Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Diabetik a taoistické cvičení Tai chi..

13. 04. 2013

Diabetik je ohrožen především tzv.„Smrtícím triem“, což je :

-         Vysoká glykémie

-         Vysoký krevní tlak

-         Vysoký cholesterol

Někteří diabetologové tvrdí, že pokud má vysokou hodnotu jen jeden z tria, není nebezpečí ještě zcela akutní, ale pokud jsou vysoké současně dva nebo dokonce tři členové „tria“, je již téměř s jistotou „zaděláno“ na brzké komplikace, které mohou být až fatální povahy..

Všechny tři členové „smrtícího tria“ mohou být poměrně významně eliminováni ne žádnými medikamenty (s vždy nežádoucími vedlejšími účinky), ale prostým pohybem, který ale samozřejmě musí mít určitý objem a musí být vykonáván denně. Což by však zase pro diabetika takový problém být neměl, neboť pokud se jedná člověku doslova o život (nebo alespoň o jeho oči či nohy), tak je dostatečná motivace  jistě po ruce. 

Jedním z významných cvičení, které může vykonávat každý od deseti do devadesáti let je cvičení „tai chi (čti taiči)“. Toto cvičení má pro diabetika řadu výhod, neboť snižuje glykémii (pohybem a současnou meditací) a současně snižuje významně i krevní tlak.

Jedná se o soustavu pohybů (je jich celkem 108), které se plynule cvičí v předepsaném pořadí. Celá sestava se cvičí ve stoje, pohyby jsou pomalé a plynulé. Náročnost spočívá především v zapamatování si souslednosti jednotlivých pohybů a v jejich správném provedení. Což vyžaduje maximální soustředění (cvičí se tím i paměť), které vlastně nepřímo donutí člověka i „meditovat“ neboli nemůže při cvičení myslet na nic jiného, což je také významný psychický efekt tohoto cvičení. Při dostatečné důslednosti se dá tato sestava naučit (jen v příslušných oddílech Tai chi) za dva až tři roky. Myslím tím získání základních pohybových znalostí.

Diabetikům toto cvičení vřele doporučuji, neboť s ním mám já i moje manželka dobré zkušenosti, které jsou kontrolně zdravotně ověřitelné (tlak, glykémie, cholesterol).

Jako jeden z příkladů za mnohé co se efektu tohoto cvičení pro zdraví člověka týče, mohu uvést tento zážitek :

 Jsme manželé, již dříve narození důchodci, kteří se ze zdravotních důvodů rozhodli„vyzkoušet Tai-chi (Taiči) “ . Těchto cvičení je více druhů. My navštěvujeme tzv. „taoistické tai chi“.  A tak jsme se do toho před dvěma roky pustili. Musím říci, že začátky byly více než krušné, protože přece jen ta paměť slouží jinak ve čtyřiceti než v již téměř sedmdesáti letech. Ale na druhou stranu jsme si byli vědomi toho, že když to vzdáme, tak budeme mít již o sobě nevalné seniorské mínění. A tak jsme vytrvali a je tomu již dva roky.

Před pěti lety jsme s manželkou podnikli středně těžkou túru po Krkonoších. Asi 25 km v horském terénu. A pamatujeme si velice dobře, jak jsme se tehdy zadýchávali a jak nás bolely nohy nejen během výletu, ale i několik dní po něm. A náhoda tomu chtěla, že jsme loni na podzim přesně tuto stejnou trasu šli znovu. Byli jsme ale navíc již o pět let starší a tak jsme si říkali, že to bude pěkný horor. Ale stalo se něco neuvěřitelného : Vůbec jsme se nezadýchávali, vůbec nás nebolely nohy ani při túře, ani po ní ! Oba dva, manželka i já, jsme na tom byli stejně ! A vzhledem k tomu, že jsme za posledních pět let nic jiného oba ve své životosprávě nezměnili, kromě přidání cvičení Taiči, dospěli jsme k přesvědčení, že to bylo skutečně toto cvičení ,které nás takto oba dva „postavilo na nohy“. A navíc : (shodou okolností já i manželka máme cukrovku) se nám oběma snížila hladina cukru, což si sami měřením můžeme průběžně kontrolovat. Dále manželka, která trpěla vysokým krevním tlakem, po dvouletém cvičení Taiči již prášky ubrala a krevní tlak zůstal na nižší hladině, než tomu bylo dříve. Zdá se nám, že i svět kolem sebe nyní vidíme – ač jsme senioři – růžověji.

Jsem si plně vědom, že tento příspěvek může budit dojem objednané reklamy na nábor nových taičistických cvičenců. Mohu Vás však osobně ujistit, že tomu tak vůbec není. A že je tomu skutečně tak, jak jsem výše popsal. A těm, kteří o pravdivosti mého příspěvku mají pochybnosti, rád zodpovím jakékoliv jejich dotazy na mailové adrese : R.NOCAR.DS@seznam.cz

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 04. 2013 08:30
I já se přidávám ke kladnému hodnocení tajči:-) Začala jsem cvičit loni na podzim a moc se mi to líbí.Manžel říká, že když přijdu ze cvičení, zářím:-)) Teď mám trochu pauzu kvůli problémům s kolenem, ale už se těším na další lekce. Máš pravdu, není to tak jednoduché, jak to vypadá, člověk se na ty pomalé, jemné pohyby musí soustředit a není ani jednoduché si sled pohybů zapamatovat. Podle mně, je to ideální cvičení pro naši věkovou kategorii (nejen), jsem také 60+
14. 04. 2013 08:21
Přidávám se k ódě na Taichi, Taiji- Taiči a v seznamu mých blogů také najdete jeden na toto téma :-)
13. 04. 2013 18:18
Pěkný jarní podvečer všem, mám osobní zkušenost s tímto cvičením po dobu tří let. Mohu potvrdit, že bez dobrého učitele to zvládnout nejde. Jenom nácvik chůze trvá několik hodin.Každá končetina jde do pohybu samostatně a tak je potřeba se velmi soustředit a na začátku jsme všichni pěkně křupali jak se nám procvičovaly všechny klouby a kloubky v těle. Vřele doporučuji, je potřeba trpělivosti a času, ale určitě to stojí za to.
13. 04. 2013 17:25
Na internetu najdete spoustu různých cvičení tai chi, ale souhlasím s článkem. dle videa se nedá naučit pohyb, jak má být správně provedený. člověk má tendenci se různě prohýbat v páteři apod - a chybně provedený pohyb by mohl mít také za následek zdravotní komplikace.
13. 04. 2013 16:10
Tento článek dám přečíst mamince, má cukrovku, vysoký krevní tlak a v poslední době nedostatek pohybu... Třeba najdeme nějaký základní postup i na internetu, doufám, že jí to namotivuje a zkusí to. Děkuji za tento článek.
13. 04. 2013 15:12
Výborný článek. Toto cvičení jsem ještě nezkoušela, ale slyšela jsem o něm. Snažím se cvičit už dva roky a také na sobě cítím změny. Pohybu zdar!!!
13. 04. 2013 09:38
Všechna cvičení,, která se k nám dostala z Číny, Indie iJaponska, mají velký přínos nejen na pohyb, pohybovou aktivitu, ale i na duševní zdraví . Jsou proto pro náš seniorský věk velmi výhodné.
13. 04. 2013 09:19
Výtečný článek. Jako lékařka mohu potvrdit, že zavedení jakéhokoliv pravidlně prováděného pohybu/stačí chůze/ spolu s úpravou stravování vede ke zlepšení v článku uvedených parametrů včetně výrazného zlepšení zdatnosti a tím i psychické pohody.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři