Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Nerozumím

26. 05. 2013

Nerozumím světu, ve kterém dnes žiji.

Kde digitální čas, ne hodiny co bijí.

Kde nežijí jen lidé poctiví a dobří,

kde žijí VIP, superstar a mediální obři.

 

Před kopou let jsem čutal, měl rád míč,

na provázku na krku jsem musel nosit klíč.

Jak moc za ten provaz jsme se styděli,

na krku byl jen, když rodiče nás viděli.

 

Dnes kráčí mladý, úspěšný muž a by ho zdobil,

na krku má  provázek a na něm klíč a mobil  !

Do míče nekope, o úspěch mu kráčí.

Zakope si až doma. V počítači .

 

Před půl stoletím, když u fotografa se stálo

a malé dítě - batole- vlásků mělo málo,

tak vyčesalo se mu do „kohouta“ chmýří,

aby fešák bylo, když čočka na něj míří.

 

Dnes mladý muž prý dívky upoutá,

když na hlavě své dospělé má „kohouta“ !

Vlasy ztužené nahoru mu trčí,

pyšně vykračuje, že prý to tak frčí .

 

Před půl stoletím, když v létě výheň sála,

matka dítěti kapesník na hlavičku dala .

My tehdy již velcí kluci

na hlavu ho nevzali, to raděj revoluci !

 

Dnes mladý muž, módní doplněk, snad módní finta

na hlavě šátek má jak od kapitána Flinta !

Nevím, zda bambitka jeho nabitá

však móda je již asi mrtvá, zabitá.

 

Před půl stoletím taška na zádech neměla křivit záda,

většina z nás kluků ji tak však nenosila ráda,

kdo poslušný byl a páteř chtěl mít jak rodič chtěl,

těm, co se s taškou prali, jen tiše záviděl.

 

Dnes, úspěšný,elegantní mladý muž

s  batůžkem na zádech vykračuje už !

Páteř rovnou bude mít když stane na váze.

Nevím, zda stejnou ale má i ve své povaze.

 

Dříve, když ženě uteklo oko na punčošce,

polil ji stud a nesla to velmi hořce.

Dnes rozervané kalhoty i punčocháče,

na mladých dívkách. A oko ? Pláče.

 

Dříve kšandy visely jen opilci dolů,

když s opicí šli domů těžce spolu.

Dnes mladému, modernímu muži kšandy visí,

jak opilcům, když šli z hospod kdysi.

 

Nerozumím světu, ve kterém dnes žiji.

Kde digitální čas, ne hodiny co bijí.

Kde všichni se mají rádi, ale jen na oko.

Již jiný dnes je svět. Pryč je baroko.

 

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 05. 2013 08:52
Je to generační vnímání. My byli v mládí odsuzování, za to, že kluk měl vlasy přes uši, holka na víčkách modré stíny anebo, že se dva mladí na veřejnosti políbili. Mimochodem můj bráška (bude mu letos 60 let!) nosil také roztrhané džíny a schválně a ještě si na ně šil záplaty - takhle tehdy revoltovali mladí, aby si pro sebe ukradli kousek svého světa ve společnosti. Dnes to není jiné :-). Jen je více svobody, více roztrhaných kalhot, tetování atd. Co mne děsí, je ta přemíra informačních technologií. Ta nás obírá o soukromí i o fůru času, je to hrozivé, nebezpečné a je to velikánský byzbys.
27. 05. 2013 20:15
přesně z toho cítím
co básník nám chtěl říci :)
27. 05. 2013 20:12
Mně nocar připomíná názory a básničkami mého tatínka, výborně by si rozuměli.
27. 05. 2013 18:23
Já uz taképatrím do starsí generace, Tvá básen se mi líbí, vím asi co tím chces ríct, ale se vsím nesouhlasím. Kdyz jsem zacala chodit s mým muzem, mel dlouhé vlasy a mému tatkovi se to nelíbilo. S tímto muzem jsem vdaná uz 33 let a tatka si s ním moc rozumí. Muj syn jednu dobu nosil kohouta (byl tezký punk), místo vojny delal civilku ve starobinci. Babicky a dedeckové vcetne séfa si ho nemohli vynachválit. Delali si legraci, ze má nejakou kreaci ve vlasech udelat i jim. Chci tím ríct, ze se to neustále opakuje, ze starí nerozumí vsemu u mladých. Myslím, ze clovek by mel být tolerantní. porád jsou a budou na svete slusní a dobrí lidé jako zrovna tak lidé zlí a závistiví. Nezálezí jak clovek vypadá, co si obléká ale dulezité je co je v nem. Mozná by se clovek kolikrát divil, jak se muze mýlit. Vidím to tady v Nemecku dnes a denne. Moje dcera je sociální pedagozka vystudovala vysokou skolu a je taky potetovaná, no a? Má ale srdce na pravém míste.
27. 05. 2013 18:05
Já si myslím, že Richard nikoho neodsuzuje, jen nerozumí tomuto světu, kde je vše jinak, než kdy jsme my byli mladí. Jen popisuje ty velké rozdíly, co bylo dřív normální a co je normální dnes.
27. 05. 2013 15:52
Přestože ocenuji psanou formu a styl se mi libí, musim souhlasit ve vsem se Zublou a jako mlada generace jsem z toho mela docela podobne pocity:) chodila jsem rozervana a otrhana tam, kde jsem si to mohla dovolit, upravena a nacancana, tam kde se to ocekavalo. Kdyz potkam starsi pani s taskama, obvykle se nabidnu s pomoci. Prosto si myslím, že chrakter je jen těžké odhadovat podle ok na punčochách
27. 05. 2013 10:49
Občas si přečtu nějaké Vaše básně, zatím vše smutné.

A tahle - možná se cítím dotčena, coby mladší osoba. Ale nemyslím si, že je tak důležité, co má člověk na sobě. Každý má svůj vkus a ačkoliv roztrhané džíny nenosím, pokud bych je nosila a nemířila v nich zrovna do Národního divadla, pak si myslím, že do toho nikomu nic není.

Můžete si o nich pomyslet své, ale Vaše báseň mi přijde odsuzující. Jestli na to máte právo, z pohledu toho, co jste odžil, možná. Já nesouhlasím. Lidé jsou jací jsou. Vždy byli tací, co využívali všeho, čeho šlo, vždy byli i ti hodní, co se nechali za jiné bít. A tak to bude i dále. Je na mně, jakým člověkem budu, není to na společnosti a době. Té se musíme přizpůsobit všichni, nebo alespoň se s ní smířit.
26. 05. 2013 21:57
Moseme, je v tom reklama a prachy. Děti a dospívající jsou snadnější kořist pro nutiče všeho druhu. Starší dospělé nedonutíš pít kolu. Hnusná móda kazí vkus.
26. 05. 2013 20:53
Souhlas s HankouCh. Také je mnoho věcí, které mně nejsou právě blízké - ať už jde o kulturu, módu, společenské chování. A je mnoho věcí, kterým nerozumím. Ale přesto se snažím i na těchto věcech najít vždy něco pozitivního - takže z divadla nikdy předem neodcházím, knížku vždycky dočtu, na film se vždycky dodívám. I když jsou pořady nebo umělci, které shlédnu jednou a víc nemusím. Ale většinou jsou to pořada a umělci, kteří patří k těm nejobdivovanějším, nejpopulárnějším, nejoceňovanějším. Ale někdy to nemusí být chyba umění nebo umělců - ale i nás samotných. Pamatujete si ještě - koho bavila povinná literatura, koho bavila povinná školní představení .... také pamatuju dobu kdy jsem si džíný drhnul cihlou aby bylo "ošoupané"...kdy jsem nosil klobouk v době kdy to byla záležitost starých pánů.... A dnes? Dnes své mezery ve vzdělání doháním, stejně jako budou dohánět ti dnešní mladí. A stejně tak si nemyslím, že by mladí manažeři v oblecích na míru, s pěstenými nehty, vypracovanou postavou a spisovnou češtinou museli být lepší než ti "rozplandaní"..Možná jsou jen jiní, než je chceme mít - stejně jako jiné chtěli mít nás naši rodiče. Nepodařilo se jim to, ani nám se to nepodaří, ale pokud tohle nikomu neubližuje, buďme tolerantní.
26. 05. 2013 18:34
Šárko, tys to shrnula. Bravo.
26. 05. 2013 18:33
Moda z nás chce z dětí udělat debily. Moc krásně napsané, jsem překvapen, jaký máš talent, postřeh a dar zacházet s českým básnickým jazykem. Komu čest, tomu čest !
26. 05. 2013 18:12
Další Váš skvost...díky za pěkné přečtení a hluboké zamyšlení :)
26. 05. 2013 17:37
Moc pěkné, poučné :-))
26. 05. 2013 12:57
Důležité není jak člověk vypadá, ale jaký je. V každé době byli a budou lidé dobří i špatní. Jde o to, žít s těmi správnými :-)
26. 05. 2013 11:35
Já byc ještě přidala, že před padesáti lety s cigaretou v ústech jsi potkal jen ženštinu R´mku, cigánského původu, dne se cigaretou pyšní každá dívčice, která snad má patnáct let. Děti jsem vychovaly v duchu jak před padesáti lety, ale co mí vnuci, nepřeválcuje je doba? Pevně věřím a doufám a aktivně se přičiňuji, aby ne.
26. 05. 2013 10:21
Richarde, jestli bys měl čas- přečti si knihy od Gillese Lipovetsky. Francouzský sociolog a filozof. Zajímavá je jeho Éra prázdnoty. Ale i ostatní -Le temps hypermodernes. Píše od době "postmoderny", o hodnotách postmoderního člověka. Je výstižný, čtivý a tak dokonale formulující. Mohl by Tě zaujmout.
26. 05. 2013 09:44
Nerozumíme my ... nerozumněli ani naše rodiče, když my jsme byli mladí ... a nerozmnět budou pravděpodobně i naše děti až příjdou do zralého věku ... :-)
26. 05. 2013 09:27
Je toho víc,co nám z mládí chybí
co na tom dnes mladí vidí
že důležitější,než rozum v hlavě
je proplout životem hravě

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři