Datum registrace: 10. 08. 2010
nikola
Sebekoučink
Zahájení: 11.02.2019
Ukončení: 06.05.2019
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)
Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 5. 2019
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
nikola
Jak psát blog?S jarem přicházejí i jarní „očisty“, půsty, hladovky, co raději vsadit na ovoce a zeleninu
13. 03. 2014
Cítíte se unaveně, chybí Vám pohyb, probouzíte se pomalu ze zimního spánku?
Během zimy většinou vybíráme energeticky bohatší jídla, méně ovoce a zeleniny, často podceňujeme pitný režim, díky sníženému pocitu žízně.To spolu s nízkou pohybovou aktivitou a nedostatečnému pobytu na čerstvém vzduchu našemu tělu příliš nesvědčí a ke konci zimy, začátkem jara se již začnou tyto chyby projevovat a my se mnohdy snažíme honem rychle všechno dohonit jarními půsty.
Uvádí se, že výživa ze všech faktorů majících vliv na naše zdraví,představuje podíl 40 %.
Jako jeden z hlavních faktorů, které podporují vznik kardiovaskulárních onemocnění, vysoký tlak, zvýšené riziko infarktu je nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Právě z tohoto důvodu doporučuje WHO (Světová zdravotnická organizace) konzumaci alespoň 5 denních dávek ovoce a zeleniny. V gramech cca 200 g ovoce a 400 g zeleniny.
Co si máme pod doporučenými dávkami ovoce a zeleniny představit?
V ČR se přikláníme k doporučením,kde mezi zeleninu nepočítáme brambory a luštěniny a naopak mezi doporučené dávky ovoce můžeme jako 1 denní dávku započítat 100% ovocné šťávy.
Spotřeba ovoce v ČR:
Mezi nejoblíbenější druhy v ČR patří jablka, pomeranče a na třetím místě banány.
Ze zeleniny vyhrála 1. místo cibule a na druhém místě rajčata, 3. místo hlávkové zelí.
V roce 2013 byla celková sklizeň kvůli povodním a dalším nepříznivým vlivům počasí horší než v roce 2012. Stejně tak dovoz čerstvé zeleniny byl nižší.
· Rada pro Vás, pokud nemáte zrovna k dispozici ovoce či zeleninu, můžete využít jako zdroj vitamínů buď fresh džus nebo 100%džus/ovocnou šťávu.
Při nákupu se dobře podívejte na složení výrobku, někdy je na krabici uvedeno 100% jablko, avšak výrobce tímto nemá na mysli 100% podíl ovoce, ale jen zastoupení druhu ovoce.
100% džus/ovocná šťáva nesmí ze zákona obsahovat žádný přidaný cukr ani umělé přísady. Taková volba je dobrá a lze ji počítat do denního přijmu ovoce/zeleniny.
Pokud zvolíte ovocnou šťávu, pak je vhodné ji zařadit ze začátku dne, tedy ke snídani či dopolední svačině. Zeleninovou šťávu můžete kdykoli během dne, avšak i v tomto případě počítejte s energetickou hodnotou.
Čerstvou zeleninu s nízkým obsahem energie (do 100 kJ/100 g) můžete zařazovat neomezeně.
Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny:
- - Snižuje hladinu cholesterolu a tím riziko aterosklerózy, tedy IM, ischemické choroby srdce
- - Snižuje glykemický index stravy, tedy snižuje hladinu glykemie. Má význam především u diabetiků a osob s nadváhou
- - Zvyšuje objem stravy, tím zvyšuje pocit nasycení, to má opět význam hlavně u osob redukující váhu
- - Urychluje peristaltiku střev a upravuje objem stolice, tím pomáhá jak při průjmech, tak u zácpy, ale v prvé řadě pomáhá v prevenci karcinomu tlustého střeva, ale i hemeroidů
- - Snižuje množství žlučových kyselin, tím pomáhá i v prevenci žlučových kamenů
- - Dodává potřebné minerální látky, vitamíny,antioxidanty, které mají široké spektrum pozitivních účinků v našem těle
Mám pro Vás také novinku, na které jsem se podílela svými zkušenostmi se sestavováním jídelníčků a poradenské praxe.
Vytvořili jsme aplikaci http://www.jidelniplan.cz/?utm_source=stob&utm_medium=banner&utm_campaign=stob%20link%20exchange, kde můžete najít inspiraci, jak zařaditovoce a zeleninu do svého jídelníčku a hlídat pitný režim.
V aplikaci najdete již spočítané jídelníčky 5500, 6500,7500 a 8500 kJ, z každé varianty 5 hotových jídelníčků a ve všech případech je splněno doporučené množství ovoce a zeleniny.
U příjmu 5500 kJ a 6500 kJ je počítáno s 30 % bílkovin, 40% sacharidů a 30 % tuků, u 7500 kJ a 8500 kJ bílkovin kolem 25 %, sacharidy 45 %sacharidů a 30 % tuků.
Stanovte si jednoduché cíle, které nebudou činit příliš velké obtíže. Nejlepší cestou je začít plánovat.
Aplikace pomáhá kontrolovat příjem nejen zeleniny, ale taktéž ovoce. Dále pitný režim s individuálním ohledem na každého uživatele.
Díky aplikaci se nemusíte bát udělat vstřícný krok k pozitivní změně na cestě za zdravějším jídelníčkem a především nemůžete šlápnout vedle. Aplikace je určena pro plánování jídelníčku přesně podle Vašich individuálních nároků a cílů. Před zahájením užívání programu nastavíte základní parametry, jako jsou věk, výška, váha, pohybová aktivita, pohlaví a zvolený modul, kterým může být udržení váhy a zdravý jídelníček nebo hubnutí,redukce tělesného tuku.
Aplikace je nyní na začátku své cesty a postupně bude doplňována o další jídelníčky a zajímavosti z výživy.
Vzhledem k tomu,že vy již ze STOBu mnoho věcí znáte, předpokládám, že pomohou alespoň připravené jídelníčky a najdete inspiraci.
Aplikaci najdete ZDE:
http://www.jidelniplan.cz/?utm_source=stob&utm_medium=banner&utm_campaign=stob%20link%20exchange
Ukázka z receptů:
Snídaně: Brusinková pomazánka, červená řepa a křupavý chléb, pomerančový 100% džus
Oběd: Krůtí ragús ananasem a pohanka s baby karotkou
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Jsou tam tabulky spotřeby ovoce a zeleniny...A fotografie receptů.
Ireno, ke Tvému dotazu, svačiny by měly představovat cca 10 % z denního příjmu energie, jde jen o překlenutí doby mezi hlavními jídly. Důležité je vždy zakomponovat do svačiny malé množství bílkovin, které pomohou zasytit na delší dobu a povzbuzujeme tím trávení a energetický výdej během dne. Jestli chceš, přidej si mne jako lektora ve stobklubu a já se ti na jídelníček podívám :-). Hezký den, Niki
Trávicí ústrojí ať se prorajbuje. to mu jen prospěje.
Ne vždy musí nutně platit, že syrová strava=lepší strava.
Je pravdou, že např. u zeleniny bychom se měli přiklánět spíše ke konzumaci čerstvé zeleniny, na straně druhé třeba lykopen či karotenoidy jsou lépe vstřebatelné po tepelné úpravě. Tedy například rajčata, mrkev...
Nadbytek syrové stravy může u citlivějších osob působit potíže s trávením,
Většinou je při tomto typu stravování problém s nižší konzumací bílkovinných produktů, železa. Já jsem proto názoru vyzkoušet, ale vždy nejít do úplného extrému a naslouchat tělu.
Peggy - Ty si mne svým příspěvkem pobavila:-))
Pro Keramiku: Děkuji, jsem ráda, že se Ti stránky líbí, věřím, že mnohým mohou pomoci již sestavenými variantami jídel. Na jedné straně je fajn umět se naučit jídelníčky skládat sami, na straně druhé, každému někdy chybí inspirace a čas promýšlet jídelníčky do detailu..
nikola
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?