Sledujte nás:

Datum registrace: 04. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

prasatkoslim

Původní Sebekoučink

100 %
0 kg 9 kg

Již zhubnuto: 10.2 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2691
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

prasatkoslim

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Kdy je ten správný čas

08. 06. 2014

Kdy je ten správný čas?

 

Jaksi tak hubnu, tak různě přemýšlím o hubnutí a všem, co s tím souvisí.   Povídám si s lidmi a často se hovor stočí právě k tomuto tématu. A já poslouchám,  jak jsem dobrá, ale že jim to nejde, protože: chodí do práce a nemají čas na dietu,  nebo jsou na mateřské a to víš, s dětma to nejde, nebo jsou to ženy starší a to je  pak ve stylu– no jo, tobě se to hubne, ty jsi ještě mladá, ale co já, mě už to tak  nespaluje!A já si tak přemýšlím, kdy je vlastně ten správný čas, kdy všechno  dobře funguje a hubne se jedna radost???

ŽE BY TO BYLO MLÁDÍ –PUBERTA A DOSPÍVÁNÍ?

V tomto období obezitu nebo nadváhu většinou příliš lidí neřeší. Kdo byl obézní  dítě(např. já), tak z toho v pubertě většinou vyroste. Nemoci nejsou typické,  pohybu je v tomto věku většinou hodně (i když v dnešní době už to přestává být  pravidlem) a tak většinou zbývá jako problém správná strava.I kdyby člověk  chtěl změnu, je odkázán na to, co se vaří doma. A to je velký problém, pokud  pocházíme z rodiny, kde se vyvařuje klasická poctivá kuchyně.

 

ČASNÁ DOSPĚLOST?

Vyletíme z hnízda a najednou stojíme na vlastních nohách, přesto většina lidí  pokračuje v životě, na který je zvyklá. Co se stravy týče, tím si myslím,že to platí  ještě víc. Prostě jíme to, co jsme naučeni z domova. Takto to bylo u mě také.  Začala jsem pracovat, poznala jsem svého budoucího manžela,osamostatnili jsme  se a já vyvařovala samé dobroty – a váha letěla nahoru.Jenže na dietu přece není  čas, vždyť chodím do práce a mám dalších milion aktivit, tak jak to mám stíhat?  Ještě pracuju na směny, tak to se nedá nic dělat. A navíc ještě jedna super  výmluva mě v tomto období dosti napadala– přece chci mít děti, to určitě  přiberu, tak to pak zhubnu najednou, teď by to přece byla zbytečná práce!

 

MATEŘSKÁ DOVOLENÁ?

To je období, ve kterém se teď momentálně nacházím. Také mám spoustu  kamarádek a známých, které mají malé děti, takže o tom dosti vím. Na jednu  stranu je to životní situace na hubnutí plná nástrah a negativ (maminky jsou stále  doma,pohybu je většinou méně, vyvařuje se pro děti – které nechávají spoustu  zbytků,jež je nám líto vyhodit a navíc nás trápí nadbytečná kila po porodu).  Také  slýchám a sama dobře vím, co to teprve znamená nemít čas na cokoliv. Prostě  péče o rodinu a domácnost často vyplňuje veškerý čas nás maminek, tak kde ještě  vzít čas na cvičení  a dietu? Takže si vesele kyneme dál a utěšujeme se tím, že až  děti povyrostou, bude víc času na sebe a pak se tedy do toho boje s kily pořádně  opřeme!

 

KDYŽ MATEŘSKÁ DOVOLENÁ SKONČÍ?

Každými říkal, ať se nebojím, že po mateřské nastoupím do práce a váha půjde dolů sama, tak jsem se na to těšila. Když mi první dcerka odrostla a já nastoupila zpět do zaměstnání, zjistila jsem, že to tak slavné není. Samo dolů nešlo ani deko a já se musela hodně snažit, abych aspoň trochu shodila. Skloubit rodinu,domácnost, práci a hubnutí mě stálo velké úsilí. Po půl roce jsem znovu otěhotněla, takže jsem se zase šoupla o odstavec výše.  Vše, co jsem předtím těžko shazovala bylo zpět a já znovu na startu.

Abych dokončila svou úvahu, chvílema si také myslím, že třeba až už budou děti velké a samostatnější, a já konečně získám zpět nějaký čas pro sebe a své zájmy, takto hubnutí půjde skvěle. Ale stesky žen o generaci starších mě vyvádí z omylu. Potýkají se se stejnými problémy jako já dříve či dnes a to je ten zpropadený čas a uhoněná doba a navíc se přidávají zdravotní problémy, které omezují v pohybu nebo rovnou způsobují nárůst váhy. Zmíním také finanční problémy, kdy prostě nejsou peníze na zdravější stravování a platby za fitness centra.

Tak se vracím zpět ke své původní otázce – kdy že je ten nejlepší čas na hubnutí?????????

Myslím, že nikdy, pokud máme dostatek výmluv na to, proč to nejde, a myslím si, že vždy, pokud máme dostatek nápadů a motivace, jak by to jít mohlo.

Proto jsem se rozhodla už nečekat na to, až přijde vhodná doba, ale tu vhodnou dobu jsem si sama udělala. I se 2 malinkými dětmi, velkou domácností a spoustou práce, absolutním nedostatkem volného času. Prostě když se chce, tak to jde.

Jen musíme správně seřadit priority v našem životě. Rozhodnout, co je v danou chvíli v našem životě podstatné. Já jsem se za žádnou cenu nechtěla ošidit o aktivity se svojí rodinou, práce v domácnosti a okolo domu je nutnost, která nepočká (prostě vařit, prát, uklízet, atd. se musí stále). Takže ten zbyteček času, který bych věnovala svým koníčkům a relaxaci jsem obětovala hubnutí – především cvičení. Příprava stravy a plánování jídelníčku mi zabíralo více času hlavně ze začátku, teď už minimum, už jsem se to za těch 8 měsíců naučila.

A musím říct, že se na to dívám pozitivně. Ano, hubnutí mě stálo hodně úsilí a časového presu, ale snaha přinesla své ovoce. Dosáhla jsem svého cíle. Naučila jsem se jíst zdravě a dietně, tak že nestrádám a vyhovuje mi to.  Sice jsem si 8 měsíců nepřečetla žádnou knihu,což mě mrzí, ale objevila jsem nového koníčka – sport a pohyb, který jsem dříve nesnášela, a který mi najednou přináší radost a relaxaci. A já se už moc těším,až s hubnutím opravdu úplně skončím. Budu trávit čas se svou rodinou,zvelebovat a pečovat o dům a zahradu, za čas se vrátím zpět do svého zaměstnání, ve chvilkách volna budu ležet u své oblíbené knihy a před spaním si půjdu zaběhat nebo zacvičit. A budu sobě i své rodině vařit samé zdravé dobroty, aby ani můj manžel a ani moje dvě princezny nikdy nemusely bojovat s nadváhou a nesly si do života ten správný vzor, jak bychom se měli stravovat. To by byla úplná idylka J. Nicméně jsem realista, takže si myslím, že to tak šťastné taky pořád nebude a já se budu muset učit dělat kompromisy a přehazovat priority ve svém životě pořád,tak jako dosud a tak jako každý člověk. Jen budu muset stále myslet na to, že udržení tělesné hmotnosti už napořád musí mezi tyto priority patřit.

Hodnocení (23 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 07. 2016 23:51
Zcela tu obdivuji děvčata, která se rozhodnou hubnout a přitom mají na starosti děti, manžela, někdy ještě dům a havěť.Ty si najdeš ještě čas abys nám tu tu pěkně sepsala:-)Držím palce aby ti nová postava i životní názory vydržely napořád.
28. 02. 2015 15:04
Moc pěkně napsané a hlavně v hlavě srovnané.
27. 02. 2015 22:19
Bezvadné postřehy ze života.Za nás po padesátce můžu přidat,že když děti odrostou, času je opravdu víc a záleží jen na nás, jak ho vyplníme...
22. 02. 2015 12:10
Hezky a pravdivě napsané . Stále není čas . Já ho taky neměla . Potom jsem začala marodit a dcera trochu popíchla a já si řekla , že bych to tu mohla zkusit . A ono to zabralo . Dneska je dole 23 kg , ale jedu dál . Baví mě kombinovat jídla a trochu si s tím pohrát . Přeji všem hodně síly a pevné vůle
21. 02. 2015 22:37
Úžasné, z očí ti radost přímo tryská. Jsi pro mně velkým vzorem. Můj tuk je 48,6 %. mám nadváhu 35 kg.
09. 07. 2014 21:05
výstižné, momentálně jsem na mateřské a řeším to stejné a večer se nedokážu dokopat, ale MUSÍM!!! A CHCI!!! hold to jít musí, tys to zvládla a jsi můj veliký vzor .... 40kg asi dolů nepůjde, ale i 30kg by bylo super ;) i 10kg ... ještě mě čeká snad druhé těhotenství ;)
06. 07. 2014 09:05
Děkuji a klidně si to vytiskni Majjen :-)
06. 07. 2014 09:01
přesné
05. 07. 2014 20:40
Super, díky! Asi si to s dovolebím vytisknu a nalepím na zeď v kuchyni!
Ps. Jsem totiž na mateřské... :-D
25. 06. 2014 20:32
Krásný blog. Umíš vystihnout to podstatné!
25. 06. 2014 14:47
Moc pěkně jsi to napsala. Není co dodat a já ti přeju, aby ti to všecko vyšlo. :-)
25. 06. 2014 11:25
Řeklas tam všechno :-)) co dodat? Držím palce,ať jde všechno podle tvých představ :-)
25. 06. 2014 10:19
To se tak hezky čte, jak tak lidi odhazujou lehce nadbytečná kila, kéžby to šlo, tak i mě já jsem prozatím dala dolů jen 5kg vážila jsem 76kg a nyní mám 70kg
25. 06. 2014 09:39
Tvuj blog ctu teprve dnes a zase krásne výstizne napsáný. Mohla by si být okamzite profesionální motivátorka. Opravdu se mi líbí, jak o hubnutí a vubec o zivote smýslís. Moc ti gratuluju a moc ti preju, ze se ti vede. Zaslouzís si to. Az se stydím kolik výmluv jsem mívala já. A to mám uz deti z baráku. Je pravda, ze výmluvy se najdou vzdy. Je to v hlave, hubnutí opravdu zacíná tam:-)))
09. 06. 2014 21:59
moc pěkně sepsáno a máš pravdu.. hledat výmluvy je hrozně jednoduché ve všech situacích,.. ale dát se do toho a třeba pro to něco obětovat je někdy tak těžké, že si radši zoufáme, jak to nejde, nemáme čas, nemáme prostor, nemáme... je super, že tobě se to povedlo změnit a na výmluvy vyzrát :) klobouk dolů
09. 06. 2014 19:34
Krásně napsané, hezké a pravdivé počteníčko:-))
09. 06. 2014 17:57
Moc hezký blog!
09. 06. 2014 14:31
Opět krásný blog. Máš pravdu správný čas není nikdy, když hledáme výmluvy a je vždy když hledám způsoby, aby to šlo.
09. 06. 2014 09:49
Krásně napsaný:-) Ale myslím si, že ten správný čas není nikdy až do té doby, než to hlavě sepne, že úúúúžžž :-) Někomu dřív, někomu později, někomu třeba vůbec ne:-( Ale tobě to seplo a krásně a proto se ti to podařilo! :-) Gratuluji!
09. 06. 2014 08:49
Krásně napsané, není k tomu co dodat.:-)
09. 06. 2014 07:53
Moc krásný blog,ani bych to nevystihla líp.Když by jsme stále jen na něco čekali,tak se ničeho nedočkáme :-(.Nejlepší je,vyjít tomu vstříc a začít pro to co chceme něco dělat :-).Myslím,že jsi velikou motivací pro každého,kdo semka chodí.Máš za sebou velikánský kus práce a k tomu ti blahopřeji!
09. 06. 2014 07:43
Díky za krásný blog. Naprosto s tvými slovy sohlasím a máš můj obdiv, co všechno jsi zvládla.
09. 06. 2014 07:30
vhodný čas? objektivně asi nikdy, subjektivně pak ve chvíli, kdy se pro to opravdu rozhodneme...
držím pěsti ať Ti tvé plány do budoucna vyjdou a kilíčka se pustí a nevrátí :-)
09. 06. 2014 07:12
Krásně napsané a sepsané! Z mé zkušenosti je snad nejhorší snažit se hubnout po nástupu do práce. Najednou je 2x víc všech povinností a to se pak sní vše co se vyskytne v okolí a stresy zajídají sladkostmi.
Máš můj velký obdiv. Já se pořád ještě nechci vzdát koníčků jen ve prospěch hubnutí a cvičení. Při práci , starosti o domáctnost a školní děti potřebuju nějaký relax. Teď jsem zas ve fázi snahy, do spokojenosti mi přebývá 10kg.
08. 06. 2014 23:29
Děkuji vám, třeba zase něco napíšu :-) A máte pravdu, jsem v cílové rovince, už mi schází shodit poslední 2 kg do cíle, můj cíl byl zhubnout 40kg :-) Doufám, že mi to půjde, si tu váhu udržet, jsem sama na sebe hodně zvědavá :-)
08. 06. 2014 22:00
Moc krásný blog!!! Je to jak bych to psala já, jen to tak krásně neumím. Také jsem pořád neměla čas a vše ostatní bylo důležitější. Děti odrostli a jednou jsem si řekla dost, nyní je čas dělat něco pro sebe. Díky Stobu jsem shodila přebytečných 14 kg. Když jsem zapisovala a vážila každé jídlo tak šla váha dolů. V současné době jsem v normě, zapisovat se mi už nechce a beru vše od oka. Váhu držím, ale to moje bříško nedá ani milimetr zadarmo. V životě jsem nenachodila a nenajezdila tolik km na kole a rotopedu. Je opravdu těžší si váhu udržet než hubnout. Vím, že se už budu muset hlídat celý život, ale stojí to za to!!! Přeji ti hodně štěstí a těším se na další skvělé blogy :-)))
08. 06. 2014 21:32
... Ale měla jsem poněkud větší startovací parametry, tak mi to bude ještě trvat mnohem déle ... ty jsi už v cílové rovince ... já mám ještě pár zatáček do konce. Ale cíl už je trošku vidět :-D :-D :-D
Jsi šikulka ať ti to vydrží už na pořád.
08. 06. 2014 21:27
Máš to pěkně sepsané, já si udělala v každém období čas... ale nedotáhla jsem to do konce, ahlavně jsem nevydržela abych to udržela
.... Až teď když jsem možná zmoudřela.. možná mám víc času protože děti odrostli .... možná některé zdravotní komplikace odezněly ajiné začaly .... možná jsemrozhodnutá dotáhnout to do konce.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři