Sledujte nás:

Datum registrace: 27. 05. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

sifaka

Získané body

Tento měsíc: 434
Celkem: 19044
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Tepelná úprava zeleniny-ano či ne?

31. 07. 2016

Chci se zeptat zdejšího osazenstva.

abych zajistila, že v lednici bude vždy něco nezávadného a zároveň splnila přísun zeleniny-dělám následující:

-koupím zeleninu jaká se mi zrovna líbí a je k mání

-očistím,nakrájím,hodím na plech na olivový olej,posypu rozmarýnem, tymiánem, případně řeckým kořením na zeleninu, přikryju alobalem a strčím do trouby.

-po upečení a vychladnutí přehodím do krabičky, do lednice

-přidávám ke každému jídlu

Toto jsem dělala i dříve za nehubnutí, ovšem nyní to posuzuji i z jiného hlediska.

Hodila jsem suroviny i hotový produkt na váhu a vyšlo mi toto:

vše v  syrovém stavu 2180 g

vše v  hotovém stavu 1286 g

což je rozdíl jako blázen-v syrovém stavu by byl problém toto zkonzumovat

-zadala jsem veškeré váhy do vlastního receptu a od oka dala na 8 porcí

jedna porce 161g

-energetická hodnota na 1 porci: 423 kJ

Toto množství si vždy odvažuju z krabičky.Zeleninu mám tudíž splněnou,hodnota je docela nízko a teď otázka:

Má takto upravená zelenina stejný smysl a význam v jídelníčku nebo to není dobrý nápad?

Mám totiž zeleninu ráda i čerstvou,jenže nejsem schopna ji doma udržet ji ve stavu čerstvém a bezchybném.Když se zelenina tváří nevesele,už se mi do ní nechceno

Poradíte?

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 08. 2016 17:26
Hanko, zeleniny se bát nemusíš v jakékoliv úpravě. Syrová dodá více vody, vitamínů a minerálů, dušená nebo jinak tepelně upravená je lépe stravitelná, vejde se jí do tebe víc :-) a to nejcennější - vláknina - je zachována. Tepelnou úpravou se sníží obsah vitamínů a minerálů. Opatrně s olejem, abys ze zeleniny neudělala kalorickou bombu. Já osobně preferuji v létě zeleninu syrovou jako přílohu k hlavním chodům (sn, ob, ve), s podzimem a v zimě raději dušenou, nebo upravenou v páře. Závěrem - jedno zda tak či tak, hlavně alespoň 3x denně. 2x denně ovoce a máš splněn limit zhruba 500 - 600 g na den.
02. 08. 2016 16:45
Děkuji všem za názory.Přece jen jsem se nikdy na jídlo nedívala vědecky.V současné době už opravdu hledám kde bych mohla dělat chybu, kterou mi možná pomůže odhalit právě někdo z vás,která už v tom umíte lépe chodit:-)
02. 08. 2016 12:28
Myslím , že jakákoliv zelenina je určitě lepší než bůček. Jak už tu bylo napsáno, některá je tepelně zpracovaná dokonce lepší pro vstřebání prospěšných látek. Já to taky kombinuji, hlavně, že nám chutná tak i tak.
01. 08. 2016 20:38
Také dělam pečenou zeleninu, kořením bylinky které mám na zahradě.
01. 08. 2016 15:26
Jo, jo a jo! Obě varianty konzumace zeleniny mají svůj smysl. U mě taky převažuje tepelně upravená zelenina, protože ji lépe trávím a prostě mi hodně chutná!!!
01. 08. 2016 12:51
Lepší tepelně upravená, než žádná. Neřešme detaily. A zadruhé, některá zelenina je prospěšnější až poa tepelné úpravě, kdy se lépe uvolňují určité látky - typickým příkladem jsou rajčata. Takže jo!
01. 08. 2016 12:35
Tak, zcela jistě se něco změní - tepelnou úpravou přijdeš o část vitamínů, ale zase naopak jiné se budou lépe vstřebávat, a celkově tepelně upravená zelenina je lépe stravitelná. Taky se asi zvýší glykemický index výsledného jídla - tj. po konzumaci jídla se více rozkýve hladina krevního cukru, a asi proto máš pak dříve hlad... Myslím si, že ideální je mít v jídelníčku jak zeleninu syrovou, tak tepelně upravenou, takže děláš dobře :-)
31. 07. 2016 20:46
Děvčata, právě proto jsem ten článek napsala, protože stravování až tak nerozumím-jestli se třeba nezmění i jiné parametry zeleniny než váhové.Přiznám se,že na celý plech šly pouze 3 lžíce oleje.Kolik vody se ztratí jsem právě napsala, protože jsem to sama nečekala.Jenže jsem zjistila,že když si mám dát k jídlu syrovou zeleninu-jakoby na doplnění objemu-mám potom docela brzy hlad.Mám právě obavu, že si zbytečně natahuju žaludek.Jako syrovou směs to zadávám do receptu.Jinak by to asi nešlo.Navíc když si na další várku koupím jiné druhy o jiném poměru,tak jen ve vlastním receptu přepíšu druhy a váhy a upravím počet porcí když vidím,jak to po úpravě na plechu vypadá.Jinak ňamka to je, :-)navíc tak konzumuju i druhy, které bych normálně nedala což je např.fenykl, řapíkatý celer, či pórek.Koření nakupuju"u zdroje",jedině v Řecku.Když tak si nech dovézt od někoho z okolí,kdo jezdí.Je to takový"praktický suvenýr" a je za pár babek:-)
31. 07. 2016 20:20
Když tu zeleninu tepelně upravuješ, ztrácíš tím vodu a ne málo. Podle mě bys to energeticky měla počítat podle syrové zeleniny na vstupu, čili na počátku vaření a k tomu přidat další případné ingredience - hlavně olej atd.
Jinak jediné řešení pokud nemůžeš uchovat čerstvou zeleninu je bohužel jít denně okolo tržnice a koupit jen to málo, co sníš do druhého dne.

Ale takto upravená zelenina musí být ňamka, to někdy udělám :-)
31. 07. 2016 19:01
Já myslím, že i takto upravená zelenina je pro nás Stobáky v pohodě. Nejsem odborník, Děláš mi chutě:-))) Kde kupuješ řecké koření na zeleninu? Ještě jsem ho u nás nikde v obchodech neviděla:-(

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři