Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Zahájení: 11.02.2019
Ukončení: 06.05.2019
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Naše oblíbená káááááva, pít či nepít?

29. 05. 2014

Káva a čaj jsou vyhledávány především pro svou příjemnou chuť, která nám navozuje pocit pohody a dobré nálady, tedy má zkušenost je i ta, že káva a čaj pomáhá hubnoucím zmírnit pocit vyhledávání jídla navíc. Dalo by se zde diskutovat o tom, zda naopak u někoho nemůže vyvolat pocit chuti k jídlu,protože je dotyčný zvyklý pokaždé ke kávě zakousnout něco sladkého na zub.

Zde by stálo zmínit fakt, že káva stimuluje činnost žaludečních šťáv a tak Vám může navodit pocit hladu. Je potřeba vyzkoušet. Ale věřím, že pokud si ji vychutnáte s porcí našlehaného mléka a např. nekalorickým sladidlem, tak naopak uspokojíte Vaše chuťové buňky…

 

·        Máte-li rádi kávu sladkou,pokuste se ji osladit nekalorickým sladidlem, například stévií, sukralózou apod.

 

Účinnými látkami, které káva a čaj obsahují je kofein (u čaje se nazývá thein), obě tyto látky mají stimulační účinky především na naši nervovou soustavu, tedy podporují bdělost,koncentraci, paměť…Rozdíl mezi kofeinem a theinem je délka nástupu tohoto stimulačního účinku.

U kávy je nástup stimulace rychlejší, ale zase rychleji odezní. Tedy pro rychlé „probuzení“ je vhodnější než zelený čaj. Naopak u zeleného čaje je nástup stimulace pozvolnější, ale zase dlouhodobější.

Jako silný životabudič se někdy doporučuje kombinace zeleného čaje a kávy, ale to už je opravdu pro silnější nátury J Rychlejší nástup kofeinu přichází u kávy, která je bez přidaného mléka.

 

K pozitivním vlivům konzumace kávy a čaje se řadí :

·        výše zmíněná stimulace psychiky

·        zmírnění únavy

·        zlepšení nálady

·        obsah antioxidantů v kávě a čaji, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a mají vliv na prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny

Podle různých průzkumů nemá na obsah antioxidantů vliv přípravy kávy.

·        čaj i káva podporují trávení, kofein stimuluje činnost žaludečních šťáv,je tedy vhodné konzumovat kávu s malou porcí jídla. Popíjení kávy nalačno může zvláště u osob s citlivým žaludkem vyvolat právě z důvodu nadbytkužaludečních šťáv bolesti. Není vhodná konzumace na lačný žaludek např. u osob s vředovouchorobou, záněty žaludku apod.

·        u čajů by byla celá řada specifických účinků

·        Osoby citlivé na kofein mohou pociťovat bolest hlavy, přecitlivělost,ale obecně nejsou známy důvody, proč bychom neměly konzumovat kávu.

 

Někdy se zmiňuje vliv kávy na odplavování vápníku, avšak přiznám se, že jsem neviděla žádnou konkrétní studii, která by to potvrzovala či vyvracela

Mohly bychom zde zmínit například význam nejen konzumace kávy, ale i např. velmi pozitivní účinky kofeinu v boji s celulitidou s jejím zevním použitímJ.

 

TIP NA DOMÁCÍ ZÁBAL PROTI CELULITIDĚ A PRO HLADŠÍ POKOŽKU

Např. domácí kofeinový zábal, kdy se smíchá želatina uvařená dle návodu, přisype se cca 100 g mleté zrnkové kávy a přidá se cca 5 kapek 100% skořicového oleje, lze použít i mletá skořice.

Tuto směs zahřátou na tělesnou teplotu naneseme na postižená místa, zabalíme do potravinové folie,pod deku a necháme působit cca 30 minut. Poté opláchneme, zrníčka navíc poskytnou nádherný peelingJ.

 

Kdo by si měl dát na nadměrnou konzumaci kávy pozor?

Pozor by si měly dát pouze těhotné a kojící maminky, u těhotných může nadměrná konzumace zvyšovat tepovou frekvenci nejen mamince, ale i miminku, což není žádoucí. Tedy měly by hlídat množství kofeinu do 150 mg na den a rovnoměrně rozložit do celého dne. Nebo preferovat raději kávy bez kofeinu, obilninové kávy.

Dále není vhodná nadměrná konzumace pro osoby osob s vředovými chorobami, onemocněním žaludku,dudodena, záněty GIT.

 

Jaká je optimální dávka kávy na den?

 

Maximální dávka kofeinu na den se uvádí u zdravých osob cca 300-400 mg/den, u těhotných žen raději poloviční množství, cca 150 mg.

U osob s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým tlakem, zvýšenou tepovou frekvencí se uvádí množství menší, ale citlivost na kofein je velmi individuální a nelze stanovit přesnou dávku kofeinu. Tedy je potřeba vyzkoušet.

Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku kávy z čerstvé mleté kávy je kolem 80 mg, v instantní kávě jeto cca o 30-40 % méně. Čaj obsahuje obvykle o 50-60% méně než káva.

Podle síly kávy je tedy možné vypít u zdravých osob až 6 šálků kávy na den, u osob s vysokým tlakem,kteří jsou léčeni klidně kolem 3 šálků na den.

 

Velmi zajímavé je téma, zda je káva diuretikum či není.

 

Poslední výzkumy spíše poukazují na to, že kofein nepůsobí na nadměrné vylučování vody z těla jako jiná diuretika, ale stimuluje hladkou svalovinu močového měchýře k dřívějšímu vyprázdnění.

 

Z uvedeného faktu vyplývá, že nás káva nezbavuje vody celkově natolik, abychom museli vypít dvakrát více než pijeme kávy, ale měli bychom kromě kávy pít i jiný zdroj tekutin, než je káva. 


Závěr tedy zní? Káva určitě vhodná je, může dokonce podpořit naše trávení, pozor však na nadměrnou konzumaci kávy s plnotučným mlékem a cukrem, tam už bychom přijímali především kalorie navíc....zkuste si vychutnat už jen samotný, lahodný šálek kávy, chvilku času jen pro sebe a už k tomu není potřeba žádný dortík, ani sušenka, jen zavřít oči, sednout si a užívat si chvilku pro sebe či posezení s přáteli...

Zde se mi velmi líbí tipy na zdobení kávy:

http://www.youtube.com/watch?v=qQn-_01zsT8

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 07. 2014 12:45
takže tzn., že po kávě nemusíme vypít dvojnásobek vody? Jestli je to tak, tak volám halleluja, neb kávu miluju a denně dám dva ( někdy i tři) 0,3l hrnky rozpustné a s pitím tekutin, jako takovým mám strašnej problém :-( Prostě žízeň nepociťuju a abych dodržela pitný režim, tak na to musím furt myslet :-( Máte to někdo taky tak? Přemýšlím, že si začnu, co hodinu nařizovat budíka, abych si dala skleničku vody :-)
10. 07. 2014 12:16
Piju jednu rozpustnou kávu v průběhu dne, někdy ani to ne. Bez cukru a naučila jsem se i bez mléka.
10. 07. 2014 12:08
já kávu piju až posledních asi 5 let, naučil mě to třísměnný provoz, když jsem se kávě bránila, ale neubránila :-D a musím mít kafe každé ráno a odpoledne se snažím vitakávu píti ;) Ale musí být s mlékem, ale zase bez cukru ;)
10. 07. 2014 11:31
Tak kávu miluju, musím ji mít kazdé ráno a jednu odpoledne. Piju normálního turka, s mlékem 4% tuku a stévií. Horká bez mléka mi nechutná:-))
10. 07. 2014 11:24
Jsem kofeinem macerovana :). Kafe piju od cca 15 od turka de lur (jak rikala moje mamka) s mnozstvim mleka a 3 kostkami cukru, pres turka s mlekem a bez cukru, instantni a poslednich cca 15 let espresso dvojite (tj. v Cesku zvane picollo, ale 2 porce najednou) bez mleka a cukru a denne je jich od 5-7 nahoru, k tomu pres den popijim slaby zeleny a vodu.
10. 07. 2014 10:24
Děkuji za článek :-), také se mi líbí, že je pozitivní. Kávu jsem se naučila pít nedávno (je to cca dva tři roky) a zachutnala mi. Piju neslazenou s mlékem. Když jsem ochutnala slazenou, málem jsem si ublinkla a lezly mi oči z důlku, sladit si kávu je u mě stejný hřích jako sladit si kvalitní sypaný zelený čaj :-) (i když některé se sladí, ale to už je jiné povídání :-)). Kofein ani tein na mě neměl nikdy žádný účinek, takže kávu piju jen na chuť (a chutná mi :)). Jakékoliv negativní účinky kávy jsem na sobě nikdy nepozorovala, ale mám známou, která nemůže kávu dopoledne, jen večer, jinak se rozklepe a je jí špatně od žaludku. Takže je rozhodně pravda, že musí každý vyzkoušet na sobě, co mu dělá dobře. A tak je to koneckonců se vším, no :-)
30. 06. 2014 19:35
Mám kávu ráda,ale nepřeháním to s ní.Piji i zelený čaj matcha ....
30. 06. 2014 08:01
Děkuji za příspěvek, chci se zeptat, máte někdo nějakou zkušenost ze zelenou kávou ? Nemyslím v tabletách, ale normální mletá zelená káva, bylo mi to doporučeno, prý podporuje hubnutí ????
29. 06. 2014 19:34
Diskuse ke kávě je snad stejná jako by byla třeba o našem národním nápoji. Já se přiznám, že si ráno dávám laté bez cukru z kávovaru. Do semaforku se vejdu a jinak si druhou kávu dávám jen výjimečně, když vám, že budu dlouho řídit. Takže závislák asi nejsem. Klidně si dám i caro
29. 06. 2014 18:44
S kávou začínám den, ale přestala jsem už dávno pít turka, ale dala jsme se na velvet nebo caro. Zvykla jsme si a je mi dobře. nesladím, jen s mlékem. Odpoledne mám druhou. Je to taková siesta...
29. 06. 2014 17:43
já si dávám kávu s manželem a opravdu to u nás navozuje pocit pohody, když mám depresi, káva mi vždy pomůže z nejhoršího
22. 06. 2014 19:41
Já nejsem velký kafař, dokonce i do capuccina jsem dříve musela dodat mléko, abych to vypila:-) Postupem času "hlava" tento doping začala potřebovat - teď už zvládám rozpustnou bez mléka - momentálně mám také oblíbené Milicano:-)
08. 06. 2014 13:36
Tento článek mě potěšil v tom, že je tu o kávě víc pozitivních věcí než negativních. Já jsem milovnicí kávy a naučila jsem se ji pít bez cukru jen s mlékem.
08. 06. 2014 13:22
dneska jsem potkala článek o kávě, který mipřijde tak absurdí, že nemůžu nesdílet - aneb máslo do kávy místo snídaně - sice je anglicky, ale pokochejte se : http://nextshark.com/5-reasons-why-everyone-is-putting-butter-in-their-coffee/
08. 06. 2014 10:22
...cožééé, sušenku ke kávičce? ...to já mám takhle>>>

"KAŽDÉ RÁNO KÁVIČKU, K TOMU SVIŽNOU ROZCVIČKU"

vaše VERNA
07. 06. 2014 16:02
Tak s kávou jsem si asi prošla syndromem "vařené žáby". (Znáte to - údajně, když dáte žábu do vařicí vody, prý vysočí, zatímco když bude ve studené pomalu ohřívané vodě, tak si nevšimne, že se něco děje a zůstane tam, dokud se neuvaří... nojo, byl to fuj úvod. :-)
Kávu pravou nefalšovanou jsem pila naposledy kdysi dávno, pak jsem přešla na rozpustnou s mlékem.
Před nějakou dobou mi mléko začalo vadit, tak jsem je začala nahrazovat rýžovým, mandlovým, špaldovým... jaké zrovna seženu.
Poslední týdny jsem nabyla pocitu, že asi i to kafe není pro mě to pravé, takže je piju jen ráno a často ani to ne a zbývající dřívější dávky nahradila meltou, carem či jinou obilnou náhražkou.
Tak teď několikrát denně piju - jak říkám - "nekafe s nemlíkem". Když to ochutná kafař, prská - ale jak jsem na to přešla postupně po krocích, chutná mi to. :-) A kupodivu mi ten kofein ve dne nechybí a v noci se mi dost zlepšíl spánek.
02. 06. 2014 23:45
Moje oblíbená káva je Milicano. Chuťově jako mletá, jen trochu jemnější, ale vlastně rozpustná. Piji každý den 2-3 šálky a bez nich bych nebyla schopná nic udělat. Takže přiznávám - jsem závislák:) Děkuji za článek.
02. 06. 2014 09:25
Taky jsem si myslela že bez kávy bych zahynula :-DD ale v těhotenství jsem nechtěla dopovat mimiska tak jsem začala pít Caro..mňam.Rok a půl jsem pila jen to a káva mi vubec nechyběla.Teď už si sem tam dám dobrou rozpustnou ale jen pro změnu aby se mi Caro neomrzelo :-)) Jen jsem zvyklá pít ho s 2xcukrem a mlékem a na to si odvyknout bude pro mě horší:-) zatím jsem slevila na 1 cukr a mléko ale uplně bez cukru to asi nedam. Sladidlo nemužu použivat vadí mi ta chuť nesnesu ji ani v sirupu :( tak pokud někdo máte vyzkoušeno nějaké které by nebylo tak "sladidlové" :-))) ale spíš jako cukr tak prosím sem s ním :-))
01. 06. 2014 07:48
také mám moc ráda kávu, ale je pravda, jak lehce si člověk vytvoří zlozvyk - jak dojím oběd, už se začnu pomalu "třást" natěšením, jak si uvařím dobrou kávu a něco k ní sezobnu (sušenku, koláč)... tohle odbourat bude trošku oříšek :)
31. 05. 2014 21:48
Děkuju za super rozjetou diskusi:-) Reaguji na vtipný komentář peelingu žaludku, to bych moc nedoporučovala, zkuste raději ten vnější :-))) A jak jste již napsaly, zrovna káva v rámci hubnutí nikterak neškodí, většina z vás ji ani nesladí, takže pokud vám dělá dobře, dopřávejte si ji, nikdo z vás nezmínil takové množství, které by překračovalo doporučenou dávku na den...:-) Tak někdy u kafe naviděnou!:-))
30. 05. 2014 13:07
Každé ráno pořádného lomcováka . A pěkně si ji vychutnat :D
30. 05. 2014 08:46
preferuji kávu před zeleným čajem, když mám depku, tak mně vždycky pomůže
29. 05. 2014 20:05
taky si nedokážu představit život bez kávy, mám doma ruční mlýnek a vždycky si umelu čerstvou voňavou.. člověka to uspokojí, jak tabulka čokolády :)
29. 05. 2014 19:36
No to po tom presíčku o výkendu vyzkouším. :-D Teď sice jsem vynechala než se žaludek uklidní , ale pak vyzkouším.
29. 05. 2014 19:32
Vyzkoušej a uvidíš!! :-))
29. 05. 2014 19:30
Ježiš Renčo to by mne nikdy nenapadlo, když jsem pila turka, tak jsem se kolikrát neudržela :-D :-D a dělala peeling v žaludku. Pila jsem i s lógrem!
29. 05. 2014 19:27
Kávičku piju závisle už od 15 let. Ale jen 1 max. 2 za den. Celí život jsem pila jen silnou tureckou kávu bez cukru. Asi před 4 lety mi po narkóze přestala najednou chutnat, ale bez kávy to nejde. Tak jsem přešla na rozpustnou značky Welvet, mňam. Kávu si vařím vždy po ránu když si v práci zapnu PC. Asi taky závislost :-D . Vloni jsem si koupila presovač a tak o víkendu si zrnka růčo umelu a po obědě si jednu vychutnám.
Ale nemohu si dát kávičku večer to bych pak neusnula.
29. 05. 2014 19:21
Bez kávy bych nebyla, piju turka bez mléka, sladím 1 tabletkou um.sladidla.
Výborný je peeling z logru na celé tělo! Praktikuju celý dospělý život, kůže je hlaďoučká:-)
29. 05. 2014 19:10
Kávu mám taky ráda.Piju ji většinou 2x denně,dopoledne rozpustnou s mlékem jako životabudič, odpoledne si dáváme s manželem presso s mlékem pro pohodičku. Četla jsem o ní všechno možné, plusy, mínusy, ale neřeším to.Jen se držím zásady-všeho s mírou:-).
29. 05. 2014 19:00
Mám ji taky ráda,piji asi 2-3 šálky denně.
29. 05. 2014 17:12
Já začínám po ránu kávu s mlékem ( nesladím )a přes den tak 4 černé.Jak jsem zjistila klidně mohu jít po kávě i spát : D ,žádnou vzpruhu necítím Jak píše Chasmin mňam :-))
29. 05. 2014 14:35
Kafe miluju a piju ho už léta, přestože se názory o prospěšnosti či škodlivosti čas od času mění, je mi to fuk :-))) A budu ho pít i nadále :-))) Mňam :-)
29. 05. 2014 14:32
Kávu piju ve všední den jen po obědě a to kvalitní zrnkovou, jen tak, bez mléka i cukru. O víkendu i ráno, překapávanou s mlékem a to ji zase nepiju po obědě :-). Ale důvod mých frekvencí pití kávy není žádný :-), spíš se jedná o zvykové právo :-))
29. 05. 2014 14:26
Díky za Vaše příspěvky. Obilninové kávy jsou také super. :-)
29. 05. 2014 13:59
Dřív jsem pila kávy docela dost, pak jsem ale zjistila, že prohlubuje moji nervozitu a pocity úzkosti, tak jsem ji velmi razantně omezila a je mi fajn, když mám doma chuť na kávu, piju meltu :-)
29. 05. 2014 13:42
Na snídani piju špaldovou kávu s cikorkou a dávám si do ní odtučněné mléko
29. 05. 2014 13:42
Mám nízký tlak a na doporučení lékaře si dávám turka 4x denně. Piju bez mléka a cukru.No, ono to stejně moc nepomáhá, ale této rady se řídím ráda:-))
29. 05. 2014 13:15
A Radhaj, 100 g kávy mi také připadalo hodně, ale uvidíš, že až to smícháš, zase tolik toho není. Na tento zábal můžeš samozřejmě koupit tu nejobyčejnější kávu, kterou najdeš. Zábal jsem zkoušela a bylo to fajn. Určitě se asi moc uchovat nedá, dost to sesychá, takže spíše můžeš udělat třeba půl balení želatiny a méně kávy, připravits i na dvakrát. A určitě nanášej ve vaně:-). Výhodou této masky je, že také spálíte hodně kalorií při mytí vany po této kůře!:-)))
29. 05. 2014 13:14
Teeda, to je lavina komentářů!:-) Je vidět, že téma KÁVA vás zajímá:-). přesně jak píše radhaj všeho s mírou a v klidu si ji můžeme užívat. Co se týká dotazu, kolik lžiček kávy obsahuje kolik kofeinu. Bude se to lišit u jednotlivých druhů kávy, ale dalo by se vycházet alespoň z orientační hodnoty, která je udávána cca 80 mg kofeinu na 5 g kávy....
29. 05. 2014 12:55
Bez kávy si život představit neumím...hned ráno k snídani jedna a pa v průběhu dne další 2-3, všechny s odtučněným mlékem
29. 05. 2014 12:54
Takže jako se vším - všeho s mírou :-)
Zaujal mě "anticelulitický" zábal, 100g kávy mi příjde celkem dosti (to bych se pomazala od hlavy po paty). Myslíte, že by to šlo třeba týden uchovat v lednici?
29. 05. 2014 12:11
Já musím hned ráno, jinak mám.. No prostě zácpu.. Zkoušela jsem tisíc věcí, ale nic není jako kafiko na lačno, to funguje prostě vždycky. Máte s tím někdo taky zkušenost?
29. 05. 2014 11:53
kávu si dávám pravidelně1x denně po obědě - presso s mlékem bez cukru, ráno piji zelený čaj
29. 05. 2014 11:42
Kávu dávám ráno s mlékem a odpoledne po obědě bez mléka, kupuji kvalitní zrnkovou (ve speciálkách) a před přípravou si ji čerstvě melu
29. 05. 2014 11:27
jinak mám kávu s logem jím zdravě
29. 05. 2014 11:27
kávu si dávám jen ráno a většinou hořkou .Ale dnes jsem si dala kousek cukru do ní .Honila mě mlsná a nic sladkého doma nemám jen cukr
29. 05. 2014 11:17
kávu miluji, nedokážu si bez ní představit ráno :-)
29. 05. 2014 11:06
Články o kávě mne zajímají, dosud se mi ale nikde nepodařilo zjistit, jaká gramáž kávy je onen uváděný referenční šálek, je to jedna lžička, dvě nebo tři? :-)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři