Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 04. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

pokojana

Původní Sebekoučink

100 %
0 kg 1.2 kg

Již zhubnuto: 2.5 kg

Získané body

Tento měsíc: 4
Celkem: 6892
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

pokojana

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Domácí jogurt - zkušenosti

31. 01. 2013

Mám právě jogurtové období, tak jsem ze sklepa vytáhla jogurtovač značky Eta. Kupovali jsme ho už před lety, ale od přestěhování jsem ho ještě nepoužila. Rozhodla jsem se tentokrát pro plnotučné krabicové mléko. Sice někteří lidé tvrdí, že je to špatně, ale nemyslím si to, hlavní je přece dodat živou jogurtovou kulturu. Přemýšlela jsem nad mlékem z mlékomatu, ale to by se muselo zdlouhavě pasterizovat. Jako základ jsem zatím použila živé bílé jogurty, Boni a Hollandia, asi dvě lžíce do jedné dávky, asi litru mléka. Pak jsem se ještě rozhodla začít přidávat asi tři lžíce sušeného mléka, aby byl jogurt hustší. Nechávám přístroj zapnutý na nejdelší jogurtovací program, tj. 7 hodin. Vlastně většinou přes noc. Někdo prý umí udělat jogurt třeba v hrnci na topení, ale mám obavy, že naše radiátory vzhledem ke střídavému způsobu vytápění nemají nijak rovnoměrnou teplotu. Právě jsem dojedla poslední skleničku od včera a nachystám další dávku. Taky vyrábíte doma jogurt? Podělte se u zkušenosti. :-))
Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 02. 2013 12:17
já teda doufám, že konzervanty nejsou ani v kupovaném jogurtu. Apropó, Holandie není zas tak nejlepší, jak se traduje nebo vzbuzuje dojem marketingovými tahy. Tuhle jsem četla test jogurtů a jogurtových mlék a zdaleka nebyla z nejlepších. Testována byla přítomnost živých jogurtových bakterií.
01. 02. 2013 07:31
Já buď dělám jogurty buď z nadojeného převařeného mléka z farmy -jogurt je pak tučnější /můj muž by řekl chutnější :-D, nebo normálně z krabicového polotučného-ale taky ho nechám na pár vteřin dojít k varu - není to kvůli bakteríím, ale prostě kvůli výsledné chuti a konzistenci jogurtu- je potom hustší a lepší.Děláme ho už tak deset let a ze začátku nám ani moc nechutnal-ale když jsem byla na mateřský,tak jsme prostě museli tak šetřit,že se nedalo nic dělat, ale postupem času jsme ten postup tak vychytali, že už ani náš rozmlsaný synáček kupovaný jogurt nechce.Dávám na 1litr mléka, 1 vrchovatou lžíci sušeného polotučného mléka a 150ml smetanového jogurtu/ nejlepší vychází z jogurtu z Kauflandu -má takové víčko do růžova.....Hodněkrát jsme ho zkoušeli z holandie, ale vždycky vyšel hnusnej, oni používají nějakej postup výrobu.který tomu nesvědčí.Dokud se dost topí,tak ho necháváme přes noc ve skleničkách udělat na topení, nebo když se netopí, tak máme patnáct let starej jogurtovač.Hotový jogurt vždy sníme během tří dnů, nikdy nám po něm nic nebylo, a že jsem na lecos hodně citlivá.Myslím si, že konzervanty které v domácím jogurtu nejsou v takovém množství mi vše vynahradí.
31. 01. 2013 18:13
Já dělám jogurty pravidelně z mléka rovnou z čerstvě nadojeného (výhodou je kravín přes cestu). Mléko převařím, ochladím na 40 °C, přidám živý bílý jogurt (asi Kunín) smetanový v kelímku s růžovým potiskem, jeden kelímek na litr mléka, rozliji do skleniček od jihočeských jogurtů a strčím pod krbová kamna na cca 24 hodin.
31. 01. 2013 16:45
Jo, já vím, listerie jsou teď strašák, právě proto si na to mlíko z mlékomatu dávám pozor, encefalitida si myslím opravdu nehrozí, hlavně ne teď v zimě.
31. 01. 2013 16:42
ve tvém stavu nejsou nic moc ani listerie.
31. 01. 2013 16:24
Tak o borelióze z mlíka slyším poprvé. Ale je pravda, že bych se bála encefalitidy, ta se opravdu z neošetřeného mlíka chytit dá, bohužel. Jenže vím, že ty místní krávy se ven nedostanou.
31. 01. 2013 16:00
Arabelo - zbytečná hysterie nic víc. Generace před námi pili mléko nadojené od krav, jako dítě jsem to do kravína neměla daleko, takže čerstvě nadojené mléko taky nebylo nic zvláštního a nikdy tam žádné "špatné bakterie" nebyly. Jo, neříkám u těhotných bych to asi neriskla, tam je možné všechno, tělo je oslabené, ale jinak? Jen jsme prostě vycvičení reklamou a "doktorkou Suralovou" s její "poslední bakterií ve wc". :-D Převařené mléko jenom ztrácí svou hodnotu, to pak nevím proč kupovat mléko v mlékomatu a dělat z něho krabicák. ;-) Ale je to asi jen otázka názoru. :-)
31. 01. 2013 15:59
tak u mlékomatu bych byla opatrná, hlavně u těhotné. sama ho piju nepřevařené už několik let a nic, dovolím si to dát i staršímu děcku, ale tomu mladšímu jen převařené.
31. 01. 2013 15:46
Jo, a moje vychytávka: převařuji mléko v mikrovlnce, stačí vychytat čas. Moje trouba 10 minut (párkrát zamíchám)... a bakterie mají smůlu. Při převaření se opravdu nemusíš ničeho bát.
31. 01. 2013 15:43
K mléku z mlékomatu: nesouhlasím s Keksinou! Mléko z mlékomatu je nutné pasterizovat (teploty nižší než 100 stupňů) nebo převařit. Můžou tam být nežádoucí bakterie třeba borelióza (osobní zkušenost) a to není žádná sranda. Já ho převařuji, zpočátku jsem pasterizovala, ale nebaví mě pořád hlídat teplotu. Pasterizace je mnohem lepší pro zachování žádoucích látek.
31. 01. 2013 15:42
Keksi, už jsem udělala tři dávky z mléka z krabice a pohoda. Podle mě je hlavní, že je živá ta jogurtová kultura, protože mlíko by se před použitím stejně mělo pasterizovat, pokud není krabicové.
Jinak, normálně se mlíka z automatu teda vůbec nebojíme, pijeme ho nepřevařené, abych se přiznala. Ale teď to nerisknu.
31. 01. 2013 15:40
To Arabela: Je možné, že je mléko z mlékomatu hodnotnější, ale vzhledem k těhotenství fakt nechci nic riskovat a nejsem si jistá, jestli by se mi podařilo v domácích podmínkách převařit, aniž bych ho spálila. :-) Nebo dokonce pasterizovat, to bych se zase bála, že to bylo málo. Škoda, že u nás kultury neprodávají. Jogurtovač je dobrý, jdu udělat další dávku. :-))
31. 01. 2013 15:37
Ahoj, já bych radši použila mléko z mlékomatu. Myslím že je mnohem hodnotnější než krabicové. Četla jsem, že v případě použití mléka z mlékomatu tj. čerstvého se nemusí provádět pasterizace, že jogurtové bakterie "přemůžou" ty škodlivé, které by tam mohly být. Ale tu informaci si určitě ověř, aby sis neublížila, zvlášť jestli jsi těhotná (usuzuju podle profilovky). U nás v mlékomatu prodávají i jogurtové bakterie (balení 40kč). Jedno balení na mě čeká v lednici, ale nemám jogurtovač a výroba jogurtu mi zatím moc nejde. Jak jsi spokojená s jogurtovačem?
31. 01. 2013 15:37
:-) Taky máme jogurtovač značky Eta. :-)))) Jinak nevím z krabicového mléka se jogurt obvykle dělal blbě, nějak jak ho dělají "trvanlivé", tak pak nechce kysnout i když má.. ale třeba to půjde. A mléko z automatu bych neničila, i když je fakt, že v Tvém případě asi trocha paranoi neuškodí, ale jinak mlékko z automatu je v pořádku, je to normální mléko a všechno ostatní kolem je akorát hysterie.
Vím, že někdo dělá jogurt v troubě, ale osobně jsem to nikdy nezkoušela a dělala ho jen v jogurtovači. Tak se pak pochlub
31. 01. 2013 15:24
tos neslyšela? :-)
http://hobby.idnes.cz/pocitac-vam-muze-kazdy-den-pripravit-cerstvy-jogurt-nebo-kvasek-p8s-/hobby-domov.aspx?c=A111107_105619_hobby-domov_bma
31. 01. 2013 15:15
Ambiente, na modemu, :-)
JInak, prý se nemá používat stejná kultura víc než asi pětkrát (nechat trošku minulého jogurtu atd.), protože se to vážně zvrhne na hnilobné bakterie. Radši vždycky dám lžíci kupovaného jogurtu, nebo dvě. Ale určitě by se dala sehnat kultura jako taková, mrknu se na internetu.
31. 01. 2013 15:13
prý se dá vyrobit na modemu - ten rovnoměrně hřeje :-D.
a nebo přes noc pod peřinou. prý.
já raději koukám na etikety a kupuju.
31. 01. 2013 15:11
Před pár lety jsem vyráběla jogurt v hrnci, ale pak jsem se dozvěděla, že nedokážu vytvořit tak sterilní prostředí a mohla bych rozmnožit i něco jiného, tak jsem přestala.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři