné pohybové aktivity a stejného kalorického příjmu může docházet k nárůstu hmotnosti. Také máte pocit, že se snažíte stejně nebo dokonce více a jde to čím dál hůř?

Celý život jste byla spíše typ „hruška“ a nyní se stále více ukládá tuk v oblasti pasu?

Je to dáno především hormonálními změnami, s příchodem klimakteria dochází také k redistribuci (přesouvání) tukových zásob směrem k centru, tedy do oblasti pasu. K ubývání svalové hmoty, čímž dochází k poklesu energetického výdeje a proto i při zachování stejného kalorického příjmu přibíráme na váze…

Je tedy potřeba dbát nejen na pohybovou aktivitu obecně, ale hlídat i výběr dané pohybové aktivity. Je potřeba hlídat svalovou hmotu a zabránit jejím ztrátám. Je proto důležité v rámci těchto změn navýšit množství bílkovin, zapojit nejen aerobní trénink, ale i posilovací cvičení napomáhající maximálnímu udržení svalové hmoty.

Pozor by si také měly dát ty ženy, které dlouhodobě holdují kouření. Uvádí se, že kouření může urychlit nástup klimakteria a zhoršovat jeho průběh, respektive doprovázející nepříjemnosti.

S nástupem klimakteria, snížení hladiny estrogenů je také spojováno větší riziko vzniku osteoporózy, pohybová aktivita, jak je známo, pomáhá s osteoporózou bojovat. Nejzásadnější body, které je v rámci jídelníčku potřeba ohlídat:

1) Prvním předpokladem je pravidelná strava, to znamená každé 2-3 hodiny, začněte snídaní, která by měla být do hodiny po probuzení, následuje dopolední svačina,oběd, odpolední svačina a večeře, případně ještě 1,5 před spaním 2. večeře.Toto jídlo by mělo být cca kolem 400 kJ, raději bílkovinného složení s nízkým obsahem tuku nebo např. zeleninu či kombinaci zeleniny a bílkovin.

2) Správná skladba jídelníčku Jídelníček by měl obecně obsahovat potraviny ze všech základních skupin, aby vaše tělo dostalo všechny látky, které ke správné funkci potřebuje,ale v různém množství. Konzumovat byste měly tedy především potraviny energeticky méně vydatné, avšak biologicky cenné.

3) Omezit potraviny, které nám poskytují pouze prázdné jouly, tedy potraviny bohaté na sacharidy s vysokým glykemickým indexem, dále omezit potraviny bohaté na tuky (především živočišné) a alkohol.

4) Zvýšit spotřebu zeleniny (alespoň 500 g denně) a dalších potravin s dostatečným obsahem vlákniny (ovoce - 200 g denně). Ovoce konzumujte především v dopoledních hodinách, případně 1,5 h před cvičením.

5) Přijmout dostatečné množství vlákniny na den, tedy kolem 30 g/den - k hlavním jídlům v přiměřeném množství tmavý chléb, obilninové produkty, luštěniny či jiné přílohy.

6) Dbát na dostatečný příjem vápníku.Vstřebání vápníku velmi pozitivně ovlivňuje současný příjem hořčíku, tedy tato kombinace je účinná. Pomáháme tím čelit riziku vzniku zmíněné osteoporózy.

7) Zvýšený příjem bílkovin,v období menopauzy alespoň 1,5 g/kg váhy…upřednostňovat nízkoenergetické mléčné výrobky, libové maso (kuře, krůta, králík, ryba) a rostlinné bílkoviny(luštěniny, ROBI, sója) Pozor máte-li jakékoli zdravotní problémy, zvláště pak například ledvin, určitě konzultujte příjem bílkovin s ošetřujícím lékařem.

8) Jídelníček by měl obsahovat všechny základní živiny, vitamíny, minerály, stopové prvky,vlákninu. Z minerálních látek především vápník, hořčík, draslík, zinek, selen.

9) Omezit množství soli – zvláště v období, kdy dochází u ženy k hormonálním změnám (menses,těhotenství, klimakterium), dochází k vyššímu zadržování vody, nebezpečím může být i přidružení vysokého tlaku krve.

10) Nepodcenit pitný režim, s přibývajícím věkem stále více klesá pocit žízně. Denně vypít alespoň 30 ml tekutin na každý kg hmotnosti, nejlépe neenergetických či nízkoenergetických nápojů

11) Některým ženám pomáhá kompenzovat sníženou hladinu estrogenů dodáváním tzv. fytoestrogenů, což jsou rostlinné estrogeny. Velmi dobré zkušenosti máme s pupalkovým olejem. Sója, která současně velmi účinně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tím zmírňovat riziko aterosklerózy.

Přeji všem mnoho sil na vaší cestě ke spokojené váze a zdraví...

N.

Hodnocení (19 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 03. 2014 23:22
Ahojky Merssy, jj "křídla" na rukou je velký problém velmi často. Záleží jaká myslíš, možností je mnoho:
1) nejhorší verze je pokud se jedná jen o povislou kůži po velkém zhubnutí, tam bohužel nepomůže nic než pomoc šikovného chirurga.
2) Povislý tuk a ochablé svaly, s tím se dá dělat docela dost, ale chce to trpělivost. Pokusím se Ti nafotit nějaké fotografie cviků, jednalo by se o zapažování např. s půlitrovou PET lahví nebo činkami, postupně možno zvyšovat zátěž. Jinak ženský! Prosím nebojte se zátěže na ruce, určitě nebudete mít ruce jako rambo, chce to jen doplnit aerobní aktivitou, kombinací posilovacího cvičení spolu s aerobkou je nejlepší kombinace.Ruce se zpevní a současně ubyde tuk. Tedy Merssy, zkus si dělat různé variace zapažování na triceps, dámské kliky na úzko, kliky s opěrkou o židli za zády apod. Dodám foto, jakmile mne někdo vyfotí:-).Případně se neboj mne zaurgovat! Můj email je Nikola.Hanysova@seznam.cz
3) možností křídel je dost často také větší zadržování vody, určit to známe každá, jak máme všechny křídla těsně před menses:-). Takže i to může být důvod, který když zmírníme, zmenšíme i křídla:-)
24. 03. 2014 23:15
Peggy, Četla jsem si Tvou rekapitulaci a jsem z Tebe nadšená! Vypadá to, že být sama sobě terapeutem se Ti daří, to je úplně skvělý! Psala jsi mi do komentáře, že sis koupila cvičební videa a díky nim se Ti nyní daří zlepšovat. Mám na Tebe jeden dotaz, chystáme se STOBem natáčení cvičebních videí, měla bys návrh, co bys ráda využila? A pokud budeme dělat posilovací videa měla by je předcvičovat pro ženy žena, muž či oboje na střídačku?

Pokud někdo můj dotaz čte, pak samozřejmě může připojit svůj názor kdykoli na moji zeď, budu moc ráda, děkuji:-).
Ať se Ti hlavně daří! Děláš si diagnostiku svalové hmoty? Jak jsi na tom?Papa, Niki
12. 03. 2014 22:33
Ahoj Niki, prosím napiš mi cviky na ,,křídla na rukou" visící :-) děkuji moc
12. 03. 2014 11:25
Ahoj Niki, ano, zátěží je celý program proložen, nechtěla jsem na sobě dělat hokus - pokusy a program jsem koupila. Každý jednotlivý trénink je zaměřen na jinou tělesnou partii, tak různě se střídá kardio, hiit, tabata, posilko, mají to udělané tak, aby i doba tréninku následného odpovídala námaze předchozího dne a tělo stačilo regenerovat. Je pravda, že jsem 2. program nedojela do konce a přeskočila na Zuzku light, ale tam na sobě výsledky více cítím ;-), také má rest 2x do týdne ;-) Trefilas to, Ty víš, o čem píšeš, ano, mám křídla :-)...ale ty visící na rukou zmizela :-)) Omlouvám se za pozdní odpověď, fórum tak často neprojíždím.
26. 02. 2014 11:52
Peggy jsem moc ráda, že jsi našla cvičení, které Tě baví! Znám ten pocit a člověk má najednou křídla, když dělá pohyb, který ho baví:-).Přeji Ti ať Ti to vydrží co nejdéle a hlavně ta trpělivost! Bohužel výsledky si dávají vždy na čas, ale vyplatí se počkat si na ně!:-). A navíc jestli cvičíte ve dvou, tak je to paráda:-), společně se vyhecujete k lepším výsledkům. Je dobře, že si necháváš den na odpočinek. Mluví se o tom, že svaly, potřebují především dostatek času na regeneraci, tedy jim dopřej i odpočinek, masáže, relax, saunu. A nezapomeň si za čas přidávat zátěž při cvičení, je tam nějak stupňovaná zátěž cvičení?
17. 02. 2014 22:16
Ahoj. Od konce září cvičím 6x týdně s Fitness Blender a to opravdu poctivě. Před tím jsem zkoušela Jill a tak různě asi půl roku před, ale tady jsem se našla. Prostě už jsem se nemohla na sebe koukat ;-) Jen oproti tomu úsilí jde váha hodně pomalu dolů, ale na těle je to přece jen poznat a to mě drží, že přece jen ten výsledek vidím a dcera táhne..no je o dvacet let mladší :-))
17. 02. 2014 20:35
Peggy, to je skvělý. Zajímalo by mne jen pro inspiraci ostatním, jak dlouho se věnuješ změně životního stylu a cvičení?Děkuji za komentář! A Nanetce taktéž moc děkuji!
17. 02. 2014 19:05
Děkuji,je to pro mne přínosné.
17. 02. 2014 11:50
Nikdy bych nevěřila, co dokáže intenzivní pohyb. Návaly jsou pryč, nálady pryč, nic nebolí, tělo je pružné, špek se rozpouští a stačilo jen přepnout na Youtube. Z počátku velmi kruté seznámení a teď pomalu doháním dceru, která cvičí Zuzku light. Cítím se skvěle a je mi fajn v novém těle :-)
17. 02. 2014 11:34
Jůůů, moc a moc děkuji, není nic hezčího, než číst o Vašich úspěších! Perfektní nálada a pozitivní změny je to, co nás posouvá dopředu! i já vám všem moc děkuji za cenné rady, komentáře zkušenosti, které pomáhají.
Pro Kuhnj: Jsem moc ráda, že za tak krátkou dobu jsi dosáhla tolika příznivých změn. A díky změně životního stylu už začínáš sklízet ovoce, přeji Ti mnoho sil a trpělivosti i nadále. Také se těším na další pokroky, se kterými se mi pochlubíte! :-)
16. 02. 2014 18:23
kuhnj: Proto tady jsme, abychom se vzájemně podpořily...Taky jsem si nejprve myslela, že rezignace na mou nadváhu je definitivní, ale nakonec jsem si řekla, že nikdy není pozdě a pustila se do toho.
16. 02. 2014 15:08
Ahoj holky, zdravím všechny, pro které je aktuální tento blog! S přechodem mám taky své zkušenosti, u mě to odnesly hlavně nervíky a spánek. Musela jsem to řešit nejprve s pomocí lékaře a když jsem se vyhrabala z nejhoršího, tak mi pomáhá bylinkový preparát Fytofem. Opravdu dobře spím a jsem vyrovnanější, klidnější. No a tím pádem nastal ten správný čas, začít něco dělat s moji váhou. Dřív jsem na to fakt neměla myšlenky ani síly. Naštěstí jsem objevila vás a tyto perfektní stránky a 1.2. jsem se do toho pustila. Mám už úspěchy, vrátila jsem se i k pohybu, hlídat jídlo mě podle tohoto programu vyloženě baví, zvedla se mi nálada a vůbec se cítím výborně. Nevím jestli to je pohybem nebo změnou stravy, ale i takové ty drobné bolístky jako bolest kloubů, hlavy apod. se vytrácejí:-)! Jsem moc ráda, že vás mám a každý den se těším, co se od vás dozvím nového. Nikole děkuji za její blogy, které se mi hodně líbí a hlavně mi pomáhají!!!
Mějte se pohodově a těšte se na jaro, které určitě bude krásné i v přechodu:-)!!!
12. 02. 2014 20:39
Nazdar holky, právě jsem objevila tento blog a rozhodla jsem se přispět s troškou do mlýna.
Menopauza je pěkná mrcha...)))))
Já do ní padla rovnýma nohama loni v lednu po celkové hysterektomii.
Nikdo mi nic neřekl, nikdo mě neupozornil, na nic se mě neptali a vybrali mě celou. Až později jsem se dozvěděla, že to nebylo vůbec nutné...
No a začal boj. Návaly, deprese, nespavost a samozřejmě přbývání na váze. Plně se můžu ztotožnit s ostatními - dříve jsem mívala pas, dnes jsem se krásně srovnala..)))
Celý rok jsem se bránila hormonům, právě proto, abych nepřibrala ještě víc. Vyzkoušela jsem několik přírodních preparátů typu Sarapis apod., ale bez efektu. Nakonec mi doktor předepsal ty obávané hormony a hrůůza - za 14 dní jsem nakynula 5 kilo a jinak mně to vůbec nepomohlo.
Takže jsem to vysadila a zaregistrovala se do Stobu...))))
Jsem tu od 20. 1. a mám dole 3 kila...)))
Ale proč to všechno píšu....Zcela náhodně jsem narazila na bylinky, které mi opravdu konečně začaly zabírat. A o tu zkušenost bych se chtěla podělit. jsou to preparáty a čaje z amazonie. Ta firma, která to tu prodává se jmenuje ,,Oroverde". Kdo má zájem, najeďte na oroverde.cz a mrkněte. Je toho tam docela dost, vlastně na všechno možné.
Ta bylina na menopauzu se jmenuje Maca a opravdu mně zabírá. Návaly se zmírnily a jsem trošku klidnější. Tak snad bude líp....
A ještě jeden objev jsem učinila...))) Mám sešroubovanou celou páteř od krku až po kostrč, takže bolesti, beru hrůzu prášků na bolest, k tomu tenisové lokty, oba, taky kolena v háji....prostě já nejsem žádný troškař...))) Takže pořád hledám nějaké možnosti, jak si pomoci, abych se zbavila jednak bolesti a jednak analgetik . A našla jsem - Schindelovy minerály! Najdete to také na webu. Už jsem sice dost velký skeptik na nějaké ,,zázračné" prostředky, ale víte jak- tonoucí se stébla chytá... Po 2 týdnech užívání jsem mohla ubrat léky, což dřív bylo nemyslitelné a pozoruji i úlevu v loktech a kolenou....
Takže, pokud jsem alespoň někomu dala tip, budu ráda.
Hezký večer všem....
12. 02. 2014 01:52
Mamaci: Jsme rádi, že Tě tu máme, podporujících a veselých lidí není nikdy dost :-). Přeji Ti, ať se Ti i další měsíce daří. Roládu přidáme :-). Děkuji za upozornění:-).
12. 02. 2014 01:51
Marcelo, děkuji Ti moc za Tvůj příspěvek, jsi důkazem toho, že opravdu tuk s přibývajícím věkem centralizuje směrem k bříšku. Jsem ráda, že se Ti daří s přibývajícím kily bojovat a budeš-li někdy potřebovat poradit, jsem tu pro vás...N.
11. 02. 2014 18:42
nikola: Děkuji za pochvalu :) ale úspěšných bojovnic je nás tady spoustu, já mám za sebou teprve měsíc, ale náladu mám o 100% lepší a to je skvělý bonus. Chtěla jsem poprosit o zapsání receptu na sýrovou roládu (nenašla jsem ji v receptech), vypadala výborně. Zadala bych ji tam sama, ale připadá mi to, jako bych se chlubila cizím peřím :)
11. 02. 2014 08:52
Boj s váhou u mě začal po čtyřicítce, postavu jsem měla taky hrušku. Teď se mi všechna nadbytečná energie usazuje na břiše a se střídavým úspěchem vítězím buď já nebo paní Pneumatika :o) STOB naštěstí pomáhá mně!
11. 02. 2014 01:12
Děkuji moc Mamaci za velkou podporu pro všechny, kteří ji právě potřebují!Jsi příkladem toho, že někdy stačí jen malé krůčky k velkému úspěchu. Držím palečky i Tobě, ať se všechno daří podle Tvých představ a hlavně hodně zdraví!
09. 02. 2014 11:13
Ahoj děvčata, menopauza u mne přišla také po operaci a trvala několik let - návaly a hlavně nespavost. Hormony mám přísně zakázané (vysoké riziko mozkové mrtvice, slaboučkou už jsem absolvovala). Tak jsem k tomu přistoupila tak, že naše matky to taky přežily a žádné preparáty neměly. Bylinky u mne nefungovaly. Ten nejhorší příznak ale byla nezřízená žravost a nárůst tukových vrstev. Už jednou jsem tady na STOBu vyzkoušela, že vyvážená strava dělá úplné zázraky. Jenže pak jsem byla líná jídlo stále konrolovat a dopadla jsem ještě hůř než před tím. Nyní tu jsem 4 týdny a výsledky jsou skvělé. A přitom stačí tak málo - hlídat poměr B-T-S!!! Takže ničeho se nebojte, všechno jde, když se chce (a to je ta hlava)!!!
08. 02. 2014 22:35
Dekuji Myrtil, budeme moc rady za sdileni zkusenosti!A doufame ze pozitivni:-)
08. 02. 2014 19:47
Zdravím Nikolo, k tomu bylinkovému tématu - chci kromě pupalkového oleje a kontryhelu vyzkoušet Wild Yam - měl by údajně být podobně jako pupalka dobrý právě pro první fázi, kdy ubývá progesteron a převažuje estrogen. Takže potom podám hlášení ;-)
07. 02. 2014 11:47
Budeš hodná Renčo, děkuji :-). Ať máš krásný sluníčkový den...
07. 02. 2014 11:31
Bohužel není, ale už mě napadlo, že by mohla nějaký článek napsat, jen ona je taková bláznivka ( jsme obě) rozlítaná, má toho moc. Pokusím se jí zpracovat.
07. 02. 2014 11:28
Děkuji Moorko, i Renčo za komentáře. Věřím, že i pomocí bylinek lze zdravotní problémy řešit, alespoň částečně si pomoci. Ikdyž ani bylinky nejsou všemohoucí, když není základ správně, což je jídelníček a pohyb, viďte?:-). Mohla bych vytvořit blog alespoň těch nejčastějších rad, k čemu bylinky použít, které mám vyzkoušené či slýchávám od klientek z poradny. Ikdyž bylinkám nerozumím úplně stoprocentně, určitě se najde pár dobrých rad:-).A Renčo, poprosím, je li Tvá kamarádka na stobklubu, budeme rádi, když přispěje dobrými radami i nám ostatním:-).Hezký den vám všem přeji!
07. 02. 2014 09:10
Jéé omluva moorce za Jiřinku!! Samozřejmě Martinko! :-)
07. 02. 2014 07:11
A to je ono Jiřinko, nepřipouštět si, že se něco děje, myslet pozitivně, zaměstnat se něčím, nebrečet, nelitovat se, dbát o sebe atd.!! :-))
07. 02. 2014 07:07
Renčo, máš pravdu. V té době jsem měla úplně jiné starosti, tak jsem o přechodu vůbec nepřemýšlela, asi na mne zapomněl :-)))
07. 02. 2014 06:54
Nikolko, já chodím k bylinkáři do jejich "bylinkové lékárny" a tam mi paní vždy něco namíchá.Přtesně si to nepamamtuju, v každém období něco jiného. A ještě jsem si koupila GS Merilin a tohle jsem kombinovala, je fakt, že každá jsme jiná a na každou působí něco jiného, ale jak jsem psala důležité je nebrat se vážně, my s z toho doma dělali legraci. Ale byliny piju pořád, nedám na ně dopustit. Taky kamarádka Míša( na fotkách) je úžasný anděl, její čínská medicína a bylinné přípravky mi pomohly a pomáhají ve všem pořád.
07. 02. 2014 06:37
Také jsem po hysterektomii problémy v přechodu jsem neměla žádné a moje nadváha vždy vznikala příšernou životosprávou. Pohybu jsem měla hodně v práci i doma. Jsem ráda, že mě nepříjemnosti přechodu minuly.
06. 02. 2014 23:35
Zvládly, omlouvám se za gramatickou chybu, v tuto hodinu mne omluvíte:-)))
06. 02. 2014 23:34
Pro Jesus: Bohužel se tomu asi nevyhneme žádná, jen některá výrazněji, jiná méně. Každopádně když jsme zvládli hormonální změny během těhotenství a po porodu, pak bychom měly ustát i menopauzu :-). Důležité je se nechlácholit věkem a nebrat menopauzu či věk jako omluvu pro přibývající kila:-). Vše se dá zvládnout, o čemž utvrzuje i třebe Renča:-). Děkujeme Ti moc za příspěvek. Můžu se zeptat, jaké bylinky pomohly Tobě? Abychom sdílely nové zkušenosti? Děkuju moc.
05. 02. 2014 16:27
mohu jen potvrdit po menopauze opravdu stoupá váha
04. 02. 2014 08:57
Já mám už po, zvládla jsem vše pomocí bylin, bez chemie a hlavně jsem si nepřipouštěla, že se něco děje, takže zase je to jen o hlavě:-)...u nás je to v rodině, všechny "baby" kolem 45 roku.
04. 02. 2014 08:50
Taky mám podezření, že už se to blíží... Dr. říkala, že potíže můžou přijít třeba i 5-10 let předtím a naprosto nenápadně... Pupalkový olej je fajn, mám dobré zkušenosti i s kontryhelovým čajem.
03. 02. 2014 22:21
Děkuji všem za příspěvky :-)
03. 02. 2014 22:21
Jsem ráda, že článek poskytl alespoň zamyšlení a pro některé z Vás byl podnětný. Co se týče nástupu menopauzy, je to přesně tak jak píše sduranová, ale podle vlastních zkušeností z poradny se potýkají ženy s přidruženými problémy nejčastěji ve věku kolem 50. roku, problémy s přibýváním na váze, úbytkem svalové hmoty, méně pohybu po 40. roce. Velkou roli hrají i genetické dispozice, tedy podívejte se do řad Vaší maminky a i tak můžete částečně odhadovat předpokládaný věk...
03. 02. 2014 17:06
Je to dost individualni, ale jsou zeny, ktere maji jiz po v 50. a jsou zeny, ktere vidi konec v nedohlednu. Mam kolegyne dle dnesnich parametru mladice (obe 41, 43) a uz maji po prechodu, takze si vyber, kdy. Muj gynekolog rika, ze proces zacina startovat zhruba po tricitce, ale jak u koho.
03. 02. 2014 16:45
a v jakém věku se menopauza dá očekávat?
03. 02. 2014 15:46
taky bych se měla hlídat, příjde to ani se nenadějem..
03. 02. 2014 15:19
Díky za podnětný článek. Je mi 60 let a jsem na tom přesně jako Pejska. Jako přes kopírák. :-))
03. 02. 2014 13:20
Jj, podobně jako coumba ;-)
03. 02. 2014 13:00
Ten druhý odstavec je úplně přesný, zadek jsem měla od jakživa, ale to, co mi teď roste kolem pasu, to je hrůza.
03. 02. 2014 11:59
Díky za článek, protože již brzy...
03. 02. 2014 11:50
Děkuji za poučný článek. Je mi 60 let a jsem už 15 let po celkové hysterekomii. Můj boj s kily navíc od té doby je výrazně jednostranný. Myslím tím, že vítězí nadváha. Ve vašem článku jsem našla mnoho zajímavých podnětů.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři