Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 02. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

vitek75

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 3.5 kg

Již zhubnuto: -0.5 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 704
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

vitek75

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Mouthfeeling aneb nejen chuť jídla je důležitá

03. 11. 2013

Možná na úvod, co to ten mouthfeeling je. Když jíte nějaké jídlo, nejdřív se na něj podíváte, jak vypadá, vezmete ho do ruky, cítíte, jak je pevné nebo naopak měkké, přivoníte, jestli vám voní. Když zhodnotíte, že by stálo za to, dáte ho do úst. Poválíte ho na jazyku, cítíte, jak chutná, jestli je slané nebo sladké, jestli je s kořením či bez a jestli.... Jestli vám zanechá v ústech příjemný pocit, jestli má správnou strukturu, jemnost nebo naopak hrubost, jestli je drsné, snadné na kousání, jestli se lepí na patro nebo jestli klouže dobře do krku. A takto si vysvětluji ten "mouthfeeling" neboli "pocit v ústech".
Málokdo si uvědomuje, že tento mouthfeeling je neméně důležitý než samotná chuť. Tak vezměme třeba tvaroh. Kdo začíná hubnout, začne používat tučný tvaroh, protože je "lepší". Ale proč je lepší? Protože je jemnější, hladší. Ale úplně takový může být i odtučněný tvaroh, když do něj přidáte kapku polotučného mléka (asi 10-20 %) a našleháte mixérem. A když přidáte trochu stévie, máte z něj úžasný pribiňáček. A kaloricky jsme úplně někde jinde. Stejně tak můžete použít tvaroh našlehaný s mlékem a kapkou olivového oleje místo majonézy. Nebo použít jogurt, zakysanou nízkotučnou smetanu ochucenou kořením místo majolky či tatarky do různých pomazánek. Na stejném principu pracuje i Šmakoun - používá vaječnou bílkovinu místo tučného masa nebo tuku v krémech typu Nutella. Hubnutí je někdy o tom oblbnout naše smysly a poskytnout jim stejný pocit z nízkotučného jídla jako dává to vysokokalorické jídlo. Nebo nabídnout pocit ještě lepší.
Myslím si, že tento pocit v ústech je pro lidi začínající hubnout strašně důležitý, hubnoucí člověk možná víc něž ostatní lidi více vnímá jídlo všemi smysly, aspoň tedy já teď mnohem víc k jídlu čichám, více jídlo převaluji na jazyku, vychutnávám všechny chutě. Čokoládu si nechám rozpustit v ústech, sušenou švestku nebo broskev cucám jako bonbón. Jídlo si zkrátka užívám a vychutnávám, ať je jakkoliv malé. A co vy, máte nějaké typy na náhražky vysokokalorických jídel pro "dobrý pocit v ústech"?
Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 02. 2014 08:19
Ahoj, já se přiznávám, že jsem se čokolády nevzdala...každý večer před spaním si dám čtvereček...cca 4 g, zapíšu do jídelníčku. Vím, že bych dlouhodobě bez čokolády nevydržela tak to řeším raději takhle než abych pak selhala úplně a snědla celou tabulku naráz. Dalším problémem je víno...byla jsem zvyklá na dvě deci před spaním...ty jsem si také neodpustila (a zapsala) ale teď si z nich dělám střik a obsah vína podstatně snižuji. Vydrží delší dobu a ještě doplňuje tekutiny. Když mám chuť na sladkou snídani dělám si buď vločky s ovocem nebo nízkotučný bílý jogurt s troškou Granka. No a Tofu využívám jako nastavení oblíbených potravin. Třeba na večeři rozmačkám tofu a přidám trochu tuňáka...když se to nechá zaležet tak tofu přejme chuť ryby a mám pak zdravou a chutnou večeři (samozřejmě k tomu kila zeleniny :) )
31. 01. 2014 18:43
Martine - kakaové boby nejsou čokoláda. Stejně jako obilí není koláč, sezam není chalva a mléko není sýr;-)
Já mám také rád chuťovou tečku po hlavním jídle. Ale před sladkým dávám přednost kousku sýra.
31. 01. 2014 17:20
Čokoláda ale není sladká........kakaové boby jsem měl několikrát a nic sladkého na nich nebylo :-)
31. 01. 2014 17:11
janca7 - zkus si čokoládu dát hned po jídle. Člověk se zdravým jídlem zasytí a čokoláda už je jen jako sladká tečka. Pak stačí jen čtvereček a dlouho ho cucat v ústech. Dokonce mám zkušenost, pokud mám hodně bílkovinné jídlo, že mám po něm hlad, i když je energeticky vydatné. Pak stačí něco malého sladkého (třeba štráfek čokolády nebo jedna malá kulatá sušenka) a jako když sním cihlu - hned jsem sytý a pocit sytosti vydrží dlouho. Je to zkrátka o tom dobrém poměru b/t/s. Když něco chybí nebo naopak přebývá, tělo si řekne.
25. 01. 2014 20:12
Hlad je nejlepší kuchař a vaření je zbytečné napínání, mučení. Ke všemu, když nestačí, přidat čerstvou zeleninu, zajíst zeleninou, Je jí tolik druhů !
25. 01. 2014 18:10
Mně se nejvíc osvědčuje přidávat ke každému jídlu co nejvíce zeleniny - a nejlíp ještě před vlastním jídle se (s prominutím) "zaplácnout" 20 dkg čerstvé zeleniny a zapít to sklenicí vody. Následně už mi pak stačí na to, abych se cítila sytá - deset deka brambor a deset deka masa.
Problém mám se sladkým, měsíc jsem neměla čokoládu a schází mi. Jenomže mám někde v mozku problém a nejsem schopná sníst jednu kostičku čokolády - jak ji jednou rozbalím, sním ji do půl hodiny celou. Chuť na sladké mi pomáhá docela dobře zahnat jednou týdně ovesná kaše (vařím s polovinou vody a polovinou mléka) - na ní si nakrájím jablko, nebo pomeranč, posypu skořicí a přihodím pár vlašských ořechů. Občas ujíždím na sladkostech ze Zdravé výživy - původně jsem si je začala kupovat namísto normálních sladkostí (v domění, že jsou o hodně zdravější), ale není tomu tak úplně, ale člověk má jakoby lepší pocit. Ještě mi pomáhá, když je chuť na sladké nepřekonatelná, zařadím jako ranní snídani celozrnný (nasucho opečený toustík) a máznu ho Carobellovou pomazánkou (ta je ale pro mě taky nebezpečná, protože mi chutná). Tolik za mě, snad to někomu pomůže. Všem fajn den :-)
04. 11. 2013 23:27
martin-hh: To je pravda, ale pak běda, když není po ruce zdravá strava, ale jen fast-foody. Člověk je pak schopný sníst cokoliv, aby se zasytil. A pak je mu akorát špatně od žaludku. :-)
04. 11. 2013 07:04
Krak.en: když mám hlad tak mi chutná naprosto všechno, je to nejlepší kuchař :)
04. 11. 2013 05:38
Zdraví, hezký blog, já si myslím že stačí při přípravě každého jídla zapřemýšlet a nechat se unést fantazií.Podstata stravování na Stobu si myslím, že je právě o alternativě při přípravě jídla a to aby bylo pěkné záleží na každém z nás, zdravím
03. 11. 2013 22:39
moc důležité téma. Může být náhrada sebelepší, když mi nechutná tak jí prostě nebudu používat.
03. 11. 2013 20:51
Ano,souhlasím - jídlo je prima si vychutnávat .-)) Nemám momentálně nic k inspiraci,ale ráda se nechám inspirovat. Díky :-)
03. 11. 2013 19:27
martin-hh: Každý máme ten "pocit v ústech" jiný, někomu chutná tvaroh tak, jak je, já si ho musím upravovat (ten nízkotučný) tak, abych ho mohl vůbec sníst. Léta jsem jedl hodně tučná jídla a bral jsem to jako samozřejmost, teď si zvykám na dietnější stravu. A když jsme u těch tvarohů, není nízkotučný tvaroh jako nízkotučný. Všechny mohou chutnat stejně, ale jeden se zdá suchý, druhý hrudkovitý, třetí třeba moc škrobový... I o tom je ten "pocit v ústech". A všechny mají stejnou kalorickou hodnotu a skoro stejně všech živin.
muriela: Díky za tipy, jsou zajímavé.
03. 11. 2013 19:15
Šmakouna a Tofu mám moc ráda. Vítám, když mi někdo poví o možnosti náhrady, ale moc tipů sama nemám. Takže díky za tento blog.
03. 11. 2013 19:12
S tím upravováním do podoby kalorického jídla nesouhlasím, protože nejlíp chutná kostka měkkýho tvarohu, taktéž šmakoun nebo tofu - nejlépe varianta natural, jen vybalit a sníst :)
03. 11. 2013 16:55
Vychutnávat si jídlo a jíst pomalu je určitě dobře ... kromě toho, že tak máme z jídla větší požitek se také lépe zasytíme :)
Co se týče náhražek, nemám je moc ráda, radši použiju klasickou potravinu v menším množství (tím myslím cukr, máslo). Umělá sladidla nejsou přirozená a zatěžují ledviny, margaríny zase obsahují trans mastné kyseliny, které jsou zdraví nepříznivé. Majonéza mi nechutná, místo ní používám zakysanou smetanu. Tvaroh a jogurty kupuji středně tučné (okolo 3% tuku), ty nízkotučné bývají dost často zahušťovány nějakým Ečkem (vždyť tuků má být v celkovém příjmu okolo 30%, tak není potřeba jíst jen odtučněné verze).
Čokoláda a ořechy ... asi ani nahradit nejdou ... když mám chuť dám si čtvereček čokolády s vysokým podílem kakaa nebo pár ořechů, do kouče se v pohodě vejdou a jsou zdravé :-)
Ohledně masa ... ve spoustě receptů jde nahradit vepřové maso kuřecím, aniž by byla výrazně změněná chuť - i tak se dají snížit tuky.
Na zahuštění některých polévek nebo zelí lze místo mouky použít bramboru, do guláše dávám na kilo masa kilo cibule(cibule se rozvaří a už není potřeba přidávat jíšku nebo chleba na zahuštění).
Když se příloha částečně nahradí zeleninou, tak taky nemusíme hledat dietnější verzi.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři